LYON, DADES PRÀCTIQUES






Vieux Lyon, Fourviere, Lyon, Rhône-Alpes, França, Rhône, Saone



Quan visitem una gran ciutat sempre és útil tenir informació d’aspectes com allotjament, menjar, transport..., per això he cregut interessant dedicar un 3r (i últim) article de Lyon amb dades pràctiques.

COM ARRIBAR A LYON


Lyon és una ciutat a la que podeu arribar amb qualsevol mitjà de transport, inclús amb vaixell pels rius Rhone o Saona, que són perfectament navegables XD...

Avió

Les companyies de "low cost" Easy Jet i Vueling tenen vol directe des de Barcelona a l'aeroport Lyon Saint Exupery, situat a uns 30 km. a l’Est de la ciutat i connectat tant amb tramvia com amb autobús.


La manera més ràpida - i també la més cara després del taxi - d'arribar a Lyon des de l'aeroport és amb el Rhônexpress  , un tramvia que costa 25.70 euros (anada i tornada reservant per internet –preus juliol 2015-), i que en 30 minuts us deixa a l’estació de Lyon Part-Dieu, molt ben comunicada amb el centre amb metro, tramvia o autobús.

Si sou més “esportistes” i preferiu anar a peu, podeu tardar uns 20 minuts des de Part-Dieu fins el centre.


Autobús: des de l’aeroport surten les línies 29 i 30, de la companyia "Les Cars du Rhône" , però no van directes a Lyon, sinó que haureu de fer transbord.
Si us decidiu per l’autobús, és millor agafar la línia 30 (fins setembre de 2015 és la línia núm. 46), perquè haureu de fer un únic transbord, al final del recorregut de l’autobús, a Meyzieu Z.i., on té parada  la línia T3 del tramvia que va fins l’estació de Lyon Part-Dieu.
Aquí us deixo un enllaç en PDF del recorregut i horaris .


Tren



TGV Lyon, Rhône-Alpes, França, Rhône, Saone


L'Ave a l'estació de Lyon Part-Dieu


L'unica connexió directa amb tren entre Catalunya i Lyon és amb el TGV/AVE, que arriba a l’estació de Part-Dieu,  la mateixa on arriba el Rhonexpress.



Autobús

Si viatgeu amb autobús, arribareu a la Gare de Perrache, situada al Sud de Presqu’ile, i  molt ben comunicada amb el centre amb metro i autobús.


PLace Bellecour, Presqu'ile, Lyon, Unesco, Rhône-Alpes, Rhône, Lió, França

La cèntrica Place Bellecour, situada a uns 15 minuts a peu de la Gare Perrache



Vehicle particular

Si us decidiu per arribar amb el vostre propi vehicle, Lyon té un accés molt còmode, perquè l’autopista A-7, l’anomenada Autoroute du Soleil, travessa la ciutat i té una sortida que és molt a prop del centre.

No obstant, un cop arribeu us trobareu amb un dilema important: on podeu deixar el cotxe?

Per a resoldre el problema de l’aparcament, Lyon  a l’igual que altres grans ciutats europees com Amsterdam o Brussel.les,  disposa d’un eficaç sistema anomenat P+R (Park & Ride), que et permet deixar el cotxe de manera gratuïta a determinats aparcaments situats als afores de Lyon que tenen accés directe al transport públic. 
Aquí us deixo l'enllaç dels P+R de Lyon.

Si aneu amb poc equipatge, és una opció a tenir molt en compte, perquè els parkings i les zones blaves del centre de Lyon o els parkings dels hotels són cars.


MOURE'S PER LA CIUTAT


Lyon té una molt bona xarxa de transport públic, amb autobús, metro, tramvia modern i troleibús.
Aquí teniu l’enllaç a la pàgina del tranport públic de la ciutat, amb un mapa amb format PDF que podeu descarregar.


Saint-Bonaventure, Cordeliers, Presqu'ile, Lyon, Lió, Rhône-Alpes, Rhône, França


Troleibús modern passant davant l'església gòtica de Saint-Bonaventure, a Presqu'ile


De totes maneres, si teniu l’allotjament en una zona cèntrica, i a més a més sou caminadors, el transport públic no és imprescindible, atès que les distàncies entre els districtes inclosos al perímetre de protecció de la Unesco no són molt grans. Això sí, heu de tenir en compte que Fourviere i Croix Rousse són barris ubicats en turons, i per tant tenen carrers costeruts.



LYON CITY CARD


És una targeta que ofereix importants avantatges, com la gratuïtat a molts museus i al transport públic, i descomptes a espectacles (òpera, teatre), al bus turístic, o a rutes amb bicicleta.

Aquí us deixo l’enllaç, on detalla exactament els preus, i tots els avantatges inclosos a la Lyon City Card


Musées Gadagne, Vieux Lyon, Lyon, Lió, Rhône-Alpes, Rhône, França


Interior del Palau renaixentista que allotja les Musées Gadagne, que es poden visitar gratis 
amb la Lyon City Card



Si arribeu amb avió, és interessant que conegueu que existeix un bitllet combinat de Rhone Express + Lyon City Card, que podeu adquirir per internet o al mateix aeroport.

Personalment opino que surt a compte si us agraden molt els museus i teniu previst visitar-ne uns quants.



GASTRONOMIA DE LYON


La gastronomia és junt amb el Lyon Patrimoni de la Humanitat un dels principals atractius de la ciutat, atès que alguns cuiners de molt renom com el 3 estrelles Michelin Paul Bocuse  tenen el seu restaurant a Lyon o molt a prop.
Actualment la zona metropolitana de Lyon té un total de 22 estrelles Michelin i és una de les ciutats d’on va sortir el moviment de la  “nouvelle cuisine” tant de moda durant els anys 70 i 80 del S XX.
És per això que es considera Lyon com la capital de la gastronomia francesa.

De totes maneres, Lyon és també sinònim de cuina tradicional i aquí hi  tenen molt protagonisme els bouchons,  restaurants que es podrien definir en sentit ampli com  petites tavernes especialitzades en cuina local.
Els bouchons tenen una gran implantació a Lyon i la seva existència està documentada almenys des de la 1a meitat del S XIX. Estan molt estesos pel Vieux Lyon i per la Rue Merciere, a Presqu’ile.


Bouchon, Vieux Lyon, Rue Saint Jean, Lyon, Lió, Rhône-Alpes, Rhône, França

Le Vieux Lyon, zona per antonomàsia dels bouchons


Els bouchons són una excel.lent opció per tastar la cuina lionesa a preus més assequibles – trobareu menús a partir d’uns 13-14 euros- , tot i que la factura pot incrementar-se notablement si demaneu vi, encara que sigui el de la casa, que el cobren apart.



ALLOTJAMENT

Finalitzo dades pràctiques amb l’allotjament

Com a gran ciutat Lyon disposa d’una bona oferta hotelera, amb preus per a tots els gustos.

En general com més cèntric l’hotel, més car.

Si us interessa l’opció més econòmica, heu de tenir en compte que les grans cadenes amb hotels de gama “low cost” com Ibis Budget o Première Classe tenen allotjaments als voltants de les estacions Part Dieu i de Perrache, molt ben comunicades amb el centre.

Si sou uns apassionats dels albergs o “hostels” i del seu ambient juvenil i informal, Lyon té també molt bona oferta, i alguns d’ells estan molt ben situats, com l’Auberge de Jeunesse  que és al mateix Vieux Lyon.

Nosaltres vam estar allotjats a l’Hotel de Bretagne, situat a 5 minuts a peu de la cèntrica Place des Terreaux, a Presqu'ile.
Vam reservar-lo a través de booking.com, i per 2 nits amb allotjament sense esmorzar a una habitació amb bany vam pagar 107 euros.
La nostra valoració és correcta, tot i que l’habitació era petita, a un 2n pis sense ascensor, i que l’esmorzar era car.
Afortunadament ben a prop teníem un local de menjar ràpid amb una interessant preu d’oferta d’esmorzar. Tinc una opinió desfavorable dels restaurants de menjar ràpid, però reconec que en ocasions puntuals són molt útils.

EXCURSIONS A PROP DE LYON

Si teniu previst passar molts dies a Lyon i us sobra temps, podeu fer una excursió a Pérouges, un poble medieval molt bonic, situat a uns 40 km al NordEst i accessible tant amb tren com amb autobús de línia.
Aquí teniu l'enllaç al meu article dedicat a Pérouges


Bé, amb això finalitzo el 3r article dedicat a Lyon, una ciutat que heu de visitar sí o sí, segons el meu parer.


Altres #posts del blog relacionats



Lyon (I): Vieux Lyon i Fourvière


Teatre romà, Fourvière, Lyon, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat


 >>>>>>>>





Lyon (II): Presqu'ile, Croix Rousse i Tête d'Or


Croix Rousse, Lyon, Rhône-Alpes, França, Patrimoni de la Humanitat, Unesco World Heritage




>>>>>>>

Comentaris

  1. Estupenda mini guia per tenir l'abc ben clar. Deu n'hi do el preu del tram per anar a l'aeroport!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Sí, el preu és força elevat. Sort que nosaltres vam arribar amb TGV i no vam patir el disgust d'aquesta "clavada". Amb aquesta entrada de dades pràctiques m'he passat al bàndol "fosc" i comercial dels blogs ;) . Salutacions

      Elimina
  2. Ves per on que mai se m'acudiria viatjar a Lyon però em sembla molt interessant. I tenen "trolebús" i tot. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus,
      En efecte, Lyon és interessantíssim, i està ple de "guaperes" ;) Els troleibus tot i ser moderns, li donen un peculiar aire "vintage" a la ciutat

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT