RUTA MEDIEVAL I PALEONTOLÒGICA PER L'ALT BERGUEDÀ





Pedraforca, Alt Berguedà, Parc natural del Cadí-Moixeró



Avui tornem a fer una ruta per l’Alt Berguedà, que com ja sabeu, és una de les nostres comarques preferides de Catalunya.

El perfil d’aquesta ruta és cultural, centrada en monuments medievals i jaciments paleontològics, si bé cal tenir present que la majoria dels llocs inclosos a la ruta són dins d’espais naturals protegits: el Parc natural del Cadí-Moixeró i la Serra d’Ensija, i que per tant podeu compatibilitzar-la amb alguna ruta a peu per algun d’aquests 2 espais naturals.



   Mapa de l'Alt Berguedà amb els llocs visitats durant la ruta





Comencem la ruta:


Molers

(Punt A al mapa)


Molers, Alt Berguedà, Art romànic, Saldes, Parc natural del Cadí-Moixeró, Catalunya


És el primer lloc que visitem, un llogaret que pertany al municipi de Saldes, que literalment són 4 cases.
S’hi arriba per un trencall a ma dreta poc després del km. 13 de la carretera B-400 i poc abans del Camping Repòs del Pedraforca.
Malgrat ser petit, és un poble molt bonic, amb les cases amb una cuidada arquitectura de pedra i d’aspecte medieval.

El que sí és autènticament medieval és la petita església romànica de Sant Ponç, del S XI o XII, restaurada fa pocs anys, i que podreu visitar si demaneu les claus a la casa de davant de l’església.


Església romànica de Sant Ponç, Molers, Saldes, Art romànic,Alt Berguedà, Parc natural del Cadí-Moixeró, Catalunya

Absis de l'església romànica de Sant Ponç, Molers


L’altre element de més interès és la panoràmica, atès que Molers és un excel.lent mirador del Pedraforca, muntanya que presideix tota la vall. Moltes postals d’aquest emblemàtic cim són fetes precisament des de Molers.



Sant Sebastià del Sull

(Punt B al mapa)


Sant Sebastià del Sull, Alt Berguedà, Art romànic, Parc natural del Cadí-Moixeró, Catalunya


És la 2a visita de la ruta, i queda molt a prop de Molers. S’hi arriba per una pista sense asfaltar en bon estat que surt a ma dreta, poc després del km 15 de la carretera B-400, i just abans del viaducte sobre el riu Saldes. Heu de seguir la pista de baixada que va paral·lela al riu Saldes durant uns 3 km, fins que se li uneix l’afluent de la Riera de Gresolet. Molt a prop de l’aiguabarreig de tots 2 rius surt una pista a ma dreta que indica “ Refugi de Cal Ferrer” .  Aquí haureu d’aparcar el cotxe, atès que la pista és tancada amb cadena i candau i haureu de continuar a peu. Poc abans que la pista creui la riera, trobareu un senyal que indica “Sant Sebastià del Sull” a mà dreta. Haureu de seguir la pista, que de seguida es transforma en corriol, que va paral.lel al riu Saldes. En total són uns 15-20 minuts a peu des del cotxe.

Sant Sebastià del Sull és un monestir benedictí del S X, que s’abandona a mitjan S XI, tot i que l’església continua utilitzant-se com a espai de culte, devoció i enterrament  -les excavacions arqueològiques van trobar 120! enterraments en els 8 anys de campanyes-  durant uns quants segles més.


Sant Sebastià del Sull, Parc natural del Cadí-Moixeró,Alt Berguedà, Art romànic

Sant Sebastià del Sull, al cor del Parc natural del Cadí-Moixeró


El seu estat de conservació és precari, perquè no té sostre i alguns murs amb prou feines arriben a 1 m d’alçada. Malgrat tot, és una visita molt recomanable perquè la seva planta és circular, una forma molt poc habitual en el romànic català, si bé present a altres esglésies del Berguedà relativament properes com Sant Miquel de Lillet.



Roc de Palomera

(Punt C al mapa)


Poblat medieval de pastors de Roc de Palomera, Serra d'Ensija, Alt Berguedà, arqueologia


La 3a visita de la ruta és el poblat medieval de Palomera, no gaire allunyat dels 2 primers indrets, si bé ja no es troba dins del Parc natural del Cadí-Moixeró, sinó a l’Espai d’Interès Natural (EIN) de la Serra d’Ensija.

Per arribar-hi cal agafar una petita carretera que surt a mà esquerra del Coll de la Trapa, aproximadament al km 18.5 de la carretera B-400, i que cal seguir durant uns 4 km, fins que us trobeu amb una àrea recreativa de barbacoes i un edifici a l'esquerra, la seu de l’empresa d’aventures i activitats esportives Parc Aventura.
Aquí heu d’aparcar el cotxe, i seguint la senyalització, arribareu al poblat medieval en uns 10-15 minuts a peu.

Les excavacions arqueològiques han posat de manifest que era un poblat de pastors, habitat des del S XII fins el S XV com a mínim.


Poblat medieval de Roc de Palomera, Saldes, Alt Berguedà, arqueologia


El poblat en sí és poc espectacular, perquè bàsicament són ruïnes, amb molts murs desapareguts, i els que es conserven majoritàriament és només el tram del sòcol de la paret.

No obstant val la pena l’esforç d’arribar fins el poblat, perquè té molt bones vistes del Pedraforca i dels voltants.


Mina Tumí

(Punt D al mapa)

Mina Tumí, Zona paleontològica de Fumanya, BCIN, Serra d'Ensija, Alt Berguedà


Des del Roc de Palomera, i seguint la carretera que voreja el vessant Nord de la Serra d’Ensija, arribareu a la 4a visita de la ruta, Mina Tumí, en què fareu un salt enrera en el temps de molts milions d’anys.
Concretament de 70 milions d’anys, al Cretaci,  gairebé al final d’una època que popularment es coneix com l’era dels dinosaures.

Mina Tumí és un dels 5 jaciments que pertany a la Zona Paleontològica de Fumanya, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 2014.

Aquest conjunt de jaciments va ser descobert l’any 1985, quan eren unes explotacions mineres de carbó a cel obert.

A les parets verticals de Mina Tumí és possible apreciar les petjades de dinosaures quadrúpedes.


Fumanya Sud

(Punt E al mapa)


Fumanya Sud, Alt Berguedà, Serra d'Ensija

Jaciment paleontològic de Fumanya Sud


La cinquena i darrera visita de la ruta és Fumanya Sud, un jaciment que a l’igual que Mina Tumí, pertany a la Zona Paleontològica de Fumanya.

És molt més extens que Mina Tumí, amb gairebé 14.000 m2   i més de 2.000 icnites de petjades de dinosaures, que majoritàriament són de titanosaure, una espècie amb molt poques restes trobades a Europa.

Per arribar-hi des de Mina Tumí cal seguir la carretera que baixa fins arribar a la carretera principal, en què haureu de girar a la dreta i continuar durant uns 2 km.
El jaciment és molt més evident i visible que Mina Tumí, perquè hi ha una gran zona d’aparcament i un edifici que serà la seu del futur centre d'interpretació de la Zona Paleontològica de Fumanya.

Bé, finalitzaré amb alguns consells pràctics que considero interessants.




Consells pràctics


Sant Sebastià del Sull, Saldes, Art romànic, Parc natural del Cadí-Moixeró, Catalunya

Camí a Sant Sebastià del Sull, dins el magnífic entorn del Parc natural del Cadí-Moixeró



-Millor que eviteu fer la ruta a l’hivern, més que res perquè tant  el Roc de Palomera com els 2 jaciments paleontològics són a més de 1.500 m d’altitud i és una zona on a l’hivern hi neva.

-Tot i que s’ha de caminar poc, és recomanable portar calçat apropiat per caminar, perquè Roc Palomera té un accés una mica incòmode, i així  evitareu la possibilitat de patir algun esquinç de turmell o relliscades i caigudes.

- Si voleu dinar a algun bar o restaurant, us aconsello fer-ho després de visitar Sant Sebastià del Sull i que busqueu restaurant o bar a Saldes o a Maçaners.

- Si aneu de cap de setmana o més dies, aquest itinerari complementa molt bé amb la ruta que tinc publicada de Peguera, al vessant Sud de la Serra d’Ensija.




Comentaris

  1. Del Bergadà conec ben poca cosa per no dir gairebé res. Apunto els teus consells!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Teresa,
      El Berguedà és una de les meves comarques preferides de Catalunya, per no dir la que més. És una gran simbiosi de paisatge i especialment art romànic, encara que no li falten altres atractius. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ