Ruta pels Alps Occidentals (Hautes Alpes i Piemonte): TORINO -Torí - darrer episodi


Torino, Piemonte, Alps, Itàlia




7è i 8è dia - TORINO I SALUZZO

Avui és el 1r dia dels 2 que dedicarem a visitar la capital del Piemonte, Torino (Torí en català), una de les ciutats més industrialitzades d’Itàlia, que juntament amb Milà i Gènova forma el “Triangle industrial” d’Itàlia.
Possiblement la indústria que ha donat més fama i renom a Torino és l’automobilística, encapçalada per la Fiat, de la poderosa família Agnelli.

Després d’aquest breu apunt que he donat sobre Torino, us podria semblar que és una ciutat industrial amb molta fàbrica i empreses i poc interès cultural i turístic. Bé, doncs tot el contrari, ja que es tracta d’una ciutat amb molts atractius turístics i que val molt la pena visitar. En la meva opinió, pot influir al desconeixement general de Torino, que l’altra propera gran ciutat del Nord d’Itàlia, Milà, té un Duomo (Catedral), que és únic al món, una meravella i que pot fer “ombra” a Torino. Torino té també un Duomo, però fonamentalment és conegut per allotjar al seu interior la Sindone, o Sant Sudari, una tela de lli que podria haver estat el llençol amb el qual es va embolicar el cos de Jesucrist, després d’haver estat crucificat. No obstant, és un Duomo interessant, no tant com el de Milà, i construït bàsicament en estil Renaixentista.

Ara sí toca centrar-se en la visita a Torino. En 1r lloc, com a tota gran ciutat, resulta 100% desaconsellable desplaçar-se amb cotxe fins al centre de la població per raons òbvies (trànsit caòtic, impossibilitat de trobar aparcaments gratuïts, carrers tallats als vehicles a motor...). Afortunadament Torino té metro i és el que nosaltres vam utilitzar per arribar al centre: aparcament gratuït al carrer als afores de la ciutat a menys de 5 minuts d’una boca de metro (estació Paradiso), i en pocs minuts arribem a una de les parades del “Quadrilatero Romano”, que així s’anomena el centre històric de Torino. Com a aspecte a reflexionar comentar que un bitllet senzill de Metro de Torino  costa 1 Euro (tarifes de setembre de 2011), a Barcelona 65 cts. més car, no? Fantàstic!!!  I encara ens volen fer creure Barcelona no és una ciutat cara?
Tal com anteriorment he esmentat, el centre històric de Torino es denomina Quadrilatero Romano per una senzilla raó: Torino, a l’igual que moltes altres grans ciutats italianes, és d’origen romà i per tant, bona part dels carrers i cases del centre històric estan edificats sobre l’antiga colònia romana Julia Augusta Taurinorum. Malauradament es conserven poques restes d’època romana: el monument més destacat és la Porta Palatina, situada molt aprop del Duomo.

Torino, Arqueologia, Piemonte, Itàlia, Alps
Porta Palatina i estàtua de l'Emperador August

Tot i així, té molts altres atractius que ara relacionaré:
Personalment el que més em va agradar de Torino, més que els monuments en sí, és pel conjunt urbanístic i arquitectònic del seu centre històric: em va cridar molt l’atenció que els carrers i places més importants del centre són porticats i resulten molt elegants (en total suma més de 16 km de carrers porticats). Hi té molt a veure el fet de ser la seu dels Ducs de Savoia i l’interès d’aquesta important dinastia  en convertir Torino durant els S XVI, XVII i XVIII en una gran capital europea tant a nivell econòmic, cultural com urbanístic. Importants arquitectes italians com Guarino Guarini (1624-1683) o Filippo Juvara (1678-1736) van edificar-hi notables monuments i palaus, fins i tot alguns d’ells són Patrimoni de la Unesco dins la categoria de Residències de la Casa Reial de Savoia.

Torino, Piemonte, Alps, Itàlia
La cèntrica Piazza Castello

Torino, Piemonte, Alps, Itàlia
Un dels carrers porticats del Quadrilatero Romano

Com a exemples d’aquest urbanisme voldria esmentar la bonica Piazza de San Carlo, del S XVII, porticada i amb 2 esglésies barroques una al costat de l’altra i gairebé idèntiques i també la Piazza Castello.

Si algun monument destaca a Torino, se’ns dubte no pot ser un altre que la Mole Antonelliana, edifici construït al S XIX, i dissenyat inicialment com a sinagoga. És un edifici majestuós, de 167 m d’alçada, actualment acull l’interessant “Museo Nazionale del Cinema” i és possible pujar amb ascensor fins al mirador panoràmic instal.lat al capdamunt de la cúpula. És considerat per molts el símbol de Torino i també un dels més importants d’Itàlia, fins el punt que apareix a les monedes de 2 cèntims d’Euro.

Ja que acabo de mencionar un museu, afegiré que la capital del Piemont sobresurt en el tema cultural i turístic especialment tant per la quantitat com per la qualitat dels seus museus, alguns d’ells de fama mundial: no només hi trobem el Museu del Cinema, possiblement el més important d’Itàlia en aquesta matèria, també hi ha el Museo Egizio, la Galeria Sabauda, el Museo Nazionale del Risorgimento Italiano, el Museo Nazionale dell'automobile di Torino; en fi, la llista és molt molt llarga, més de 40 museus, i no cal citar-los tots.

De tots aquests museus n’hi un en el què teníem especial interès a visitar: es tracta del Museu Egipci (Museo Egizio)- www.museoegizio.it – i és considerat el més important museu egipci del món després del d’El Caire.
Realment és un museu que té de tot: sarcòfags, mòmies, estàtues, esfinxs, papirs, objectes funeraris i un petit temple. De tota la visita el que més em va agradar i impressionar, sense dubte va ser la gran sala anomenada “Lo Statuario”, una estança plena de grans estàtues i esfinxs i molt ben il.luminada, en el sentit que només hi ha la llum justa per il.luminar només les estàtues, la resta és en penombra.
En resum, lloc imprescindible si viatjeu a Torino, però no espereu un museu molt gran i amb moltes sales, que si “aneu molt per feina” l’acabareu aviat.


Torino, Piemonte, arqueologia, Alps, Itàlia
Detall de sarcòfag del Museo Egizio


Torino, arqueologia, Piemonte, Alps, Itàlia
Sala "Lo Statuario" del Museo Egizio


Un altre lloc que aconsello de Torino és anar a peu fins l’església barroca de Santa Maria del Monte a la que s’arriba després de creuar el Po, el riu més llarg i conegut d’Itàlia. Apart de la bellesa de l’església, l’indret, també anomenat Mont dels Caputxins, resulta interessant pel fantàstic panorama que es contempla de Torino i dels Alps Piemontesos.



Torino, Piemonte, Alps, Itàlia

Panorama de Torino des del Mont dels Caputxins. Al fons a la dreta la Mole Antonelliana

Finalment, no puc deixar de recomenar un restaurant al que vam anar a dinar tant el 1r com el 2n dia a Torino: Le Rondini (www.le-rondini.net). Bon preu, bones pizzes, bona cuina i amb menú als migdies entre setmana. A més  està estratègicament situat al Quadrilatero Romano, concretament a la Piazza de la Republica, on hi ha un vistós mercat diari tant de menjar com de roba i altres productes.

Durant l’estada de 2 dies sencers a Torino vam fer un parèntesi d’un matí per a visitar Saluzzo, població situada a uns 50 km de Torino, amb un bonic casc antic bàsicament d’època medieval i que també val la pena anar-hi.


Alps, Itàlia

Saluzzo



Aquí dono per finalitzat el relat dels 2 dies a Torino (i del viatge als Alps Occidentals); segurament he omès coses d’interès, però he prioritzat ser sintètic i fer un recull d’impressions personals, perquè la informació dels llocs d’interès turístic i cultural de Torino la podeu trobar a guies de viatges, webs i fòrums. Això també ho faig extensiu a la resta de llocs visitats durant aquest fantàstic viatge pel Piemont i Hautes Alpes.

Altres #posts del blog relacionats

La Sacra di San Michele, una abadia del Piemonte amb més de 1.000 anys d'història





>>>>>>







 

Tocando el cielo: un recorrido por los Alpes Occidentales: Hautes Alpes y Piamonte - septiembre 2011 (TORINO - Turín - Episodio final)

Torino (Turín) y Saluzzo
7º y 8º días

Hoy es el 1r día de los 2 que dedicaremos a visitar la capital del Piamonte, Torino (Turín en español), una de las ciudades más industrializadas de Italia, que junto con Milán y Génova forma el “Triángulo industrial” de Italia.
Posiblemente la industria que ha dado más fama y renombre a Torino es la automovilística, encabezada por la Fiat, de la poderosa e influyente familia Agnelli.

Después de este breve apunte que he dado sobre Torino, os podría parecer que es una ciudad industrial con mucha fábrica y empresas y poco interés cultural y turístico. Bien, pues todo el contrario, puesto que se trata de una ciudad con muchos atractivos turísticos y que merece mucho la pena visitar. En mi opinión, puede influir al desconocimiento general de Torino, que la otra cercana gran ciudad norteña de Italia, Milán, tiene un Duomo (Catedral), que es único en el mundo, una maravilla y que puede hacer “sombra” a Torino. Torino tiene también un Duomo, pero fundamentalmente es conocido para alojar en su interior la Sindone, o Santo Sudario, una tela de lino que podría haber sido la sábana con la cual se envolvió el cuerpo de Jesucristo, después de haber sido crucificado. No obstante es un Duomo interesente,  construido principalmente en estilo Renacentista

Ahora sí toca centrarse en la visita a Torino. En 1r lugar, como toda gran ciudad, resulta 100% desaconsejable desplazarse en coche hasta el centro de la población por razones obvias (tráfico caótico, imposibilidad de encontrar aparcamientos gratuitos, calles cortadas a los vehículos a motor...). Afortunadamente Torino tiene metro y es lo que nosotros utilizamos para llegar al centro: aparcamiento gratuito en una calle en las afueras de la ciudad a menos de 5 minutos de una boca de metro (estación Paradiso), y en pocos minutos llegamos a una de las paradas del “Quadrilatero Romano”, que así se denomina el centro histórico de Torino. Como aspecto a reflexionar comentar que un billete sencillo de Metro de Torino cuesta 1 Euro (tarifas de septiembre de 2011), en Barcelona 65 cts. más caro, no? Fantástico!!! Y todavía nos quieren hacer creer Barcelona no es una ciudad cara?
Tal como anteriormente he mencionado, el centro histórico de Torino se denomina Quadrilatero Romano por una sencilla razón: Torino, al igual que otras muchas grandes ciudades italianas, es de origen romano y por lo tanto, buena parte de las calles y casas del centro histórico están edificados sobre la antigua colonia romana Julia Augusta Taurinorum. Desgraciadamente se conservan pocos restos de época romana: el monumento más destacado es la Puerta Palatina, situada muy cerca del Duomo.


Aún así, tiene otros muchos atractivos que ahora relacionaré:
Personalmente lo que más me gustó de Torino, más que los monumentos en sí, es por el conjunto urbanístico y arquitectónico de su centro histórico: me llamó mucho la atención que las calles y plazas más importantes del centro son porticados y resultan muy elegantes (en total suma más de 16 km de calles porticadas). tiene mucho que ver el hecho de ser la sede de los Duques de Saboya y el interés de esta importante dinastía al convertir Torino durante los S XVI, XVII y XVIII en una gran capital europea tanto a nivel económico, cultural como urbanístico. Importantes arquitectos italianos como Guarino Guarini (1624-1683) o Filippo Juvara (1678-1736) edificaron notables monumentos y palacios, incluso algunos de ellos son Patrimonio de la Unesco dentro de la categoría de Residencias de la Casa Real de Saboya.


Como ejemplos de este urbanismo querría mencionar la bonita Piazza de San Carlo, del S XVII, porticada y con 2 iglesias barrocas una junto a la otra casi idénticas y también la Piazza Castello.

Si algún monumento destaca en Torino, sin duda no puede ser otro que la Mole Antonelliana, edificio construido en el S XIX, y diseñado inicialmente como sinagoga. Es un edificio majestuoso, de 167 m de altura, actualmente acoge el interesante “Museo Nazionale del Cine” y es posible subir con ascensor hasta el mirador panorámico instalado en lo alto de la cúpula. Es considerado por muchos el símbolo de Torino y también uno de los más importantes de Italia, hasta el punto que aparece a las monedas de 2 céntimos de Euro.

Puesto que acabo de  mencionar un museo, añadiré que la capital del Piamonte sobresale en el tema cultural y turístico especialmente tanto por la cantidad como por la calidad de sus museos, algunos de ellos de fama mundial: no sólo encontramos el Museo del Cine, posiblemente el más importante de Italia en esta materia, también hay el Museo Egizio, la Galería Sabauda, el Museo Nazionale del Risorgimento Italiano, el Museo Nazionale dell'automobile di Torino; en fin, la lista es mucho muy larga, más de 40 museos, y no hace falta citarlos todos.

De todos estos museos uno en el qué teníamos especial interés a visitar: se trata del Museo Egipcio (Museo Egizio)- www.museoegizio.it – y es considerado el más importante museo egipcio del mundo después del del Cairo.
Realmente es un museo que tiene de todo: sarcófagos, momias, estatuas, esfinges, papiros, objetos funerarios y un pequeño templo. De toda la visita el que más me gustó e impresionar, sin duda fue la gran sala llamada “Lo Statuario”, un aposento lleno de grandes estatuas y esfinges y muy muy iluminada, en el sentido que sólo hay la luz justa para iluminar sólo las estatuas, el resto es en penumbra.
En resumen, lugar imprescindible si viajáis a Turín, pero no esperéis un museo muy grande y con muchas salas, que si váis con prisas lo acabaréis pronto.


Otro lugar que aconsejo de Torino es ir a pie hasta la iglesia barroca de Santa Maria del *Monte a la que se llega después de cruzar el Po, el río más largo y conocido de Italia. Aparte de la belleza de la iglesia, el lugar, también llamado Mont de los Capuchinos, resulta interesante por el fantástico panorama que se contempla de Torino y de los Alpes Piamonteses.


Finalmente, no puedo dejar de recomendar un restaurante al que fuimos a comer tanto el 1r como el 2n día en Turín: Le Rondini (www.le-rondini.net). Buen precio, buenas pizzas, buena cocina y con menú los mediodías entre semana. Además está estratégicamente situado en el Quadrilatero Romano, concretamente en la Piazza de la  Republica, donde hay un vistoso mercado diario tanto de comer como de ropa y otros productos.

Durante la estancia de 2 días enteros en Turín hicimos un paréntesis de una mañana para visitar Saluzzo, población situada a unos 50 km, con un bonito casco antiguo básicamente de época medieval y que también merece la pena ir.


Aquí doy por finalizado el relato de los 2 días a Torino (y del viaje en los Alpes Occidentales); seguramente he omitido cosas de interés, pero he priorizado ser sintético y hacer una compilación de impresiones personales, porque la información de los lugares de interés turístico y cultural de Torino la podéis encontrar en guías de viajes, webs y foros. Esto también lo hago extensivo al resto de lugares visitados durante este fantástico viaje por el Piamonte y Hautes Alpes.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT