5 INDRETS POC CONEGUTS DEL BARRI GÒTIC I CIUTAT VELLA (BARCELONA)






Barcelona és una ciutat amb la que tenia un deute pendent, perquè després de gairebé 5 anys de bloc encara no havia dedicat cap entrada a la meva ciutat natal.

Barcelona té tant per veure i per fer que se m’ha fet difícil triar de què escriure.
Finalment m’he decidit per una zona emblemàtica de la ciutat: el Barri Gòtic i Ciutat Vella, que reuneixen l’essència de més de 5.000 anys d’història de Barcelona: des del Neolític, passant per la Barcino romana, la Barcelona medieval, la Barcelona modernista i fins avui en dia.

D’aquesta manera farem un recorregut per 5 indrets poc coneguts del Barri Gòtic i de Ciutat Vella, que poden resumir gairebé 2.000 anys d’història de la ciutat, començant pel més antic i finalitzant amb el més recent.



Mapa de Ciutat Vella amb els 5 indrets relacionats




Som-hi amb aquests 5 llocs:



1- Muralla romana de Barcino, sector est


Barcelona romana, Barcino, arqueologia
Torre de la muralla romana de Barcino, a la plaça dels Traginers


Al Mons Taber, un petit turó situat molt a prop del mar i entre la desembocadura dels rius Llobregat i Besós, els romans van fundar un petit assentament a finals de S I aC anomenat  Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Naixia oficialment Barcelona, tot i que tal com he comentat abans està documentada la presència humana a la ciutat almenys des del Neolític Antic al jaciment del carrer Sant Pau entre altres.

A finals de S I aC ja va ser construïda la muralla que protegia la ciutat, i va haver de ser reforçada i ampliada al S  III-IV d C, en el marc de les invasions germàniques.

A la plaça dels Traginers podreu contemplar una de les torres de la muralla, que defensava la zona est de la ciutat. Durant les excavacions arqueològiques d’aquesta torre va trobar-se una moneda de l’emperador Claudi II el Gòtic (268 – 270), que ha permès datar amb certa precisió l’època de construcció d’aquest tram de la muralla.

Per ampliar informació cliqueu aquest enllaç



2- Capella d’en Marcús



Barcelona medieval,
La Capella d'en Marcús, al carrer de Carders


Al carrer de Carders es localitza aquesta petita i senzilla capella romànica, construïda per iniciativa del burgès Bernat Marcús, que va finançar les obres.

Estava situada fora de les muralles, al costat d’una de les principals vies d’entrada i sortida de la Barcelona medieval, i és un dels pocs monuments romànics de la ciutat que es conserven.

Inicialment va formar part d’un alberg per a viatgers i un hospital per a pobres, però també va esdevenir la seu de la “Confraria dels Correus a Cavall i a Peu”, la primera organització postal que va existir a Europa.

L’any 1909, en el marc dels fets de la Setmana Tràgica, va patir importants danys, de manera que va haver de ser restaurada.

Per ampliar informació cliqueu aquest  enllaç



3- Antic Hospital de la Santa Creu


Barcelona Medieval
Nau gòtica de l'Antic Hospital de la Santa Creu, carrer de l'Hospital


A inicis de S XV a Barcelona hi havia 6 hospitals, que a nivell econòmic bàsicament depenien dels donatius i de la caritat dels ciutadans.
Atesa la forta crisi que va afectar Barcelona i Europa durant els S XIV i XV  molts d’aquests hospitals van tenir greus problemes de finançament, i és per això que les autoritats locals -el Consell de Cent- i el Capítol de la Catedral van decidir unir aquests 6 hospitals en un de sol de nova construcció; naixia així l’Hospital de la Santa Creu, inaugurat simbòlicament l’any 1401 amb la col.locació de la primera pedra.

El resultat va ser un espectacular obra civil del gòtic català, amb 3 monumentals naus que envoltaven un gran claustre.

Va mantenir la seva funció original d’hospital fins l’any 1929, en què va traslladar-se a un edifici de nova construcció – el complex modernista de l’Hospital de  Sant Pau i la Santa Creu, de Domènech i Montaner-, que estava més preparat per a respondre millor a les exigències dels nous temps.

En l’actualitat és la seu de diverses institucions, la més coneguda de les quals és la Biblioteca de Catalunya, que ocupa les 3 grans naus gòtiques de la 1a planta.

Per ampliar informació cliqueu aquest  enllaç



4- Palau Centelles


Barcelona renaixentista
Façana principal del Palau Centelles, a la Baixada de Sant Miquel


De l’Edat Mitjana passem al Renaixement, època de grans canvis, que també van afectar l’arquitectura.

Barcelona no va quedar al marge d’aquest nou estil arquitectònic que s’inspirava en els models clàssics grecs i romans, i un dels edificis civils representatius d’aquesta època és el Palau Centelles, situat a la plaça Sant Miquel, a uns pocs metres de la conegudíssima plaça de Sant Jaume.

L’edifici possiblement va ser construït entre els anys 1514 i 1517 amb el nou corrent de moda que feia uns anys que es venia imposant des d’Itàlia: el renaixentista.

Tot i que la part més visible del Palau s’aprecia des de la gran plaça de Sant Miquel, la façana principal és la que dóna a la Baixada de Sant Miquel, amb una gran porta d’arc de mig punt, i damunt seu  i ben visible l’escut dels Centelles, un dels grans llinatges de l’alta noblesa catalana.

L'interior del Palau té un bonic pati quadrangular, amb una gran riquesa ornamental.

En l'actualitat és la seu del Consell de Garanties Estatutàries i de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, 2 institucions que depenen de la Generalitat de Catalunya.

Per ampliar informació cliqueu aquest  enllaç




5- La Casa Martí


Barcelona modernista, Puig i Cadafalch
Els Quatre Gats o la Casa Martí, edifici modernista de Puig i Cadafalch



El nom de “Casa Martí” possiblement us digui molt poc o gens, però si us comento que també es coneix com “Els Quatre Gats”, segur que us sonarà més.

Els Quatre Gats és una taverna que va obrir Pere Romeu l’any 1897 als baixos de la Casa Martí, un edifici modernista de l’arquitecte Puig i Cadafalch, situat al carrer de Montsió, a pocs metres de la comercial i transitadíssima avinguda del Portal de l’Àngel.

Es pot afirmar que Els Quatre Gats ocupa un lloc molt destacat en la història de la Barcelona de finals de S XIX i inicis de S XX, perquè va ser molt freqüentat per alguns grans artistes i intel.lectuals de l’època com Picasso, Casas, Rusiñol, Utrillo, Albéniz o Gaudí, que hi acudien per a participar activament a les tertúlies o debats, o bé per veure algun espectacle o exposició que s’hi va celebrar.
En aquest sentit cal destacar que la primera exposició individual que va fer un joveníssim Picasso - només tenia18 anys- va ser a Els Quatre Gats l’any 1900.

Malauradament els deutes acumulats van obligar Pere Romeu, el propietari dels Quatre Gats, a tancar-lo l’any 1903, però no va ser un tancament definitiu, perquè a finals de la dècada dels anys 70 tres empresaris van decidir reobrir-lo.

Finalitzaré amb una dada anecdòtica i de gran interès per als cinèfils: Els Quatre Gats va ser un dels escenaris del rodatge de la pel.lícula de Woody Allen “Vicky, Cristina, Barcelona”.


Per ampliar informació cliqueu aquest  enllaç




Comentaris

  1. Molt bo, Dani! Uns llocs que coneixen més els turistes que els barcelonins. El meu preferit la torre rodona de la muralla; dóna peu a fer-hi unes fotografies molt maques (especialment per les bicicletes que sempre hi ha junt a la barana). Justament ara fa uns dies vaig portar a uns amics de Madrid i els hi va agradar molt.

    Petons,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Conxita. La torre de la muralla està molt bé, en un lloc molt tranquil, i he de reconèixer que no fa gaire anys que la vaig descobrir. Petons

      Elimina
  2. Me encanta tu post. Yo conozco a todos estes sitios y me encantan. Soy una enamorada del barrio del Gótico. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina,
      A mi también me gusta el Barrio Gótico, dónde aún es posible encontrar rincones a los que no llegan los turistas. Besos

      Elimina
  3. Gracias Dani por descubrir nuevos lugares para mí, como son la Casa Martí y La Capilla de Marcús. Siempre aprendiendo de Vajes Pedraforca!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pedro.
      La verdad es que el edificio dels 4 Gats (la Casa Martí) es precioso, y está a tiro de piedra de la Plaça Catalunya. Muchas gracias por tus elogios y a ver si nos vemos pronto. Un fuerte abrazo company

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT