EL ROMÀNIC AL BERGUEDÀ (I): L'ALT BERGUEDÀ


Ruta del romànic al Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya



Torno a una comarca de Catalunya que és molt especial per a mi i de la què us vaig parlar en els 2 primers articles del present blog: El Berguedà.

No obstant, aquesta vegada no escriuré sobre el patrimoni natural ni sobre muntanya, sinó sobre una gran riquesa que ofereix la comarca: el romànic.

El romànic, és un estil arquitectònic i artístic que es va implantar a l’Europa Occidental cristiana durant els S XI, XII i part del XIII, tot i que va arribar també a regions centreeuropees.

Catalunya no és una excepció i va  adoptar plenament l’art romànic, en els seus inicis sota la forta influència de l’estil romànic llombard, que procedent de la Llombardia, regió del Nord d’Itàlia, va ser junt amb el gran Monestir benedictí de Cluny, a la Borgonya francesa, el 1r focus d’origen d’aquest art.

Centrant-nos en el Berguedà, comarca de la Catalunya Central, aquí el romànic va tenir una forta implantació i apareix distribuït per tot el territori, majoritàriament mitjançant petites esglésies i ermites rurals, si bé amb alguna excepció en forma d’església o monestir de grans dimensions.

A continuació detallaré algunes esglésies de l’Alt Berguedà que crec que val la pena visitar, però heu de tenir en compte que no és un llistat exhaustiu. Dedicaré un altre episodi al romànic del Baix Berguedà, atès que és molt abundant a tota la comarca, i crec que escriure 2 capítols seguint un criteri geogràfic és la millor manera.




Mapa de l'Alt Berguedà amb les 6 esglésies selecionades



1- SANT JAUME DE FRONTANYÀ


Situat a l’Alt Berguedà, als peus de la Serra de Catllaràs, és de les poques esglésies de la comarca que trenca la norma de temple de petites dimensions.
De l’antic monestir agustinià fundat al S XI  “només” es conserva la seva església d’una sola nau, 3 absis i transepte, amb elements típics del romànic llombard: arquacions cegues als absis i portada. Presenta la particularitat de tenir un cimbori de 12 costats, únic d’aquest període a Catalunya.
És possible visitar l’església per dins, atès que a la Fonda del poble (Casa Marxandó) tenen les claus, que les deixen previ dipòsit del DNI.


Ruta del romànic, Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya

Sant Jaume de Frontanyà


Recomanació: podeu combinar la visita cultural amb alguna petita excursió a peu pels voltants, ja que és a la vora de 2 espais d’interès natural (EIN): la Serra de Catllaràs i els Rasos de Tubau.

Curiositats: és el municipi amb menys habitants de tot Catalunya – 19 habitants l’any 2011-,  i va ser el lloc triat pel President de la Generalitat Pasqual Maragall per a fer la presentació del nou Estatut de Catalunya aprovat – i després “mega” retallat – l’any 2006.



2- SANTA MARIA DE LILLET


Situat a menys d'1 km de la Pobla de Lillet, es un altre monestir de la comarca que té unes mides considerables i en aquest cas sí que es conserva a més de l’església, el claustre i altres dependències. A diferència de St Jaume de Frontanyà té diversos estils, com a resultat d’ampliacions i reformes sofertes amb el pas del temps i malauradament el seu estat de conservació és en general regular, amb algunes parts força malmeses. No obstant s’estan fent treballs de restauració, almenys durant l’estiu de 2010, darrer cop que el vaig visitar i precisament, a causa d’aquesta restauració no era possible accedir al monestir.


Ruta del romànic al Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya

Absis romànics de Santa Maria de Lillet


3- ROTONDA DE SANT MIQUEL


Situada a menys de 200 metres de Sta Maria, és una petita ermita amb la particularitat de tenir planta circular i absis semicircular, un dels pocs exemples del romànic català. Desconec on poden tenir les claus per a visitar-la.


Ruta del romànic al Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya

Rotonda de Sant Miquel


Recomanació: Sta Maria Lillet i la Rotonda de St Miquel estan a pocs kms de St Jaume de Frontanyà –menys de 15-, i és perfectament possible visitar tots 3 monuments en un matí o una tarda. El consell de fer alguna excursió a peu per la Serra de Catllaràs és extensible a aquests 2 monuments, atès que estan als peus del mencionat espai d’interès natural. Com a caminada us recomano especialment l'ascensió al mirador del Roc de la Lluna, al que es pot accedir des de la mateixa Rotonda de Sant Miquel, pel sender PR C-52, molt ben senyalitzat amb marques grogues i blanques.


Ruta del romànic al Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya

La Serra de Catllaràs a la tardor



4- SANT VICENÇ DE RUS


Situada al costat de la carretera de la Pobla de Lillet a Castellar de n’Hug, gairebé a ½ camí entre les 2 poblacions. Per tant, si pugem a visitar Castellar i les Fonts del Llobregat– totes 2 coses valen molt la pena – venint des de La Pobla L, no hem de desviar-nos gens.
És una església senzilla, d’una sola nau amb volta de mig canó i únic absis semicircular amb arquacions llombardes. El principal interès són les seves pintures murals interiors: les romàniques de l’absis i les gòtiques de la Capella de Sta. Magdalena, amb la particularitat que aquestes darreres són originals. Malgrat que les pintures originals de l’absis són al Museu de Solsona, amb molt bon criteri han decidit deixar-hi una reproducció.










                                                                                                               








5- SANT LLORENÇ PROP BAGÀ


Ruta del romànic al Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya


Sant Llorenç prop Bagà, situat a Guardiola de Berguedà, és un altre dels grans monestirs del Berguedà, tot i que una part important de les antigues dependències del conjunt monàstic ha desaparegut, o bé queden restes testimonials com poden ser les del claustre.

El monestir de Sant Llorenç prop Bagà ja apareix documentat a finals de S IX, si bé l'actual temple és d'inicis de s. XI, i reformat al s. XII i en segles posteriors.

L'estructura del temple és força original i complexa, amb una cripta i tres naus, part de les quals tenen 2 nivells. 

A mitjan dels anys 80 del s. XX va ser objecte d'una important i ambiciosa restauració arquitectònica, que va anar acompanyada dels treballs de recerca arqueològica.



6- SANT ANDREU DE GRÉIXER






Ruta del romànic al Berguedà, Alt Berguedà, Catalunya


Sant Andreu de Gréixer


La petita església de Sant Andreu està situada al petit llogarret de Gréixer, que pertany al municipi de Guardiola de Berguedà. Arquitectònicament és un senzill temple d'una única nau, amb un absis semicircular, i campanar d'espadanya. 

En la meva opinió és especialment interessant tant pel seu espectacular entorn natural, als peus de la Serra del Moixerò i del Parc Natural del Cadí-Moixeró, com per estar dins de Gréixer, un dels pobles amb més encant de tot el Berguedà.

Recomanació: Per Gréixer passa el sender GR-107, més conegut com el Camí dels Bons Homes, i en direcció Oest, i una mica abans d’arribar al Coll d’Escriu, travessa una bonica i espectacular fageda, una de les millors que es poden trobar a l’Alt Berguedà. Si hi aneu, no us en penedireu.


Altres #Posts del blog relacionats

El romànic al Berguedà (II)


Comentaris

  1. ¡¡¡Qué bien me viene todo esto Dani!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina, me alegro que te pueda ser de utilidad y que te permita disfrutar de la maravillosa comarca catalana que es el Berguedà. Ya me devolverás el favor recomendando a P. Nadal para que me incluya en su lista de los 25 ;) :P Saludos

      Elimina
  2. Dani... tremendo el Berguedà. Ni de lejos imaginé lo impresionante que es dentro de su sencillez. Esos pueblos, las iglesias, las montañas. De verdad que vuelvo fascinada, con ganas de más. Me da pena contar mucho porque no hay duda que parte del encanto de esta comarca de tu tierra es lo poco turística que es.
    Añadir también que me he sentido arropada y todo el mundo me ha tratado de maravilla. Ni un solo lugareño ha hecho otra cosa que no fuera ayudarme.
    Muchas gracias otra vez... y ya veremos que puedo hacer con esa recomendación jejejeje.

    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina,

      Un placer haberte ayudado. Me alegro que el Berguedà te haya gustado y que te hayan acogido tan bien. No te preocupes por divulgar las maravillas de la comarca, porque seguirá así, incluso aunque Paco Nadal le dedicase 15 posts. El interior de Barcelona en general es un gran desconocido, incluso para muchos catalanes. Un abrazo

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ