DESCOBRINT L'ALSÀCIA (I): ITINERARI I ALLOTJAMENT






Petite Venice, Colmar, Alsàcia per Nadal, Navidad



França és un destí proper, que hem visitat unes quantes vegades, especialment el Sud del país. En aquesta ocasió - desembre de 2015 - hi hem tornat, però hem anat a latituds més septentrionals del país per a visitar un territori amb una marcada identitat i que per les Festes de Nadal té un encant molt especial: es tracta de l’Alsàcia. 



Riquewihr, Ruta del Vi, Alsàcia, Alsàcia per Nadal


Nadal, bona època per anar a l'Alsàcia i visitar els pobles de la Ruta del Vi com Riquewihr



Aquesta marcada identitat de l’Alsàcia està fortament relacionada amb el seu passat, sovint convuls i  lligat a guerres i tractats. Per això considero interessant donar-vos unes pinzellades històriques d’aquesta regió:


MARC GEOGRÀFIC I HISTÒRIC DE L’ALSÀCIA


L’Alsàcia és un territori situat a la riba esquerra del Rin, un dels rius més llargs i importants d’Europa, que des de l’antiguitat, amb l’Imperi Romà, ja havia fet de frontera natural. Això ha estat un important condicionant dels esdeveniments històrics.

Simplificant molt, es pot considerar que la signatura del Tractat de Verdun l’any 843, que dividia el gran Imperi Carolingi en 3 regnes, va suposar el tret de sortida de la formació dels futurs Estats de França i d’Alemanya.

En el marc d’aquest repartiment, l’Alsàcia s’integrava dins els dominis del Regne de Lotari I - un dels néts de Carlemany– , que quedava situat entre els altres 2 Regnes, i que actualment correspondria amb el territori dels Països Baixos, Bèlgica, Est de França i Nord d’Itàlia.


Castell de Kaysersberg, Alsàcia, Ruta del Vi, França

Castell de Kaysersberg, testimoni del passat medieval de l'Alsàcia


Ben aviat, a finals de S IX, les disputes dinàstiques i territorials van alterar aquests límits, de manera que l’Alsàcia va passar sota la influència i domini de Germània, el més oriental dels 3 Regnes, i que va ser l’origen del futur Sacre Imperi Romà Germànic.

Durant uns quants segles l’Alsàcia va continuar sota l’òrbita del Sacre Imperi Romà Germànic – també conegut com a Primer “Reich” - , fins la Pau de Westfàlia, arcordada l’any 1648, que posava fi a la Guerra dels 30 Anys i que va significar l’annexió de la major part dels territoris de l’Alsàcia i de la Lorena a França.


Neuf Brisach, Alsàcia, Vauban, Unesco, Patrimoni de la Humanitat

Neuf Brisach, fortificació de Vauban d'inicis de S XVIII, construïda pocs anys més tard de la Pau de Westfàlia, quan l'Alsàcia va esdevenir territori francès


La situació va mantenir-se més o menys estable fins la Guerra franc-prussiana, en què van resultar vencedors els alemanys i van aconseguir que França els cedís els territoris del Nord de la Lorena, part dels Vosges i  de l’Alsàcia l’any 1871.  

La Gran Guerra – o Primera Guerra Mundial – va tornar a capgirar la situació; el discutit Tractat de Versalles, signat l’any 1919, va imposar  unes duríssimes condicions econòmiques a Alemanya, junt amb altres compensacions, com retornar l’Alsàcia i la Lorena a l’Estat Francès.


Ballon d'Alsace, Parc natural des Ballons des Vosges, Alsàcia, França

El Ballon d'Alsace, als Vosges, va ser la frontera entre Alemanya i França entre els anys 1870 i 1918


Des d’aleshores, salvant el petit parèntesi de l’ocupació alemanya del territori francès durant la 2a Guerra Mundial, l’Alsàcia és una regió sota sobirania francesa.

Bé, ara us detallaré l’itinerari realitzat durant 8 dies i l’allotjament:


ITINERARI PER L'ALSÀCIA



DIA 5: Estrasburg
DIA 6: Freiburg i Schauinsland (Alemanya)
DIA 7: Basilea (Suïssa) i Mulhouse
DIA 8: Mulhouse- Barcelona amb visita a Mirmande (Rhône-Alpes)


Strasbourg, Petite France, Alsàcia, França, Unesco, Patrimoni de la Humanitat


Estrasburg, capital de l'Alsàcia i Patrimoni de la Humanitat, una ciutat que no decep


A l’igual que el viatge a la Toscana, aquest ha estat realitzat integrament amb el propi cotxe, amb el què hem recorregut gairebé 3.100 km i hem visitat 3 països diferents durant 8 dies. 

Igualment cal aclarir que ens van faltar dies per recórrer l'Alsàcia, de manera que vam haver de renunciar a visitar el Castell d'Haut-Koenigsbourg, a alguns pobles de l'emblemàtica Ruta del Vi, i a altres indrets interessants. Així tenim l'excusa per a tornar-hi.


ALLOTJAMENT A L'ALSÀCIA


Mulhouse, Alsàcia, França

Centre històric de Mulhouse, molt a prop del qual teníem l'allotjament


En aquest viatge ens hem allotjat a un únic hotel durant les 7 nits d’estada a l’Alsàcia.

Es tracta de l’Enzo Hotel, situat als afores de Mulhouse, i molt similar als allotjaments de les cadenes Ibis Budget o Première Classe, que ofereixen petites i senzilles habitacions amb dutxa i wc privats.

La nostra valoració és positiva: habitacions sempre netes, personal correcte, i una boníssima relació qualitat-preu: hem pagat 270 euros per 7 nits en habitació doble  (inclosa la taxa de “sejour”), reservada uns 2 mesos abans via booking.com.

Com aspectes negatius cal mencionar l’elevat preu de l’esmorzar i la situació de l’hotel.

L’esmorzar no estava inclòs i tenia el preu de 6.50 euros per persona, però era un buffet molt senzill. En situacions així queda l’opció de buscar altres llocs més barats o bé de prendre algun refrigeri a l’habitació, tenint cura de no embrutar-la.


Allotjament a l'Alsàcia

Decoració simpàtica de l'Hotel, amb connotacions automobilístiques, en homenatge a Enzo Ferrari


D’altra banda la ubicació de l’hotel no és l’òptima, perquè Mulhouse és gairebé a l’extrem Sud de l’Alsàcia, un punt poc equidistant per a visitar els indrets més septentrionals de la regió. Un allotjament a una altra població millor situada disparava el pressupost.

No obstant, el dia que vam fer més quilòmetres va ser per anar a Estrasburg, situat a uns 120 km de l’hotel,  amb el 98% del trajecte per autopista gratuïta, una distància molt assumible.

Bé, fins aquí aquesta primera part introductòria del nostre viatge a l’Alsàcia.




Comentaris

  1. Precioses les casetes típiques de la zona. Semblen de conte. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus,
      En efecte, de lo boniques que són semblen de conte, estil Hansel i Gretel, que eren 2 nens molt "guaperes" ;)

      Elimina
  2. Respostes
    1. Hola Carles,
      L'Alsàcia ens ha encantat, i també t'agradarà saber que és zona molt cervesera, tot i que la Guiness no és la seva especialitat ;)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT