DESCOBRINT LA GRÈCIA MICÈNICA






Micenes, Porta dels Lleons, Grècia, Peloponès




Grècia és país amb un passat excepcional, especialment l’anomenada Grècia Clàssica, que durant els S V i IV a C va fer unes destacadíssimes aportacions, que possiblement cap altra civilització en la història de la humanitat hagi pogut superar. Em refereixo a camps tan fonamentals com la política, les arts, la filosofia, la medicina...

Bé, doncs uns quants segles abans de la Grècia Clàssica va existir una altra gran civilització - o millor dit cultura -, la Grècia Micènica, de la que us parlaré en el present article.

La Civilització Micènica va començar a originar-se a partir de l’entrada a la Península Balcànica d’un conjunt de pobles anomenats Indoeuropeus a inicis del II Mil·lenni a C, que procedien dels territoris on actualment trobem Ucraïna i el Sud de Rússia. Si van entrar a Grècia de manera pacífica o violenta, o en diverses onades migratòries, o eren grups petits o nombrosos, no queda clar i existeixen diferents teories al respecte.


Micenes, Grècia, Peloponès
Mapa dels jaciments micènics més importants
(font: www.historiayarqueologia.com)


El període de màxim esplendor de la Civilització Micènica és aproximadament entre el 1.600 i 1.200 a C. , i a grans trets es caracteritza per ser una societat fortament jerarquitzada, dirigida per un rei, el wanax, que estava recolzat per una aristocràcia guerrera.

Aquesta gran desigualtat social i econòmica es fa molt palesa en els enterraments, atès que les elits tenen uns aixovars espectaculars, amb luxosos objectes metàl·lics, joies d’or i altres metalls preciosos, armament...

Micenes, Tombes Cercle A, Grècia, Peloponès
Detall de l'aixovar d'or trobat a una de les tombes del Cercle A de Micenes 
(Museu Arqueològic Nacional d'Atenes)


A nivell arquitectònic i urbanístic les ciutats micèniques es construeixen en indrets elevats de fàcil defensa i es protegeixen amb grans muralles d’immensos blocs – anomenats ciclopis- . A més a més és característic el megaron, un model de casa amb pòrtic, columnata, vestíbul i sala principal, del què trobem algun antecedent al Neolític grec. El megaron està considerat per molts historiadors i arqueòlegs com el precedent arquitectònic del temple grec.

Un altre element arquitectònic interessant és  el tholos, una edificació que utilitza la tècnica de la falsa volta, que al Món Micènic és utilitzat com a lloc d’enterrament de les elits.


Pilos, Tholos, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès
Tholos a Pilos


El Món Micènic coneixia l’escriptura, el sistema anomenat lineal B, que ens ha permès conèixer moltes coses de l’evolucionada i organitzada societat micènica: les diferents classes socials, l’existència d’esclaus, l’organització i especialització dels diferents oficis i treballs, la propietat i distribució de la terra, la religió...

A l’igual que l’origen, la fi del Món Micènic és una mica confusa, si bé la teoria més acceptada i versemblant és el de les invasions dels anomenats Pobles del Mar, de procedència incerta, tot i que no es descarta que la causa de la caiguda de les ciutats Micèniques puguin ser revoltes internes o els 2 factors a la vegada (revoltes internes i els Pobles del Mar).
Els Pobles del Mar també haurien estat els causants de la desaparició de l’Imperi Hitita, a la Península d’Anatòlia, i haurien posat en serioses dificultats l’Imperi Egipci durant el Regnat de Ramsés III, cap el 1.175 a C .

El que sí demostren l’arqueologia i les tauletes d’argila escrites en lineal B és que els palaus i ciutats micèniques pateixen destruccions i incendis, i magrat que alguns es tornin a fortificar després de les 1es catàtrofes,  tots s’acaben abandonant a partir del 1.200 a C.  

Després d’aquesta introducció històrica, em centraré en els 3 jaciments micènics que vam visitar: Micenes, Tirint i Pilos, tots 3 situats al Peloponès.



MICENES


Micenes, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès



És el jaciment amb les restes més espectaculars i emblemàtiques de totes les fortaleses micèniques i és el que dóna nom a la Civilització Micènica.  Això no significa que fos la capital d’aquesta gran cultura que es va estendre per una bona part de Grècia, ja que possiblement cada ciutat era autònoma, amb el seu rei o príncep local, i funcionava com un petit Estat, amb la seva àrea d’influència.


Micenes, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès
 Micenes, tal com es creu que seria al 1.300 a C.
(font: www.guiadegrecia.com)


Situada al NordEst del Pel.loponès, és una fortalesa que des de lluny ja podem apreciar la majestuositat de les muralles que l’envolten.

De Micenes destacaria en 1r lloc la Porta dels Lleons, la principal porta d’entrada de la muralla, anomenada així per la presència de 2 lleons al dintell de la porta, i possiblement l’indret més fotografiat de la Grècia Pre-clàssica continental.


Micenes, Porta dels Lleons, Grècia, Peloponès, Civilització Micènica
Imatge habitual de la Porta dels Lleons, lliure de turistes :D


Així mateix són importants els 2 conjunts de tombes de l’aristocràcia, anomenades Cercle A i Cercle B.

Les tombes del Cercle A inicialment estaven a l’exterior de la ciutat, si bé amb l’ampliació de  les muralles cap el 1.300 a C sí que van quedar dins el recinte emmurallat.


Micenes, Tombes del Cercle A, Grècia, Peloponès, Civilització Micènica
Tombes del Cercle A


Són un conjunt de 6 profundes tombes de fosa vertical excavades per Schliemann a partir de 1.876 – el mateix que va descobrir Troia – i va trobar un espectacular aixovar, entre el que destaca la famosa màscara d’or massís que l’arqueòleg alemany va anomenar Màscara d’Agamèmnon, rei de Micenes, que és un dels personatges del poema d’Homer la Ilíada. No obstant la màscara és uns 300 anys anterior a la Guerra de Troia que descriu Homer, i està datada entre el 1.600 i 1500 a C.

Les tombes del Cercle B sí queden fora del recinte emmurallat, van ser descobertes l’any 1951, són anteriors al Cercle A i són més simples i amb aixovars menys luxosos.


Micenes, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès
Detall de les imponents muralles


Altres elements interessants de Micenes són el Palau reial, la cisterna subterrània, les tombes monumentals construïdes amb la tècnica del “tholos”, i les restes dels habitatges de les classes treballadores; aquests 2 darrers ja quedaven fora de la part emmurallada.



TIRINT



Tirint, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès



Situat a 20 km. al Sud de Micenes, dalt d’un petit turó, té un emplaçament molt menys espectacular i d’inferior extensió  que Micenes, però les restes de les muralles ciclòpies i del Palau reial són impressionants.


Tirint, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès
Murs ciclopis del Palau de Tirint


Tirint comparteix algunes característiques comunes amb Micenes: el seu Palau té el megaron com estructura principal, a les seves parets es van trobar frescos,  les muralles de la ciutat van ser ampliades, va ser excavat per Schliemann (els anys 1.884 i 1.885) i ambdós han estat declarades per part de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat l’any 1999.


PILOS


Situat al SudOest del Pel.loponès, és el darrer jaciment micènic que vàrem visitar.

Pilos més que una ciutat és el Palau de Nèstor, un altre rei llegendari que apareix a la Ilíada d’Homer.

El Palau de Nèstor, també s’articula entorn de l’estructura del megaron, però a diferència de Micenes i Tirint, no disposa de muralles que l’envolten i tampoc va ser reconstruït després de les destruccions i incendis que van afectar les fortaleses micèniques cap el 1.200 a C.


Pilos, Civilització Micènica, Grècia, Peloponès, Palau de Néstor
Palau de Nèstor, Pilos

Va ser descobert l’any 1939 i les seves excavacions, dirigides inicialment per l’arqueòleg nord-americà Carl Blegen van posar al descobert algunes troballes de gran valor, com una banyera de terracota policromada, restes de frescos, i més de 1.000 tauletes de fang amb escriptura lineal B. Aquestes tauletes han pogut conservar-se degut a que durant el període d’incendis que va patir el Palau, el foc va coure el fang cru de les tauletes.


Amb el Palau de Nèstor dono per finalitzat aquest recorregut per una brillantíssima etapa de la història de Grècia, que va succeir fa més de 3.200 anys.
 

Enllaços

- Pàgina oficial de la Unesco dels llocs arqueològics de Micenes i Tirint


Altres #posts del blog relacionats

Grècia: El Pindos i Zagòria
Grècia: Ioannina i Dodona




Comentaris

  1. Aprenent historia amb el teu relat ^_^ gracies!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La història i arqueologia de Grècia són apassionants. És un article que feia molt de temps que tenia ganes d'escriure i de compartir. Gràcies pel comentari Kawaii;)

      Elimina
  2. Qué ganas de estar delante de la Puerta de los Leones! a ver cuando cae, que siempre tiro para las islas cuando voy por tierras helenas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Puerta de los Leones junto a las Pirámides de Gizeh son posiblemente los 2 monumentos que más me han impresionado y emocionado de la antigüedad. Sólo verlos en diapositivas en la facultad ya sueñas con contemplarlos en vivo algún día. Espero que puedas ir pronto a Micenas. Menos islas y más Peloponeso ;) Un abrazo y recuerdos a Han

      Elimina
  3. A nosaltres també ens va encantar visitar Micenes i de fet, tot el Peloponès, amb Epidauro, el temple de Basaeo o Olímpia, per exemple.. Li vam dedicar un post al nostre blog. Felicitats per la entrada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,

      Efectivament el Pel.loponès és una meravella, és un viatge per més de 20.000 anys d'història, des del Paleolític fins l'actualitat. Olímpia també ho vam visitar, però Epidaure i Bassaeo no. També em vaig llegir el teu post i em va agradar molt. Gràcies pel comentari. Salutacions

      Elimina
  4. es molt interesant i ma ajudat bastant amb el treball gràcies per el teu esforç

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pol. Moltes gràcies pel teu comentari. Me n'alegro que t'hagi estat d'utilitat per a fer el teu treball. Que tinguis molt èxit en els teus estudis. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT