RUTA DE 4 DIES PER TERRES DEL DUERO I L'ARLANZA(I) : BURGOS I VALLADOLID





Covarrubias, Burgos, Castilla y León
Covarrubias, Burgos


Aquest any per Setmana Santa hem tornat a Castilla-León, una Comunitat que ja havíem visitat 2 anys abans .
Aquesta vegada la zona escollida ha estat el Sud de Burgos, SudEst de Valladolid i Oest de Sòria, que en línies generals coincideix amb el territori de la Denominació d’Origen (DO) Ribera del Duero, i també amb una part del territori de la DO Arlanza.
A través de booking.com vam trobar una molt bona oferta d’allotjament a a Santo Domingo de Silos, on hem dormit 4 nits, del 2 al 6 d’abril de 2015.

Aquesta és la crònica de tot el que hem visitat durant els 4 dies:

Mapa amb tots els llocs visitats durant els 2 primers dies



1r dia 

Comencem amb amb la visita a un  monument emblemàtic del romànic de Castilla-León; es tracta del claustre de Santo Domingo de Silos, construit en 2 fases: una 1a  de finals de S XI, i una 2a d’inicis de S XII. No m’estendré amb més detalls d’aquesta obra mestra de l'escultura romànica; per això us deixo aquest interessant enllaç.


Santo Domingo de Silos, Burgos, Castilla y León
Detall del claustre romànic de Santo Domingo de Silos


Com a complement al Monestir, us aconsello donar un tomb per la població de Santo Domingo de Silos, que és petita, es visita ràpid, i té una bonica Plaça Major, restes de muralles i algunes cases senyorials notables. Amb tota justícia està declarat Conjunt Històric.

A continuació agafem el cotxe i ens dirigim a San Pedro de Arlanza, un monestir benedictí medieval situat a 26 km. de Silos.
Malauradament és parcialment en runes, perquè al llarg del S XIX va ser abandonat a causa de les Desamortitzacions, i posteriorment va patir un incendi.


San Pedro de Arlanza, Burgos, Castilla y León
San Pedro de Arlanza


De totes maneres, aconsello visitar-lo, perquè la torre-campanar del S XIII es conserva intacta, per la seva idíl·lica situació al costat del riu Arlanza i perquè l’entrada és gratuïta XD.  

Després dels 2 monestirs medievals, toca visitar poble;  es tracta de Covarrubias , molt proper a San Pedro de Arlanza, a només 9 km.

Covarrubias és un municipi amb més de 2.000 anys d’història que va conèixer el període de més prosperitat durant els S XV I XVI.
Aquest esplendor de finals de l’Edat Mitjana ha quedat reflectit en els monuments i l’arquitectura del municipi, i que ha estat motiu per a ser declarat Conjunt Històric.

Covarrubias, Burgos, Castilla y León
Covarrubias


Personalment el que més destacaria de Covarrubias són les cases, majoritàriament amb bigues de fusta a les façanes, que li dóna un toc molt estètic a tots els carrers.

Llàstima que al tractar-se de Divendres Sant el poble és ple de gom a gom. De totes maneres, quan us endinseu per carrers secundaris, com per art de màgia tota la multitud desapareix.

Finalitzada la visita a Covarrubias posem rumb direcció Lerma , una històrica vila situada a 24 km. a l’Oest de Covarrubias, a la riba del riu Arlanza.

A diferència de Covarrubias, “l’edat d’or” de Lerma no és l’Edat Mitjana, sinó el S XVII, moment en què va esdevenir una de les ciutats més importants de Castella.

Això va ser possible gràcies a la intervenció directa de Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, 1r Duc de Lerma, que amb una gran fortuna i essent el Privat i home més influent del Rei Felip III va emprendre una gran transformació de la vila, amb la construcció del Palau Ducal, la Plaça Major, 6 monestirs i una Col·legiata. Tot això amb la participació dels arquitectes de més prestigi de l’època.


Lerma, Burgos, Castilla y León
Lerma



A més dels monuments del S XVII cal afegir-hi restes d’època medieval, com una porta de les antigues muralles, algunes cases porticades i un pont.

Tot plegat  forma un espectacular conjunt – està declarat Conjunt Històric des de 1965 - que destaca des de la distància, perquè Lerma és dalt d’un turó.

Després de Lerma no deixem el curs del riu Arlanza i continuem fins Tordómar, on trobem un bonic pont d’origen romà i restes d’un mil·liari també romà.


Pont romà, Tordómar, Burgos, Castilla y León
Pont romà de Tordómar


El següent destí es Villahoz, situat a només 6 km. de Tordómar. Malgrat ser Conjunt Històric, la seva visita és decebedora, i  pràcticament només destaca l’església gòtica.

La tarda va avançant i ja és hora de tornar a Santo Domingo de Silos, però encara tenim temps de fer 2 visites que ens venen de camí:

La 1a és Castrillo de Solarana amb l’església de Sant Pere, un monument de diferents èpoques, que té un original absis romànic del S XIII


Iglesia de San Pedro, Castrillo de Solarana, Burgos, Castilla y León
Absis romànic de l'església de San Pedro, Castrillo de Solarana


La darrera visita del dia és un altre edifici religiós: es tracta l’ermita de Santa Cecília, una petita joia de l’art mossàrab del S IX-X, parcialment modificada al S XII i situada a menys de 10 km de Santo Domingo de Silos.
Només per contemplar el bucòlic paratge on s’ubica l’ermita ja val la pena acostar-s’hi.


Ermita de Santa Cecilia, Barriosuso, Santibáñez del Val, Burgos, Castilla y León
Ermita mossàrab de Santa Cecília, Barriosuso


2n dia


Comencem el fred i ventós dia visitant un petit poble del SudOest de Burgos, Haza, estratègicament situat dalt d’un turó amb unes vistes privilegiades.

És una petita població presidida per  un espectacular recinte fortificat medieval que malauradament té alguns sectors en un deficient estat de conservació.


Haza, Burgos, Castilla y León
Haza


Des d’Haza ens dirigim a una emblemàtica població de la DO Ribera del Duero, ja dins la província de Valladolid: Peñafiel.

Peñafiel és ideal per aquells viatgers que cerquen una gran varietat d’experiències: cultural, museística, arqueològica, enològica, gastronòmica...

Per la meva part donaré unes pinzellades de la part patrimonial i històrica, la que m’apassiona més, però faig constar que tant el vi com la gastronomia  m’agraden, encara que  són gustos molt més cars que no sempre em puc permetre.


Peñafiel, Valladolid, Castilla y León
Peñafiel


Sens dubte l’element que més destaca de Peñafiel és el castell, amb una característica forma allargada i estreta,  que sovint es compara amb la d’un vaixell.

El castell de Peñafiel és del S X, si bé les estructures que actualment contemplem són dels S XIV i XV.
No cal dir que recomano la seva visita, no només pel valor patrimonial – es manté en molt bon estat de conservació – sinó també per la panoràmica que es contempla des dels 34 m d’alçada de la seva torre de l’homenatge.

Teniu l’opció de visitar només el castell o bé comprar entrada conjunta del castell amb el Museu del Vi, que ocupa una part de les dependències del castell.
Heu de tenir en compte que els dies festius i de molta afluència no podreu pujar-hi amb cotxe, sinó que haureu de deixar-lo a un aparcament habilitat, des del qual surten autobusos gratuïts al castell.


Peñafiel, Valladolid, Castilla y León
Vista parcial del castell de Peñafiel 



Si disposeu de temps, podeu baixar des del castell fins el centre a peu, així podreu contemplar-lo des de diferents angles i afartar-vos de fer fotos.

Bé, el patrimoni de Peñafiel no es limita al castell, sinó que el nucli històric amaga altres racons molt interessants.

El 1r és la Plaza del Coso, una gran i original plaça amb 2 accessos, d’origen medieval, ideada per a curses i festes de braus, que en l’actualitat continuen celebrant-s’hi.

A més de la seva arquitectura, destaca per una tradició que encara és vigent: el dret de servitud dels balcons, únicament per a les festes taurines.


Plaza del Coso, Peñafiel, Valladolid, Castilla y León
Plaza del Coso, Peñafiel


Altres monuments destacats de Peñafiel són l’església de San Pablo- d’estil mudèjar amb maons-, la Torre gòtica del Rellotge, l’antiga església de Santa Maria – actualment la seu del Museu Comarcal d’Art Sacre- i el jaciment arqueològic de Pintia, situat a menys de 5 km. i que no vam visitar.

Un altre element de la població digne de menció són les bodegues construïdes dins el nucli antic, atès que són construccions subterrànies, perforades als vessants de la muntanya, i algunes d’elles són de finals de S XV.
La seva presència es pot detectar pels respiradors, que sobresurten a la superfície com si fossin xemeneies.


Peñafiel, Valladolid, Castilla y León
Típics respiradors de les bodegues subterrànies de Peñafiel


No podem marxar de Peñafiel sense fer un tast de la famosa gastronomia de la zona, peró ens hem conformar amb un menú al restaurant el Barco de Bolas amb bona relació qualitat-preu i ubicat als afores.

Havent dinat ens dirigim a Villafuerte de Esgueva, situat a 27 km. al NordOest de Peñafiel, amb l’objectiu de visitar el seu majestuós castell, de planta quadrada, una forma més habitual dels castells que no pas la de Peñafiel.

El castell és del S XV i des de 1983 és propietat de l’Asociación de Amigos de los Castillos, que està emprenent una notable i encertada tasca de restauració del monument.


Villafuerte de Esgueva, Valladolid, Castilla y León
Villafuerte de Esgueva


Quan arribem el castell sembla tancat, però truquem al timbre de la porta i ve a obrir-nos el guarda,  que ens fa una exclusiva visita guiada particular que s’allarga més de 2 HORES - l’home tenia enormes ganes d'explicar moltes coses-.

Entre les coses més interessants que vam aprendre de l’amable guia, és que la planta baixa de la torre de l’homenatge té una capella que ha estat restaurada i posteriorment consagrada pel Bisbe; per tant apta per a qualsevol cerimònia religiosa.

Després de la llarga visita del castell posem rumb a Encinas de Esgueva, situat a  21 km. a l’Est de Villafuerte.

Encinas de Esgueva té un altre espectacular castell medieval del S XIV, però en aquest cas hem de conformar-nos amb les vistes exteriors, perquè només és obert durant l’estiu.


Encinas de Esgueva, Valladolid, Castilla y León
Encinas de Esgueva



A més del castell el poble té l’església de San Mamés, del S XV, i l’embassament d’Encinas, un bonic paratge natural situat molt a prop.

Encinas de Esgueva és la darrera visita d’una intensa jornada especialment “castellera”.


Postamigo
Relats d'altres viatgers #Postamics

- A un clic de la aventura ha publicat Covarrubias, la última morada de la princesa vikinga
- Mis viajes y sensaciones han publicat  Monasterio de Silos, arte y canto gregoriano i Covarrubias, una villa medieval hermanada con Noruega



Comentaris

  1. M'encanten aquests viatges culturals plens de visites amb història, són les meves vacances ideals. M'apunto l'ermita de Santa Cecília, és una meravella!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra,
      Sí, l'ermita de Santa Cecília és molt maca, i a més el lloc convida a estar-s'hi hores.

      Elimina
  2. Una ruta ben interessant. Tot i que vaig conèixer Covarrubias i Silos fa una pila d'anys (més de 12), els altres indrets no els he tingut la oportunitat de conèixer. M'apunto especialment Peñafiel i Lerma. Una abraçada Dani!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, Peñafiel i Lerma són bonics i alhora diferents entre sí, però també tenen molt encant pobles més petits com Haza

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT