15 POBLES D'EUROPA AMB ENCANT






Pobles amb encant


Viatjar té molts al·licients, i un d’ells – almenys per part nostra – és desconnectar de la feina i de l’estrès diari.

En aquest sentit visitar poblacions petites i properes a la natura és una manera que ens ajuda a retrobar aquesta pau i tranquil·litat que sovint no tenim en la nostra habitual vida laboral.

És per això que avui us proposo 15 pobles d’Europa amb encant on encara és possible fer realitat els versos que va escriure fa més de 4 segles el gran poeta i humanista Fray Luis de León “Que descansada vida la del que huye el mundanal ruido...”.

Com la majoria de llistats ha estat una tria complicada, en què he intentat que estiguessin representats el màxim nombre possible de països europeus, i malauradament he hagut d’excloure pobles que són una autèntica meravella.

Novament és un repte que torno a compartir amb els amics i bloggers Floren i Jordi. No deixeu de llegir les seves interessants propostes:






Mapa de localització dels 15 pobles amb encant



Bé, comencem amb el llistat:


1- Zaanse Schans (Països Baixos)


Pobles amb encant



Situat a molt pocs quilòmetres d’Amsterdam, Zaanse Schans és un perfecte exemple  de poble holandès del S XVIII, en què no hi manquen ni els típics molins de vent ni les granges de fusta.

No obstant cal aclarir que si bé les cases i granges són d’època, la seva ubicació no és l’original, atès que van ser traslladades des d’altres zones del país a Zaanse Schans a partir de 1961.
Així mateix, els 6 molins són una fidel reconstrucció dels que van existir fa més de 200 anys.

Tot i aquesta certa “artificialitat” el poble no perd encant, i és un plaer recórrer tot el poble i els seus 6 molins situats a la vora del riu Zaan.



2-  Pertisau (Àustria)


Pobles amb encant



Aquest poble tirolès està situat en un entorn idílic, a la riba del llac Achensee, i als peus del Massís del Karwendel, declarat Parc natural.

És obvi que és un destí especialment indicat per als amants de la natura, la muntanya i el senderisme, - i  també per als esquiadors a l’hivern- amb una gran varietat d’itineraris tant a peu com amb btt.



3-   Piran (Eslovènia)



Pobles amb encant


 l’estreta franja de la costa adriàtica que pertany a Eslovènia trobem aquesta atractiva població, situada en una petita península.

Els segles que va estar sota domini de la República de Venècia es noten, atès que molts edificis tenen una arquitectura de clara influència veneciana, especialment l’esvelt campanar de l’església de Sant Francesc d’Asís.


4- Vatheia (Grècia)


Pobles amb encant



Vatheia és un minúscul poble situat a l’extrem més meridional del Peloponès, a la Península de Mani, un territori que ha estat marcat durant alguns segles per les lluites entre les principals famílies de la zona pel control de l’escassa terra fèrtil disponible.

L'arquitectura de les seves cases és un bon reflex d’aquest passat de conflictes, atès que la majoria són com petits castells, amb una torre de defensa adossada, fet que hi dóna una especial bellesa al conjunt.


5-  Vertine (Itàlia)



Pobles amb encant



Si hagués d’escollir la regió d’Europa en què he trobat més pobles bonics per km2  possiblement seria la Toscana. El llistat és gairebé inacabable: San Gimignano, Monteriggioni, Montefioralle, Poppi, Volpaia.


Finalment he optat per Vertine, situat a l’emblemàtica zona del Chianti, que es caracteritza un paisatge de gran simbiosi entre vinyes, oliveres, bosc mediterrani,  vil.les senyorials, i pobles medievals com Vertine, amb una cuidada arquitectura en pedra.



7-  Bellagio (Itàlia)



Pobles amb encant




Continuem a Itàlia, però anem més al Nord, concretament als Alps italians per a descobrir aquesta joia que és Bellagio, situada al bell mig de l’incomparable marc natural del Llac de Como.

Les seves vistes del Llac de Como amb els Alps nevats a l’hivern com a teló de fons son una experiència que no s’oblida, igual que passejar pel seus carrers medievals, plens de racons encisadors.


7- Vernazza (Itàlia)


Pobles amb encant



Vernazza és un dels cinc pobles que formen la coneguda i turística regió italiana de Cinque Terre, situada a la Ligúria, a uns 90 quilòmetres al Sud de Gènova.

Vernazza està banyada pel mar Mediterrani en un entorn paisatgístic de luxe, amb una accidentada costa de penya-segats i cales disperses.

El seu nucli antic és igualment mereixedor d’una visita, amb l’església gòtica de Santa Margarida d’Antiòquia que desafia les onades del mar, el castell Dòria, o els costeruts carrers medievals.



8-  Eguisheim (França)


Pobles amb encant



L'Alsàcia, a l’igual que la Toscana és una regió europea amb una alta concentració de pobles bonics.

No obstant a diferència de la Toscana, els pobles alsacians tenen una arquitectura ben diferent, de clara influència germànica, amb el clàssic entramat de fusta a les façanes de les cases.

Eguisheim és un d’aquests encantadors pobles alsacians, amb un espectacular patrimoni medieval, al que cal sumar un seductor paisatge de vinyes, que produeixen les afamades varietats de raïm riesling, pinot blanc o pinot noir entre altres.



9- Saint-Veran (França)



Pobles amb encant


Al cor del Parc natural du Queyras, als Alps francesos, i envoltada de cims que superen els 3.000 metres, trobem Saint-Veran, un municipi amb evidències d’haver estat habitat des de fa més de 3000 anys, malgrat la seva altitud - 2.040 metres-, i uns hiverns molt freds i nivosos.

Precisament aquest rigorós clima hivernal ha condicionat l’original arquitectura dels habitatges de Saint-Veran, amb una part inferior amb paret de pedra i una superior de fusta de làrix, una conífera de fulla caduca.

més d’aquesta arquitectura tradicional també cal destacar els rellotges solars, ben presents en aquesta zona dels Alps francesos, que contràriament al que podria semblar té molts dies de sol, més de 300 dies l’any. Molts d’ells van ser pintats al s. XIX per l’artista italià G F Zarbula.



10- Cotlliure (Catalunya Nord, França)



Pobles amb encant


Cotlliure és un poble del Sud de França, banyat pel Mediterrani, a molt pocs km del Cap de Creus, l’indret on els Pirineus emergeixen del mar.

Cotlliure té el doble encant de ser un poble medieval amb un imponent castell, i alhora és un poble mariner amb les petites barques de pescadors amarades als molls.

Cal afegir que Cotlliure també està associat al trist record de la Guerra Civil, atès que el gran poeta Antonio Machado hi va morir l’any 1939, unes poques setmanes després d’haver-se exiliat. Al cementiri del poble podreu visitar la seva tomba.



11- Ujué (Navarra)



Pobles amb encant


Ujué és un municipi situat en un emplaçament privilegiat, dalt d’un turó amb una panoràmica espectacular, que arriba fins els Pirineus.

Durant l’Alta Edat Mitjana va ser un lloc estratègic del Regne de Navarra, perquè va ser zona de frontera amb els territoris de la Ribera de Navarra, que estaven en mans dels sarraïns.

L'església-fortalesa de Santa Maria d’Ujué és l’element més destacat d’aquest poble medieval, i està construïda en estil gòtic, tot i que té algunes parts romàniques, les que havien quedat dempeus després de les obres d’ampliació del s. XIV, realitzades pel Rei Carles II de Navarra, un gran devot  de la Verge d’Ujué.



12- Calatañazor (Castilla y León)



Pobles amb encant


Castilla y León és una zona on abunden els pobles medievals, i Calatañazor n’és un exemple.

Passejar pels seus carrers empedrats és com un viatge a l’Edat Mitjana, atès que Calatañazor es manté gairebé intacte des fa molts segles.

Entre els seus elements medievals tampoc hi falten les restes del castell, una part de la muralla, així com l’església romànica de N Sra del Castillo.

Calatañazor és també el possible escenari d’una llegendària batalla que hi va tenir lloc  l’any 1002, que va suposar la derrota de les tropes del Califat de Còrdova, dirigides per Al-Mansur; tot i que molts historiadors creuen que aquesta batalla va ser una invenció de les cròniques medievals i realment no va existir.



13- Setenil de las Bodegas (Andalusia)



Pobles amb encant


Una de les zones emblemàtiques d’Andalusia són los Pueblos Blancos, que s’estenen  per l’interior de la província de Cadis, tot tenyint el paisatge amb el blanc de les cases encalades.

Un dels pobles que en forma part és Setenil de las Bodegas, un municipi amb un traçat molt característic, que s’ha adaptat molt hàbilment a l’orografia rocallosa del terreny.

Precisament alguns dels racons més espectaculars de Setenil són els carrers més propers a la roca, en què les cases s’han construït aprofitant les coves naturals del terreny, i la roca fa de sostre natural tant de les cases com del carrer.



14-   Lindoso (Portugal)



Pobles amb encant



Al Nord de Portugal, i a tocar de la frontera amb Galícia es troba Lindoso, poble d'origen medieval amb un espectacular castell del S XIII.

Així mateix és molt interessant l'elevada concentració "d'espigueiros"- tal com anomenen els hórreos a Portugal - que hi ha a l'era situada a uns pocs metres del castell. 

En total hi ha comptabilitzats un total de 64 "espigueiros" construits durant els s. XVIII, XIX i XX.



15-  Castellar de n’Hug (Catalunya)



Pobles amb encant



Castellar de n’Hug és un poble de muntanya situat al Nord de la província de Barcelona, amb un nucli agrupat entorn de l’església romànica de Santa Maria.

Malgrat ser un poble turístic i visitat, ha sabut conservar molt bé el seu nucli antic, amb les típiques cases de pedra i sostres de teules a doble vessant, i els carrers empedrats.

només mig km del poble hi ha les Fonts del Llobregat, el naixement del riu Llobregat, que brolla directament des de la roca i fa un bonic salt d’aigua. Òbviament és més aconsellable anar-hi en època de pluges, quan hi ha molt més cabal d’aigua i l’espectacle natural és ben garantit.




Comentaris

  1. Una gran i bonica selecció! Alguns en tincs moltes ganes de conèixer-los, com els de les 5 Terres d'Itàlia o Setenil de las Boldegas (que he estat mirant algunes vegades de fer alguna ruta de 4 dies des de Cadis). Hem coincidir amb Eguisheim. La Ruta dels Vins d'Alsàcia és esplèndida. I de Piran en tinc també bons records, així com de Castellar de N'hug, que vaig visitar un estiu amb els pares, fent base a La Molina. Tampoc conec Zaanse Schans. I això que he estat a Volendam, Edam, Marken o Alkmaar, que estan ben aprop. Pero mai es pot abarcar tot.
    Encantat, una vegada més, de col.laborar amb vosaltres!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Comentes que us falta Zaanse Schans; en canvi nosaltres no coneixem Volendam, Marken, Edam ni Alkmaar. Vam estar molts pocs dies als Països Baixos i vam haver de prioritzar les visites... El plaer també ha estat meu de tornar a compartir un nou repte plegats. Salutacions

      Elimina
  2. Tots preciosos i només en conec tres: Cotlliure, Calatañazor i Castellar de N'hug, així que ja em puc posar les piles, bon recull! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna,

      Segur que tu coneixes molts altres pobles amb encant que a mi em falten. Ben a prop de casa en tens uns quants ;) Una abraçada

      Elimina
  3. Vaja, només en conec dos, els que tenim més a la vora :-( M'apunto Zaanse Schans, que si no passa res aquest estiu anem a recórrer Holanda amb el cotxe. T'haurien de prohibir fer aquestes llistes, que fas que la meva llista de llocs per visitar creixi, i creixi, i creixi...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra,
      Crec que Zaanse Schans us agradarà molt. Per a nosaltres va ser una teràpia boníssima de la massificació i estrés d'Amsterdam, que estava de gom a gom de turistes. Una abraçada

      Elimina
  4. Difícil tria la que has hagut de fer i difícil triar un per què són de conte. Per proximitat intentaré anar a Lindoso i ja t'explicaré.
    Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Lindoso t'agradarà molt si ho visites. A més és dins del Parc Nacional de Peneda-Geres

      Elimina
  5. Como siempre, me has dejado mucho trabajo.. Tan solo he visitado tres (Zaanse Schans, Vernazza y Catalañazor) y de muchos del resto ni siquiera había oído hablar. A Cotlliure y a Piran les tengo muchas ganas y también espero dar una vuelta por el Tirol para ver Pertisau. Eguisheim me lo perdí, voy a tener que volver a Alsacia. Los demás tienen todos una pinta excelente, a ver si consigo ver algunos de ellos algún día.

    Un placer y a por el siguiente reto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Floren. Tú también me dejas mucho trabajo. Pertisau es bonito más por el entorno que por la arquitectura, aunque en el Tirol tienen un don especial para engalanar sus casas y sus pueblos llenando de flores y geranios sus balcones. A por el siguiente. Un abrazo

      Elimina
  6. Igual que vosaltres, quan viatjo, una de les coses que més m'agraden és voltar per pobles petits. En el meu cas, no és per desconnectar, sinó perquè és on em sento millor, és el meu ambient natural, on m'he criat i on estic a la meva salsa.
    Dels que has escollit, n'hi ha una colla que no conec, i alguns d'ells, ben a prop, els quals m'apunto per properes escapades.

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa,

      Jo he nascut i viscut en una gran ciutat, però amb el pas dels anys en general cada vegada "m'incomoda" més visitar les grans ciutats, especialment les massificades, tot i que a Anvers hi vam estar molt a gust, amb poc turistes. Una abraçada

      Elimina
  7. Uy uy que has puesto Setenil en vez de mi pueblo!!! vamos a perder las amistades, jajaja. Ahora en serio, una lista fantástica de la que conozco muyyyy pocos, me pondré las pilas! Un saludito.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uy uy, que error tan grave, espero que sepas perdonarme. Esto significa que tenemos pendiente una 2a escapada de Pueblos Blancos. Un abrazo y recuerdos a Manolo y Han ;)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT