11 DIES DE RUTA PER BÈLGICA I PAÏSOS BAIXOS (V): LOVAINA I BRUGES





Bruges, Flandes, Bèlgica

Bruges


8è dia per la tarda

Hem arribat a la recta final del nostre viatge per Bèlgica i Països Baixos, i els darrers dies tenim previst visitar algunes ciutats de Flandes.
Atès que disposem de pocs dies hem de triar quines ciutats visitarem i les escollides són Bruges, Gant i Lovaina.

Les 2 primeres ho teníem molt clar, però en  l’elecció de Lovaina -Leuven en flamenc- ha estat clau l’allotjament: no havíem reservat res des de Barcelona per la 8a nit i el mateix matí del 8è dia per internet vam trobar habitació lliure a l’Hostel Cube  , situat al centre de Lovaina i del qual tenim una opinió favorable en quant a relació qualitat-preu (reservat via hostelworld.com).

Lovaina, Leuven, Grote Markt, Flandes, Belgica

Lovaina, Grote Markt amb la catifa de flors que es posa cada any a l'agost durant uns dies


L’arribada a Lovaina no resulta còmoda, perquè durant el trajecte per autopista des del Sud dels Països Baixos patim tant les inclemències meteorològiques com algunes retencions de trànsit.

Afortunadament queda compensat per la bellesa del centre històric, que és relativament petit i fàcil de recórrer en 2-3 hores.

El nucli medieval s’articula entorn de la Grote Markt, on trobem l’església gòtica de Sant Pere i l’Ajuntament, una meravella del gòtic flamíger del S XV.


Ajuntament gòtic de Lovaina, Leuven, Flandes, Belgica

Ajuntament de Lovaina


Un dels detalls més característics d’aquest edifici és la presència de 236 estàtues, que representen científics i famosos de la ciutat, comtes i ducs de Brabant i figures bíbliques. Cal matisar que aquestes escultures van ser afegides durant el S XIX.

Molt a prop de la Grote Markt hi ha l’Oude Markt, un altre indret emblemàtic de la ciutat, que era antigament la plaça del mercat i que les cases que l’envolten tenen una cuidada arquitectura de maó vermell, tan típica de Flandes.

Malauradament la 1a Guerra Mundial va causar importants desperfectes a la ciutat, i l’Oude Markt no se’n va lliurar, de manera que el que actualment contemplem és una fidel i encertada reconstrucció de tal com era segles abans.

Avui en dia l’Oude Markt és una activa i animada plaça, plena de bars i terrasses, fins el punt que li han posat el sobrenom de  la “barra més llarga del món”.


Oude Markt de Lovaina, Leuven, Flandes, Belgica

Oude Markt de Lovaina


Un altre element que no podem obviar és la universitat, fundada al 1425, i que encara conserva de manera dispersa pel nucli antic dependències de diverses èpoques.

Menció apart mereix el Gran Beguinatge – Begijnhof en flamenc-, un barri apart format per una comunitat de dones que feien una vida devota al marge de qualsevol orde,  i estava integrada tant per religioses com per laiques.
A Flandes van tenir una alta implantació, i des de l’any 1998 són Patrimoni de la Humanitat.

A Lovaina existeixen 2 Beguinatges: el Gran i el Petit i el que nosaltres vam visitar és el Gran, que té l’etiqueta de ser un dels més bonics i autèntics de Flandes.

El Gran Beguinatge de Lovaina apareix documentat per 1r cop l’any 1232, tot i que la majoria de cases són del S XVII, construïdes principalment amb maó vermell.

A causa del seu gran deteriorament va haver de ser restaurat a partir de 1964 per la Universitat Catòlica de Lovaina, que l’havia comprat 2 anys abans, encara és l’actual propietaria i l’utilitza com a campus i residència.


Begijnhof de Lovaina, Leuven, Flandes, Belgica, Beguinatge

Begijnhof de Lovaina


El nostre passeig pel Gran Beguinatge va ser una de les millors experiències dels 11 dies del viatge, perquè vam entrar a darrera hora de la tarda, mentre la foscor anava guanyant terreny, alhora que s’encenien els fanals, sota un lleu plugim, i en ambient màgic i misteriós i de gran solitud.
Llàstima que a causa de la pluja vam disparar poques fotos, per por a espatllar la nova càmara.

Vam finalitzar la jornada sopant pizza a un dels molts locals de menjar que trobes pel centre medieval – en això es nota molt que és una dinàmica ciutat universitària, tant per l’abundant oferta de bars i restaurants, com pels preus competitius del menjar i beguda-.

9è dia - 26 d'agost

Ens llevem amb un dia ben tapat i plujós i la veritat és que és una autèntica llàstima, precisament avui que anem a Bruges, la “Joia de la Corona” de Flandes.


Centre Històric de Bruges, Brugge, Flandes, Belgica

 Bruges


Vistar Bruges és retrocedir uns 800 anys, quan va arribar a ser una de les ciutats més riques de tota Europa.

El que inicialment va ser una fortalesa construïda a mitjan de S IX per Balduí I, 1r Comte de Flandes, i vassall del Rei franc Carles el Calb, nét de Carlemany, ben aviat va esdevenir una pròspera ciutat.

La producció i el comerç dels apreciats draps de llana va ser la principal causa d’aquest ràpid creixement econòmic, que va tenir el seu moment àlgid als  S XIV i XV, quan Bruges va passar als dominis del poderós Ducat de Borgonya, alhora que era membre destacat de la potent Lliga Comercial de la Hansa.


Belfort de Bruges, Brugge, Flandes, Belgica


Belfort (campanar) medieval de Bruges (S XIII-XV), símbol de la riquesa de la ciutat 



Aquest esplendor va durar fins el S XVI, quan el riu Zwin, que connectava Bruges amb el mar, va reblir-se de sediments i va deixar de ser navegable per als vaixells que transportaven els draps de llana i altres mercaderies.
Bé, fins aquí la síntesi històrica.

Hi ha ciutats que demanen una visita ràpida, d’anar al més essencial, o bé d’altres que són d’anar a poc a poc tot assaborint cada metre i cada carrer recorregut. Bruges és de les que són al 2n grup, atès que el Centre Històric és relativament petit, però té tant monument per metre quadrat que no recomano anar amb presses.

Vàrem començar el recorregut pel Beguinatge (Begijnhof), atès que és el que estava  més a prop del cotxe – uns 15 minuts a peu -, que vam poder aparcar gratis a la R30, la carretera  de circumval·lació de Bruges.


Begijnhof de Bruges, Brugge, Flandes, Belgica


Begijnhof de Bruges


A l’igual que el de Lovaina es crea al S XIII, tot i que la majoria de cases són dels S XVI, XVII i XVIII.
Actualment ja no queden beguines, però està habitat per una comunitat de monges benedictines.

Respecte Lovaina la principal diferència és el color de les cases, que a Bruges són blanques i li fa perdre una mica de “singularitat”. De totes maneres és una visita molt recomanable.

Després del Beguinatge ens endinsem al nucli medieval.
Se’m fa complicat aconsellar-vos què visitar, perquè d’una ciutat amb tant monument  potser necessitaria publicar 4 o 5 articles més.


Plaça Burg de Bruges, Brugge, Flandes, Belgica

La Plaça Burg, al Centre Històric de Bruges


En aquest sentit, no és casual que el Centre Històric de Bruges hagi estat declarat per la Unesco Patrimoni de la Humanitat l’any 2000.

Només em limitaré a citar alguns dels monuments i llocs més destacats:

Possiblement el més conegut, visitat i fotografiat de Bruges són els voltants de les 2 places principals: Grote Markt i Burg, el centre neuràlgic de la ciutat medieval.

També cal mencionar la Catedral de Sant Salvador (Sint-SalvatorsKathedraal) i l'església de Nostra Senyora (Onze-Lieve-Vrouwekerk), tots 2 temples d'estil gòtic.


Nostra Senyora de Bruges, Onze-Lieve-Vrouwekerk Brugge, Flandes, Belgica

L'esbelta torre de l'eglésia de Nostra Senyora


Destaca especialment la majestuosa torre de l'església de Nostra Senyora, que  amb una alçada total de 122 m. és la 2a més alta del món construïda amb maó, superada només per l'església de Sant Martí a Landshut, Alemanya.

Finalment els canals, que són la "cirereta del pastís" i que li han valgut el sobrenom - compartit amb Amsterdam- de la Venècia del Nord.


Canal de Bruges, Brugge, Flandes, Belgica

Canal de Bruges


Per acabar us deixo 2 enllaços molt útils de Bruges: una informació molt complerta de l'Oficina de Turisme  i un Mapa de la ciutat amb els principals monuments i llocs d'interès.

  
Altres #posts del blog relacionats

11 dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (1a part): Brussel.les

Grand Place de Brussel.les nocturna Belgica

>>>>>>>>>








11dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (2a part): Valònia i Aachen


Chateau castell medieva de Beersel Flandes Belgica




   




11 dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (3a part): Maastricht i Utrecht






>>>>>>>







11 dies de ruta per Bèlgica i Països Baixos (4a part): Amsterdam, Zaanse Schans i Kinderdijk



Comentaris

  1. Bruges sabia que és preciosa però no sabia que Lovaina també ho fos tant!!! Llàstima del temps, però l'estiu passat crec que tots vam patir del mateix!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra.
      Lovaina en efecte va ser una gran sorpresa. A més està molt menys massificada que Bruges o Gant i això és un aspecte que valorem molt. Salutacions

      Elimina
  2. Dos ciutats precioses, Dani, com tot aquest pais que és Flandes i que a mi em sembla meravellós. Quina pena que agaféssiu aquests dies tan grissos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, el temps és una loteria, i quan vas a zones d'influència atlàntica encara més. Anar a ple estiu ni molt menys és garantia de bon temps. Sort que durant tot el viatge la pluja "només" ens va fer la guitza a Bruges i Lovaina. Quan vas molts dies de viatge has d'assumir que algun dia de pluja pots tenir.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT