ELS 10 MILLORS MUSEUS D'ARQUEOLOGIA





Museo Egizio, Torino, Italia, Museu d'arqueologia


Aquest és el primer article que dedico exclusivament als museus, una part molt important del patrimoni cultural, que sovint menystenim de manera injusta – jo el primer – quan anem de viatge.

En aquest cas tinc el gran plaer de participar conjuntament amb els 2 grans amics, viatgers i blogers Floren i Jordi en el repte de triar els 10 millors museus d’arqueologia  - o que una part important del museu tingui col.leccions arqueològiques - que hem visitat.

No deixeu de llegir la seva tria de 10 museus arqueològics:
Bé no us entretinc més i comencem amb la selecció que he fet: 


1- Museu Egipci d'El Caire (Egipte)


Museu Egipci d'El Caire, Egipte, Museus d'arqueologia


Façana principal del Museu Egipci d'El Caire


Conté la col.lecció més important del món de peces de l’Antic Egipte.
Com a objectes més emblemàtics del Museu cal esmentar en 1r lloc el tresor de  la Tomba del Faraó Tutankamon, descoberta l’any 1922 per Howard Carter i trobada de manera gairebé intacta, un fet inèdit fins aquell moment, atès que el saqueig de tombes era pràctica habitual a l’Antic Egipte.
També destacaria la gran col.lecció de mòmies, entre les que trobem la del Faraó Ramsés II o la de la  Faraona Hatshepsut.

Una anècdota del museu que em va cridar l’atenció és que el Faraó Keops, qui va fer construir la Gran Piràmide de Gizeh, té una estàtua de marfil d’un tamany minúscul, uns 7 cm., fins ara l’única escultura trobada d’aquest Sobirà de la IV Dinastia

Pàgina oficial del museu: www.sca-egypt.org/eng/MUS_Egyptian_Museum.htm

2 - Museu de les Civilitzacions d’Anatòlia (Ankara)



Dona Asseguda de Çatalhöyük (Museu de les Civilitzacions d'Anatòlia
(foto obtinguda de  Wikipedia)


Situat a Ankara, la capital de Turquia, és un museu de dimensions molt més reduïdes si el comparem amb el Museu Egipci d’El Caire, però té algunes col.leccions d’un excepcional valor tan històric com arqueològic. Bàsicament hi destaco 2 grans eixos temàtics:
En 1r lloc les troballes del jaciment neolític turc de Çatalhöyük,  una de les primeres ciutats que es coneixen de la història, amb una antiguitat d’uns 9.500 anys.

Una peça emblemàtica del museu, trobada a les excavacions arqueològiques de Çatalhöyük, és la Dona Asseguda, una estàtua d’argila cuita d’uns 20 cm que representa la Deessa Mare  nua i protegida per 2 lleopards, un a cada costat.

En 2n lloc destaco l’Imperi Hitita, una de les grans potències de l’Edat del Bronze, que va sorgir a inicis del II Mil·lenni a C. i que es va estendre per una bona part d’Anatòlia i de Síria.
El poder dels Hitites va ser tal que van arribar a enfrontar-se en igualtat de forces amb les tropes del Faraó egipci Ramsés II a Qadesh, a l’actual Síria, en un combat que va acabar en taules.
Al Museu de les Civilitzacions podreu contemplar moltes troballes procedents de les excavacions d’Hattusas, la capital de l’Imperi Hitita.

Pàgina oficial del museu: www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/ (únicament en idioma turc)



3- Museu Arqueològic Nacional d’Atenes




Pintures murals d'Akrotiri (Santorini) - Museu Arqueològic Nacional d'Atenes


Si visiteu Atenes, a més del Partenó i del Barri de Plaka, no podeu deixar d’entrar en aquest fantàstic museu, que fa un impressionant recorregut per la Prehistòria i Història antiga de Grècia a través de l’arqueologia.
I si l’Antiga Grècia no us apassiona, no patiu, que també trobareu peces de l’Antic Egipte i de Xipre.

Les més de 60 sales repartides en 2 plantes posaran a prova la vostra resistència física.

Aquestes són algunes de les peces més representatives que podreu admirar al Museu d’Atenes: Pintures murals d’Akrotiri (Cultura Minoica, Santorini), Màscara d’or d’Agamèmnon (Cultura Micènica, Micenes), Àmfora Dipylon (Període Geomètric, Edat Fosca), el Minotaure de l’escultor Miron (Grècia Clàssica)...

Pàgina oficial del museu: www.namuseum.gr/wellcome-en.html


4- British Museum



Detall de la lluita dels làpites contra els centaures (fris del Partenó d'Atenes - British Museum)



Aquest museu no necessita gaires presentacions i si volguéssiu conèixer-lo una mica a fons, possiblement necessitaríeu visitar-lo durant 10 dies seguits -  o més-.

La seva varietat és impressionant, atès que els 5 Continents hi són representats.

Al British Museum hi podreu trobar algunes peces mundialment famoses de l’arqueologia: la Pedra Rosetta, la Mòmia Egípcia de Katebet, el monumental Brau alat de Khorsabad (Assíria-Mesopotàmia), les escultures del frontó i del fris del Partenó d’Atenes, un Moai de l’Illa de Pàsqua (Xile)...

Pàgina oficial del museu: www.britishmuseum.org/

5- Louvre



Un altre gran museu de prestigi mundial en el que ens podríem perdre per les seves sales durant uns quants dies sense repetir-ne cap.

En el seu afany pel col.leccionisme d’antiguitats i peces arqueològiques els francesos han estat uns dignes rivals dels britànics, i el Museu del Louvre n’és un exponent.
Molts consideren – i amb certa raó – que més que col.leccionisme, és espoli del patrimoni arqueològic dels Estats més febles.

Bé, us mencionaré algunes peces arqueològiques emblemàtiques del Louvre: el Codi d’Hammurabi (Mesopotàmia), Escriba assegut (Antic Egipte), Niké (Victòria) de Samotràcia (Antiga Grècia), Venus de Milo (Antiga Grècia).

Pàgina oficial del museu: www.louvre.fr/

6- The Metropolitan Museum of Art, New York



Temple egipci de Dendur (The Metropolitan Museum of Art, New York)
(es nota que la foto ja té uns quants anys, he, he)


A l'igual que el British i el Louvre, és un museu gegantesc, que ofereix un repertori de milers d’objectes arqueològics dels 5 Continents.

Personalment opino que per damunt de tot destaca la secció dedicada a Egipte, en la què gairebé la meitat de les peces corresponen a les troballes de les excavacions arqueològiques a Egipte organitzades pel mateix museu entre 1906 i 1944.

Possiblement el més conegut i visitat de la secció d’Egipte és el Temple de Dendur, una donació de les Autoritats d’Egipte al Govern d’EUA per haver col.laborat en el trasllat dels Temples d’Abu Simbel, que estaven amenaçats de quedar sota les aigües de la Presa d’Assuan.

Pàgina oficial del museu: www.metmuseum.org/

7-  Museo Arqueológico Nacional, Madrid

    


La Dama d'Elx (Museo Arqueológico Nacional, Madrid)
(foto obtinguda de wikipedia)


En aquesta selecció no podia faltar aquest gran museu que reuneix una bona mostra de l’impressionant patrimoni arqueològic d’Espanya, que comprèn una seqüència cronològica que supera el milió d’anys.

No obstant al Museo Arqueológico Nacional també hi són presents materials procedents d’altres zones geogràfiques: Egipte, Pròxim Orient i Grècia.

Algunes de les peces més interessants que es poden veure al museu són: rèplica de les pintures d’Altamira (Paleolític – Cantabria), troballes del poblat de los Millares (Calcolític – Almeria), La Dama d'Elx i la Dama de Baza (Ibèric ).

Pàgina oficial del museu: www.man.es

8- Museo Nacional de Arqueología Subacuática (ARQVA), Cartagena (Múrcia)



Reproducció d'un dels derelictes fenicis trobats sota les aigües del Port de Mazarrón (ARQVA)
(foto obtinguda de wikipedia)


És un museu molt interessant, atès que tracta específicament del patrimoni arqueològic subaquàtic espanyol, un país on el mar ha tingut un paper molt important al llarg de la seva història.

El seu emplaçament a la ciutat de Cartagena no és casual, atès que les seves òptimes condicions com a port natural ja van atraure fa més de 2.500 anys els Cartaginesos, que van arribar del Nord d’Àfrica amb la finalitat de fundar colònies a la Península Ibèrica.

El museu no només exposa material recuperat que formava part de la càrrega dels vaixells com àmfores, ullals d’elefant, o monedes, sinó també restes dels mateixos derelictes (vaixells enfonsats).

Així mateix és important mencionar que des de fa una mica més d’un any s’han incorporat a la col.lecció permanent del museu algunes monedes i altres peces de la fragata “Nuestra Señora de las Mercedes”, enfonsada  davant les costes de Cadis l’any 1804. El seu tresor inicialment va ser portat als EUA per l’empresa nord-americana que havia descobert el derelicte, però finalment els tribunals dels EUA van resoldre a favor de la demanda interposada pel Govern d’Espanya i el tresor va tornar.

Pàgina oficial del museu: http://museoarqua.mcu.es/

9 - Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

Els millors museus d'arqueologia, patrimoni cultural
Restes de la ciutat romana de Barcino al subsol del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA)



He volgut incloure aquest museu al llistat perquè és un espai molt singular, on poques peces arqueològiques hi trobareu, però en canvi podreu passejar pels antics carrers de la Barcino romana i visigòtica.

Són un total de 4.000 m2  de superfície excavats sota la Plaça del Rei que us permetran visitar in situ una tintoreria, una instal.lació vinícola i una factoria de salaons i gàrum d’època romana, així com les restes de l’antiga seu episcopal de Barcino del període tardoromà i visigòtic.

Per damunt del subsòl arqueològic podreu visitar els emblemàtics Saló del Tinell i Capella de Santa Àgata, 2 dependències que pertanyen al Palau Reial, un monumental edifici del gòtic civil català. Òbviament l’entrada inclou aquests 2 espais mencionats.

Pàgina oficial del museu: museuhistoria.bcn.cat

10 - Museo delle Antichità Egizie, Torí – Itàlia 


Lo Statuario, Museo Egizio, Torino, Torí, Itàlia, Museus d'arqueologia

Sala de lo Statuario (Museo Egizio, Torí)


Acabo la meva selecció tal com l’he començat: amb un museu egipci, en aquest cas el de Torí, a Itàlia.

Lògicament no es pot comparar amb el Museu Egipci d’El Caire tant per la quantitat com la qualitat de les peces exposades, però cal tenir present que és la més important col.lecció privada d’art i arqueologia egípcia del món, i si aneu a Torí és una visita que considero “obligada”, especialment als amants dels museus.

Tot l’Antic Egipte és present al museu, des de peces del període Predinàstic, fins l’època romana i l’antiguitat tardana.

La part més espectacular i que més em va agradar del museu és l’anomenada secció de “Lo Statuario”, una gran sala plena d’escultures de diversa procedència i temàtica: esfinxs, sarcòfags, estàtues sedents...
Cal remarcar que l’encertada il.luminació en penombra de la sala li dóna un valor afegit.

És important que us comenti que a l’abril de 2015 s’ha inaugurat oficialment la remodelació del museu, que ha estat en reformes durant 5 anys. 

Pàgina oficial del museu: www.museoegizio.it 

Comentaris

  1. Hola Dani,
    Em ve de meravella la teva recomanació sobre el Museu Egipci de Torí perquè al setembre anirem per aquella zona. En quant a la resta dels que has triat, què t'he de dir? Una passada tots (a pesar de que no conec el d'Ankara ni el de Barcelona :(

    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa,
      Torí us agradarà molt, bé això crec. Si aneu amb cotxe, no deixeu de visitar la Sacra di San Michele, una impressionant abadia medieval situada a uns 40 km.

      Elimina
  2. Extraordinaria lista, Dani.

    Veo que coincidimos en cuatro, lamentablemente los otros seis de tu lista no los he visitado aún. Algunos de manera imperdonable, como el Arqueológico de Atenas o el de Arqueología Subacuática de Cartagena. Espero ponerle remedio pronto.

    Un placer colaborar contigo en este reto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Floren,
      Bueno, tú conoces el Museo de la Acrópolis y nosotros no. Cuando fuimos a Atenas el museo estaba en remodelación y cerrado al público.
      Igualmente, también ha sido un placer participar contigo y con Jordi en el reto. Espero repetir más adelante

      Elimina
  3. Excel.lent relació. Tinc ganes de tenir un bis a bis amb la dama dElx i poder conèixer també l'egipci de Tori. Ha estat un plaer colaborar amb vosaltres!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      El Museu Arqueològic de Madrid és molt interessant, pel meu gust molt millor que el Museo Reina Sofia, tot i que són temes ben diferents. El de Torí també ens va agradar moltíssim, tot i que ens l'esperàvem més gran.
      Igualment, també ha estat tot un plaer participar en el repte amb tu i el Floren. M'agradaria repetir-ho més endavant

      Elimina
  4. Molt interessant Dani, m'agradat molt la selecció que has fet dels museus, considero que és important donar coneixement del patrimoni mundial, "les pedres guarden gran part de la història". Moltes gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Com tu dius, les "pedres" són un part importantíssima del nostre passat. Bé, ja has vist que en la llista n'hi ha un ben a prop de casa. Salutacions

      Elimina
  5. Menos el de Ankara y Turín los conozco todos. Muy buena lista, realmente aunque hubieses puesto otros también me hubiera gustado, me gustan todos. Buena iniciativa. Felicidades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Caliope,
      Se nota que eres una experta en el tema, sobretodo porque el ARQVA de Cartagena es un museo que suele pasar desapercibido para el público en general. Agradezco y valoro mucho tus comentarios. Que tengáis buenas vacaciones.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT