DESCOBRINT MALLORCA EN 4 DIES (II): PALMA I CAPOCORB VELL








Mallorca, Illes Balears


El 1r dia de la nostra escapada a Mallorca  va ser una esgotadora jornada dedicada íntegrament al turisme cultural, amb la visita a Palma, la capital de Mallorca, i al jaciment prehistòric de Capocorb Vell.





Mapa amb la localització dels 2 indrets que vam visitar durant el 1r dia de la nostra escapada a Mallorca



PALMA


Mallorca, Illes Balears


Mallorca és una illa amb molts tresors, tant naturals com culturals, i entre els darrers no hi ha dubte que es troba Palma, la seva capital.

Palma és una ciutat que té més de 2.000 anys d’història, amb abundants testimonis del seu brillant passat, però més enllà de l’interès històric i artístic que puguin tenir els seus principals monuments, el que més em va agradar és el nucli antic a nivell global, que forma un notable conjunt. Malgrat que pugui semblar una paradoxa, el centre històric de Palma, declarat conjunt historicoartístic l’any 1964, és d’un eclecticisme arquitectònic tant sorprenent com interessant, perquè hi podem trobar tant monuments de l’època de domini àrab o d’estil gòtic, com elegants immobles del  S XIX i modernistes.

Atesa la gran quantitat de monuments, edificis i museus de gran interès que hi ha al centre històric de Palma considero molt complicat sintetitzar-ho en uns paràgrafs i per això bàsicament em centraré en l’època medieval, la que considero més interessant a nivell monumental.

Muralles de Palma


Mallorca, Illes Balears


Les ciutats que en un passat remot van ser importants van tenir muralles, i Palma no és una excepció, tot i que només queda dempeus una petita part, perquè la majoria van ser enderrocades a inicis de S XX.

El primer recinte emmurallat de Palma és d’època romana – la ciutat havia estat fundada l’any 123 a C per Quint Cecili Metel-, i se’n conserva algun petit tram de mur.

La primera ampliació important de la muralla de Palma va ser en època de domini islàmic (902-1229), i posteriorment a finals de S XVI es produeix la 2a ampliació.

Si feu un tomb pel centre històric de Palma, és possible veure diferents trams de muralles i baluards, tant de la 1a com de la 2a ampliació.

Banys àrabs


Palma, Mallorca, Illes Balears


A nivell arquitectònic és el llegat més important que es conserva dels 3 segles de domini islàmic a Palma.

El conjunt possiblement sigui de la 1a meitat de S XII i és l’únic que es conserva dels 5 banys medievals citats a les fonts escrites.

La sala principal, destinada als banys calents,  té un encant especial, amb 12 columnes que sustenten la cúpula central.

Catedral


Mallorca, Illes Balears, art gòtic


Ens trobem davant d’una de les grans catedrals gòtiques d’Espanya, construïda entre els S XIII i XVI. De totes maneres el gòtic no és l'únic estil artístic present a la catedral, perquè tant Antoni Gaudí com el pintor Miquel Barceló hi han deixat el seu segell personal a l’interior del temple. Malauradament nosaltres només ens vam limitar a contemplar l’exterior de la catedral.

A unes poques passes de la catedral hi trobareu 2 altres monuments de gran interès, tots dos d’origen medieval: el Palau de l’Almudaina i el Palau del Bisbe. Aquest darrer allotja a una part de les seves dependències el Museu Diocesà.

Llotja


Mallorca, Illes Balears, Art gòtic


Junt amb la Catedral – i amb el permís del Palau de l’Almudaina – és l’altra gran joia del gòtic del centre històric de Palma.

Les obres de la Llotja s’iniciaren l’any 1426 sota la direcció de l’arquitecte i escultor mallorquí Guillem Sagrera, contractat pel Col.legi dels Mercaders, que havia obtingut el permís del Rei Martí l’Humà per a construir un nou edifici.

El resultat va ser una gran obra mestra del gòtic civil i va ser font d’inspiració per a la construcció de la Llotja de València, que és Patrimoni de la Humanitat.

Convents i esglésies


Palma, Mallorca, Illes Balears

El centre històric de Palma té també esglésies i convents interessants, alguns d’ells fundats poc després de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I l’any 1229, com Sant Jaume, Santa Creu, Santa Clara i Santa Eulàlia. No obstant algun convent com el de Santa Clara va ser objecte de reformes posteriors que van alterar l’estil gòtic inicial.


El Call


Mallorca, Illes Balears


El Call és la zona de la ciutat on residien els jueus a l’Edat Mitjana, i a Palma hi va haver una important comunitat jueva, que es va instal.lar al Call Major, al Nord-est del nucli medieval de Palma, tot i que també de forma més testimonial al Call de l’Almudaina i al Callet.

De l’antic esplendor medieval del Call Major de Palma malauradament queden pocs testimonis, perquè l’any 1391 va ser assaltat i saquejat i molts edificis van ser devorats per les flames. De totes maneres és una zona que us recomano de visitar, perquè és molt tranquil.la.

Modernisme de Palma


Palma, Mallorca, Illes Balears

El modernisme va tenir una forta implantació a Palma, i sóc conscient que cometo una gran injustícia dedicant-hi només unes poques línies a una de les grans sorpreses de la nostra visita a Palma. Entre els edificis modernistes més destacats que podeu trobar passejant pel centre històric de Palma hi ha el Gran hotel de Palma, de Domenech i Montaner, o els Magatzems el Águila. Si voleu ampliar informació aquí teniu aquest interessant enllaç a la Ruta modernista de Palma.



Castell de Bellver


Palma, Mallorca, Illes Balears

El castell de Bellver és el monument de Palma que completa la trilogia dels grans poders medievals: eclesiàstic (la Catedral), burgesia (la Llotja) i noblesa-militar (castell de Bellver).

Va ser construït a inicis de S XIV i la seva planta és molt original, perquè és circular, un fet poc habitual en els castells medievals.

Malgrat estar situat en un elevat turó als afores de Palma, i que no tingui un accés immediat amb transport públic (autobusos 3, 20, 46 i 50 + 20 minuts a peu), val la pena visitar-lo, tant pel seu interès històrico-artístic com per les vistes que té de Palma i els voltants.


Dades pràctiques de Palma


Si voleu ampliar informació, aquí us deixo l’enllaç a aquesta guia complerta de l’Ajuntament de Palma en format PDF que inclou moltes dades pràctiques.
- Guia de Palma



Capocorb Vell


Mallorca, Illes Balears, Arqueologia, talaiots


Capocorb Vell és un jaciment arqueològic que s’emmarca dins la cultura talaiòtica - especialment abundant a la veïna Menorca - i està situat a uns 35 km de Palma, al municipi de Llucmajor.

Capocorb Vell és el poblat talaiòtic més gran de Mallorca i el seu estat de conservació és relativament bo, amb restes de tres talaiots circulars, dos quadrats i vint-i-vuit habitatges quadrangulars.

A més a més aquest bon estat de conservació ha fet possible datar amb precisió la fase talaiòtica del poblat, perquè van poder recollir-se algunes mostres de les bigues de fusta per a la datació radio carbònica, que va donar una cronologia inicial de finals de II mil.leni aC.

Quant a la cronologia final, cal precisar que el poblat va estar habitat de forma gairebé continuada fins a l’Edat Mitjana.

Capocorb Vell va ser la cirereta del pastís a un fantàstic primer dia a l’illa de Mallorca.

Per a finalitzar, i si voleu ampliar coneixements, aquí teniu aquest interessant enllaç al jaciment talaiòtic de Capocorb Vell.




Comentaris

  1. M'ha agradat molt tota l'explicació tan ben documentada que fas del jaciment de Capocorb perquè no ho conec. Les visites a ses illes han estat sempre quan era jove i només buscaven platges, sol i marxa. Haurem de tornar més pausadament i recorrer aquesta ruta modernista que tampoc recordo. Gràcies per les vostres explicacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari. La veritat és que Mallorca té molts racons per descobrir, ideals per a fugir del turisme de masses, i els jaciments talaiòtics sens dubte són un dels tresors amagats de l'Illa. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT