RUTA DE 4 DIES PER TERRES DEL DUERO I L'ARLANZA(II): BURGOS I SÒRIA









Peñaranda de Duero, Burgos, Ribera del Duero, Castilla y León


Peñaranda de Duero, Burgos


3r dia: Cañón del Río Lobos, Ucero, Peñaranda de Duero




   Mapa  amb els llocs visitats durant el 3r i 4t dies



Avui ens endinsem en terres de Sòria, per a fer una excursió a peu per un indret emblemàtic d’aquesta província: el Parc natural del Cañón del Río Lobos

El Cañón del Río Lobos és un espectacular paisatge kàrstic resultat de l’erosió del riu a la roca calcària durant milions d’anys. En alguns punts del recorregut fluvial les  parets calcàries del canó arriben a una alçada  de gairebé 200 m. Comparat amb altres grans canons calcaris (Sierra de Guara o Añisclo...) no són grans alçades, però no deixa de ser un lloc de gran bellesa natural.


Parque natural del Cañón del Río Lobos, Soria, Castilla y León


Cañón del Río Lobos


A més de la geologia, són també protagonistes l’abundant vegetació i la fauna, en què destaca especialment el voltor comú, que nidifica a les parets calcàries del canó.

Com apunt patrimonial cal fer esment de l’ermita de San Bartolomé, del S XIII, situada al fons del canó, en un indret on s’han trobat restes arqueològiques d’època  prehistòrica.


Ermita de San Bartolomé, Parque natural del Cañón del Río Lobos, Soria, Castilla y León


Ermita romànica de San Bartolomé


En relació amb San Bartolomé, molts autors creuen que és d’origen templer, però no hi ha unanimitat. A més a més,  altres teories de caire esotèric defensen l’existència d’un gran corrent telúric a la zona. En aquest sentit, el conegut programa de televisió Cuarto Milenio va tractar el tema en una de les seves  emissions.

L’excursió tècnicament és molt senzilla i amb un desnivell molt suau, perquè es tracta de seguir un sender ben traçat i ben senyalitzat que va paral.lel al curs del Río Lobos.


Parque natural del Cañón del Río Lobos, Soria, Castilla y León


Río Lobos



Recórrer tot el canó des del parking principal fins el Puente de los 7 Ojos són uns 11 km. només anada. Per tant heu de tenir en compte que si aneu només amb 1 cotxe l’excursió pot tenir una durada total superior a les 6 h. 
Nosaltres no ho vam fer sencer, i vam estar caminant durant gairebé 5 h, és a dir un 80 % de l’excursió.
Aquí teniu un enllaç a la ruta

Finalitzada la ruta a peu anem a Ucero, poble molt proper a l’entrada del Cañón del Río Lobos, on visitarem l’espectacular castell medieval, mencionat per 1r cop a la documentació a inicis de S XIII.


Castillo de Ucero, Parque natural del Cañón del Río Lobos, Soria, Castilla y León


Castell d'Ucero



Atès que és en fase de restauració, hem de conformar-nos amb visitar-lo per fora i a través de les escletxes dels murs.

Després del castell d’Ucero toca fer una mica més de carretera i ens dirigim a Peñaranda de Duero, situat al SudEst de la província de Burgos.


Peñaranda de Duero, Burgos, Ribera del Duero, Castilla y León


Peñaranda de Duero


Peñaranda de Duero és una altra població emblemàtica de la DO Ribera del Duero i a nivell patrimonial considero que és indispensable la seva visita si esteu per la zona.

Els orígens de Peñaranda de Duero es remunten possiblement a inicis de S X quan la repoblació cristiana va avançar fins el riu Duero, que esdevindria durant un temps la frontera natural amb Al-Andalus.

Del passat medieval es conserven diferents monuments, entre ells el castell, que a l’igual que a Peñafiel és allargat i situat dalt d’un turó que domina la població.


Castell de Peñaranda de Duero, Burgos, Ribera del Duero, Castilla y León


Castell de Peñaranda de Duero



A més a més té un interessant nucli medieval amb restes de muralles i una espectacular Plaza Mayor, amb una original forma gairebé triangular en què destaquen la Col.legiata de Santa Ana, el Palau renaixentista de Avellaneda i un rotllo jurisdiccional.
Personalment crec que la Plaza Mayor de Peñaranda és de les més boniques que conec de tota Castilla y León.


Plaza Mayor de Peñaranda de Duero, Burgos, Ribera del Duero, Castilla y León


Plaza Mayor de Peñaranda de Duero


La visita a Peñaranda se’ns allarga , perquè no podem evitar de fer una “relaxing” degustació de la clàssica “morcilla” d’arròs de Burgos, i les ruïnes de la propera ciutat romana de Clunia hauran d’esperar una altra ocasió.


4t dia – dilluns 6 d’abril

La 1a visita del darrer dia és a molt pocs km. de Santo Domingo de Silos; es tracta del Desfiladero de la Yecla, un estret i espectacular congost en la roca calcària de 600 m de longitud i que forma part del Espacio Natural de la Yecla y los Sabinares del Arlanza 


Desfiladero de la Yecla, Santo Domingo de Silos, Burgos, Castilla y León


Desfiladero de la Yecla


El congost està equipat amb passarel.les, de tal manera que podeu fer el recorregut sencer, d'uns 20 minuts de durada, i a només uns pocs metres per sobre del riu.

Les altes parets calcàries allotgen una important colònia de voltors comuns, que sovint són perseguits per les càmeres dels fotògrafs.
Als que us agrada el descens de barrancs, heu de saber que està equipat per a poder fer el recorregut pel riu, amb 1 o 2 ràpels curts,  ideal per a iniciació.

Finalitzat el curt passeig pel Desfiladero de la Yecla, ens dirigim a la província de Sòria, ja camí de Barcelona i ens aturem a Molinos de Duero, un petit poble situat a la riba del Duero, a pocs km. del naixement del mateix riu.


Molinos de Duero, Soria, Castilla y León


Molinos de Duero



Molinos de Duero destaca per una cuidada arquitectura en pedra, amb abundant presència d’elegants cases senyorials dels S XVI a XVIII.

Aquests edificis senyorials són testimoni de la riquesa de temps pretèrits, quan Molinos de Duero va esdevenir una de les seus més importants de la  Real Cabaña de Carreteros , un gremi o associació fundat l’any 1497 i que estava constituït per tots els carreters que es dedicaven al transport de béns i mercaderies.

La zona de Sòria era estratègica en l’obtenció i  transport de la llana, matèria prima bàsica en l’economia de Castella, que obtenia molts ingressos exportant la llana, principalment a Flandes.

Molinos de Duero, Soria, Castilla y León


Casa senyorial de Molinos de Duero



A més a més, l’augment de la demanda de transport d’altres matèries bàsiques com fusta, carbó, aliments o armes i munició en temps de guerra,  va generar molta riquesa als habitants de Molinos de Duero, que van dedicar-se a construir moltes carretes, així com a la cura i manutenció dels bous de càrrega.

Després de Molinos de Duero posem rumb a Vinuesa, situat a només 4 km.


Vinuesa, Soria, Castilla y León


Vinuesa



A l’igual que a Molinos de Duero, la producció i comerç de la llana va ser una font importantíssima de riquesa a Vinuesa a l’Edat Mitjana i a l'Època Moderna, i això va permetre la construcció de moltes cases i palaus senyorials al nucli antic de la vila.

De totes maneres algunes mansions són més tardanes, són les anomenades “cases d’indians”, les persones que havien fet fortuna a Amèrica al S XIX i que anys més tard  van tornar.

Així mateix cal destacar l’església de Nuestra Señora del Pino,  un bell exemple de temple gòtic tardà del S XVI.


Vinuesa, Soria, Castilla y León


Nuestra Sra. del Pino, Vinuesa



Sorprenentment tant Vinuesa com Molinos de Duero no són Conjunt Històric, malgrat que considero que totes 2 tenen motius sobrats per a ser declarades com a tal.

Des de Vinuesa donem per finalitzada aquesta fantàstica escapada de 4 dies per les terres de la Ribera del Duero.


Altres #posts relacionats


Una ruta per la Ribera del Duero (I): Burgos i Valladolid


Villafuerte de Esgueva, Valladolid, Ribera del Duero, Castilla y León


  >>>>>>>>>>
                                                                    



Postamigo
Relats d'altres viatgers #Postamics




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT