EL CAMÍ DE RONDA DE L'AMPOLLA A L'AMETLLA DE MAR (COSTA DAURADA)

 

Terres de l'Ebre, Costa Daurada, rutes de senderisme, Catalunya, natura

La ruta senderista que avui us proposo és un tram del Camí de Ronda que recorre el litoral català, però en aquesta ocasió no és pas de la Costa Brava, sinó de la Costa Daurada, concretament entre les poblacions de l’Ampolla i de l’Ametlla de Mar, a la comarca del Baix Ebre.

Malgrat que molts tingueu una imatge de la Costa Daurada associada a llargues platges d’arena, aquest tram desmenteix totalment aquest tòpic, perquè  hi trobareu una costa ben retallada, amb abundància de cales i de penya-segats.

És per tant un tram amb uns paisatges de gran bellesa, i que al meu parer no té res a envejar a alguns Camins de Ronda emblemàtics de la Costa Brava (Cap de Creus, Begur, Llafranc, Tossa...).

Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Baix Ebre, Catalunya, natura, rutes de senderisme, rutes amb transport públic
Paisatges espectaculars del Camí de Ronda de l'Ampolla a l'Ametlla de Mar


És també important que tingueu en compte un altre al·licient per fer aquest tram del Camí de Ronda: si el feu a finals de primavera, a l’estiu o a inicis de tardor, no oblideu portar el vestit de bany i una tovallola, perquè passareu per algunes cales on serà gairebé impossible resistir-vos a la temptació de banyar-vos a les seves aigües transparents.

Bé, som-hi doncs amb aquesta ruta senderista pel Camí de Ronda de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar.

 

DADES DE LA RUTA SENDERISTA PEL CAMI DE RONDA DE L’AMPOLLA A L’AMETLLA DE MAR

 ruta de senderisme, Costa Daurada, Terres de l'Ebre, natura, Catalunya

Mapa del Camí de Ronda de l'Ampolla a l'Ametlla de Mar

-Durada total: Unes 6 hores, comptant les parades per fer fotos i per dinar. A bon ritme i amb poques pauses és possible baixar de les 5 hores.

-Longitud: Uns 16,5 km. És una dada estimativa, perquè algunes rutes del wikiloc donen una distància superior als 17 km, i altres inferior als 16 km.

-Desnivell acumulat: Uns 200 m positius (dada també estimativa, perquè hi ha disparitat entre les diverses rutes del wikiloc consultades).

-Nivell de dificultat tècnica i física: Tècnicament no té cap dificultat i els passos que podrien ser més delicats per a les persones amb molt vertigen o amb molt poca experiència estan equipats amb un cable d’acer per facilitar la progressió. A nivell físic són més de 16 km, una distància que no és un simple passeig, i que demana una mínima preparació física.

-Senyalització: Molt bona; tot el Camí de Ronda coincideix amb el sender de gran recorregut GR 92, marcat amb pintura blanca i vermella.

-Millor època: Tot l'any. Si ho feu a l’estiu, us recomano començar ben d’hora ben d’hora, perquè les temperatures són altes i sovint fa xafogor durant les hores centrals del dia.

-Fonts: No. De totes maneres al llarg del Camí de Ronda trobareu algun bar o “xiringuitos” de platja on podreu comprar begudes.

-Circular: No

-Punt de sortida: Estació de tren de l’Ampolla.

-Punt d’arribada: Estació de tren de l’Ametlla de Mar. L’Ampolla i l’Ametlla de Mar estan connectades amb tren, de manera que no cal la combinació de vehicles. Us recomano agafar primer el tren per desplaçar-vos fins el punt de sortida, perquè així podreu fer el Camí de Ronda tranquil·lament, sense tenir el neguit de pensar en què encara heu d’agafar el tren de tornada per a recollir el vehicle. També és interessant que podeu prescindir totalment del vehicle i desplaçar-vos únicament amb el tren, tant a l’anada com a la tornada. És possible fer el recorregut a la inversa, i començar a l’Ametlla de Mar i finalitzar a l’Ampolla.

-Cartografia digital d'aquesta ruta: Sí, al wikiloc.


DESCRIPCIÓ DE LA RUTA SENDERISTA PEL CAMÍ DE RONDA DE L’AMPOLLA A L’AMETLLA DE MAR

Costa Daurada, Baix Ebre, Terres de l'Ebre, senderisme, rutes amb transport públic, Catalunya, natura


La ruta comença a l’estació de l’Ampolla, haureu d’anar fins la platja i a partir d’aquí ja trobareu les marques de pintura blanca i vermella del sender de gran recorregut GR 92, que haureu de seguir al llarg de tot el Camí de Ronda de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar.

Als pocs minuts de sortir de les darreres cases del nucli urbà de l’Ampolla ja us trobareu amb els primers penya-segats, un bonic tram de roques conglomerades de color vermell, que precisament donen nom al principal accident geogràfic que trobareu: el Cap Roig. A partir d’aquest punt el Camí de Ronda de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar és gairebé un constant puja i baixa.

Després de superar el Cap Roig i la bonica Cala la Buena, arribareu als Bufadors, una cala anomenada així perquè en dies de mar moguda l’aigua de les onades es filtra per les roques i surt espectacularment disparada cap amunt, amb un efecte similar al d’un guèiser.

Costa Daurada, Baix Ebre, Terres de l'Ebre, Catalunya, Tarragona, senderisme, rutes amb transport públic

El següent punt destacat del Camí de Ronda de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar és la Platja de l’Illot, un paratge de gran bellesa amb un gran illot que emergeix de les aigües transparents. Aquí és gairebé la meitat del Camí de Ronda, uns 8 km, i per tant és un lloc ideal per fer una bona pausa, gaudir de la bellesa del paisatge de la costa i per què no, també banyar-vos si el temps acompanya.

Poc després de la Platja de l’Illot, el Camí de Ronda de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar arriba a la Punta de l’Àliga, on trobareu les restes de búnquers i construccions defensives de la Guerra Civil.  

A continuació de la Punta de l’Àliga el Camí de Ronda entra dins l’espai natural protegit del Cap de Santes Creus, que és un dels millors representants dels trams de costa rocosa del litoral meridional de Catalunya. És una àrea d’especial interès ecològic, perquè és dels pocs espais naturals meridionals amb samaruc (peix teleosti endèmic del País Valencià i del sud de Catalunya) i amb l’invertebrat endèmic Dendarus schusteri. A més a més els seus fons marins incorporen algunes de les millors mostres de Posidonia oceanica del país.

Costa Daurada, Baix Ebre, Terres de l'Ebre, Tarragona, senderisme, rutes amb transport públic, natura, Catalunya

També cal destacar la presència d’algunes llacunes, on l’aigua dolça es barreja per infiltracions amb les aigües salades, creant uns ecosistemes únics.

Dins l’Espai d’Interès Natural (EIN) del Cap de Santes Creus hi passareu per un petit nucli de població, l’Hidalgo, amb unes poques cases en arquitectura de pedra i rodejades d’algunes oliveres, que al meu parer estan força ben integrades en el paisatge.

El Port de l’Estany, un allargat i estret braç del mar que penetra més de 400 m terra endins, marca el límit septentrional de l’EIN del Cap de Santes Creus. A partir d’aquest punt el paisatge s’humanitza més, amb la presència de més cases i d’algun hotel gairebé a primera línia de costa i només us quedarà un esforç d’aproximadament 1 hora per finalitzar el Camí de Ronda de l’Ampolla a l’Ametlla de Mar.

 

Costa Daurada, Baix Ebre, Terres de l'Ebre, Tarragona, Catalunya, rutes de senderisme, rutes amb transport públic
L'Ametlla de Mar, el punt d'arribada del Camí de Ronda de l'Ampolla a l'Ametlla de Mar

 







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT