ROMA, impressions del 1r viatge a la ciutat més prodigiosa de l’univers (març de 2012)



El Panteó


Se’m fa complicat escriure sobre Roma, una gran ciutat difícil de definir i que no pot deixar indiferent a ningú. La veritat és que existeix una única Roma i moltes Romes a la vegada: la Roma de l’època antiga i romana, la Roma Barroca, la Roma Vaticana, la Roma de les Esglésies, la Roma de les places, la Roma de les fonts, la Roma dels turons, la Roma dels parcs i jardins... I quina d’aquestes Romes és la que m’ha agradat més? Crec que és impossible respondre aquesta pregunta per diversos motius: 1r, perquè una visita “llampec” de 3 dies no dóna temps a veure totes aquestes Romes i en 2n lloc, perquè no em puc quedar amb 1 sola Roma, totes les Romes que hem pogut veure m’han agradat i MOLT!



Atès que és una ciutat sobre la que existeixen incomptables fonts d’informació, tant literàries en forma de guies de viatge o articles de premsa, com digitals (internet) la meva intenció és només fer un petit recull d’allò que m’ha impactat més, mencionar algun monument o detall poc conegut  i facilitar informació d’utilitat  de temes gastronòmics i logístics.

Coses que m’han impactat més de Roma:

-Època antiga: en la meva opinió els 2 monuments més emblemàtics del món romà  són el Panteó i el Coliseu, i posats a triar em quedo sense cap mena de dubte amb el Panteó. Quan ets a dins no pots deixar d’admirar la perfecció arquitectònica que van aconseguir els romans amb la cúpula d’un monument que continua dempeus 2000 anys després de la seva construcció.




Detall de la impressionant cúpula del Panteó


El Coliseu també té unes dimensions espectaculars, però diguem que he pogut contemplar monuments més o menys similars: l’Amfiteatre de Pula (Croàcia) o d’Arles (França).

-Les Esglésies de Roma: Roma és plena d’esglésies i la majoria d’elles tenen interès artístic. Junt amb Venècia són les ciutats que conec amb més esglésies per km2 . Us pot semblar exagerat si us comento que totes m’han agradat, però si demaneu que em “mulli”, possiblement escullo l’església romànica de Santa Maria in Trastevere: a més del seu entorn, al cor de l’encantador barri de Trastevere,  té un interior  molt bonic, on sobresurten els mosaics romànics de  l’absis central.


Mosaics de l'absis central de Santa Maria in Trastevere


A més de l’església de Sta Maria in Trastevere, afegiré una que crec que és poc coneguda, i gairebé única al món: la Cripta dels Caputxins de l’església de la Immacolata Concezione, a la cèntrica i luxosa Via V Veneto, a tocar de la Piazza Barberini. És molt especial, perquè les parets i el sostre de les sales de la Cripta, estan decorats amb ossos humans, que pertanyen a monjos caputxins, traslladats des de l’antic emplaçament del cementiri del convent dels Caputxins, al turó del Quirinale. No vaig poder fer fotos, perquè no ho permetien, i en cas que no hagués estat prohibit, tampoc sé si hauria fet fotos dels esquelets d’antics monjos. De totes maneres, us annexo el link a la web dels Caputxins de Roma, on podreu veure algunes fotos: Capuccini Via Veneto .


Sant Pere del Vaticà: òbviament és una visita que també considero imprescindible per diversos motius. L’únic que vull destacar és que nosaltres vam visitar-la a darrera hora de la tarda, i no ens penedim:  Plaça de St Pere molt poc massificada, pocs minuts de cua per entrar a la Basílica i a més, fantàstiques llums i colors sobre la plaça amb els darrers raigs de sol del dia.


Roma

 Plaça de Sant Pere


Piazza Navona: De forma gairebé el.líptica, es va construir sobre el traçat de l’antic estadi romà de l’Emperador Domicià. En la meva opinió, és la plaça amb més encant de tota Roma, sense desmerèixer moltes altres places de Roma. Des de fa molts anys és un lloc que tenia moltes ganes de visitar, i possiblement la culpa la té el professor d’Història de l’Art que vaig tenir a COU: feia unes classes molt didàctiques amb projeccions de diapositives, i un dia ens va passar algunes fotos de la Piazza Navona on apareixien la seva església barroca i la seva font central, construïdes per Borromini i Bernini respectivament, possiblement els 2 millors arquitectes de la Roma del S XVII, i que la seva relació no va ser precisament amistosa, si no tot el contrari.


Imatge nocturna de la Piazza Navona


Un altre detall que fa que Roma sigui una ciutat molt especial és la barreja i fusió de monuments de diferents èpoques, amb una diferència cronològica que supera els 2000 anys, similar a Atenes, si bé al meu parer, la ciutat grega és a anys llum de l’encant i atractiu de Roma. Com a exemple emblemàtic trobem la Piazza Venezia, un dels llocs cèntrics de Roma: separats per una curta distància tenim els Forums imperials, el Palau renaixentista di Venezia,  l’Església barroca del Gesu, i el monument dedicat al Rei Vittorio Emmanuelle II, erigit a finals de S XIX. Tot plegat forma un conjunt ben eclèctic i de peculiar bellesa.

Algunes dades pràctiques de Roma


Ara toca fer un esment de la gastronomia i d’algun aspecte logístic de Roma.

Possiblement el menjar emblemàtic de Roma i d’Itàlia és la pizza i la pasta. Malauradament, per diferents motius, no vam tastar la pasta a Roma, però sí les pizzes i vull aconsellar-vos al respecte: no cal anar a un  bon restaurant o pizzeria per a tastar una bona pizza. Nosaltres vam tastar unes boníssimes pizzes “al taglio” (a porcions) que feien a un forn de pa proper a Piazza Navona; malauradament no recordo el seu nom ni el vaig apuntar. L’endemà vam anar a sopar a una pizzeria molt aconsellada per coneguts, per la Guia Lonely Planet i a fòrums de viatges, i amb l’etiqueta de fer unes de les millors pizzes de Roma. El local es diu Pizzeria da Bafetto (http://www.pizzeriabaffetto.it/ ) . La veritat és que les pizzes eren bones, fetes al forn de llenya, però sincerament opino que no eren molt millors que les que havíem tastat el dia abans al forn de pa. A més, les pizzes no eren tamany XXL, els cambrers eren antipàtics i per trobar taula lliure s’ha d’arribar molt d’hora, a les 18.30, que és quan obren. Almenys, al mateix carrer de la pizzeria (Via del Governo Vechhio), i a pocs metres, hi havia una gelateria, Gelateria Frigidarium ( www.frigidarium-gelateria.com), a la que vam anar a prendre les postres, uns "gelati" deliciosos que van fer que no acabéssim decebuts pel sopar.
Tot apunta que no vam estar gaire encertats amb la tria de la pizzeria, doncs el dia anterior, passejant pel Trastevere vam localitzar una altra pizzeria, que s’anomena “Ai Marmi” (Viale Trastevere, 53), també molt recomenada a internet, a la Lonely Planet i per coneguts, i amb molt bona pinta, però en aquell moment era molt aviat per sopar i no teníem gana. De moment, fins que no tornem a Roma, continuarà la incògnita de saber si feien millors pizzes que al Baffetto.

De totes maneres, reitero el meu consell: a molts forns de pa o locals petits de pizzes per emportar trobareu pizzes bones.

Tema logístic: la famosa targeta Roma Pass, val la pena comprar-la? surt a compte gastar-se 30 euros? Nosaltres vam estar 3 dies sencers a Roma, que és just la durada de la Roma Pass i no la vam comprar. En la meva opinió, amb aquesta targeta estàs més “obligat” a visitar monuments i museus per tal d’amortitzar-la, i com que es tractava de la 1a visita a Roma (espero tornar-hi), vam creure que és millor conèixer la ciutat, els seus carrers, places, jardins, esglésies i no tant els seus monuments i museus. Així mateix, cal tenir en compte que alguns monuments importants de Roma, com el Panteó, tenen l’entrada gratuïta.

Possiblement la RomaPass serà de més utilitat per algú que ja conegui Roma i vulgui aprofundir en els seus museus i monuments o algú que no sigui gaire caminador, perquè aquesta targeta també inclou el transport públic. Des d’aquí formulo una reflexió: Roma hauria de vendre una targeta més flexible, en funció dels dies d’estança a Roma, atès que moltes persones estan més de 3 dies a Roma.

La qüestió de l'allotjament: nosaltres vam utilitzar un buscador d'internet per a la reserva de l'hotel, concretament http://www.trivago.es/ , el que habitualment utilitzem, i vam decidir-nos per un hotel (Hotel Touring) situat als voltants de l'Estació Termini, una zona relativament cèntrica i molt ben comunicada, atès que les 2 úniques línies de Metro de Roma tenen estació a Termini; i a més, hi ha molt bona oferta d'allotjament econòmic i també de restaurants: és possible trobar habitació doble amb bany i esmorzar per un preu inferior a 45 euros per nit. Havia llegit algun comentari  per internet que és una zona perillosa, però no m'ho va semblar, tot i que reconec que mai vam arribar a l'hotel més tard de les 22.00. Un darrer detall: al preu de l'habitació cal sumar la taxa local de 2 euros per persona i dia, que la fan pagar en efectiu, i que tant han criticat per imposar-la a Catalunya.


Per acabar, us deixo un #postamic i 4 links amb molt bona i variada informació sobre Roma i espero que us animeu a visitar o re-visitar la ciutat més prodigiosa de l’univers (encertat qualificatiu utilitzat per Uderzo i Goscini, els autors d’Asterix):

 - #Postamic

Viajaenmimochila.com - El Panteón de Agripa - Interessant article de la periodista i bloguera Cristina E. Lozano, dedicat al Panteó de Roma


-Links


-          http://www.enelcaminoconmoonflower.com/2012/01/guia-practica-de-roma.html - Es tracta del blog de viatges de Moonflower amb molt bona informació sobre Roma. Us aconsello llegir especialment els capítols: 10 lugares imprescindibles en Roma i 10 lugares imprescindibles para una 2a visita en Roma. (en castellà)

-          http://www.audioguiaroma.com/consejos-viaje-roma.php - Web AudioguiaRoma, de molta utilitat els 10 consells per a visitar Roma, sobretot el núm. 2, relatiu als àpats i menjars. És igualment interessant la comparativa que fa entre les diferents targetes que ofereixen paquets combinats d’entrada a monuments amb o sense transport públic. (en castellà)

-          http://archeoroma.beniculturali.it/siti-archeologici - Web oficial de la Roma arqueològica amb la relació de tots els monuments i museus  del món romà, tant de Roma capital com de les rodalies. D’especial interès per als fanàtics en arqueologia o interessats  en aprofundir en la matèria (en italià i anglès).

-          http://www.turismoroma.it/?lang=es – Web oficial de Turisme de Roma, molt complerta, amb informació sobre itineraris, transport públic, monuments, museus, hotels, restaurants. (En italià, anglès i castellà)





ROMA, impresiones del 1r viaje a la ciudad más prodigiosa del universo (10-12 de marzo de 2012)

Se me hace complicado escribir sobre Roma, una gran ciudad difícil de definir y que no puede dejar indiferente a nadie. Bien es verdad que existe una única Roma y muchas Romas a la vez: la Roma de la época antigua y romana, la Roma Barroca, la Roma Vaticana, la Roma de las Iglesias, la Roma de las plazas, la Roma de las fuentes, la Roma de las colinas, la Roma de los parques y jardines... Y cual de estas Romas es la que me ha gustado más? Creo que es imposible responder esta pregunta por varios motivos: 1º, porque una visita “relámpago” de 3 días no da tiempos a ver todas estas Romas y en 2º lugar, porque no me puedo quedar con 1 sola Roma, todas las Romas que hemos podido ver me han gustado y MUCHO!

Dado que es una ciudad sobre la que existen incontables fuentes de información, tanto literarias en forma de guías de viaje o artículos de prensa, como digitales (internet) mi intención es sólo hacer una pequeña compilación de aquello que me ha impactado más, mencionar algún monumento o detalle poco conocido y facilitar información de utilidad de temas gastronómicos y logísticos.

Cosas que me han impactado más de Roma:

-Época antigua: en mi opinión los 2 monumentos más emblemáticos del mundo romano son el Panteón y el Coliseo, y puestos a elegir me quedo sin ningún tipo de duda con el Panteón. Cuando estás en su interior no puedes dejar de admirar la perfección arquitectónica que consiguieron los romanos con la cúpula de un monumento que continúa en pie 2000 años después de su construcción.
El Coliseo también tiene unas dimensiones espectaculares, pero digamos que he podido contemplar monumentos más o menos similares: el Anfiteatro de Pula (Croacia) o de Arles (Francia).

-Las Iglesias: Roma está llena de iglesias y la mayoría de ellas tienen interés artístico. Junto con Venecia son las ciudades que conozco con más iglesias por km2 . Os puede parecer exagerado si os comento que todas me han gustado, pero si pedís que me “moje”, posiblemente escojo la iglesia románica de Santa Maria in Trastevere: además de su entorno, en el corazón del encantador barrio de Trastevere, tiene un interior muy bonito, donde sobresalen los mosaicos del ábside central.
Además de la iglesia de Sta Maria in Trastevere, añadiré una que creo que es poco conocida, y casi única en el mundo: la Cripta de los Capuchinos de la iglesia de la Immacolata Concezione, en la céntrica y lujosa Vía V Veneto, a tocar de la Piazza Barberini. Es muy especial, porque las paredes y el techo de las salas de la Cripta, están decoradas con huesos humanos, que pertenecían a monjes capuchinos, trasladados desde el antiguo emplazamiento del cementerio del convento de los Capuchinos, en el cerro del Quirinale. No pude hacer fotos, porque no lo permitían, y en caso de que no hubiesa sido prohibido, tampoco sé si habría hecho fotos de esqueletos de antiguos monjes. De todos modos, os anexo el link a la web de los Capuchinos de Roma, donde podréis ver algunas fotos:  Cappuccini Via Veneto .


San Pedro delVaticano: obviamente es una visita que también considero imprescindible per diversos motivos. Lo único que quiero destacar és que nosotros la visitamos a últimaa hora de la tarde, i no nos arrepentimos:  Plaza de San Pedro muy poco massificada, escasos minutos de cola par entrar en la Basílica y además, fantástica luz i colores sobre la plaza con los últimos rayos de sol del dia. 


Piazza Navona: De forma casi elíptica, se construyó sobre el trazado del antiguo estadio romano del Emperador Domiciano. En mi opinión, es la plaza con más encanto de toda Roma, sin desmerecer otras muchas plazas de Roma. Desde hace muchos años es un lugar que tenía muchas ganas de visitar, y posiblemente la culpa la tiene el profesor de Historia del Arte que tuve en COU: hacía unas clases muy didácticas con proyecciones de diapositivas, y un día nos pasó algunas fotos de la Piazza Navona donde aparecían su iglesia barroca y su fuente central, construidas por Borromini y Bernini respectivamente, possiblemente los 2 mejores arquitectos de la Roma del S XVII, y cuya relación, no fue precisamente amistosa, si no todo lo contrario.

Otro detalle que hace que Roma sea una ciudad muy especial es la mezcla y fusión de monumentos de diferentes épocas, con una diferencia cronológica que supera los 2000 años, similar en Atenas, si bien a mi parecer, la ciudad griega está a años luz del encanto y atractivo de Roma. Como ejemplo emblemático encontramos la Piazza Venezia, uno de los lugares céntricos de Roma: separados por una corta distancia tenemos los Foros imperiales, el Palacio renacentista di Venezia, la Iglesia barroca del Gesu, y el monumento dedicado al Rey Vittorio Emmanuelle II, erigido a finales de S XIX. Todo ello forma un conjunto muy ecléctico y de peculiar belleza.

Ahora toca hacer una mención de la gastronomía y de algún aspecto logístico de Roma.

Posiblemente la comida emblemática de Roma y de toda Italia es la pizza y la pasta. Desgraciadamente, por diferentes motivos, no probamos la pasta en Roma, pero sí las pizzas y quiero aconsejaros al respeto: no hay que ir a un buen restaurante o pizzería para probar una buena pizza. Nosotros probamos unas buenísimas pizzas “al taglio” (a porciones) que hacían en una panadería próxima a Piazza Navona; desgraciadamente no recuerdo su nombre ni lo apunté. El día siguiente fuimos a cenar a una pizzería muy aconsejada por conocidos, por la Guía Lonely Planet y en foros de viajes, y con la etiqueta de hacer unas de las mejores pizzas de Roma. El local se llama Pizzería da Bafetto (http://www.pizzeriabaffetto.it/ ) . Bien es verdad que las pizzas eran buenas, hechas al horno de leña, pero sinceramente opino que no eran  mejores que las que habíamos probado el día antes en la panadería. Además, las pizzas no eran tamaño XXL, los camareros eran antipáticos y para encontrar mesa libre se tiene que llegar muy temprano, a las 18.30, que es cuando abren. Al menos, en la misma calle de la pizzeria (Via del Governo Vecchio), y a pocos metros, encontramos una heladería, Gelateria Frigidarium (www.frigidarium-gelateria.com), a la que fuimos a tomar los postres, como no, unos "gelati" deliciosos, que hicieron que no nos marcháramos decepcionados con toda la cena.
 Todo apunta que no estuvimos del todo acertados con la elección de la pizzería, pues el día anterior, paseando por el Trastevere localizamos otra pizzería, que se denomina “Ai Marmi” (Viale Trastevere, 53), también muy recomenada en internet, en la Lonely Planet y por conocidos, y con muy buena pinta, pero en aquel instante era muy pronto para cenar y no teníamos hambre. De momento, hasta que no volvamos a Roma, continuará la incógnita de saber si hacían mejores pizzas que en Baffetto.

De todos modos, reitero mi consejo: en muchas panaderías o locales pequeños de pizzas para llevar encontraréis pizzas buenas.

Tema logístico: la famosa tarjeta Roma Pass, merece la pena comprarla? sale rentable gastarse 30 euros? Nosotros estuvimos 3 días enteros en Roma, que es justo la duración de la Roma Pass y no la compramos. En mi opinión, con esta tarjeta estás más “obligado” a visitar monumentos y museos para amortizarla, y cómo que se trataba de la 1a visita a Roma (espero volver), creímos que es mejor conocer la ciudad, sus calles, plazas, jardines, iglesias y no tanto sus monumentos y museos. Así mismo, hay que tener en cuenta que algunos monumentos importantes de Roma, como el Panteón, tienen la entrada gratuita.
Posiblemente la RomaPass será de más utilidad a alguien que ya conozca Roma y quiera profundizar en sus museos y monumentos o a alguien que no sea muy caminador, porque esta tarjeta también incluye el transporte público. Desde aquí formulo una reflexión: Roma tendría que vender una tarjeta más flexible, en función de los días de estancia en Roma, dado que muchas personas están más de 3 días en Roma.

La cuestión del alojamiento: nosotros utilizamos un buscador de internet para la reserva del hotel, concretamente http://www.trivago.es/ , el que habitualmente utilizamos, y nos decidimos por un hotel (Hotel Touring) situado en los alrededores de la Estación Termini, una zona relativamente céntrica y muy bien comunicada, dado que las 2 únicas líneas de metro de Roma tienen parada en Termini; y además, hay muy buena oferta de alojamiento económico y  de restaurantes: es posible encontrar habitación doble con baño y desayuno por un precio inferior a 45 euros por noche. Había leído algún comentario por internet referente a que es una zona peligrosa, pero no me lo pareció, pese a que reconozco que nunca llegamos al hotel más tarde de las 22.00. Un último detalle: al precio de la habitación hay que sumar la tasa local de 2 euros por persona y día, que la hacen pagar en efectivo, y que tanto han criticado por imponerla en Cataluña.

Para acabar, os dejo un #postamigo y 4  links con muy buena y variada información sobre Roma y espero que os animéis a visitar o re-visitar la ciudad más prodigiosa del universo (acertado calificativo utilizado por Uderzo y Goscini, los autores de Asterix):

- #Postamigo

Viajaenmimochila.com - El Panteón de Agripa - Interesante artículo de la periodista y bloguera Cristina E. Lozano, dedicado al Panteón de Roma


-Links

-  http://www.enelcaminoconmoonflower.com/2012/01/guia-practica-de-roma.html- Se trata del blog de viajes de Moonflower con muy buena información sobre Roma. Os aconsejo leer especialmente los capítulos: 10 lugares imprescindibles en Roma y 10 lugares imprescindibles para una 2a visita en Roma. (en castellano)

-   http://www.audioguiaroma.com/consejos-viaje-roma.php - Web AudioguiaRoma, de mucha utilidad los 10 consejos para visitar Roma, sobre todo el núm. 2, relativo a las comidas. Es igualmente interesante la comparativa que hace entre las diferentes tarjetas que ofrecen paquetes combinados de entrada a monumentos con o sin transporte público. (en castellano)
http://archeoroma.beniculturali.it/siti-archeologici  - Web oficial de la Roma arqueológica con la relación de todos los monumentos y museos del mundo romano, tanto de Roma capital cómo de las cercanías. De especial interés para los fanáticos en arqueología o interesados en profundizar sobre la materia (en italiano e inglés).
  http://www.turismoroma.it/?lang=es  – Web oficial de Turismo de Roma, muy cumpleta, con información sobre itinerarios, transporte público, monumentos, museos, hoteles, restaurantes. (En italiano, inglés y castellano)















Comentaris

  1. Gràcies Daniel, per citar el meu blog dins els links d'utilitat. M'en alegro molt que et vingués bé la meva info.

    Vec que como jo, un dels teus llocs preferits es el Pantéo i l'esglèssia de Sta. Maria in Trastevere. Són dos llocs amb un encant i un algo molt especial.

    Apa, ara a tornar a Roma un segòn cop! ;)

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De les coses que has escrit al teu blog, el que em va cridar més l'atenció és la Cripta dels Caputxins, un lloc relativament poc conegut.
      També vam seguir el teu consell de visitar Sta Maria sopra Minerva, una església que exteriorment passa desapercebuda, però amb un fantàstic interior gòtic.

      Elimina
  2. Más que romeros, hemos sido un equivalente a "turigrinos".

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ