15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC







Abadia de Saint Papoul, Aude, França, País Càtar, Pays Cathare




L’Alta Edat Mitjana a l’Europa Occidental Cristiana va ser en línies generals una “edat fosca”,  que encara patia les conseqüències  de la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident.
Simplificant molt es pot concloure que el rígid sistema feudal regia el món medieval en tots els àmbits: polític, social, econòmic, cultural i religiós.

En aquest context del feudalisme, a partir de finals de S X sorgeix l’art romànic, fortament lligat amb la religió cristiana i en un àmbit bàsicament rural.
Fins a finals de S XII el romànic és l’art que domina l’Europa Occidental cristiana, però cal tenir present que s’arriba a estendre fins a països més orientals com Polònia i Hongria, i també a països septentrionals com Dinamarca i Suècia.
Sintetitzar en unes poques línies l’origen, característiques i extensió de l’art romànic a l’Europa medieval  és gairebé impossible, per això us deixo aquest interessantíssim enllaç de l'art romànic


Després d’aquesta breu introducció us portaré a fer un recorregut per una selecció de 15 joies de l’art romànic que he visitat. Com tot llistat ha estat una tria complicada i possiblement injusta, en la que han quedat excloses autèntiques obres d’art. 
He prioritzat el criteri de poder incloure el major número  possible de països i també de varietat de monuments: esglésies, claustres, castells, ponts...



Mapa amb la selecció dels 15 monuments d'art romànic d'Europa




És un repte que de nou he tingut el plaer de compartir amb el Floren i el Jordi
No deixeu de llegir les seves 15 interessants propostes:


1-     Sint Servaas – Maastricht (Països Baixos)


Sint Servaas, Maastricht, Països Baixos, Art romànic


És un dels pocs exemplars d’esglésies romàniques que es conserven als Països Baixos.
Majoritàriament és del S XII, tot i que va ampliar-se en èpoques posteriors.
El seu nom li ve donat perquè segons la llegenda és el lloc on descansen les restes de Sant Servaci, bisbe que va predicar per l’actual territori dels Països Baixos al S IV.


2-     Sant’Abbondio – Como (Itàlia)


Sant'Abbondio, Como, Llombardia, Itàlia, Romànic llombard


És una basílica del S XI, situada a Como, a la Llombardia, regió del Nord d’Itàlia que va ser un dels primers focus difusors de l’art romànic. De fet un bon grapat d’esglésies romàniques de Catalunya van ser construïdes per grups itinerants de constructors i escultors que venien de la Llombardia i que se’ls va anomenar “Magistri Comacini”, pel seu suposat origen de Como.

És un temple de grans dimensions, amb 5 naus, 2 torres campanars bessones, i al seu interior encara es conserven frescos, tot i que són del S XIV.


3-     Catedral de Pisa (Itàlia)


Catedral de Pisa, Toscana, Torre Pendente, Art romànica, Itàlia


És un dels més bells exemplars d’art romànic de la Toscana, va ser construïda al s. XI, i finançada en part amb el botí obtingut en la campanya contra els sarraïns. 
En aquella època Pisa era una República que va esdevenir una gran potència econòmica del Mediterrani entre els S XI i XIII.

Un dels seus elements, el campanar – campanile en italià-, és un dels monuments medievals més coneguts d’Itàlia: parlem de la Torre inclinada de Pisa.
De totes maneres seria injust no fer esment de la Catedral i del Baptisteri, dos edificis revestits de marbre i de gran qualitat artística.


4-     Santa Maria en Trastevere – Roma (Itàlia)


Santa Maria in Trastevere, Roma, Art romànic, Itàlia


L’encantador barri romà de Trastevere conserva aquesta meravella del romànic, que té uns fantàstics mosaics del S XIII de Pietro Cavallini.
Una curiositat interessant de la Basílica de Santa Maria in Trastevere és que durant la reconstrucció del temple al S XII es va emprar material procedent de les termes de Caracalla, com algunes columnes.


5-     Saint Papoul - França


Abadia de Saint Papoul, França, Aude, Art romànic, Mestre de Cabestany


És una abadia benedictina possiblement fundada al S VIII, i dedicada a Sant Papoul, màrtir cristià del S III que va predicar per la zona.

L’abadia és de diferents períodes, si bé l’església és romànica del S XII, i té com a elements més destacats els capitells de l’exterior de l’absis central, atribuïts al conegut escultor anomenat Mestre de Cabestany, que havia treballat tant a França, com  Catalunya, Navarra i Itàlia.


6-     Castell de Peyrepertuse – (França)


Castell càtar de Peyrepertuse, França, Aude, Pays Cathare, País Càtar, Art romànic


És un castell emblemàtic dels càtars, que van ser declarats heretges i perseguits per l’Església Catòlica al S XIII.
És un autèntic niu d’àligues, i la seva construcció es va fer en diferents fases.
La que correspon a l’època romànica és la part oriental del castell.


7-     Sant Martí del Canigó – (França)


Sant Martí del Canigó, França, Art romànic, Pirineus Orientals, Catalunya Nord, Abat Oliba


Sant Martí del Canigó té una ubicació privilegiada, en un recòndit i amagat indret  a més de 1.000 m d’altitud, als peus del Canigó.
És una abadia del s. XI fundada per l’Abat Oliba, i la comunitat de monjos que hi va residir no la va abandonar fins a finals de s. XVIII.
Això va causar un important deteriorament de totes les dependències de l’abadia excepte de la cripta, atès que molts habitants de la zona van aprofitar l’avinentesa que estava deshabitada per a emportar-se molt material, inclosos els valuosos capitells romànics de marbre rosat.

A inicis de S XX van començar les reeixides obres de reconstrucció, que van durar més de 30 anys.


8-     Sant Miquel d’Engolasters – (Andorra)


Sant Miquel d'Engolasters, Andorra, Art romànic


Aquest petit país dels Pirineus té una gran abundància d’art romànic, i la petita església de Sant Miquel d’Engolasters n’és un exemple.
Destaca la torre del campanar, que té una alçada desproporcionada – 17 m – en comparació amb les reduïdes dimensions de la nau.
Així mateix, si visiteu l’interior, podreu contemplar una còpia de les pintures murals de l’absis, del S XII i atribuïdes al Mestre de Santa Coloma, que també havia pintat les esglésies andorranes de Santa Coloma i de Sant Romà de les Bons. Els frescos originals són al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).


9-     Puente la Reina / Gares  – (Navarra)


Pont romànic, Puente la Reina, Gares, Navarra, Nafarroa, Art romànic, Camino de Santiago


En aquesta localitat navarresa trobem un monument que no és habitual que es conservi tants segles dempeus. Es tracta del pont romànic aixecat al s. XI per a facilitar el trànsit dels pelegrins que feien el llarg i difícil Camí de Sant Jaume (Camino de Santiago). Té sis arcs de mig punt, i tenia tres torres de control que van suprimir-se al S XIX.



10-  Santa Maria de Eunate – (Navarra)

Santa Maria de Eunate, Navarra, Nafarroa, Camino de Santiago, Camí de Sant Jaume, Art romànic


A molt pocs km de Puente la Reina localitzem l’església de Santa Maria de Eunate, un temple del s. XII amb una planta molt original, en forma octogonal i un absis pentagonal, ben diferent de les clàssiques esglésies en forma de creu llatina o basilicals.
A l’igual que Puente la Reina és lloc de pas del  Camí de Sant Jaume Aragonès, molt a prop d’unir-se al Camí Francès.
És un temple envoltat de misteris, començant perquè no està clar si la van construir els Templers o bé l’Orde de Sant Joan. Així mateix en aspectes esotèrics i com a lloc tel·lúric ha generat molt de debat.


11-  Santo Domingo de Silos – (Castilla y León)


Claustre de Santo Domingo de Silos, Burgos, Art romànic, Castilla y León


L’element més destacat de tot el monestir de Santo Domingo de Silos és el claustre, una obra mestra de l’escultura romànica.

Els 64 capitells del claustre mostren un ampli i variat repertori: escenes bíbliques, animals fantàstics, motius vegetals...

El claustre és resultat de la intervenció de 2 mestres diferents: La part més antiga és de finals de s. XI o inicis del XII i correspon a les ales Nord i Est i 6 dels 8 relleus, mentre que el 2n mestre o taller va treballar-hi a mitjan s. XII.


12- Turégano – (Castilla y León)


Castillo de Turégano, Segovia, Art romànic, Castilla y León


En aquesta població de la província de Segòvia trobem aquest monument ben original.
A simple vista diríeu que és un castell com qualsevol altre, però no és així, perquè primer es va aixecar l’actual església romànica, i posteriorment al s. XV es van construir murs al voltant de l’església, de tal manera que va passar a ser un castell amb una església a l’interior, amb l’aspecte que té avui en dia.


13- Pòrtic de la Glòria – Santiago de Compostela (Galícia)


Pòrtic de la Glòria, Santiago de Compostela, Art romànic, Camino de Santiago, Camí de Sant Jaume

El Pòrtic de la Glòria de la Catedral de Santiago de Compostela és una de les obres escultòriques més impressionants de tot el romànic.

El pelegrí que arribava a Santiago després d’haver recorregut a peu centenars o milers de km es quedaria extasiat davant aquest conjunt escultòric de la 2a meitat del s. XII, executat pel Mestre Mateo i el seu taller.

Els 3 arcs del Pòrtic de la Glòria són una autèntica lliçó bíblica, en què estan representats des d’Adam i Eva fins a Crist Majestat presidint el timpà central, passant per l’Apòstol Jaume (Santiago), els profetes, i els 24 músics de l’Apocalipsi.


14- Sant Miquel de Lillet – (Catalunya)


Sant Miquel de Lillet, Alt Berguedà, Catalunya, Art romànic

És una petita església situada al Nord de la província de Barcelona que destaca per la seva atípica planta, que és circular. No és un cas aïllat del romànic, però sí que és poc freqüent, per això he cregut interessant incloure-la a la selecció, a més de perquè pertany al meu estimat Berguedà.

Un altre aspecte interessant de l’església és la seva situació, en un fantàstic entorn natural, a la Serra de Catllaràs.


15- Sant Climent de Taüll – (Catalunya)



Pantocràtor de Sant Climent de Taüll
(foto obtinguda de wikipedia)


Finalitzo el llistat amb una altra obra mestra de l’art romànic, Sant Climent de Taüll, que a més és Patrimoni de la Humanitat, junt amb altres 8 esglésies més de la Vall de Boí, al Pirineu de Lleida.

La imatge de la pintura mural del Crist en majestat és mundialment coneguda, i és un dels més bells exemplars de frescos de tot el romànic.
L’autor de la pintura és l’anomenat Mestre de Taüll, que va demostrar un gran domini tant artístic com tècnic de l’art pictòric.

Es coneix amb molta exactitud la data de les pintures, atès que a una de les columnes de Sant Climent està inscrita la data del dia de la consagració de l’església: 10 de desembre de 1123.
A Sant Climent podreu contemplar una reproducció de les pintures, perquè els originals són al MNAC.

Comentaris

  1. Un gran repte el d'escollir les millors obres romàniques. De les que has triat em quedo amb Sant Martí del Canigó i amb les esglésies andorranes.

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sant Martí del Canigó ens va agradar molt, llàstima que vam haver de conformar-nos amb visitar-la per fora, perquè va ser un mes de gener, quan l'abadia és tancada a les visites. Com saps prou bé el Conflent és moolt bonic (Eus, Castellnou...) i no excessivament turístic. Una abraçada

      Elimina
  2. Una gran selección y un reto bastante difícil el elegir solo 15 monumentos del arte románico. De Francia no conozco ninguno de estos que has propuesto, pero ya están apuntados en mis lista de pendientes. Me quedan por conocer también las de Italia y Países Bajos. Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Por vuestro perfil viajero, que creo que es parecido al nuestro, los 3 monumentos del sur de Francia os encantarán. Si volvéis a hacer la ruta de los cátaros, St Papoul y Peyrepertuse combinan muy bien con Carcassonne en una escapada de 3-4 días. Saludos

      Elimina
  3. No en tenia ni idea de que a Como hi havia un temple tan gran. I del castell de Turégano tampoc n'havia sentit a parlar. M'ho apunto. La veritat és que a mi ta,bé m'hauría agradat posar Sant Martí Canigó, quelcom més que una església, per nosaltre. Però no tenia fotos!
    Un plaer la col.laboració, com sempre!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      la basílica de Como passa una mica desapercebuda, perquè està situada als afores, una mica allunyada del nucli antic. Al Llac de Como també vam visitar una altra església romànica que ens va encantar: Sta Maria del Tiglio, a Gravedona. Respecte Sant Martí del Canigó, en efecte és un monestir especial, de l'època de l'Abat Oliba, quan erem sobirans i ja no erem vassalls dels nous reis francs (a efectes pràctics, a efectes jurídics potser no tant). El plaer també ha estat meu de tornar a col.laborar plegats

      Elimina
  4. Quina tria més fantàstica encara que difícil per què escollir els monuments més macos del romànic... no saps en quin aturar els ulls. En el meu cas no et diré quin és el meu favorit per què és una obvietat si em coneixes una mica. I de la resta de la teva llista em quedo també amb Santa Maria en Trastevere. Salutacions. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      imagino quin és, suposo que és el situat en terra de "meigas" i "percebes" ;) Salutacions

      Elimina
  5. Me has dejado trabajo. :-) De tu selección tan solo he visto aproximadamente la mitad, y el resto tienen muy buena pinta. Me apunto especialmente esa iglesia fortificada de Turégano, apenas la conocía y parece de lo más interesante.

    Un placer compartir reto de nuevo contigo y a por el siguiente.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fmanega,
      en efecto Turégano nos gustó mucho, además de que se trata de un monumento muy original, que está cerca de Segovia. También ha sido un placer por mi parte volver a compartir un reto.

      Elimina
  6. EM VA MOLT BÉ PER UN TREBALL DE SOCIALS, GRÀCIES

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia. Celebro que t'hagi estat útil aquest article. Si treus bona nota, ja saps que et toca: m'has de convidar a dinar o sopar, ha, ha. Salutacions. Dani

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT