1 DIA A CINQUE TERRE



Cinque Terre, Monterosso, Sentiero Azurro, Italia, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat




La primera etapa del nostre viatge pel Nord d’Itàlia ens va portar a Cinque Terre, una regió molt coneguda de la costa de Ligúria, a uns 100 km al Sud-est de Gènova. 

Cinque Terre està format per 5 pobles (d’aquí li ve el nom), administrativament pertany a la província de La Spezia, és Patrimoni de la Humanitat des de l’any 1997, i  parc nacional  des de l’any 1999.


Mapa de la situació de Cinque Terre
(obtingut de wikitravel.org)



No se sap el moment concret en què van fundar-se els 5 pobles de Cinque Terre; el text escrit més antic que es coneix és del S XI, en què es menciona “Monte Russo”, l’actual Monterosso.

A nivell paisatgístic Cinque Terre mostra una peculiar simbiosi entre la natura, i l’acció de l’home, que des de l’Edat Mitja ha anat modelant i transformant un territori dur,  amb una orografia molt accidentada.




Monterosso, Cinque Terre, Sentiero Azurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Italia
Zona de conreus de vinya i de llimoners propera a Monterosso



Malgrat aquesta intervenció humana realitzada durant el darrer mil·lenni, Cinque Terre conserva una rica biodiversitat, tant terrestre com marítima.


Bé, finalitzada aquesta breu introducció em centraré en el que vam visitar durant un dia a Cinque Terre i en alguns aspectes pràctics:


MONTEROSSO


Monterosso, Cinque Terre, Sentiero Azurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Italia



És el primer poble que vam visitar de Cinque Terre, i és el 1r que trobareu venint des de Gènova.

La primera impressió és negativa, aparentment un poble turístic de la costa com qualsevol altre, amb un passeig marítim ple de bars, restaurants i botigues de records.
No obstant un cop diviseu el campanar de  l’església gòtica i us endinseu per l'interior tot canvia: hi trobareu carrers amb molt encant, amb edificis antics, de tons vermellosos i ocres, amb cert aire “decadent”.
Val la pena passejar per aquest laberint interior de carrers.

Des de Monterosso ens dirigim cap el següent poble, Vernazza, però no agafem el tren, sinó que ho fem a peu, perquè ja sabeu que ens agrada molt el senderisme.



Vernazza, Cinque Terre, Sentiero Azurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Italia
Tram del Sentiero Azzurro entre Monterosso i Vernazza


No és un camí molt llarg, aproximadament 1.45 h de durada, però el 1r tram és especialment exigent, en costant ascens per centenars d’esglaons que sembla que no s’acabin mai.
Òbviament té molt bones vistes de la costa i de Monterosso i Vernazza, tot i que en alguns moments no segueix la costa, sinó que va lleugerament per l’interior.


VERNAZZA



Vernazza, Cinque Terre, Sentiero Azurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Italia



A diferència de Monterosso, Vernazza és un poble que agrada des de la distància, amb una petita i acollidora platja, i presidida per la bella església gòtica de Santa Margherita d’Antiochia i per una torre de guaita.
Passejar pel petit nucli antic és també un plaer, amb estrets carrers i cases de colors variats: ocre, vermell, crema.

Atès que el dia és de forta xafogor, res millor que gaudir de la primera cervesa italiana del viatge al moll de Vernazza, ben merescuda després de suar de valent fent senderisme. Us asseguro que mai oblidarem aquella cervesa ben freda, assaborida fins la darrera gota.



Vernazza, Cinque Terre, Sentiero Azurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Italia


A Vernazza agafem el tren fins el següent poble, Corniglia, amb la intenció de tornar a fer senderisme entre Corniglia i Manarola, però malauradament no podem, perquè aquest tram de camí està tancat i prohibit.
Aprofitem aquest contratemps per banyar-nos al mar, en una platja de còdols – la majoria de platges de Cinque Terre són de roca i còdols- .
Després del refrescant bany agafem el tren a l’estació de Corniglia i baixem al següent poble, Manarola.
Heu de tenir en compte que l’estació de Corniglia queda allunyada del poble – uns 20 minuts a peu-, i atès que feia molta calor se’ns van passar les ganes de desplaçar-nos-hi a peu.


MANAROLA



Manarola, Cinque Terre, Sentiero Azurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Italia


Si veniu amb tren, arribareu a Manarola per un llarg passadís excavat a l’interior de la muntanya que uneix l’estació amb el poble,  una de les nombroses i complexes obres d’enginyeria que va suposar la construcció de la línia fèrria durant la 2a meitat del s. XIX.

En la meva opinió el principal atractiu de Manarola és la fantàstica panoràmica del poble que s’obté des del camí que voreja el mar, que és una de les imatges més conegudes i fotografiades de Cinque Terre.
Des d’aquest indret Manarola es veu com un conjunt harmònic en què les cases de diferents colors s’amunteguen tot desafiant la gravetat.

En canvi per dins, és un poble com qualsevol altre; únicament destacaria les barques que et trobes estacionades al llarg del carrer principal.


RIOMAGGIORE



Riomaggiore, Cinque Terre, Italia, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Sentiero azzurro


És el poble més meridional de Cinque Terre, i ens hauria agradat haver-hi accedit a peu des de Manarola per la coneguda Via de’ll Amore, però a causa d’unes esllavissades que es van produir l’any 2012, el camí és tancat. 

Riomaggiore, a l’igual que  Manarola, és un poble on tens la sensació que el m2 està aprofitat al màxim, especialment les cases més properes al mar.

No obstant, l’interior del poble té moltíssim encant,  i és del tot aconsellable passejar pels seus bonics carrers i pujar fins l’església, que presideix el poble des de les altures.


ACCÉS I TRANSPORTS A CINQUE TERRE



Vernazza, Cinque Terre, Italia, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Sentiero Azzurro
Barques al petit port de Vernazza, un mitjà de transport alternatiu


Al meu parer, el tren és el mitjà de transport més eficaç per arribar i desplaçar-se per Cinque Terre, atès que els 5 pobles tenen estació de tren i hi ha molta freqüència diària. Aquí teniu un enllaç als horaris

Nosaltres vàrem anar amb cotxe fins La Spezia, on vam aparcar-lo a prop de l’estació de tren, i  a més de manera gratuïta, perquè era diumenge, dia que els parquímetres del carrer no funcionen. Des de La Spezia vam agafar el tren per arribar a Cinque Terre.

Un altre mitjà de transport per arribar és el vaixell, molt aconsellable per als que no tingueu pressa i  els que vulgueu gaudir d’una perspectiva diferent, contemplant els pobles des del mar, però heu de tenir en compte que durant la tardor i l'hivern no hi ha servei regular de transport marítim. Aquí teniu un enllaç als  horaris i preus

També és possible arribar per carretera a qualsevol dels 5 municipis, però heu de tenir en compte que si voleu aparcament gratuït, haureu de deixar el cotxe molt lluny i a la carretera.


SENDERISME I CINQUE TERRE CARD




Sentiero Azzurro, Cinque Terre, Manarola, Italia, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat
El Sentiero Azzurro, amb trams espectaculars arran de mar


Si sou amants del senderisme, Cinque Terre és un lloc idoni per a practicar-lo, amb una bona xarxa de senders, que estan molt ben senyalitzats.

El sender més conegut és l’anomenat “Sentiero Azzurro”, que comunica els 5 pobles de Cinque Terre seguint la línia de la costa, amb una longitud total de 12 km. Per tant és molt factible realitzar-lo en un sol dia, i podeu tardar entre 4'5 i 6 hores, depenent del vostre ritme i de les parades que feu.

El 4t tram, l’anomenada Via de’ll Amore, un curt passeig d’uns 20 minuts que uneix Manarola i Riomaggiore, és el més conegut i emblemàtic de tot el Sientiero Azzurro, i és molt típic que les parelles d’enamorats hi posin un candau com a símbol del seu amor indestructible, tal com succeeix al Pont des Arts de París.

Malauradament Cinque Terre és una costa molt accidentada, amb penya-segats, i molt exposada a esllavissades, sovint causades per les pluges torrencials de primavera i tardor, tan típiques del clima mediterrani. Per això és habitual que l’administració del Parc Nacional sovint hagi de tancar alguns trams de senders, tal com ens va passar a nosaltres, que no vam poder fer ni el 3r tram ni la Via de’ll Amore.
Per tant és important saber els trams que estan tancats, i per això podeu consultar aquesta informació actualitzada de l’estat dels senders en aquesta pàgina

Si voleu fer senderisme per Cinque Terre, és indispensable comprar la  Cinque Terre Trekking Card , perquè a l’inici i al final de cada tram de sender hi ha una guixeta on controlen que la porteu.



Cinque Terre Trekking Card, Italia, Sentiero Azzurro, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat



La podeu comprar a les oficines de turisme, a qualsevol de les 5 estacions de tren de Cinque Terre, i també a les estacions de tren de La Spezia i de Levanto.
El seu preu és de 7,5 euros per 1 dia (agost 2015), però heu de tenir en compte que existeix la Cinque Terre Treno MS, que per 12 euros  inclou a més a més el transport  il·limitat de tren durant 1 dia entre les estacions de La Spezia i Levanto.
Així mateix hi ha la modalitat de 2 dies, interessant per si teniu previst anar-hi més d’un dia.

Per finalitzar, us animo encaridament a visitar Cinque Terre, un destí "obligat" del Nord d'Itàlia que no us decebrà. 


           









Comentaris

  1. Genial informació Dani!!!! Em vindrà de meravella perquè hi anirem per Setmana Santa. M'agradaria poder fer tota la ruta però tal com ho pintes ho veig complicat perquè segur que ens trobarem algun tram tancat. No sabia això de la tarja, de fet encara no he buscat info i ho tinc molt verd.

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa,
      Potser teniu sort i trobeu més trams oberts, perquè tenen la previsió d'obrir la "Via dell' Amore" a la primavera de 2016.
      Una abraçada

      Elimina
  2. M'ha encantat. És una zona que li tinc moltes ganes i que any rere any es va postposant. Espero porder-ho veure aviat i gaudir d'uns dies tan soleiats com els teus.
    Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      En efecte, Cinque Terre és un destí "obligat" del Nord d'Itàlia, però intenteu evitar anar-hi a ple estiu. És cert que tens més garantia de sol, però per altra banda és zona de calor i xafogor. Salutacions

      Elimina
  3. Quina enveja de viatge. Sembla tot una postal. Especialment maca m ha semblat la foto de Riomaggiore. Chus

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,

      En efecte, Riomaggiore és un poble molt bonic, tant des de lluny com per dins i vam poder gaudir-ne a darrera hora de la tarda, quan fa molta menys calor. Una abraçada

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT