11 DIES DE RUTA PER BÈLGICA I PAÏSOS BAIXOS (IV): AMSTERDAM, ZAANSE SCHANS I KINDERDIJK





Zaanse Schans Holanda Països Baixos


Zaanse Schans




Mapa detallat de la ruta realitzada els dies 6, 7 i 8 pel matí



AMSTERDAM


L’elegant edifici de l’Estació Central d’Amsterdam, construït a finals de S XIX  en estil neorenaixentista, ens dóna la benvinguda a la ciutat més turística i coneguda dels Països Baixos i que és la seva capital, tot i que el Parlament i el Govern tenen la seu a La Haia (Den Haag en neerlandès).

Per arribar fins al centre d’Amsterdam hem tardat més del previst, atès que hem tingut dificultats per trobar places lliures als   P + R els aparcaments dissuasoris situats als afores de la ciutat.
  
Abans de tot considero interessant fer una menció dels Canals d’Amsterdam, atès que són un dels principals reclams de la ciutat i des de l’any 2010 la Unesco els va declarar Patrimoni de la Humanitat

Canal Single Amsterdam Holanda Països Baixos

Canals d'Amsterdam, Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2010


A finals de s. XVI Amsterdam era una pròspera ciutat, bàsicament a causa dels grans beneficis del comerç marítim.
D’aquesta manera el nucli medieval  s’havia quedat petit i calia ampliar el territori, però no era fàcil perquè era terreny d’aiguamolls i a més el riu Amstel causava inundacions periòdiques.
  
Mitjançant un enginyós i ben planificat sistema de drenatges, de dics, i de desviar parcialment el curs del riu Amstel, a inicis de s. XVII es va crear una innovadora xarxa de canals concèntrics i intercomunicats que tenia una doble finalitat comercial i defensiva; és a dir el canal més exterior servia de fossar de la ciutat alhora que era una via d’entrada i sortida de les mercaderies.


Amsterdam bicicleta canal Holanda Països Baixos

Canal i bicicleta, "sempitern" binomi d'Amsterdam


Aquesta planificació urbanística no es va limitar a les grans obres d’enginyeria hidràulica, sinó que va anar més enllà, amb el disseny de les cases i dels carrers.

Atès que els canals i l’aigua són un dels principals protagonistes d’Amsterdam, el primer que fem només posar els peus a la ciutat és agafar un  transbordador gratuït   que fa un petit recorregut per la zona portuària d’Amsterdam i que té la parada en un moll molt proper a l’Estació Central.

El trajecte no és gaire espectacular ni ofereix grans panoràmiques, però ens permet apreciar que Amsterdam no només viu del passat, sinó  que també l’arquitectura contemporània i innovadora forma part de la ciutat.

Finalitzada la petita ruta amb el ferry ens endinsem pels carrers i canals d’Amsterdam i començarem per una zona emblemàtica d’Amsterdam: el  mític Barri Vermell.


Barri Vermell Amsterdam Red Light District Holanda Països Baixos

El Barri Vermell d'Amterdam


Aquest sector de la ciutat és mundialment conegut pels vistosos locals il.luminats amb llums vermells – d’aquí l’origen del nom del barri - on s’exerceix la prostitució de manera legal, una activitat arrelada  al nucli antic d’Amsterdam des de fa molts segles, possiblement ja des del S XIV quan molts mariners que arribaven a la ciutat tenien ganes de “marxa”.

Cal destacar que al Barri Vermell és ben vàlid el tòpic de sexe, droga i rock’n roll, atès que a més hi trobem bars i locals de música, i els famosos “cofee shop”, on és legalment permès consumir tant marihuana com haixix.

Com a contrapunt de les activitats considerades “pecaminoses”, al Barri Vermell trobem Oude Kerk, del S XIV, l’església més antiga que es conserva a Amsterdam.

Oude Kerk, Amsterdam Barri Vermell Red Light District Holanda Països Baixos

Amsterdam, Oude Kerk


Personalment és una zona que no vaig trobar especialment atractiva, sinó tot el contrari, ja que la massificació dels seus carrers feia molt difícil passejar amb comoditat.

Lamentablement la massificació no és exclusiva del Barri Vermell, sinó també de molts altres sectors cèntrics de la ciutat com , Plaça Dam, els comercials Kalverstraat i Leidsestraat o China Town

Afortunadament hi ha zones d’Amsterdam on vam poder passejar més tranquils, com els canals propers a Montelbaanstoren (la Torre del Rellotge) possiblement la zona que més ens va agradar de la capital holandesa.

Montelbaanstoren, la Torre del Rellotge Amsterdam Holanda Països Baixos Unesco

Montelbaanstoren, la Torre del Rellotge


Cal fer també una menció del Begijnhof, un altre petit oasi dins de l’estressant nucli antic d’Amsterdam.

Els begijnhof eren comunitats formades per les beguines, dones que feien una vida dedicada a Déu i alhora als més necessitats com malalts i pobres. A diferència dels ordes de monges no feien vots, i eren lliures de poder marxar de la comunitat.

Dins del Begijnhof possiblement podem trobar com element més destacat, la casa més antiga que es conserva a Amsterdam, que és de fusta i d'inicis del S XVI.

Begijnhof d'Amsterdam casa de fusta S XVI Holanda Països Baixos

Casa de fusta del s. XVI, Begijnhof d'Amsterdam


És obvi que Amsterdam té molts altres punts d’interès, com el barri Jordan, el VondelPark,-pulmó verd de la ciutat-, o els seus abundants museus, alguns d’ells de fama mundial com el Rijkmuseum, el Van Gogh, o la Casa d’Ana Frank.

De totes maneres no pretenc ser una guia, i per això us deixo l’enllaç a I amsterdam , la pàgina oficial de turisme d'Amsterdam, que és molt complerta.

Finalitzaré Amsterdam referint-me a un aspecte important dels viatges: l’allotjament.
Atès que durant la ruta ens vam moure amb cotxe, la situació de l’hotel/hostel no suposava cap problema, i per això vam triar el Lucky Lake Hostel ,  situat a uns 15 km del centre les 2 nits d’Amsterdam, i reservat a través d'hostelworld.com.

El  preu  i la bona valoració dels usuaris van ser els factors determinants, atès que teníem algunes referències molt negatives d’altres hostels d’Amsterdam.

Hostel d'Amsterdam Països Baixos Holanda

Les originals "habitacions" de l'hostel


En general la nostra opinió també és favorable i és de destacar els següents punts a favor: l’amabilitat de tot el personal, l’esmorzar inclòs al preu, lloc net, la tranquil·la situació a la vora d’un bonic llac i l’originalitat de les “habitacions”.

Pel contrari, la situació allunyada del centre ens va fer perdre temps als desplaçaments, alhora que no vam poder gaudir de l’ambient nocturn d’Amsterdam.


ZAANSE SCHANS


Saturats de l’excessiva massificació que no esperàvem trobar-nos a Amsterdam, a mitja tarda posem rumb a Zaanse Schans, un petit poble situat a uns 20 km. al nord-oest d’Amsterdam, i del que teníem molt bones referències.

Zaanse Schans Holanda Països Baixos

Zaanse Schans


Afortunadament Zaanse Schans és l’antagonisme d’Amsterdam en quant a abundant presència de turistes.
Bé, no és que ens trobem sols, però el fet d’arribar gairebé a l’hora en què molts europeus ja pensen en anar a sopar ens facilita la visita. A més hem d’afegir que ha tornat ha sortir el sol després d’un matí que amenaçava pluja.

Zaanse Schans és un gran ecomuseu a l’aire lliure on és possible apreciar tal com era la vida rural abans de la revolució industrial.

Zaanse Schans Holanda Països Baixos Amsterdam

Zaanse Schans, la tranquilitat total


Si busqueu els típics molins de vent holandesos, allí els trobareu –la majoria amb més de 2 segles d’antiguitat- , igual que les cases de fusta tradicionals; tot plegat en un entorn bucòlic, a la vora del riu Zaan i envoltat d’aiguamolls i pastures.

En fi una visita molt aconsellable, especialment indicada per als que desitgeu un ambient més relaxat i allunyat de la gran ciutat i fer un agradable passeig fins el darrer dels 8 molins.
A més a més, té bona comunicació amb transport públic des d’Amsterdam, ja sigui amb tren o autobús. Aquí teniu l’enllaç que explica com arribar fins Zaanse Schans

Zaanse Schans Holanda Països Baixos Amsterdam


KINDERDIJK


Si el dia anterior havíem acabat visitant molins, avui també el començarem amb molins, però cal fer uns quants km. per autopista, concretament  uns 100 km., fins a Kinderdijk, situat molt a prop de Rotterdam.

Kinderdijk és un conjunt de 19 molins de vent construïts cap el 1740 amb la finalitat de drenar les aigües del pòlder d’Alblasserwaard.

Atès que és la major concentració d’antics molins que sobreviu als Països Baixos, la Unesco ho va declarar Patrimoni de la Humanitat l’any 1997.

Kinderdijk Països Baixos Holanda Patrimoni de la Humanitat Unesco

Kinderdijk


Hi ha 3 maneres possibles de visitar l’agrupació de molins: a peu, amb bicicleta o amb vaixell, i no cal dir que és un agradable passeig a la vora del canal.

Us aconsello anar fins els darrers molins, ja que com més lluny arribeu, menys gent trobareu.
Alguns molins poden visitar-se per dins - l'entrada és de pagament-, on s'explica la història i el  funcionament d'aquests "gegants" -paraules del Quixot- del s. XVIII.

Des dels molins de Kinderdijk donem per finalitzada la petita ruta pels Països Baixos i tornem a Bèlgica, on ens espera Flandes.


Altres #posts del blog relacionats

11 dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (1a part): Brussel.les

Grand Place de Brussel.les nocturna Belgica

>>>>>>>>>








11dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (2a part): Valònia i Aachen


Chateau castell medieva de Beersel Flandes Belgica




   




11 dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (3a part): Maastricht i Utrecht






>>>>>>>

Comentaris

  1. Vam estar a Amsterdam però no coneixem les inmediacions! Està vist que seria molt recomanable fer un road trip per Holanda! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      En efecte, la zona propera a Amsterdam té moltes coses d'interès, tot i que nosaltres vam fer un petit tast: Zaanse Schans i Utrecht. Serà qüestió de repetir i donar una 2a oportunitat a Amsterdam. Salutacions

      Elimina
  2. Que maco que és tot això! Jo vaig estar a Amsterdam fa moooolts anys però no conec res més del país. Llegint les teves entrades cada vegada tinc més clar que les properes vacances amb cotxe seran cap allà!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra,
      És un viatge molt aconsellable, i si el feu amb cotxe, intenteu aparcar sempre als P+R, els parkings dissuasoris dels extraradis, que fan un preu conjunt molt bo de parking amb transport públic anada i tornada. Al centre ciutat és caríssim tant aparcar al carrer com a un parking. Salutacions

      Elimina
  3. Les zones rurals són precioses. Els molins tenen un encant especial. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, en efecte, els molins de vent al costat de l'aigua, i si fa sol, són molt estètics

      Elimina
  4. Hola Eva,

    En efecto, los Beaterios son preciosos, y además proporcionan una paz y una serenidad que cuesta de encontrar en el resto de la ciudad. Saludos.

    ResponElimina
  5. Muy bonitas las fotos ademas el articulo muy interesante!!! XD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Pedro. Cuando hay buena luz, es más fácil que salgan bien las fotos.
      Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT