RUTA PEL CHIANTI I MONTERIGGIONI (TOSCANA, ITÀLIA)






Vinyes del Chianti, Toscana, Italia


El Chianti és una petita regió del centre de la Toscana, situada entre Florència i Siena, coneguda especialment pels seus vins, de prestigi internacional.
No obstant els vins i les bodegues no són l’únic atractiu d’aquesta regió, perquè el seus paisatges de turons, vinyes, xiprers, oliveres i boscos són una meravella per a la vista. Si a tot això li afegiu els petits pobles amb encant, vil·les i castells, tindreu una zona que és autèntic “caviar beluga”.

En aquest article més que detallar tot el que vam poder visitar del Chianti, prioritzaré el que considero més interessant de visitar i finalitzaré amb un apartat dedicat a Monteriggioni, un poble que estrictament no és al Chianti, però que és molt proper i té molt interès.



                              Mapa de la Ruta del Chianti amb els llocs visitats per nosaltres


Abans de començar a detallar la Ruta pel Chianti amb cotxe, convé que aclareixi que  vàrem fer aquest itinerari en 2 dies i mig sortint sempre des de Florència. Per tant, considero que seria un objectiu massa ambiciós voler fer-la en un sol dia, tot i que podríeu prioritzar visites.


ELS 5 LLOCS DE MÀXIM INTERÈS DEL CHIANTI (TOP 5)



1-      Montefioralle



Montefioralle, Chianti, Toscana, Itàlia


És un petit poble medieval emmurallat situat dalt d’un turó i rodejat de vinyes. És tan petit que de fet té un únic carrer interior de forma semicircular.


2-      Vertine


Vertine, Chianti, Toscana, Itàlia


Un altre poble del Chianti amb molt encant: de caire medieval, amb restes de muralles, un castell i una cuidada arquitectura de pedra.
Com anècdota comentaré que els únics moments de pluja que vàrem patir durant el viatge a la Toscana van ser a Vertine, i vam haver d'esperar uns 15 minuts al cotxe a que parés de ploure.


3-      Badia a Coltibuono


Badia a Coltibuono, Chianti, Toscana, Itàlia


Es tracta d’una abadia fundada al S XI. Més que per la seva arquitectura medieval, ens va agradar per l’entorn, enmig d’un fantàstic bosc mixt d’avets i pins que ens va transmetre una gran sensació de pau i tranquil·litat. A més a més té molt bones vistes de la vall del riu Arno.


4-      Volpaia


Volpaia, Chianti, Toscana, Itàlia


Aquest petit poble ja apareix documentat al S XII i quan el visiteu no us semblarà que hagin passat més de 800 anys, sinó que us pensareu que encara sou a l’Edat Mitjana. Va ser una de les grans sorpreses del viatge.
Us aconsello de prendre un “relaxing” capuchino – o fins i tot dinar o sopar - en alguna de les terrasses de la plaça major del poble, tal com vam fer nosaltres.



5-      San Gusmè


San Gusmè, Chianti, Toscana, Itàlia


Malgrat que la 1a impressió des de l’exterior sigui poc favorable, aquesta població del Sud del Chianti, rodejada de vinyes, conserva tot l’atractiu de poble medieval amb elements d’aquesta època, com les portes d’entrada al nucli antic i els carrers i cases.



LLOCS D'INTERÈS MITJÀ DEL CHIANTI


Castellina in chianti


Ipogeo etrusco di Montecalvario, Castellina in Chianti, arqueologia, Toscana, Itàlia


Túmul etrusc de Montecalvario, a Castellina in Chianti


La població va créixer entorn al seu majestuós castell, ben visible des de la llunyania, però del nucli medieval també destaca la “Via della Volte” un carrer soterrat, originalment descobert, i que passava a la vora de la part interna de la muralla. Amb el pas del temps la muralla va perdre la seva funció defensiva i els seus murs van ser aprofitats com a elements dels nous habitatges, que van construir-se al damunt d’aquest carrer.

A uns centenars de metres del nucli antic trobareu el túmul de Montecalvario, una tomba etrusca del S VI a C molt ben conservada i visitable.



-San Donato in Poggio



San Donato in Poggio, Rutal del Chianti, Toscana, Itàlia


Típic paisatge del Chianti als voltants de San Donato in Poggio


Un altre petit poble encantador del Chianti, amb el seu aire medieval, les cases de pedra, restes de les antigues muralles i una església romànica fora del nucli antic.



Radda in Chianti



Radda in Chianti, Toscana, Itàlia


Un dels pobles emblemàtics del Chianti, amb bodegues visitables i botigues de vins.
El fet de ser força freqüentat per turistes li resta atractiu, però té un petit i interessant nucli medieval.



Castello di Brolio



Castello di Brolio, Chianti, Toscana, Itàlia


Castell d’origen medieval, molt reformat al S XIX, amb molt bones vistes panoràmiques dels voltants. Té vinyes i bodegues pròpies, i la família Ricasoli, propietària del castell des de fa més de 8 segles, organitza visites guiades per l’interior del castell i per les seves bodegues i jardins,  amb l’opció de fer degustació de vins i fins i tot un àpat al seu restaurant. 



LLOCS D'INTERÈS MENOR DEL CHIANTI


- Badia a Passignano


Badia a Passignano, Chianti, Toscana, Itàlia


Aquesta abadia medieval apareix documentada per 1r cop a finals de S IX, tot i que una part de les edificacions és resultat de la reconstrucció i restauració realitzada a finals de S XIX.
Encara hi resideix una petita comunitat de monjos, i les seves interessants dependències – com el refectori amb frescos de Domenico Ghirlandaio, conegut pintor del “Cuatrocento”, - poden visitar-se únicament els diumenges.


- Greve in Chianti


Greve in Chianti, Toscana, Itàlia


A  part de les bodegues i botigues de vins, el seu únic element d’interès és la gran plaça triangular parcialment porxada. Va ser una de les poques decepcions del Chianti.


- Bosco di Sant’Agnese


Riserva naturale Bosco di Sant'Agnese, Chianti, Toscana, Itàlia


És una petita reserva natural formada per un hàbitat de bosc de xiprers, que hi han crescut de manera natural i espontània des de fa molts segles.
El xiprer és un arbre originari d’Orient que va ser introduït a la Toscana possiblement per part dels Etruscs fa més de 2.500 anys.
A nivell paisatgístic ho vam trobar poc atractiu, però és una opció a tenir en compte per si voleu passejar per una zona natural sense presència humana.



Finalitzaré aquest article  amb una menció a Monteriggioni, poble que suposa la “cirereta del pastís” a la ruta del Chianti:


MONTERIGGIONI


Monteriggioni, Siena, Toscana, Itàlia


Tal com he comentat abans, és un poble que no pertany al Chianti, però és molt a prop, especialment de Castellina in Chianti, i val la pena acostar-s’hi,  perquè encara conserva tot  el seu recinte emmurallat, així com l’interior, molt poc alterat des de l’Edat Mitjana.

Salvant distàncies, podríem considerar-lo com la “Carcassona de la Toscana”, tot i que és de dimensions més reduïdes.


Monteriggioni, Siena, Toscana, Itàlia


El territori de Monteriggioni ja estava habitat en època etrusca, al S VIII a C, però la gran fortalesa medieval és d’inicis de S XIII, en un moment en què la República de la ciutat de Siena, situada a només 18 km,  necessitava construir un lloc defensiu avançat per a prevenir possibles atacs de la ciutat rival de Florència. 

Comentaris

  1. Molt interesant, coneixem poc de la zona del chianti i m'encanten els poblets del tipus d'aquest post. Amb aquest artícle ja m'has fet "dentera" ;-) M'ho apunto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies. La veritat és que el Chianti ens va agradar molt, i tot i que hi ha indrets turístics i freqüentats, també trobes llocs molt tranquils, sense gairebé ningú. Salutacions

      Elimina
  2. ohhhh, no hem estat a la regió del Chianti però t'asseguro que acabo de descobrir un nou destí que passa a la llista de pendents. Sí que coneixem Monteriggioni i també em va semblar preciós.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa, en efecte, el Chianti és un magnífic destí i tal com recomano, per a conèixer a "foc lent", res de voler-ho fet tot en un sol dia i amb presses. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT