DESCOBRINT LA TOSCANA MEDIEVAL I ARQUEOLÒGICA: AREZZO I CORTONA








Itàlia, patrimoni cultural, arqueologia, etruscs



Durant el 4t dia del nostre viatge per la Toscana vam fer una ruta per la província d’Arezzo, en què vam visitar 2 ciutats amb un excepcional patrimoni de més de 2.000 anys d’història: Arezzo i Cortona.







AREZZO

Arezzo va ser una de les Ciutats-Estat més importants d’Etrúria, i va formar part de la Lliga Etrusca, que va dominar bona part del nord i centre d’Itàlia a mitjan I Mil.leni aC. Segons diverses fonts la Lliga Etrusca va estar constituïda per 12 ciutats, si bé en algunes èpoques van poder ser fins a 15 ciutats.


Toscana, etruscs, arqueologia, Itàlia


Piazza Grande, Arezzo


Roma va prendre el relleu dels etruscs i Arretium (l’Arezzo romana) va esdevenir una ciutat important, molt especialment en la producció de ceràmica, perquè dels tallers aretins en van sortir al s. I aC les primeres peces de “Terra Sigillatta”, la primera ceràmica de la història en ser fabricada i comercialitzada a gran escala, un equivalent – salvant distàncies – als mòbils Samsung dels nostres dies, els líders de la telefonia mòbil a nivell mundial.

Gairebé 20 segles més tard la ceràmica ha deixat pas a l’orfebreria, essent Arezzo un dels centres més importants d’Itàlia. Per tant, si sou uns apassionats/des de les joies d’or i teniu un compte corrent que fa goig, Arezzo és la ciutat ideal per a vosaltres.

Si anem al terreny monumental i artístic, Arezzo és una ciutat interessantíssima amb un bonic nucli antic, que encara conserva abundants testimonis del seu brillant passat; i afortunadament va quedar al marge dels bombardejos dels aliats durant la 2a Guerra Mundial, que van afectar especialment la part moderna d’Arezzo.

D'aquesta manera encara queden dempeus una part de les muralles i algunes portes medievals del centre històric, que està presidit per la Fortalesa Medicea, del s. XVI.


Etruscs, arqueologia, Toscana, Itàlia

Porta San Lorentino (S XVI), una de les portes de l'antiga muralla d'Arezzo


Si us endinseu pels estrets i costeruts carrers del nucli antic, hi trobareu racons amb molt encant, en què hi destaca la “Piazza Grande”, una de les places medievals que més ens va agradar de la Toscana. Aquesta plaça del s. XIII té una característica inclinació, i va ser reformada al s. XVI, quan s’hi va afegir el monumental “Palazzo delle Logge”, del famós arquitecte Giorgio Vasari.

No obstant la plaça té altres edificis medievals de gran interès, com la  Torre Faggiolana o la casa-torre dels Lappoli.


Piazza Grande, Etruscs, Giorgio Vasari, Toscana, Itàlia


Arcades del "Palazzo delle Logge, de l'arquitecte Giorgio Vasari (s. XVI), Arezzo


En un dels extrems de la plaça hi trobareu un altre monument emblemàtic d’Arezzo: la bella església romànica de Santa Maria della Pieve, dels s. XII-XIII, de la què us aconsello dedicar una especial atenció a la decoració escultòrica de la portalada de la façana principal, que representa els treballs relacionats amb els diferents mesos de l’any.


Art romànic, Toscana, Itàlia, escultura romànica


Detall de les escultures romàniques de l'arquivolta de Santa Maria della Pieve, Arezzo


Malauradament quan nosaltres vam visitar Arezzo, la Piazza Grande tenia graderies metàl·liques, atès que s’hi havia de celebrar en pocs dies una de les festes d’origen medieval més populars de la Toscana, la  “Giostra del Saracino” (Justa del Sarraí).

Un altre bonic indret del centre històric que mereix una aturada és la “Piazza della Libertà”, un gran espai públic que comparteixen en gran harmonia el “Duomo” o  catedral (s. XIII – XVI) i el “Palazzo Comunale” o Ajuntament (s. XIV), els símbols dels 2 grans poders de l’Edat Mitjana: l’espiritual i el terrenal respectivament.


toscana, Itàlia,


El "Palazzo Comunale" d'Arezzo (s. XIV)


Si continueu per l’Arezzo medieval tampoc podeu passar per alt la “Basilica di San Francesco” (s. XIII – XIV), que conté els famosos frescos de la Llegenda de la Veracreu, del pintor italià del “Quattrocento” Piero Della Francesca.
Per entrar a la Basílica i contemplar els frescos cal pagar 8 euros (preus de 2017), si bé existeix un tiquet combinat de 12 euros que a més a més permet visitar la Casa Vasari, el Museu Medieval i el Museu Arqueològic.



Toscana, etruscs, arqueologia, Itàlia


Ruïnes de l'Amfiteatre romà d'Arezzo


Precisament aquest darrer museu és l’excusa perfecta per a fer una altra visita molt recomanable i també relacionada amb el patrimoni arqueològic: l’amfiteatre romà, que és a tocar del museu Arqueològic. De fet el museu ocupa una part de les antigues i desaparegudes graderies de l’amfiteatre.
De l’antic monument es conserven unes poques estructures i el seu traçat el.líptic.


No em puc estar de fer una petita menció al setè art, el cinema, perquè  algunes seqüències de la magnífica pel·lícula italiana La Vida és Bella, guanyadora de  3 Oscars l’any 1999, van ser rodades pels carrers del nucli antic d’Arezzo.


Una de les escenes rodades a Arezzo de "l'oscaritzat" llargmetratge italià "La Vida és Bella"


Òbviament Arezzo té més elements d’interès, i si voleu tenir un coneixement més exhaustiu de la ciutat, aquí teniu un útil enllaç a un mapa interactiu d’Arezzo


Informació pràctica (aparcament gratuït )

He cregut que és molt útil facilitar aquesta informació, dedicada als que arribeu a Arezzo amb cotxe, perquè no és fàcil trobar-hi aparcament gratuït i que no hagueu de caminar gaire fins arribar al centre històric.

En aquest cas nosaltres vam poder aparcar a la Via Bologna, un carrer sense zona blava i a uns 200 m de la Porta San Lorentino, una dels antigues portes de la muralla medieval  d’Arezzo.



CORTONA



Cortona, Arezzo, etruscs, Edat Mitjana, Toscana, Itàlia



Cortona va ser la visita que vam fer després de sortir d’Arezzo, situada a només 30 km d'aquesta última població.

Malgrat que tècnicament es consideri una ciutat – la seva població supera els 20.000 habitants –, el centre històric de Cortona, protegit per la muralla, s’ha mantingut intacte i ben separat de la part moderna, situada al pla.
Per tant  Cortona és més un poble gran que no pas una ciutat.



Toscana medieval, Itàlia




Al meu parer el gran atractiu de  Cortona no és tant el valor artístic i patrimonial dels seus monuments, sinó més el seu conjunt i la seva situació enlairada i dominant, que aprofita molt bé la topografia del terreny, i que permet gaudir d'unes vistes privilegiades dels paisatges de l'entorn.
És per això que heu de tenir present que us fareu un fart de pujar i baixar carrers ben costeruts, una incomoditat o un atractiu més de la ciutat, segons com es miri.


Cortona, Arezzo, Toscana, etruscs, Edat Mitjana, Itàlia


La situació estratègica de Cortona fa que les vistes siguin espectaculars




A l’igual que Arezzo, Cortona té més de 2.000 anys d’antiguitat, essent la muralla d’origen etrusc una de les manifestacions més visibles d’aquest origen tan antic.

Un cop franquejada la muralla per alguna de les seves portes, ens endinsarem a la Cortona medieval, que té com a centre neuràlgic la bonica "Piazza della Repubblica", presidida pel "Palazzo Comunale", del s. XII, i modificat i ampliat al s. XVI.

La Piazza della Repubblica no només va ser l’espai públic de referència de la Cortona medieval, sinó també de la Cortona romana, atès que és on estava ubicat el fòrum.




Toscana medieval, Itàlia


La Piazza della Repubblica i el "Palazzo Comunale" (s. XII), Cortona


A partir d’aquí us recomano de perdre-us per qualsevol dels seus estrets i costeruts carrers medievals, que tenen molt encant.
Malauradament vam arribar a Cortona que quedava poca estona de llum solar, i vam trobar tant els museus com la majoria d’esglésies i el Duomo tancats.
Com a compensació vam poder contemplar una fantàstica posta de sol, i la il·luminació nocturna d’alguns carrers, que de nit tenen un encant especial.


No puc finalitzar sense dedicar algunes línies addicionals a la Cortona etrusca, perquè a més de la muralla s’han conservat altres elements d’aquesta època, bàsicament monuments funeraris.



Etruscs, arqueologia, Toscana, Itàlia


La Tanella Angori, monument funerari del s. II aC (Cortona)


Afortunadament vam tenir temps de fer un petit tast de la Cortona  arqueològica i vam poder visitar la Tanella Angori i la Tanella di Pitagora, 2 construccions funeràries del període hel.lenístic ( s. II aC) i situades a uns 2 km del nucli antic de Cortona.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT