RUTA DE 4 DIES PEL SUD DE NAVARRA I LA RIOJA - 2a PART




murallas de Artajona, Navarra


Artajona


3r dia – diumenge 7 de desembre

Avui tenim programada una jornada força intensa, dedicada exclusivament al patrimoni cultural.

Mapa del Centre i Sud de Navarra

Mapa de Navarra amb els llocs visitats emmarcats en vermell


La primera destinació del dia és Ujué, un bonic poble estratègicament situat dalt d’un turó des del que es contempla un extens panorama.

Aquest turó està presidit per l’església-fortalesa de Santa Maria, un original edifici d’origen romànic dels S XI i XII construït damunt d’una anterior església preromànica del S IX.

Aquest temple romànic va ser modificat i ampliat al S XIV de manera que va adquirir l’actual aspecte, més semblant a un castell, amb torres i merlets i un passeig de ronda cobert.

Ujué és un important centre de romeria, atès que existeix la tradició medieval d’assistir a venerar la Verge de Santa Maria d’Ujué cada any el diumenge posterior a Sant Marc, que és el 25 d’abril.


Vista panoramica de Ujué, Navarra

Ujué


Aquesta devoció popular per la Verge va arribar fins el Rei Carles II de Navarra (1332-1387), que va voler que el seu cor fos enterrat al costat de la Verge d’Ujué.

Igualment cal mencionar que circula una llegenda de la troballa de  la Verge de Santa Maria d’Ujué, segons la qual un pastor va trobar-la després d’haver seguit a un colom que no parava d’entrar i sortir d’un mateix forat de la roca.


Finalitzat el recorregut per Ujué anem a San Martín de Unx, bonic poble situat a uns 10 km. que conserva un interessant nucli antic amb 3 esglésies medievals i cases amb cuidada arquitectura de pedra.

Nucleo antiguo de San Martin de Unx

San Martín de Unx


De San Martin de Unx ens dirigim a Olite, vil.la de molta importància en la història del Regne de Navarra, ja que va ser el lloc triat pel Rei Carles III “el Noble” (1387-1425) per a construir-hi el Palau Reial.

Òbviament el grandiós i gòtic Palau Reial és l’edifici més destacat d’Olite, però seria injust menystenir la resta de la població, atès que es conserven restes de les muralles, cases senyorials amb els escuts nobiliaris que llueixen a les façanes, esglésies medievals, una plaça porxada...


Castillo medieval y Palacio Real de Olite

Olite, Palau Reial


No en va Olite està declarat Conjunt Històric des de l’any 1995 i és una de les més belles poblacions de Navarra.


Després d’Olite visitem la veïna Tafalla, situada a només 7 km.

Tafalla és la capital econòmica i comercial de la comarca de la Merindad de Olite, tot i tenir una menor importància històrica respecte Olite.

No obstant és una ciutat que val la pena visitar, ni que sigui de forma ràpida, ja que té un interessant nucli antic, amb palaus senyorials i estrets carrers que pugen fins el turó on hi havia l’antic castell, del que només es conserven escasses restes.


Nucleo antiguo de Tafalla Palacio de Tafalla

Tafalla


Es nota que som al desembre, perquè els dies són curts, però encara tenim temps de fer una darrera visita: Artajona.

És la millor manera de finalitzar el recorregut del dia, ja que Artajona és un poble que destaca des de lluny venint per la carretera,  amb un impressionant recinte medieval emmurallat situat al turó que domina la població.

Panoramica de Artajona murallas medievales Navarra

Artajona

És possible accedir directament amb cotxe fins a tocar de les muralles, però recomano deixar-lo a baix al poble, pujar poc a poc, i anar gaudint de l’entramat de carrers estrets i costeruts, amb cases de pedra i alguns palaus senyorials.


4t dia – dilluns 8 de desembre

Avui és el darrer dia i dediquem la primera part a visitar Tudela, la capital de la Ribera Navarra i la segona ciutat més important de Navarra, amb més de 35.000 habitants.

La seva privilegiada ubicació a la ribera del riu Ebre, zona amb òptimes condicions per a l’agricultura, va ser aprofitada ben aviat pels musulmans, que van fundar Tudela l’any 802 amb el nom d’Al-tutili, si bé cal matisar que anteriorment havia estat ocupada pels celtibers, romans i visigots de manera no continuada.

Tudela nucleo antiguo medieval Navarra

Tudela, nucli antic


Sota domini islàmic la ciutat coneix una època de gran prosperitat, i gràcies a les excavacions arqueològiques s’han descobert   trams de les muralles, restes de la mesquita principal sota l’actual catedral, o una antiga necròpoli musulmana.

L’any 1119 el Rei d’Aragó i de Pamplona Alfons I el Batallador conquereix Tudela, i amb poc temps esdevindrà la 2a ciutat més important del Regne de Navarra, que l’annexiona l’any 1134, només 15 anys més tard de la seva conquesta per part de la Corona d’Aragó.

A nivell monumental i artístic destaca en 1r lloc la Catedral, amb elements romànics, gòtics i barrocs.


Catedral de Tudela Portada del Juicio Final Antiguo Testamento

Catedral de Tudela, Portada del Judici


Possiblement el més interessant de la Catedral és la Portada del Judici, una joia de l’escultura medieval del S XIII, de transició del romànic al gòtic , en què les pedres esculpides ens donen una lliçó magistral del Judici Final, amb figures tant de l’Antic com del Nou Testament i també amb escenes dels pecats capitals (luxúria, avarícia...)

No obstant l’atractiu de Tudela no és limita a la Catedral, ja que el Casc Antic, declarat Conjunt Històric des de l’any 1992, és una mostra  de més de 1000 anys d’història i de més de 4 segles de convivència de 3 cultures (islàmica, jueva i cristiana).

Un detingut recorregut pels seus carrers ens portarà a descobrir altres esglésies romàniques, palaus senyorials, traçat de carrers medievals, així com la bella i elegant Plaza de los Fueros, construïda al S XVII i que marca el límit entre la part antiga i moderna de Tudela.


Tudela Plaza de los Fueros, Navarra


Tudela, Plaza de los Fueros



Per acabar, aquí us deixo un enllaç molt útil a una pàgina amb format PDF amb una descripció dels llocs d’interès de la ciutat, així com un plànol:  PDF Tudela 


Acabat el recorregut per Tudela, ens endinsem a las Bardenas Reales, que ja havíem visitat el 1r dia, però només el sector anomenat Bardena Blanca.

Ara ens dirigim a la Bardena Negra, situada  a la zona més meridional de l’extens Parc natural, i hi accedim per una pista sense asfaltar en bon estat que surt des del km. 22 de la carretera de Tudela a Tauste, la ctra. NA-126, molt a prop del límit entre les províncies de Navarra i Saragossa.  

Cal estar atents a la desviació de la pista, perquè la senyalització és gairebé inexistent.


Bardenas Reales, Bardena Negra, Cabezo del Fraile Navarra


Bardenas Reales, Cabezo del Fraile



La intenció és arribar a peu fins el Cabezo del Fraile, un cim que té una extensa panoràmica i amb un itinerari senyalitzat , però se’ns ha fet tard i hem de conformar-nos amb realitzar la meitat del recorregut i admirar la bellesa del peculiar paisatge de las Bardenas, que no és poc.


Des dels paratges propers al Cabezo del Fraile  donem per finalitzat aquest fantàstic recorregut de 4 dies pel Sud de Navarra i La Rioja.

Altres #posts del blog relacionats:

Ruta pel Sud de Navarra i La Rioja (1a part)

claustro del Monasterio cisterciense de la Oliva Carcastillo Navarra


 >>>>>

Comentaris

  1. Tot i que visitat Navarra, aquesta zona és deconeguda per mi, pel que n'agafo unes quantes idees. Olite impresionant!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, efectivament el Sud de Navarra és en general més desconegut que la zona Central i el Nord, però té una gran riquesa patrimonial i ho tenim relativament a prop de Catalunya per a fer-hi una escapada. Salutacions

      Elimina
  2. Reconec que Navarra és una gran desconeguda per mi, i a prou feines conec Pamplona i algun poble del Pirineu. El que ens has ensenyat té molt bona pinta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra, certament és una zona que val molt la pena fer una visita, no només per l'excepcional patrimoni, sino també per la gastronomia. Salutacions

      Elimina
  3. Muy buena ruta. Hace años visitamos algunos de estos pueblos y nos encantaron, sobre todo Ujue y San Martin de Unx. Tudela es una ciudad que tenemos pendiente, además de hacer una ruta por las Bardenas Reales, que veo que merece la pena. Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, coincido con vosotros en que esta zona de Navarra es preciosa. Las Bardenas Reales seguro que os gustará, aunque de rutas senderistas encontré poca cosa; hay mucha más documentación de itinerarios en BTT. Saludos y gracias por vuestro comentario

      Elimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Navarra es la Comunidad Autónoma más desconocida para mí, pues solo he visitado Pamplona. Había oído hablar de muchos de los sitios que mencionas, pero poco de Tudela y tiene muy buena pinta. Habrá que ir para allá algún día.

    ResponElimina
  6. Tudela te gustará mucho, sobretodo a ti que te gusta el románico, porque su catedral es en este estilo (y gótico también) y cuyo pórtico es espectacular, para pasarse horas contemplando sus esculturas. Saludos

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT