8 VISITES IMPRESCINDIBLES DELS PIRINEUS CATALANS






Prat de Cadí, Parc natural del Cadí-Moixeró, La Cerdanya, Catalunya, Pirineus Catalans


Prat de Cadí, Parc natural del Cadí-Moixeró



Fa temps que volia compartir amb vosaltres una llista amb alguns indrets imprescindibles dels Pirineus Catalans.

En aquest cas he triat 8 llocs emblemàtics. I per què 8, us preguntareu?
Bé, he decidit seleccionar només 1 indret de cada comarca catalana pirinenca, i són 8 les comarques de Catalunya que una part o tot el seu territori pertany plenament als Pirineus: Alta Ribagorça, Val d’Aran, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Ripollès, i Alt Empordà. 

Reconec que ha estat una decisió complicada i potser injusta, perquè he estat estricte amb el criteri geològic i he exclòs 3 fantàstiques comarques com el Berguedà, Solsonès i Garrotxa, que no són pròpiament Pirineus, sinó Pre-pirineu, format per serralades amb roques més “joves”, i generalment de material calcari.


                             
            Mapa amb els 8 indrets imprescindibles dels Pirineus Catalans



Finalment us he d’advertir que són 8 llocs que he visitat i que encara em falten molts indrets per conèixer dels Pirineus catalans, que podrien ser mereixedors d’entrar a la llista.

Bé, anem a descobrir aquests 8 fantàstics paratges i començarem pel lloc situat més a l’Oest i finalitzarem amb el més oriental de tots:


1- Estany de Besiberri (Alta Ribagorça, Província de Lleida)



Estanya de Besiberri, Alta Ribagorça, Parc nacional d'Aigüestortes, Lleida, Catalunya, Pirineus Catalans


És un preciós estany d’origen glacial situat a gairebé 2.000 m d’altitud i rodejat de cims que superen els 3.000 m.
A causa de no ser un dels estanys més populars de la comarca i de tenir un accés llarg  (unes 2 hores) i amb un desnivell considerable, és un paratge poc freqüentat on hi trobareu tranquil·litat, i per això us el recomano.

Accés: Cal agafar la carretera N-230 direcció Vielha –Val d’Aran i una mica abans del km. 150 desviar-nos per una pista a la dreta i aparcar al refugi de Conangles.
Des del refugi, per un camí ben senyalitzat que va paral.lel al riu de Besiberri tardareu unes 2 hores en arribar.


2- Salt  del Pish (Val d’Aran, Província de Lleida)




Salt del Pish, Val d'Aran, Lleida, Varradós, Catalunya, Pirineus Catalans



El Salt del Pish -Saut deth Pish en aranès- en realitat són 2 espectaculars cascades seguides, situades a l’atlàntica i boscosa vall de Varradós. És un indret emblemàtic de la comarca aranesa i per això és força freqüentat.

Accés: Des de Vielha cal agafar la carretera N-230 direcció França fins el km. 169, on us heu de desviar a la dreta i seguir una petita carretera durant uns 12 km. que puja per Varradós.  Des de l’aparcament fins els salts i el mirador són només uns 10 minuts a peu.

Enllaç al wikiloc de la caminada al Salt del Pish


3-Filià (Pallars Jussà, Província de Lleida)




Foto de circomarco.blogspot.com


És una vall alpina situada gairebé a la capçalera de la Vall Fosca. Potser no són paisatges tan impactants com els que podem trobar-nos al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, situat ben a prop, però  és un indret amb una rica biodiversitat i ideal per a desconnectar i aïllar-se de la civilització, atès que és molt poc visitat pels excursionistes.
Heu de saber que existeix un projecte d’estació d’esquí que afectaria bona part de Filià, però l’empresa constructora va fer fallida i de moment no es preveu reiniciar les obres.

Accés: Heu d’arribar fins la Pobla de Segur i després Senterada, on comença la Vall Fosca. Des de Senterada heu d’agafar la carretera L-503. Entre el km. 19 i 20 surt a ma esquerra una pista no apta per a turismes que remunta la Vall de Filià. En total són unes 2 h a peu fins l’estany de Filià.

Enllaç al wikiloc de la ruta senderista a l'Estany de Filià


4- Els Encantats (Pallars Sobirà, Província de Lleida)



Els Encantats, Parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Lleida, Catalunya, Pirineus Catalans


És una de les muntanyes més emblemàtiques i  fotografiades de tots els Pirineus catalans, i són dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Contemplar la bellesa de la seva silueta des de l'Estany de Sant Maurici és un espectacle que difícilment oblidareu.

Accés: Heu d’agafar la carretera C-13 direcció Esterri d’Àneu i Vielha fins el km. 154. En aquest punt surt a ma esquerra la carretera LV-5004 que heu de seguir fins Espot, des d’on surt una carretera ben indicada d’uns 2 km. que us deixarà a l’aparcament d’entrada al Parc Nacional. Des de l’aparcament podeu pujar fins l’Estany de Sant Maurici amb taxi, o bé fer-ho a peu, i tardareu una mica més d’1 h. L’Estany de Sant Maurici és un excel.lent mirador dels Encantats.



5- Vall d'Aós (Alt Urgell, Província de Lleida)



visites imprescindibles dels pirineus catalans,



És una tranquil·la vall situada als peus del Pic de Salòria, el més alt de la comarca, amb 2.789 m., i és una de les portes d'entrada al Parc Natural de l'Alt Pirineu, el més extens de tota Catalunya, amb més de 70.000 ha protegides.

La Vall d'Aós és un paradís natural, amb extensos boscos de pi negre de tant en tant travessats per rius de muntanya que salven el desnivell amb espectaculars salts d'aigua.
Si voleu descobrir els encants de la vall, no patiu, perquè hi ha diferents itineraris senyalitzats, que podeu recórrer a peu o bé amb BTT.

AccésLa situació geogràfica de la Vall d'Aós és ben peculiar, perquè l'únic accés per carretera asfaltada és des d'Andorra. Per tant cal entrar a Andorra, arribar fins Sant Julià de Lòria, i a la sortida d'aquesta població agafar a ma esquerra la carretera que porta a Os de Civís, on haureu d'aparcar el cotxe.




6- Prat de Cadí (Cerdanya, Girona-Lleida)



Prat de Cadí, Parc natural del Cadí-Moixeró, La Cerdanya, Catalunya, Pirineus Catalans



És un paratge alpí de gran bellesa, situat als peus de la imponent cara Nord de la Serra del Cadí.
Alguns anomenen aquest indret dels Pirineus  com les “Dolomites catalanes”, a causa de la similitud paisatgística amb aquesta zona tan coneguda dels Alps italians. Personalment crec que és de les millors excursions a peu i de curta durada que poden fer-se pels Pirineus catalans.

Accés: Cal agafar la carretera N-260 fins Martinet, des d’on surt una carretera local que creua el riu Segre i que haureu de seguir en direcció sud fins el poble d’Estana, on aparcareu el cotxe.
Des d’Estana haureu d’agafar un camí ben indicat, que en 1.15 h a peu us portarà fins Prat de Cadí.

Enllaç al wikiloc de la ruta senderista a Prat de Cadí

7- Planell de les Eugues (Ripollès, Província de Girona)



Coma de Vaca, Pirineus, senderisme, Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Catalunya


El Planell de les Eugues és un idíl·lic paratge situat a la capçalera del riu Freser, al cor del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Poc abans que el riu s’engorgi i baixi bruscament cap a Queralbs, el Freser es pren una pausa i recorre lentament pel Planell de les Eugues, on durant els mesos més càlids pasturen pacíficament vaques, cavalls i eugues. 

La ubicació del refugi Coma de Vaca al mateix Planell de les Eugues facilita l’ascensió a cims tan emblemàtics del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser com el Balandrau, el Torreneules, el Bastiments o el Pic de l’Infern.

Accés:
Des de Ribes de Freser cal agafar la carretera a Queralbs (GIV-5217), i poc abans d’arribar-hi, en un revolt molt pronunciat a l’esquerra surt una pista a mà dreta que va la central elèctrica del Daió de Baix, on haureu d’aparcar el vehicle. Heu de tenir en compte que hi ha espai per a pocs cotxes, de manera que en temporada alta s’omple ben aviat. Des de Daió de Baix surt el camí que puja fins el Planell de les Eugues i el refugi Coma de Vaca per les Gorges del Freser. No és difícil, però el desnivell comença a ser important, 800 m, i a ritme normal podeu tardar unes 3 hores.




8- Cap de Creus (Alt Empordà, Província de Girona)


El Cap de Creus, Parc natural del Cap de Creus, Girona, Costa Brava, Alt Empordà, Catalunya, Pirineus Catalans


Aquí és on comencen (o acaben) els Pirineus, emergint del Mar Mediterrani, en una costa salvatge, castigada per les onades i pel fort vent de tramuntana, que ha ajudat a configurar un paisatge únic, que en alguns punts sembla lunar o d’un altre planeta.

Accés: Des de Cadaqués, surt una carretera local que arriba fins el Far del Cap de Creus, el punt més oriental dels Pirineus, i també de tota la Península Ibèrica.

I vosaltres, quins són els vostres indrets preferits dels Pirineus catalans?



Comentaris

  1. Espectaculares sitios que no tengo la suerte de conocer, a pesar de haber estado cerca de alguno de ellos. Especialmente el estany de Besiberri parece muy atractivo, quizás debido a ese difícil acceso del que hablas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el Estany de Besiberri es precioso y poco frecuentado. Además de su largo acceso, supongo que también es debido a su proximidad al Parque Nacional de Aigüestortes, que le resta protagonismo, quizás de manera injusta.

      Elimina
  2. Hola Eva,
    He intentado confeccionar una lista para todos los gustos y opciones, con acceso inmediato, medio y largo. Yo creo que los que requieren andar más horas también podrías llegar. Si madrugas y tienes todo el día por delante, todo es posible. Saludos

    ResponElimina
  3. Hola Dani! Uf, quines vistes més impressionants que hi han als Pirineus! Quan ens decidim a fer alguna ruta mirarem els teus posts, els Encantats tenen molt bona pinta! Salutacions viatgeres! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, la dels Encantats és ideal per fer amb nens petits ja que podeu pujar fins l'Estany de Sant Maurici amb taxi o bé a peu en uns 75 minuts. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT