LA GRÈCIA DESCONEGUDA I ALTERNATIVA: EL PINDOS I ZAGÒRIA



Grècia és un país fantàstic i un destí turístic conegut especialment per les seves illes i per les restes d’una civilització de més de 2.500 anys d’antiguitat, entre les que destaquen el Partenó d’Atenes, Sounion, Delfos, Knossos, Epidaure, Micenes...en fi, la llista és molt llarga.

Ara bé, és un país que amaga altres tresors que no tenen res a envejar al que us he citat. Un d’aquests indrets amagats i desconeguts per a la majoria de turistes és el Massís del Pindos, situat al Nord de Grècia, i que vam poder recórrer parcialment el setembre de 2007.

Una part del Pindos està protegit legalment, de manera que podem trobar-hi 2 Parcs nacionals: El Parc nacional del Pindo, també conegut com Valia-Kalda, i el Parc nacional de Vikos-Aoos.

Nosaltres vàrem visitar aquest segon espai protegit, Vikos-Aoos, del qual teníem molt bones referències tant de la Revista Altair com de la Guia LP (Lonely Planet).

Vikos-Aoos és un Parc nacional creat el 1973, situat a la petita regió de Zagòria, i té una excepcional biodiversitat tant d’hàbitats com de fauna, en que destaca la presència de grans mamífers com l’ós bru i el llop.


Mapa amb la ubicació del Pindos i Zagòria 
(font: www.theworldatlas.net)


Sens dubte el principal atractiu d’aquest espai natural són les Gorges de Vikos, un espectacular canó modelat pel riu amb una longitud d’uns 12 km i una profunditat que supera els 900 m. en algun punt del recorregut, un dels més profunds del món.


Gorges de Vikos


Nosaltres vàrem recòrrer aproximadament una mica més de la meitat d’aquestes gorges, perquè només disposàvem de mitja jornada i d’un sol cotxe, i havíem de tornar pel mateix camí.

El principal accés a les gorges és des de la població de Monodendri, on s’ha de deixar un dels 2 cotxes – l’altre es deixa a Vikos o Micro Papingo -.
Malgrat tot, qui no sigui gaire caminador té l'opció de contemplar les gorges des d'un mirador amb unes vistes espectaculars al qual s'accedeix des de Monodendri per una pista sense asfaltar en molt bon estat.

Aquí teniu un enllaç al wikiloc d'aquesta ruta senderista per les Gorges de Vikos.



Les Gorges de Vikos des del mirador de Monodendri


No obstant l’interès de la zona no es limita únicament al patrimoni natural; al tractar-se d’una petita regió de Grècia que s’ha mantingut aïllada fins fa molt poques dècades de les modernitats de la civilització, els 45 petits pobles que formen Zagòria  encara conserven una arquitectura tradicional de cases de pedra gris i sostres de pissarra, i s’han lliurat de l’especulació i de grans construccions. Com a molt ha aparegut durant els darrers anys  algun petit allotjament de turisme rural amb totes les comoditats.



Típica casa d'un poble de Zagòria


Si busqueu un turisme alternatiu i diferent a les illes, les platges i grans monuments, el Pindos pot ser el vostre destí idoni.





GRECIA desconocida y alternativa: el Pindos y Zagoria

Grecia es un país fantástico y un destino turístico conocido especialmente por sus islas y por los restos de una civilización de más de 2.500 años de antigüedad, entre los que destacan el Partenón de Atenas, Sounion, Delfos, Knossos, Epidauro, Micenas...en fin, la lista es muy larga.

Ahora bien, es un país que esconde otros tesoros que no tienen nada a envidiar a lo que os he citado. Uno de estos lugares escondidos y desconocidos para la mayoría de turistas es el Macizo del Pindos, situado en el Norte de Grecia, y que pudimos recorrer parcialmente el septiembre de 2007.

Una parte del Pindos está protegido legalmente, de forma que podemos encontrar 2 Parques Nacionales: El Parque Nacional del Pindo, también conocido como Valía-Kalda, y el Parque Nacional de Vikos-Aoos.

Nosotros visitamos este segundo espacio protegido, Vikos-Aoos, del cual teníamos muy buenas referencias tanto de la Revista Altair cómo de la Guía LP (Lonely Planet).

Vikos-Aoos es un parque nacional creado en 1973, situado en la pequeña región de Zagoria, y tiene una excepcional biodiversidad tanto de hábitats como de fauna, en que destaca la presencia de grandes mamíferos como el oso pardo y el lobo.

Sin duda el principal atractivo de este espacio natural son las Gargantas de Vikos, un espectacular cañón modelado por el río con una longitud de unos 12 km y una profundidad que supera los 900 m. en algún punto del recorrido, uno de los más profundos del mundo.

Nosotros recorrimos aproximadamente algo más de la mitad de estas gargantas, porque sólo disponíamos de media jornada y de un solo coche y teníamos que regresar por el mismo camino que el de la ida.

El principal acceso es desde la población de Monodendri, donde se tiene que dejar uno de los 2 coches – el otro se deja a Vikos o Micro Papingo -.
Quien no sea muy andador también puede contemplar las gargantas desde un mirador con unas vistas excepcionales, al que se accede desde Monodendri por una pista sin asfaltar en muy buen estado.

No obstante el interés de la zona no se limita únicamente al patrimonio natural; al tratarse de una pequeña región de Grecia que se ha mantenido aislada hasta hace muy pocas décadas de las modernidades de la civilización, los 45 pequeños pueblos que forman Zagòria todavía conservan una arquitectura tradicional de casas de piedra gris y techos de pizarra, y se han librado de la especulación y de grandes construcciones. Como mucho ha aparecido durante los últimos años algún pequeño alojamiento de turismo rural con todas las comodidades.



Si buscáis un turismo alternativo y diferente a las islas, las playas y grandes monumentos, el Pindos puede ser vuestro destino idóneo.

Comentaris

  1. A mi tot el que sigui boscos i parcs m'agraden molt, m'apunto aquests llocs!!! :)

    ResponElimina
  2. Aquesta zona de Grècia és espectacular i tindràs contacte directe amb la natura, perquè està molt poc massificat

    ResponElimina
  3. Veig que el teu són les muntanyes, eh?? Mai hagués dit que a Grècia hi havia llocs com aquests. La veritat és que és un país que em fa una mica de mandra, l'hauré de començar a mirar amb uns altres ulls.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament les muntanyes ens agraden molt, però també ens apassiona l'arqueologia i Grècia és un país on es produeix una bona simbiosi d'aquests 2 elements. Salutacions

      Elimina
  4. Està clar que amb unes bones botes de muntanya hi tens prou per empapar-te de natura, historia i cultura

    ResponElimina
    Respostes
    1. En efecte unes bones botes per a recórrer camins i senders mil.lenaris

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT