4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ










Alt Berguedà, senderisme, rutes a peu per Catalunya, art romànic



Novament tornem al Berguedà, una comarca catalana per la què sento una especial debilitat, com molts ja sabeu.

Aquesta vegada us proposo 4 excursions a peu pel Berguedà, totes 4 fàcils i de curta o mitja durada, això vol dir que són aptes per a totes les edats, fins i tot per als més petits de la casa; de tal manera que us permetrà descobrir el territori “a foc lent” i sense presses.

Així mateix les excursions triades són de  diversa temàtica i per a tots els gustos: natura, art, història, religió...

Alguna de les rutes, com la de Queralt, són d’indrets molt emblemàtics i coneguts de la comarca; altres són més desconegudes pel gran públic en general, tot i que és possible que els que residiu o hagueu nascut al Berguedà les conegueu.

Atès que són excursions majoritàriament de curta durada i atès que al Berguedà les distàncies no són gaire grans, podeu optar per combinar 2 d'elles en un mateix dia i fer una al mati i l'altra per la tarda. 
D'aquesta manera la ruta 1 combinaria molt bé amb la 3, i la ruta 2 amb la 4.




Mapa amb la localització de les 4 rutes


Bé, som-hi amb aquestes 4 propostes:


1 – Via del Nicolau (Parc natural del Cadí-Moixeró)



Via del Nicolau, Alt Berguedà, Parc natural del Cadí-Moixeró, senderisme, rutes a peu per Catalunya


La Passarel.la del Nicolau, un espectacular pont penjant situat a la Via del Nicolau


La Via del Nicolau segueix el traçat de l’antiga via del ferrocarril que va començar a ser construïda l’any 1914 per Tomàs Nicolau i Prieto, el propietari de la serradora de Berga, amb la finalitat de transportar entre Gisclareny i Guardiola de Berguedà la fusta talada als boscos de la zona.

Després de moltes dècades d’abandonament, l’any 2010 l’Ajuntament de Bagà i el Parc natural del Cadí-Moixeró van reobrir el traçat, amb la finalitat de poder-ne gaudir en forma de passejada a peu o bé amb BTT.

La via té una longitud total de 6 km i un desnivell de poc més de 300 m, amb inici (o final ) a Sant Joan de l’Avellanet i final a Guardiola de Berguedà; i el seu recorregut amaga algunes sorpreses, com són 3 túnels i 2 ponts, un dels quals és la Passarel.la del Nicolau, un espectacular pont penjant de més de 35 m de longitud.

La Via del Nicolau travessa bells paratges boscosos del sector meridional del Parc natural del Cadí-Moixeró, i ofereix bones panoràmiques tant de la vall del riu Bastareny així com dels cims principals de la Serralada del Moixeró.

Si us agrada l’art romànic, a Sant Joan de l’Avellanet hi ha una petita ermita romànica, i molt a prop del final (o inici), a Guardiola de Berguedà, hi ha el monestir de Sant Llorenç prop Bagà, una de les joies del romànic de la comarca.


Via del Nicolau, Bagà, Parc natural del Cadí-Moixeró, Alt Berguedà, senderisme, rutes a peu per Catalunya


Panorama que es contempla des de la Via del Nicolau, al Parc natural del Cadí-Moixeró


Dades pràctiques

Com arribar: Cal anar fins a Bagà per la carretera C-16, i un cop a Bagà seguir les indicacions de “Gisclareny”, situat a uns 12 km de Bagà. Un cop hagueu agafat la carretera local que va a Gisclareny, i  uns 600 m després de creuar el riu Bastareny per un pont, haureu d’agafar una desviació ben senyalitzada  a mà esquerra que va a Sant Joan de l’Avellanet, on haureu d’aparcar el cotxe. L’inici de la ruta a peu o amb BTT també està ben senyalitzat i s'agafa uns 100 m abans de l’edifici de l’Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet.

La tornada es fa pel mateix camí, per tant heu de tenir en compte que seria un total de 12 km.
De totes maneres si no voleu fer el recorregut sencer, podeu fer la part més interessant, la que va de Sant Joan de l’Avellanet fins a Bagà, aproximadament la meitat del tram.

Aquí us deixo aquest enllaç al wikiloc de la Via del Nicolau 


2 – Camí de ronda de Queralt


Camí de ronda de Queralt, Alt Berguedà, rutes a peu per Catalunya, senderisme


Santa Maria de Queralt



El Santuari de Santa Maria de Queralt és un dels grans referents espirituals del Berguedà, i a més a més és un excel.lent mirador, motiu pel qual és també conegut com el “balcó de Catalunya”, atès que està ubicat gairebé al capdamunt de la Serra de Queralt.
Des del Santuari estant podreu contemplar Berga, l'embassament de la Baells, la Catalunya Central, Montserrat, el Montseny, la Mola, i fins i tot el Collsacabra en dies clars.

Un camí de ronda permet donar la volta en sentit horari a una part de la Serra de Queralt i és molt interessant no només a nivell paisatgístic – al llarg del camí hi trobareu diversos miradors -  sinó també de natura, perquè podreu apreciar els diferents canvis de vegetació: dels alzinars i hàbitats mediterranis dels assolellats vessants meridionals, a les pinedes i faigs de les obagues.

L’itinerari està molt ben senyalitzat, amb diferents plafons explicatius, i la longitud total aproximada és de 2 km, amb un desnivell petit, tot i que haureu de superar alguns trams d’escales, especialment els 1rs metres, els que separen el parking del Santuari.


Alt Berguedà, senderisme, rutes a peu per Catalunya


El camí de ronda de Queralt


Opcionalment des del Camí de Ronda podeu pujar a la  “Santa Cova”, un petit oratori, que segons la llegenda va ser el lloc on un pastor va trobar la imatge de la Mare de Déu de Queralt. 

L’autèntica imatge de la Mare de Déu és una talla gòtica del S XIV que es venera a l’església barroca del Santuari de Queralt.

Si teniu ganes d’allargar el recorregut, podeu començar l’itinerari a Berga, però heu de tenir en compte que la pujada fins el Santuari de Queralt són més 400 m de desnivell amb trams de fort pendent.

Com arribar:

Des de Berga no té pèrdua arribar fins al Santuari de Queralt, atès que hi trobareu molts indicadors de la carretera que va fins a Queralt.



3- Fageda de les Espinedes


Malanyeu, Alt Berguedà, excursions a peu per Catalunya, senderisme


La Serra del Catllaràs, situada a l’Alt Berguedà, és un massís calcari d’alçades modestes – el punt més elevat no arriba als 1.800 m -, però amb una rica i variada biodiversitat que inclou tant hàbitats mediterranis com alpins.

Al tractar-se d’un espai natural menys popular i menys freqüentat que el proper Parc natural del Cadí-Moixeró qualsevol dels seus paratges tenen gairebé assegurats la pau i la tranquil·litat.

Un dels meus racons preferits del Catllaràs és la Fageda de les Espinedes, un petit paradís situat molt a prop del poble de Malanyeu, al vessant occidental de la Serra del Catllaràs.
És una fageda de reduïdes dimensions, però molts dels seus faigs són centenaris i superen els 30 m d’alçada.

La tardor és una de les millors èpoques per anar-hi, perquè podreu gaudir del fantàstic espectacle natural dels canvis de colors de les fulles dels arbres caducifolis.
De totes maneres l’estiu també és un bon moment, perquè la densa ombra que proporcionen les fulles dels faigs serà un bon refugi contra les elevades temperatures caniculars.



Alt Berguedà, rutes a peu per Catalunya, senderisme


La fageda de les Espinedes a la tardor


Com arribar:

Heu d’agafar la carretera C-16 (la carretera/autovia del Túnel del Cadí), i una mica abans d’arribar al km 110 us haureu de desviar a mà dreta per una carretera que indica “Malanyeu”. Després de 4 km de pujada haureu d’aparcar a l’entrada del poble, just al costat de les antigues escoles i d’un petit camp de futbol.

Des de les escoles de Malanyeu surt una ampla pista - els primers metres són asfaltats- en lleugera pujada direcció est, que haureu de seguir a peu. Uns 10 minuts després trobareu una bifurcació, si bé tant la pista de l'esquerra com la de la dreta hi arriben, amb la diferència que la de la dreta és més curta i a la vegada té una pujada més directa i pronunciada.
Durant el camí gaudireu de bones vistes tant de la bonica i solitària vall de Malanyeu, com del Pedraforca.
Tardareu uns 30-40 minuts en arribar a la fageda, i la tornada es fa pel mateix lloc.



4 – El romànic d’Avià i l’Estany de Graugés



Ruta del romànic, Berguedà, senderisme, rutes a peu per Catalunya


Santa Maria d'Avià


Avià és un petit municipi del Baix Berguedà, situat a 6 km de Berga, que té 3 esglésies romàniques dins del seu terme municipal.
La ruta que us proposo passa per 2 d’aquestes esglésies, essent Santa Maria d’Avià l’inici del recorregut, 
Santa Maria d’Avià és una petita església romànica ja documentada al S X, situada a uns 300 m del nucli d’Avià, i és especialment important a nivell pictòric, perquè el frontal de l’altar és una obra mestra de la pintura romànica del 1200, amb influències bizantines i elements que ja són del romànic de transició.
Si voleu visitar l’interior de l’església, heu de demanar les claus a la masia del costat

A partir de Santa Maria d’Avià haureu de seguir les marques blanques i vermelles del sender de gran recorregut GR1, i també els rètols que indiquen direcció “Obiols”.
Uns 500 m després de sortir arribareu al llogaret de Graugés, i us haureu de desviar del GR1 i girar a la dreta, tot seguint les indicacions per arribar a l’Estany de Graugés, un bonic paratge al què val la pena acostar-s’hi per a passejar i reposar uns minuts a la vora de les seves aigües. Des de la desviació del GR1 tardareu menys de 5 minuts en arribar-hi.

Després de la visita a l’Estany de Graugés haureu de retornar pel mateix camí i reprendre el GR1, fins que arribareu a Sant Vicenç d’Obiols, el final de la ruta.



Ruta del romànic, Berguedà, senderisme, excursions a peu per Catalunya


Sant Vicenç d'Obiols


Sant Vicenç d’Obiols és la segona església romànica de la ruta, i a nivell arquitectònic és més interessant que Santa Maria d’Avià, perquè encara conserva molts elements preromànics.
Així mateix als voltants de l’església encara és ben visible una necròpolis amb tombes antropomorfes excavades a la roca.

La tornada es fa pel mateix camí, i aproximadament són un total de 10 km, amb un desnivell molt baix, inferior als 200 m.


Com arribar

Heu d’anar fins a Avià des de Berga per la carretera C-26 i entrar-hi. Un cop a Avià trobareu les indicacions per a arribar a Santa Maria d’Avià, on haureu d’aparcar el cotxe.








Comentaris

  1. No conocemos esa zona de Catalunya, casi siempre hemos pasado justo por arriba camino a Girona, probablemente por desconocimiento. Pero sí es verdad que siempre me ha llamado mucho la atención y tengo ganas de patear un poco el parque Natural de Cadí-Monteixo. No me digas por qué, pero esa zona me llama la atención, y las veces que hemos pasado, siempre me han hipnotizado las montañas y cumbres que se ven desde la carretera. Combinando estas 4 rutas chulas que comentas por la zona de Bergueda, con alguna otra por Cadí-Monteixo, ya tenemos el plan hecho para una semana de turismo rural por la zona ;). Moltes grácies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Miguel, la verdad es es que es una de mis zonas favoritas de Catalunya. Aunque no tenga montañas tan espectaculares -excepto el Pedraforca - como los Pirineos de LLeida o Girona es una comarca muy tranquila, donde apenas llega el turismo. Desde luego es ideal para hacer turismo rural y familiar y combinar rutas de senderismo con visita del patrimonio, especialmente del románico, una de las joyas de la comarca. Eskerrik asko por tu comentario. Saludos.

      Elimina
  2. L' Alt Bergueda es una de las zonas más seguras y bien señalizadas de Cataluña, llevo 30 años yendo y hay tantas rutas que siempre encuentras alguna nueva. Es una zona deal para ir con niños por que hay muchas de fácil recorrido

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenos días. Estoy de acuerdo que hay muchísimas rutas por el Berguedà, addemás casi todas ellas son poco frecuentadas, y tienes garantizada la tranquilidad, excepto en la ascensión al Pedraforca, que en temporada alta parece Lloret de Mar o Salou. Saludos

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT