DESCOBRINT L'ALSÀCIA (II): COLMAR I NEUF-BRISACH










Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar




En el segon dia del nostre viatge per l’Alsàcia vam visitar Colmar i Neuf-Brisach, 2 poblacions separades per només 16 km , però amb unes característiques ben diferents una de l’altra, tant a nivell històric com arquitectònic i urbanístic.





Mapa amb la localització de Colmar i Neuf-Brisach




COLMAR


Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar



Colmar és una petita ciutat amb una població de 67.956 hab que pot visitar-se en unes poques hores -un matí o una tarda- perquè el centre històric és petit. No obstant  crec que és millor fer-ho a ritme lent, gaudint dels seus carrers i dels seus barris, que són un reflex d’un brillant passat medieval, especialment durant els S XV i  XVI, quan va ser una pròspera ciutat gràcies a l’agricultura i al comerç. En aquest sentit cal destacar que ja en aquesta època els vins de la regió eren molt apreciats per Europa, i la seva exportació va ser una important font d’ingressos.


Centrant-nos en els aspectes més turístics de Colmar, bàsicament destaco les 2 coses que més em van agradar: en primer lloc l’entramat de fusta de les façanes que tenen moltes cases del seu nucli antic; i en segon lloc els canals, que hi donen un especial atractiu.



Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar


Típic carrer del nucli antic de Colmar amb l'entramat de fusta de les cases


Moltes de les cases amb entramat de fusta del centre històric de Colmar són dels S XVI-XVII,  fins i tot n’hi ha de més antigues;  realment la llista és llarga.

Un dels carrers més representatius d’aquesta arquitectura tan estètica és la Rue des Marchands, on trobareu edificis de gran bellesa com la Maison Pfister, o la Maison zum Kragen, ambdos del S XVI.


Rue des Marchands, Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar

La Maison Pfister, del S XVI, a la Rue des Marchands, Colmar



També a la Rue des Marchands, al començament, just en la intersecció amb la Grand Rue, hi ha un altre edifici ben significatiu de Colmar, el Koïfhus o Ancienne Douanne, que a més dóna nom a la bonica plaça on està ubicat (Place de l’Ancienne Douanne).  Aquest edifici  és del S XV, amb algunes parts afegides en èpoques posteriors, i va ser construït amb una doble funció: la planta baixa era la duana, on es gravaven les mercaderies, tant d’importació com d’exportació; i la 1a planta era la seu de l’assemblea dels representants de la Decàpolis, la federació de les 10 ciutats imperials alsacianes, creada l’any 1534.


Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar

El Koïfhus o Ancienne Douanne, Colmar, edifici medieval que tenia un doble ús


Un altre indret emblemàtic del nucli antic de Colmar és la Place de la Cathédrale, que tot i anomenar-se així, no està presidida per la Catedral, sinó per la Col.legiata de Saint Martin, un bell temple d’arquitectura gòtica. De totes maneres he d’aclarir que la Col.legiata va tenir la categoria de Catedral durant 10 anys, a finals de s. XVIII.



Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar


Collégiale Saint-Martin de Colmar


A més a més a la mateixa Place de la Cathédrale hi trobareu altres destacats edificis històrics, com la “Maison Adolph”, del S XIV - i probablement l’edifici més antic que es conserva de Colmar-, la” Corps de Garde”, del S XVI, o la Maison Gintzburger, del S XV.


Bé, després d’haver-vos donat unes poques pinzellades dels carrers, passaré als canals, que tal com us he comentat anteriorment és un altre dels grans atractius de Colmar.



Alsàcia, França, Mercats de Nadal a Colmar


La Place de la Cathédrale, amb el "Corps de Garde" en primer terme a la dreta



La zona principal dels canals la trobareu a un petit barri del nucli antic anomenat “La Petite Venise”, que en el seus orígens medievals estava habitat per barquers, pescadors i horticultors, que van aprofitar els recursos naturals que els donava el riu Lauch al seu pas pel Colmar.

En l’actualitat és un dels indrets més visitats i fotografiats de Colmar, perquè les cases amb entramat de fusta construïdes a banda i banda del riu Lauch són  una preciositat, i poder contemplar aquests edificis reflectits a  les tranquil.les aigües del riu és un meravellós espectacle visual.


De totes maneres, el passeig per Colmar no s’ha de limitar a la Rue des Marchands, a la Place de la Cathédrale, i a la Petite Venise, perquè el nucli medieval és ple de racons amb encant com la Grand Rue, la Rue des Tanneurs, o la Rue des Boulangers. 



Alsàcia, França, Mercats de Nadal de Colmar


La Petite Venise, Colmar



Com a complement, us deixo 2 enllaços útils:
monuments i edificis històrics de Colmar ordenat per carrers. 
- Mapa de Colmar en Pdf

Bé ara faré una breu menció dels museus de Colmar, atès que són un altre dels punts forts de la ciutat a nivell turístic, especialment el Musee Unterlinden, ubicat a les dependències de l’antic convent medieval de les Dominiques, i  que reuneix una gran col.lecció de peces d’art i d’arqueologia, amb una àmplia cronologia que comprèn des de la Prehistòria fins l’època actual.

Un altre museu interessant de Colmar és el Musee Bartholdi, el famòs escultor nascut a Colmar, que va erigir l’Estàtua de la Llibertat de NY, o la font de la Place des Terreaux a Lyon, així com altres escultures a Colmar, entre elles la Fontaine Schwendi, situada a l’emblemàtica Place de l’Ancienne Douanne.

De totes maneres la llista de museus de Colmar és molt llarga, i us he d'aclarir que no vam poder visitar cap d’aquests 2 museus.

Alsàcia, França, Mercats de Nadal de Colmar


Colmar fa molt de goig amb la il.luminació nadalenca



No puc finalitzar Colmar sense  comentar-vos que val molt la pena passejar-hi de nit, quan els carrers i monuments il.luminats proporcionen un memorable espectacle visual.

Aquesta il.luminació de Colmar és encara més especial durant el mes de desembre, quan s’hi celebren els famosos i tradicionals Mercats de Nadal, que transformen Colmar en un increïble festival de llums, colors, i parades de tota mena: artesania, joguines, menjar, begudes... I si us neva – no és infreqüent en aquestes dates-, l’experiència encara serà més inoblidable.



Alsàcia, França, Colmar medieval


Un dels 5 encantadors mercats de Nadal de Colmar


És per això que considero que desembre és una de les millors èpoques per visitar Colmar, i poder gaudir dels seus Mercats de Nadal, que normalment obren des de finals de novembre fins a finals de desembre. De totes maneres, si voleu tenir la informació complerta de les dates, horaris, i la localització dels 5 mercats, podeu anar a aquest enllaç


NEUF-BRISCAH


Alsàcia, França, Patrimoni de la Humanitat, Unesco, Fortificacions de Vauban


Muralles de Neuf-Brisach


Neuf-Brisach és un petit municipi situat a 16 km de Colmar, i amb una història relativament recent, perquè és una població de nova creació, que va acabar de ser construïda l’any 1703.

L’enginyer militar Vauban va ser qui va rebre l’encàrrec del Rei Lluís XIV de dissenyar i construir aquesta ciutat fortificada molt a prop del Rhin, com a plaça estratègica per a defensar i protegir els nous límits fronterers del Regne de  França, establerts al tractat de Rijswik, signat l’any 1697.

El resultat va ser una gran fortalesa de nova planta amb forma d’estrella de 16 puntes i amb un complex sistema de muralles i baluards que la feien gairebé inexpugnable.

Neuf-Brisach va ser el darrer projecte de Vauban, i des de l’any 2008 està inscrita a la Llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, com a part integrant del bé cultural “Fortificacions de Vauban”, que inclou altres 11 construccions de l’enginyer militar.




Foto aèria de Neuf-Brisach, en què es pot apreciar la forma d'estrella de 16 puntes del perímetre de la muralla (foto obtinguda de wikipedia)


Al meu parer el més interessant de Neuf-Brisach és fer un passeig per l’exterior del recinte emmurallat, per poder apreciar la complexitat de tot el sistema defensiu.
Malauradament nosaltres només vam poder recórrer un petit tram del perímetre de la muralla, perquè vam arribar quan faltava poca estona per a que el sol s'amagués darrera l'horitzó -  a finals de desembre i a partir de les 17.00  comença a fer-se fosc a l'Alsàcia-.

Finalitzo amb una dada pràctica: una línia d'autobusos cobreix el trajecte entre Colmar i Neuf-Brisach.









Comentaris

  1. Colmar sembla un poble de conte de fades. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus, això de definir Colmar com a poble de conte de fades li escau d'allò més bé; és com un escenari d'un conte de Disney. Una abraçada i molt Bones Festes. Dani

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT