EL PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ, SECTOR ORIENTAL: PER FAGEDES I PARATGES ALPINS








Torno a una regió de Catalunya que és molt especial per a mi: el Berguedà, comarca situada al Nord de la província de Barcelona.


Avui us proposo un itinerari que combina natura amb una mica de patrimoni cultural.

Mapa del Parc natural del Cadí-Moixeró Alt Berguedà Bagà Coll de Pal


Mapa de situació del sector Oriental del Parc natural del Cadí-Moixeró amb els llocs visitats 
amb requadre vermell



En primer lloc ens endinsarem a una espectacular fageda localitzada al sector Oriental del Parc natural del Cadí-Moixeró.

Fageda de Millares Parc natural del Cadí-Moixeró Alt Berguedà Bagà


Fageda de Millarès


Es tracta de la fageda de Millarès, propera a Bagà i amb un accés molt còmode amb cotxe: Des de Barcelona cal seguir la C-16 (la carretera del Túnel del Cadí o Eix del Llobregat) fins a Bagà, on entrem i agafem  la carretera BV-4024  direcció Coll de Pal fins el km. 7.5 aproximadament. En aquest punt la carretera fa un revolt a l’esquerra, i a mà dreta trobarem una petita explanada amb menjadores per al bestiar i l’inici de 2 pistes. Aquí aparquem el cotxe i comencem a caminar per la pista de l’esquerra, que en lleuger i còmode descens ens porta ens uns 15-20 minuts fins la fageda.


Fageda de Millarès Parc natural del Cadí-Moixeró Alt Berguedà Bagà



A més de gaudir de la bellesa d’aquest bosc caducifoli, és de destacar que té bones vistes panoràmiques de la vall del riu Gréixer, de la Tossa d’Alp i de la Serra del Moixeró.


Fageda de Millarès Parc natural del Cadí-Moixeró Alt Berguedà Bagà Serra del Moixeró

La Serra del Moixeró vista des de la Fageda de Millarès


Finalitzat el recorregut per la fageda tornem a la carretera BV-4024, però aquest cop anirem cap amunt, fins passat el km. 14, on surt una pista a mà esquerra just on la carretera fa un revolt molt tancat a la dreta.
Aquí tenim 2 opcions: continuar per la pista amb el cotxe durant uns 800 m., o bé aparcar el cotxe – hi ha espai per 7 o 8 cotxes -  i recórrer aquests 800 m.  de pista a peu. Aconsello la 2a alternativa, ja que és un curt tram que té unes vistes espectaculars de les muntanyes i paratges alpins de l’entorn i ens ocuparà uns 15 minuts a peu.

Mirador dels Orris Parc natural del Cadí-Moixeró Bagà Alt Berguedà Pedraforca

Panorama que es contempla des del Mirador dels Orris, amb el Pedraforca al fons a l'esquerra


Al finalitzar aquests 800 m. de pista arribarem fins el Mirador dels Orris, que ens ofereix un impressionant panorama de bona part  dels cims més emblemàtics de l’Alt Berguedà: des de la Tossa d’Alp, Serra del Moixeró i  Serra del Cadí, fins el Pedraforca i la Serra d’Ensija.

Després de contemplar el panorama des del Mirador dels Orris, podeu continuar amb cotxe fins el Coll de Pal, només uns 5 o 6 km. més amunt per la mateixa carretera.

Coll de Pal Parc natural del Cadí-Moixeró Alt Berguedà Bagà

Prats alpins propers al Coll de Pal


El Coll de Pal és la divisòria d’aigües de les conques del Ter i del Llobregat,  ofereix un bon panorama tant de la Cerdanya com de l’Alt Berguedà i la neu s’hi manté durant molts mesos, atès que és un pas de muntanya situat a 2.070 m.
Qui disposi de vehicle tot terreny, pot arribar des d’aquí fins la Cerdanya, ja que una pista en mal estat baixa des del Coll de Pal fins l’estació d’esquí de la Masella, situada a la comarca ceretana.

Bé, ara toca gaudir de la visita cultural, i per això haurem de tornar a Bagà per la mateixa carretera per la que hem vingut.

Nucli antic de Bagà Alt Berguedà

Nucli antic de Bagà


Bagà és una vila que ja apareix citada a la documentació l’any 839 i que conserva un interessantíssim nucli antic.

Com elements més destacats del Bagà medieval trobem: l’església gòtica del S XIV de Sant Esteve, restes de les muralles, una bella plaça porxada, el Palau dels Pinós, un pont medieval, el traçat sinuós dels carrers...


Plaça Porxada de Bagà Alt Berguedà Galceran de Pinós

Plaça Porxada de Bagà


Nogensmenys l’interès de Bagà no es limita al patrimoni immoble, ja que el 24 de desembre, la vigília de Nadal,  la vila celebra la festa de la Fia-Faia, que consisteix en una baixada de torxes des d’una muntanya propera a la població fins el centre de Bagà just al capvespre, quan la llum diürna deixa pas a la foscor de la nit. Un cop arriben tots els portadors de les torxes a Bagà, i abans que aquestes es consumeixin, s’encén una gran foguera a la Plaça porxada.
Aquesta festa celebra el naixement de Jesucrist, tot i que s’ha relacionat amb un origen pagà i pre-cristià en el marc dels rituals relacionats amb el solstici d’hivern.

Aquí teniu un video de la Fia-faia:





En relació amb aquesta festa us comentaré una dada curiosa: al municipi proper de Sant Julià de Cerdanyola, també celebren el mateix dia la Festa de la Fia-Faia, amb moltes similituds a la de Bagà.

Ambdues festes han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco el dia 1 de desembre de 2015, com a part integrant del bé cultural "Festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus".

Bé, només espero que us animeu a visitar aquest meravellosa zona de les comarques catalanes, situada a només a uns 90 minuts amb cotxe des de Barcelona, i si podeu, aneu a la tardor, perquè us trobareu amb l'espectacle dels canvis de color de les fulles caducifòlies dels faigs. 


Altres #posts del blog relacionats, especialment indicats si voleu fer una escapada de cap de setmana o més dies al Berguedà:


Comentaris

  1. És un lloc preciós per perdre's.
    Chus

    ResponElimina
  2. I tant; preciós, poc conegut, i ideal com a excursió des de BCN en 1 dia o de cap de setmana. El Berguedà és màgic . Gràcies pel teu comentari; et faré un monument Chus ;)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT