EN TERRA DE FARAONS: EGIPTE - 3a PART: EL CREUER PEL NIL




Començaré comentant que és el  1r viatge en el què traïm els nostres principis: ens agrada i apassiona viatjar per lliure i al nostre aire, preferentment amb el nostre cotxe o de lloguer; però aquesta vegada, bàsicament motius logístics i de seguretat  van aconsellar que ens decidíssim per a contractar un paquet de viatge organitzat.

Ara passaré a fer un ràpid resum del que vam visitar, atès que correspon a un programa típic de viatge  organitzat d’una  setmana de creuer més estància a El caire i considero que no és necessari  estendre’s molt:


Mapa de l'itinerari del creuer pel Nil: de Luxor (inici) fins Assuan (final), marcat amb blau fosc
(font: http://fotosgc.com.ar)


1r dia: arribada a Luxor des de BCN amb escala de 3 hores a El Caire. A l’aeroport de Luxor ens esperen per a fer un curt trasllat de pocs kms. fins el creuer, on dormirem les properes 4 nits.

2n dia: és el dia més estressant de tot el viatge. Enlloc d’aixecar-te a una hora raonable per a recuperar-te del cansament del viatge i per haver arribat tard al vaixell (cap a la 1 de la nit), doncs no, avui toca llevar-se a les 5 de la matinada, que el programa és molt intens: visita de la Vall dels Reis, Temple de Hatshepsut, Colossos de Menmó, temples de Karnak i Temple de Luxor... només en 1 MATÍ!!!, ja que el creuer té prevista la sortida a les 12.30 del migdia.
Tota la tarda és de navegació, fins arribar a Edfú, on fondegem i dormim.

3r dia: pel matí visitem el Temple d’Horus a Edfú.  A banda del gran interès artístic i històric del monument, que comentaré més endavant, el més destacat d’aquesta visita és que et desplaces fins a la porta del monument amb calessa.
Al tornar del Temple, el creuer torna a posar-se en moviment fins que arribem a Kom ombo a mitja tarda, on visitarem el Temple de Sobek i Haroeris.
Acabada la visita a Kom ombo, el vaixell arrenca de nou fins arribar a Assuan, ja entrada la nit, on fondejarem. A partir d’aquí el creuer ja no tornarà a navegar, tot i que hi dormirem 2 nits més.


Egipte

Capvespre al Temple de Sobek i Haroeris, Kom Ombo


4t dia:  Pel matí, o millor dit, de matinada, ben d’hora ben d’hora, a les 3.00 h, toca llevar-se que anem a Abu Simbel, separada d’Assuan per 300 km., distància que hem de recórrer amb autocar.
Tornem al vaixell just a l’hora de dinar i per la tarda visitem un poblat nubi. Aquesta visita és molt amena, atès que per arribar-hi utilitzem 3 mitjans de transports diferents: la faluca, típic vaixell egipci a vela, la llanxa motora i el CAMELL (seria més correcte dir dromedari). A més a més, cal sumar-hi l’experiència única de banyar-nos al riu Nil, de fumar pipa d’aigua i d’acariciar cocodrils en captivitat J.

5è dia: Pel matí visitem el Temple de Philae, molt proper a Assuan. A l’estar situat a una illa enmig del Nil, el desplaçament òbviament el fem amb petites llanxes motores i té el seu atractiu, perquè t’ofereix una perspectiva inèdita del monument des de l’aigua.
A migdia ens traslladem a l’aeroport per agafar l’avió que ens portarà a El Caire, on arribem a mitja tarda, però sense temps per a fer cap altra visita o passeig.

6è dia: Pel matí visitem les Piràmides de Gizeh, visita que estava inclosa en el paquet contractat, si bé l’entrada a la Gran Piràmide de Khufu o Kheops és a part.
Al migdia anem a El Caire i per consens del grup visitem la zona d’Al Khalili durant tota la tarda. Cal dir que a Egipte les tardes són “curtes”, perquè a diferència de nosaltres, que anem 1 o 2 hores avançats a l’horari solar depenent de si és estiu o hivern, ells el compleixen estrictament ; total: a 1rs d’octubre a El Caire a les 6 de la tarda és pràcticament negra nit.

7è dia: Visitem El Caire per lliure amb 2 taxistes que havíem aparaulat el dia abans a Gizeh. El Caire té molt a veure i només ens dóna temps per al següent: Museu Egipci, caminada per la famosa Plaça Tahrir i els voltants, Barri Copte, Ciutadella de Saladí i Mesquita del Sultà Hassan.

8è dia: Retorn a casa.

Ara toca escriure unes línies sobre el que em va agradar i impactar més quant a monuments:

-Òbviament les Piràmides són un dels monuments més impressionants, no només d’Egipte, si no també de tota la Terra. És història viva.  En les 2 entrades anteriors ja hi he dedicat força comentaris, per tant no en faré més.

-Temple de Hatshepsut: el seu emplaçament, al fons d'una majestuosa vall rocallosa és únic, igual que l'originalitat de la seva estructura, en diverses terrasses esglaonades.





Temple de Hatshepsut a Deir el Bahari (Luxor)


- Temples de Karnak: aquest monument bàsicament em va deixar bocabadat per les grans dimensions de la seva Sala Hipòstila. La Sala Hipòstila és una estança del temple formada per grans columnes i amb sostre pla, que en el cas de Karnak, ha desaparegut del tot (el sostre).
Per a donar-vos una petita idea, les mides de la Sala Hipòstila de Karnak són les següents: 102 x 53 metres, 134 columnes amb forma de papir, i d’una alçada màxima que arriba als 23 metres.

Egipte

Sala Hipòstila de Karnak


Edfú: es el temple millor conservat de tot l’Antic Egipte, de manera que no cal imaginar-se a partir de les seves ruïnes com podia ser el monument a l’antiguitat, si no que està pràcticament intacte des que va ser construït  fa més de 2.000 anys. Això és degut a que a partir del S IV dC el temple va caure en desús i lentament va començar a quedar-se enterrat sota l’arena del desert, fins a uns 12 metres, així que només les parts més elevades eren visibles. És a partir de 1860, quan l’egiptòleg  francès Auguste Mariette va emprendre les tasques d’alliberar-lo dels milers de metres cúbics d’arena que el colgaven.
D’aquesta forma, el Temple d’Horus d’Edfu permet apreciar molt bé totes les parts i estructura del temple egipci,  que és molt similar a gairebé tots els de l'Antic Egipte. En tot cas, aquí us deixo un "link" amb una bona explicació i esquema sobre el temple egipci: http://www.egiptologia.org/arte/templos/


Egipte

Gran piló monumental d'entrada al Temple d'Horus, Edfú


Abu simbel: crec que després de les Piràmides de Gizeh, i junt amb Karnak, és el monument més conegut de l’Antic Egipte.
Són 2 temples excavats a la roca, el més gran d’ells dedicat a Ramsés II i amb 4 colossals estàtues del mencionat Faraó  a ambdós costats de la porta d’entrada. Igualment l’interior del Temple de Ramsés II és espectacular, atès que tot ell està decorat amb pintures murals i escultures.

D'altra banda, el  Temple de Ramsés II té una particularitat molt especial, no única en el món, però sí molt excepcional: durant els dies 21 d'octubre i 21 de febrer els raigs solars incideixen i il.luminen directament 3 de les 4 estàtues ubicades al santuari del fons de tot del temple. A més a més l'única estàtua  de les 4 no il.luminada pel sol és la del déu Ptah, relacionat amb l'inframón i la obscuritat.
Cal aclarir que després del trasllat de tot el Temple, a causa de la construcció de la gegantesca Presa d'Asuan, el fenomen es produeix 1 dia després: el 22 d'octubre i 22 de febrer.
Molt possiblement aquestes 2 dates concretes correspondrien amb el dia de l'aniversari i el de la coronació del Faraó respectivament.


Egipte

Interior del Gran Temple d'Abu Simbel


Faré un aclariment sobre els altres monuments que vàrem visitar i que he obviat en aquesta breu relació (Temple Luxor, Vall dels Reis, Colossos de Memnó,  Temple de Kom Ombo i Temple de Philae): seria molt injust comentar que no val la pena visitar-los i que no tenen res en especial o molt poc; tot el contrari: TOTS són interessantíssims. Sovint un monument impacta o agrada més per raons subjectives que no pas objectives.

 Finalitzaré aquesta 3a part del viatge a Egipte deixant-vos uns quants enllaços dels monuments que vam visitar durant el creuer pel Nil, per si voleu ampliar coneixements, i els #postamics:

- Vall dels Reis - Kings Valley (Luxor)  http://es.wikipedia.org/wiki/Valle_de_los_Reyes
- Colossos de Memnó (Luxor): http://es.wikipedia.org/wiki/Colosos_de_Memn%C3%B3n
- Complex de temples de Karnak (Luxor): http://www.egiptologia.com/arqueologia/55-el-templo-de-karnak.html
- Temple de Luxor: http://www.egiptologia.com/arqueologia/56-el-templo-de-luxor.html/
- Temple d'Horus (Edfu): http://www.edicionesgnosticas.es/revista/articulos/congreso_egipto/08-Edfu.pdf
- Temple de Sobek i Haroeris (Kom Ombo): Kom Ombo
-Temples d'Abu Simbel: http://www.egiptologia.org/arte/templos/abu-simbel-ramses/
- Temple d'Isis, Philae (Assuan): http://es.wikipedia.org/wiki/File_(Egipto)


Relats d'altres viatgers #Postamics

- Calíope Viajes y Vivencias: Egipto II: templos de Karnak, Luxor, Hatshepsut, Valle de los Reyes...
- Viajar Code: Verónica: Egipto: itinerario y preparación


Altres #posts del Blog relacionats

-En terra de Faraons: Egipte - 1a part
-En terra de Faraons: Egipte - 2a part
-En terra de Faraons: Egipte - 4a part




EN TIERRA DE FARAONES: EGIPTO - 3ª PARTE: EL CRUCERO POR EL NILO

Empezaré comentando que es el 1r viaje en el que traicionamos nuestros principios: nos gusta y apasiona viajar por libre y a nuestro aire, preferentemente con nuestro coche o de alquiler; pero esta vez, básicamente motivos logísticos y de seguridad aconsejaron que nos decidiéramos por contratar un paquete de viaje organizado.



Ahora pasaré a hacer un rápido resumen de lo que visitamos, dado que corresponde a un programa típico de viaje organizado de una semana de crucero más estancia en El Cairo y considero que no es necesario extenderse mucho:



1r día: llegada a Luxor desde BCN con escala de 3 horas en El Cairo. En el aeropuerto de Luxor nos esperan para hacer un corto traslado de pocos kms. hasta el crucero, donde dormiremos las próximas 4 noches.



2n día: es el día más estresante de todo el viaje. En vez de levantarte a una hora razonable para recuperarte del cansancio del viaje y por haber llegado tarde al barco (hacia la 1 de la noche), pues no, hoy toca despertarse a las 5 de la madrugada, que el programa del día es muy intenso: visita del Valle de los Reyes, Templo de Hatshepsut, Colosos de Menmón, Templos de Karnak y Templo de Luxor... sólo en 1 MAÑANA!!!, puesto que el crucero tiene prevista la salida a las 12.30 del mediodía.

Toda la tarde es de navegación, hasta llegar a Edfú, donde fondeamos y dormimos.


3r día: por la mañana visitamos el Templo de Horus en Edfú. Además del gran interés artístico e histórico del monumento, que comentaré más adelante, lo más destacado de esta visita es que te desplazas hasta la puerta del monumento en calesa o carruaje.
Al regresar del Templo, el crucero vuelve a ponerse en marcha hasta que llegamos a Kom Ombo a media tarde, donde visitaremos el Templo de Sobek y Haroeris.
Acabada la visita a Kom Ombo, el barco arranca de nuevo hasta llegar a Asuan, ya entrada la noche, donde fondearemos. A partir de aquí el crucero ya no volverá a navegar, aunque dormiremos en él  2 noches más.



4º día: Por la mañana, o mejor dicho, de madrugada, a las 3.00 h, toca levantarse que vamos a Abu Simbel, separada de Asuan por 300 km., distancia que tenemos que recorrer en autocar.

Volvemos al barco justo a la hora de comer y por la tarde visitamos un poblado nubio. Esta visita es muy amena, dado que para llegar utilizamos 3 medios de transportes diferentes: la faluca, típico barco egipcio a vela, la lancha motora y el CAMELLO (sería más correcto decir dromedario). Además, hay que sumar la experiencia única de bañarnos en el río Nilo, de fumar pipa de agua y de acariciar cocodrilos en cautividad :).



5ºdía: Por la mañana visitamos el Templo de Philae, muy cercano a Asuan. Al estar situado en una isla en medio del Nilo, el desplazamiento obviamente lo realizamos con pequeñas lanchas motoras y tiene su atractivo, porque te ofrece una perspectiva inédita del monumento desde el agua.

A mediodía nos trasladamos al aeropuerto para coger el avión que nos llevará al Cairo, donde llegamos a media tarde, pero sin tiempo para hacer ninguna otra visita o paseo.



6ºdía: Por la mañana visitamos las Pirámides de Giza, visita que estaba incluida en el paquete contratado, si bien la entrada a la Gran Pirámide de Khufu o Keops se paga aparte.

A mediodía vamos a El Cairo y por consenso del grupo visitamos la zona de Al Khalili durante toda la tarde. Hay que decir que en Egipto las tardes son “cortas”, porque a diferencia de nosotros, que vamos 1 o 2 horas avanzados al horario solar dependiendo de sí es verano o invierno, ellos lo cumplen estrictamente ; total: a primeros de octubre en El Cairo a las 6 de la tarde es prácticamente negra noche.



7º día: Visitamos El Cairo por libre con 2 taxistas que habíamos apalabrado el día antes en Giza. El Cairo tiene mucho que ver y sólo nos da tiempos para lo siguiente: Museo Egipcio, caminata por la famosa Plaza Tahrir y los alrededores, Barrio Copto, Ciudadela de Saladíno y Mezquita del Sultán Hassan.



8º día: Regreso a casa.



Ahora toca escribir unas líneas sobre lo que me gustó e impactó más en en cuanto a monumentos:



-Obviamente las Pirámides son uno de los monumentos más impresionantes, no sólo de Egipto, si no también de toda la Tierra. Es historia viva. En las 2 entradas anteriores ya he dedicado bastantes comentarios, por lo tanto no haré más.


-Templo de Hatshepsut: su emplazamiento, al fondo de un majestuoso valle rocoso es único, al igual que su original disposición en terrazas escalonadas.



-Complejo templario de Karnak: este monumento básicamente me dejó boquiabierto por las grandes dimensiones de su Sala Hipóstila. La sala hipóstila es un aposento del templo formada por grandes columnas y con techo plano, que en el caso de Karnak, ha desaparecido del todo (el techo).

Para daros una pequeña idea, las medidas de Sala Hipóstila de Karnak son las siguientes: 102 x 53 metros, 134 columnas con forma de papiro, y de una altura máxima que llega a los 23 metros.


-Edfú: se el templo mejor conservado de todo el Antiguo Egipto, de manera que no hay que imaginarse a partir de sus ruinas como podía ser el monumento en la antigüedad, si no que está prácticamente intacto desde que fue construido hace más de 2.000 años. Esto es debido a que a partir del S. IV dC el templo cayó en desuso y empezó a quedarse enterrado paulatinamente bajo la arena del desierto, hasta unos 12 metros, así que sólo las partes más elevadas eran visibles. Es a partir de 1860, cuando el egiptólogo francés Auguste Mariette emprendió las tareas de liberarlo de los miles de metros cúbicos de arena que lo cubrían.


De esta forma, el Templo de Horus de Edfu permite apreciar muy bien todas las partes y estructura del templo egipcio, que es muy similar en casi todos los del Antiguo Egipto. En todo caso, aquí os dejo un enlace a una página con una buena explicación y esquema del templo egipcio: http://www.egiptologia.org/arte/templos/



Abu Simbel: creo que después de las Pirámides de Giza, y junto con Karnak, es el monumento más conocido del Antiguo Egipto. Son 2 templos excavados en la roca, el más grande de ellos con 4 colosales estatuas de Ramsés II a ambos lados de la puerta de entrada. Igualmente el interior del gran templo es espectacular, dado que todo él está decorado con pinturas murales y esculturas. 
Por otra parte, el Gran Templo de Abu Simbel, dedicado a Ramsés II, tiene una particularidad muy especial, no única en el mundo, pero sí muy excepcional: durante los días 21 de octubre y 21 de febrero los rayos de sol inciden e iluminan directamente 3 de las 4 estatuas situadas en el santuario del fondo de todo del templo. Además, la única estatua de las 4 no iluminada por los rayos solares corresponde al dios Ptah, relacionado con el inframundo y la oscuridad.
Hay que precisar que después del traslado de los 2 templos, a causa de la construcción de la gigantesca Presa de Asuán, el fenómeno se produce 1 día después: el 22 de octubre y 22 de febrero. 
Muy posiblemente estas 2 fechas concretas podrían corresponder con el día del aniversario y día de la coronación del Faraón respectivamente. 


Haré una aclaración sobre los otros monumentos que he visitado y que he obviado en esta breve relación (Templo de Luxor, Valle de los Reyes, Colosos de Memnòn, Templo de Kom Ombo y Templo de Philae): sería tremendamente injusto comentar que no merece la pena visitarlos y que no tienen nada de especial o muy poco; todo lo contrario: TODOS son interesantísimos. A menundo un monumento impacta o agrada más por razones subjetivas, que no objetivas.

Finalizo esta 3ª parte del viaje a Egipto dejando algunos enlaces de los monumentos que visitamos durante el crucero por el Nilo, por si deseáis ampliar conocimientos, y los #postsamigos:


-Valle de los Reyes - Kings Valley (Luxor): Valle de los Reyes
-Templo de Isis , Philae (Asuán): http://es.wikipedia.org/wiki/File_(Egipto)


Comentaris

  1. A mi Egipte és un país que em crida moltíssim però no sé si sent dona i viatjant sola m'atreviria a descobrir-lo pel meu compte. suposo que al final faria com vosltres i contractaria alguna cosa organitzada per guanyar en seguretat i tranquilitat ;)

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,

      Anar amb viatge organitzat a Egipte té pros i contres: visites alguns monuments, sobretot els més propers a Luxor, molt ràpidament en 1 matí, quan personalment crec que s'hauria de fer en 2 o 3 dies, i a més deixes de veure molts altres monuments interessants de la zona.
      Pel contrari, que et portin als llocs i no haver de "buscar-te" la vida regatejant i pactant preus dóna moltíssima tranquilitat.

      Nosaltres vam triar viatge organitzat també perquè ho vàrem decidir a darrera hora. Si planifiques bé el viatge amb marge de temps pots fer-lo pel teu compte, però si vas sola no t'ho aconsello gaire.
      Fent un balanç a posteriori i tractant-se d'un país peculiar i molt diferent a l'Europa en què vivim, personalment recomano triar viatge organitzat.
      En fi, tot depèn també de l'aventurer/a que siguis.

      El que sí està clar és que Egipte és apassionant.

      PS: Encara no he pogut llegir tots els teus posts d'Escòcia. "M'empaparé" de mica en mica tot prenent una bona copa de "Single Malt";).

      Una abraçada,

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT