DESCOBRINT LA TOSCANA MEDIEVAL: COLLE DI VAL D'ELSA, VOLTERRA I SAN GIMIGNANO






San Gimignano, Toscana, Itàlia





El 3r dia  del nostre viatge per la Toscana  ens va portar a fer una ruta per l’interior de les províncies de Siena i Pisa, en què vam visitar 3 joies medievals de la regió: Colle di Val d’Elsa, Volterra i San Gimignano, especialment coneguda aquesta darrera localitat.

A continuació intentaré fer la difícil tasca de sintetitzar les nostres experiències viscudes i l'essencial de cadascuna de les 3 poblacions visitades:




Mapa amb la situació de Colle di Val d'Elsa, Volterra i San Gimignano



Colle di Val d’Elsa



Colle di Val d'Elsa, Toscana, Itàlia

Colle di Val d'Elsa



Inicialment no teníem previst visitar aquesta petita ciutat i volíem anar directament a Volterra, però la carretera passa pel costat del nucli medieval, i vam trobar-hi prou elements com per a canviar d’opinió i aturar-nos-hi.

El primer que destaca del nucli antic, situat en un turó, és la porta Oest de la muralla, anomenada Porta Nova, del S XV, que dóna accés al barri medieval del Borgo di Santa Caterina.


Colle di Val d'Elsa, Toscana, Itàlia

Porta Nova, Colle di Val d'Elsa



Al costat del Borgo di Santa Caterina trobem la part més antiga de la ciutat, el Castello di Piticciano, on està ubicat el Duomo, l’església romànica de Santa Maria in Canonica, així com diversos palaus medievals i renaixentistes, entre els que destaquen el Palazzo Campana, un elegant edifici d’arquitectura manierista del S XVI.

Al final del barri del Castello di Piticciano hi ha un baluard de l’antiga muralla, que s’ha habilitat com a mirador amb bones vistes de la part més moderna de la ciutat, anomenada “Piano”,  i de la vall del riu Elsa.



Colle di Val d'Elsa, Toscana medieval, Itàlia

Carrer del nucli medieval de Castello di Piticciano, Colle di Val d'Elsa



Així mateix us recomano de perdre-us  pels estrets carrerons medievals del nucli del Castello di Piticciano, alguns d’ells amb molt encant, com la “Via delle Volte”, un carrer semisubterrani que passa sota les voltes de les cases.

A nivell museístic cal destacar el “Museo Archeologico Ranuccio Bianchi Bandinelli”, amb importants restes de jaciments etruscs propers, i el “Museo del Cristallo”, museu del vidre, una indústria que ha donat molta riquesa econòmica  a la ciutat a partir del S XIX.

He d’aclarir que per manca de temps no vam visitar cap d’aquests 2 museus.


Colle di Val d'Elsa, Toscana medieval, Itàlia



De Colle di Val d’Elsa ens dirigim per carretera a Volterra, situada a uns 30 km.



Volterra


Volterra, Toscana medieval, Itàlia



Volterra ja existia fa gairebé 3.000 anys; quan va esdevenir una de les ciutats etrusques més importants, formant part de la Dodecapolis – Lliga de les 12 ciutats-Estat etrusques- segons algunes fonts llatines.

És per tant una ciutat especialment indicada per als amants de l’arqueologia, amb moltes restes arqueològiques visitables, però també us agradarà als que preferiu les ciutats medievals i renaixentistes, amb molts monuments i carrers representatius d’aquestes èpoques “més recents” de la història.


Porta all'Arco, Volterra, muralla etrusca, Toscana medieval, Itàlia

La Porta all'Arco de Volterra, d'època etrusca


De l’esplendor de l’antiga Velathria – nom etrusc de Volterra – en són testimoni algun tram de les muralles, així com la ciutadella, situada a la part més elevada de la ciutat, i alguns hipogeus, tombes excavades a la roca, situades a la Necròpoli del Portone, a uns 3 km de la ciutat.


Ipogeu etrusc de la Necròpli del Portone, Volterra, Toscana medieval, Itàlia

Hipogeu de la Necròpoli del Portone, Volterra, S IV-I a C


De totes maneres, els romans també hi van deixar la seva empremta, en forma d’un monumental teatre, i d’unes termes. El teatre té algunes parts força ben conservades, i a l’igual que el teatre romà de Lyon va aprofitar el pendent natural del turó de la ciutat per a construir les grades.
Ambdues construccions són a una al costat de l’altra, a l’àrea arqueològica de Vallebuona, molt a prop de la Porta Fiorentina de la muralla de Volterra.
 
Volterra, Toscana medieval, Itàlia, arqueologia, etruscs

Teatre romà i termes romanes, Àrea arqueològica de Vallebuona, Volterra


L’altra gran etapa històrica de Volterra és l’Edat Mitjana, moment en què es van construir les actuals muralles, del s. XII, que envolten tota la ciutat, ben visibles des de la distància.

A més de les muralles, el nucli medieval ens reserva altres sorpreses, com la bonica Piazza dei Priori, presidida pel bonic Palazzo dei Priori, del s. XIII, que va servir de model del Palazzo Vecchio de Florència.


Volterra, Toscana medieval, Itàlia

La Piazza dei Priori, Volterra


La Piazza dei Priori és el centre neuràlgic de la Volterra medieval i renaixentista, en què trobareu una gran concentració de monuments, tant religiosos com civils i militars.

De totes maneres, us aconsello de passejar per tot el recinte emmurallat de Volterra, que no és gaire extens i amaga molts carrers i racons amb encant.

A nivell museístic cal fer esment que Volterra compta amb més de 5 museus, en què destacaria per damunt de tots el  Museo Etrusco Guarnacciun dels més importants de tota Itàlia en matèria d’arqueologia i d’art etruscs, que malauradament no vam visitar.


Volterra, Toscana medieval, arqueologia, etruscs, Itàlia



Finalitzo el tema patrimonial comentant-vos que existeix la Volterra Card, que per 14 Euros i amb una validesa de 72 hores, dóna accés als museus i llocs arqueològics de Volterra.


San Gimignano


San Gimignano, Toscana medieval, Manhattan de la Toscana, Itàlia



San Gimignano és la cirereta del pastís d’un dia apassionant pel patrimoni i la història de la Toscana.

Bé, San Gimignano i les seves 13 torres medievals (14 segons algunes fonts) necessiten poca presentació, perquè estic convençudíssim que és un dels 5 llocs més coneguts de tota la Toscana, i malauradament és nota en la massificació: tot i arribar tard – eren gairebé les 18 h quan ens vam plantar al poble – encara hi havia força gent passejant pels seus carrers, un problema sobretot a l’hora de fer fotos. Afortunadament a partir de les 18.30 els seus carrers van començar a buidar-se.


San Gimignano, Toscana medieval, Manhattan de la Toscana, Itàlia

La Porta San Giovanni, la més important de la muralla medieval de San Gimignano



Les restes arqueològiques trobades als voltants de San Gimignano fan suposar que estava habitat almenys des del S III a C pels etruscs.

El que havia estat una petita fortalesa que depenia de Volterra, ubicada a la Rocca de Montestaffoli – al capdamunt de San Gimignano-,  va anar creixent fins esdevenir ciutat independent l’any 1199.



San Gimignano, Toscana medieval, Itàlia



Aquesta prosperitat política i econòmica de San Gimignano en bona part va ser degut a la seva estratègica situació, com a punt de pas de la Via Francigena, una de les més importants rutes de peregrinació d’Europa a l’Edat Mitjana, que va atraure molt de comerç.


El període de màxim esplendor de la ciutat és entre els s. XI i XIII, quan es construeixen els grans “gratacels” medievals, símbol del poder de les grans famílies dominants de la ciutat, que rivalitzaven entre elles per a construir la torre més alta. Se suposa que van aixecar-se un total de 72 torres, la més alta de les quals és la Torre Grossa, amb un total de  54 m.


San Gimignano, Toscana medieval, Manhattan de la Toscana, Itàlia

Les torres, símbol del poder de les grans famílies al San Gimignano medieval



L’ “skyline” de San Gimignano és similar al que tindrien en època medieval altres ciutats italianes com Florència o Bolònia, si bé aquestes últimes per motius de guerres, catàstrofes naturals o importants reformes urbanístiques van perdre gairebé la totalitat de les seves torres.

Bé, a més de les gegantesques torres San Gimignano conserva molts altres elements medievals: palaus, carrers, places, muralles, esglésies, pintures murals del s. XIV i XV de gran valor artístic... Per aquest motiu la Unesco va declarar el Centre Històric de San Gimignano com a Patrimoni de la Humanitat l'any 1990.


San Gimignano, Toscana medieval, Itàlia

La cèntrica Piazza della Cisterna, San Gimignano


A nivell patrimonial i artístic, la part més important es concentra entorn de les boniques  Piazza del Duomo i Piazza della Cisterna, que quedaven dins del primer recinte emmurallat, que va haver de ser ampliat al s. XIII.


Malauradament nosaltres no vam poder visitar per dins cap dels monuments emblemàtics de la ciutat, perquè ja estaven tancats. Entre aquests monuments cal destacar la Col·legiata (l’antic Duomo) i l’església de Sant’Agostino,  que compten amb importants conjunts pictòrics dels s. XIV i XV.

A més a més el Museo Civico és una altra visita molt aconsellable, perquè el preu de  l’entrada inclou l’accés al medieval Palazzo Comunale i a la Torre Grossa, l’única visitable de San Gimignano.


San Gimignano, Manhattan de la Toscana, Toscana medieval, Itàlia




Us deixo 3 consells de San Gimignano que us poden ser d'utilitat:

-Encara que sigui una ciutat petita i es pugui veure en poca estona, crec que val la pena dedicar-hi temps a passejar tranquil·lament tant pels carrers principals com pels secundaris, menys freqüentats i amb molt encant.

-No podeu marxar de San Gimignano sense tastar els gelats de la Gelateria Dondoli, situada a la Piazza della Cisterna, i guardonada en diverses ocasions.

- Crec que és impossible trobar aparcament gratuït a San Gimignano, perquè fora dels parkings, inclòs a la carretera, tot són senyals de prohibit aparcar. La tarifa (setembre 2015) dels aparcaments és 1,5 euros per hora, fins un màxim de 6 euros diaris.


San Gimignano, Manhattan de la Toscana, Toscana medieval, Itàlia



Finalitzaré amb els enllaços a les webs de turisme de les 3 poblacions visitades, que donen molta informació pràctica tant dels principals llocs d'interès, com mapes, allotjament, i menjar:


- Colle di Val d'Elsa
- Volterra
- San Gimignano


Altres #posts del blog relacionats


Una ruta pel Chianti (Toscana)


    

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT