ELS COLORS DE LA TARDOR


Fageda d'en Jorda a la tardor Parc natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa


Ja som a la tardor, una època que per a moltes persones és trista i gris, atès que suposa el retorn a la feina i la rutina després de les vacances d’estiu; els dies s’escurcen notablement, fa més mal temps, baixen les temperatures... En  fi, això és la part negativa de la tardor, perquè de coses positives en té moltes i una de les millors que ens ofereix la tardor és el magnífic espectacle dels boscos caducifolis quan les seves fulles canvien de color i trobem una varietat cromàtica impressionant: des del verd i groc fins al marró i vermell. És una meravella de la natura que no us podeu perdre i per això a continuació  us recomanaré uns quants boscos caducifolis de faigs de la geografia catalana per a perdre-us i que heu de visitar en dates properes, abans que perdin les fulles:


 
Mapa de localització de les fagedes


FAGEDA D’EN JORDÀ


És possiblement la fageda més popular de Catalunya , molt probablement influït pel fet que el gran poeta Joan Maragall va dedicar-hi un poema.
Es troba a la província de Girona, a molt pocs km. d’Olot, i dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Si només voleu visitar la fageda, és a 5 minuts escassos de l’aparcament de la carretera i està molt ben indicat. Ara bé, aconsello no limitar-vos a visitar únicament la fageda d’en Jordà, sino allargar el recorregut i pujar fins al cràter del volcà de Santa Margarida, on a dins del qual hi ha una petita ermita.
Una 2a recomanació és visitar el poble medieval de Santa Pau, a molt pocs km. de la fageda.


Fageda d'en Jorda a la tardor contrallum Parc natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa
Fageda d'en Jordà



EL MONTSENY


Es troba a la comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona, entre les províncies de Barcelona i Girona.
La seva peculiar situació i climatologia ha permès que tingui una biodiversitat gairebé única a Catalunya, fins i tot amb alguns endemismes, i trobem des de l’hàbitat típic de bosc mediterrani d’alzines i arbusts a les cotes baixes, fins a boscos de pi negre, avets i faigs a les zones més altes i/o amb orientació nord, més propis de regions alpines.
Això ha estat motiu més que  suficient per a que se li reconegui una doble protecció legal: per una part està catalogat com a Parc natural, i per altra com a Reserva de la Biosfera per part de la Unesco.

Dins de les fagedes, recomano especialment la de Santa Fe, situada als peus del Turó de l’Home i de les Agudes i de molt fàcil accés per carretera, que de fet la creua pel mig. La fageda de Santa Fe té un petit embassament, que en dies clars i assolellats permet contemplar l’espectacle del reflex  dels cromatismes dels faigs a les seves aigües igual que un mirall.

Santa Fe de Montseny a la tardor Fageda Parc natural del Montseny
Bosc de Santa Fe de Montseny


EL CADÍ-MOIXERÓ


És un massís muntanyós del Prepirineu català, situat a cavall de les comarques del Berguedà, Cerdanya i Alt Urgell, i és l'únic Parc natural de Catalunya que s'estèn per 3 províncies: Barcelona, Lleida i Girona.

Us recomano en particular 2 fagedes d'aquest Parc Natural:

-Bosc de Gresolet: és una fageda situada a les proximitats del Santuari- Refugi de Gresolet. S’arriba des de Saldes, per una pista forestal de terra en bon estat. A més de la bellesa del bosc s’afegeix l’espectacularitat de trobar-se als peus de la cara nord del Pedraforca, i les seves mítiques parets verticals.

Fagedes, colors de tardor, Pedraforca, Parc natural del Cadí-Moixeró, rutes de Senderisme, Berguedà
El Bosc de Gresolet


-Fageda del Clot d’en Pere: És a prop de Gréixer, petit llogaret al que s’arriba des de Bagà primer per carretera i després per pista forestal no recomanable per a turismes. Des de la carretera  podeu arribar fins a Gréixer  en uns 30 minuts a peu per la pista, i després són necessaris 30 o 40 minuts més per arribar a la fageda.

A diferència de la Fageda d’en Jordà i del Montseny, aquests 2 boscos del Parc Natural del Cadí tenen una extensió més petita, alhora que són molt menys coneguts pel públic en general, i per tant és molt més probable passejar per aquestes 2 fagedes totalment en solitari sense trobar altres excursionistes.

LA GREVOLOSA


Fageda situada al Nord-est de la Comarca d’Osona (província de Barcelona), dins el terme municipal de Sant Pere de Torelló i molt a prop del Coll de Bracons.

El seu accés és des de l’antiga carretera de Sant Pere de Torelló al Coll de Bracons (ctra. BV-5224): S’ha de deixar el cotxe poc després del km. 23 de la mencionada carretera, al costat de l’indicador “El Molí de Bracons”. Des d’aquest punt, es tarda uns 45 minuts aproximadament en arribar a la fageda.

Personalment de tots els boscos caducifolis que detallo aquí és el que trobo més especial i bonic, amb 3 faigs catalogats oficialment com a monumentals i amb alçades superiors als 40 m.


Colors de tardor, les millors fagedes de Catalunya

La Grevolosa


Aquí teniu un enllaç a una web que detalla molt bé l’accés a la Grevolosa , atès que si no ho coneixeu, podríeu tenir alguna complicació per arribar-hi.




 

FAGEDA DEL RETAULE


No podia acabar l'article sense incloure un bosc de les "oblidades" Terres de l'Ebre.
Aquesta fageda és la més meridional dels Països Catalans - i també de la Península Ibèrica- i es troba dins dels límits del Parc Natural dels Ports, al sud-oest de la Província de Tarragona, i molt a prop ja de la demarcació de Castelló.
De tots els boscos caducifolis que us he seleccionat, aquest és el que té l'accés més llarg i complex, tant amb el vehicle per arribar fins al punt de sortida, com després a peu (unes 2 hores).
Per accedir-hi cal anar fins a l’embassament d’Ulldecona a la província de Castelló per la carretera CV-105, i després de travessar-lo heu de girar a la dreta per una pista forestal sense asfaltar i seguir-la durant uns 12 km fins l’Àrea de lleure de la Fou, on es deixa el vehicle. Podeu continuar per la pista fins la Font del Teix, però es troba en mal estat.

D’aquesta fageda destaca especialment un exemplar de faig únic, anomenat Faig Pare, catalogat com a arbre monumental, amb unes formes i dimensions excepcionals i una antiguitat calculada de més de 250 anys.

boscos de tardor, Catalunya, Terres de l'Ebre


Per acabar, us deixo l'enllaç al mapa de localització de la Fageda del Retaule , perquè té un accés complicat.


Posts del meu blog relacionats

Els colors de la tardor - 2a part

Serra de Catllaras a la tardor Fageda Santuari de Falgars Alt Bergueda La Pobla de Lillet



>>>>>>







- Els colors de la tardor (3a part)

Bosc de Conangles a la tardor Fageda Val d'Aran Pirineu de Lleida



>>>>>>





-Relats d'altres viatjers #PostAmics :

- Els amics i bloguers de viatges VolandoVoy  en el seu post d'excursions d'un dia des de Barcelona detallen 2 itineraris per  Santa Fe i Fageda i d'en Jordà.

- L'amic bloguer La tortuga se mueve ens proposa al seu post una atractiva excursió per El volcà del Croscat i la Fageda d'en Jordà



LOS COLORES DEL OTOÑO


Ya estamos en otoño, una época que para muchas personas es triste y gris, dado que supone el regreso al trabajo y la rutina después de las vacaciones de verano; los días se acortan notablemente, hace más mal tiempo, bajan las temperaturas... En fin, esto es la parte negativa del otoño, porque de cosas positivas tiene muchas y una de las mejores que nos ofrece el otoño es el magnífico espectáculo de los bosques caducifolios cuando sus hojas cambian de color y encontramos una variedad cromática impresionante: desde el verde y amarillo hasta el marrón y rojo. Es una maravilla de la naturaleza  que no os podéis perder y por eso a continuación os recomendaré unos cuántos bosques caducifolios de hayas de la geografía catalana para perderos y que tenéis que visitar en fechas próximas, antes de que pierdan las hojas:





HAYEDO D'EN JORDÀ (Fageda d'en Jordà)



Es posiblemente el hayedo más popular de Cataluña , muy probablemente influido por el hecho que el gran poeta Joan Maragall le dedicó un poema.

Se encuentra en la provincia de Girona, a muy pocos km. de Olot y dentro del Parque Natural de la Zona Volcánica de la Garrotxa.

Si sólo queréis visitar el hayedo, está a 5 minutos escasos del aparcamiento de la carretera y está muy  indicado. Ahora bien, aconsejo no limitaros a visitar únicamente el hayedo d'en Jordà, sino alargar el recorrido y subir hasta el cráter del volcán de Santa Margarida, cuyo interior alberga una pequeña ermita.

Una 2a recomendación es visitar el pueblo medieval de Santa Pau, a muy pocos km. del hayedo.





EL MONTSENY



Se encuentra en la comarcas del Vallès Oriental, la Selva y Osona, entre las provincias de Barcelona y Girona.

Su peculiar situación y climatología ha permitido que tenga una biodiversidad casi única en Cataluña, incluso con algunos endemismos, y encontramos desde el hábitat típico de bosque mediterráneo de encinas y arbustos en las cotas bajas, hasta bosques de pino negro, abetos y hayas en las zonas más altas y/o con orientación norte, más propios de regiones alpinas.
Esto ha sido motivo más que suficiente para que se le reconozca una doble protección legal: por una parte está catalogado como Parque natural, y por otra como Reserva de la Biosfera (MAB) por parte de la Unesco



Dentro de los hayedos, recomiendo especialmente el de Santa Fe, situado a los pies del Turó de l'Home y de las Agudes y de muy fácil acceso por carretera, que de hecho la cruza por el medio. El hayedo de Santa Fe tiene un pequeño embalse, que en días claros y soleados permite contemplar el espectáculo del reflejo de los cromatismos de las hayas en sus aguas igual que si fuese un espejo.



EL CADÍ-MOIXERÓ



Es un macizo montañoso del Prepirineo catalán, situado a caballo de las comarcas del Bergadán, Cerdanya y Alto Urgell, y es el único Parque Natural de Catalunya que se extiende por 3 provincias: Barcelona, Lleida y Girona.


Os recomiendo en particular 2 hayedos de este Parque Natural:



-Bosque de Gresolet: es un hayedo situado en las proximidades del Santuario- Refugio de Gresolet, y se llega desde Saldes, por una pista forestal de tierra en buen estado. 

Además de la belleza del bosque se añade la espectacularidad de encontrarse a los pies de la cara Norte del Pedraforca, y sus míticas paredes verticales.



-Hayedo del Hoyo d'en Pere: Está cerca de Gréixer, pequeña pedanía a la que se llega desde Bagà 1º por carretera y después por pista forestal no recomendable para turismos. Desde la carretera se puede llegar hasta Gréixer en unos 30 minutos a pie por la pista, y después son necesarios 30 o 40 minutos más para llegar al hayedo.



A diferencia del Hayedo de en Jordà y del Montseny, estos 2 bosques del Parque Natural del Cadí tienen una extensión más pequeña, a la vez que son mucho más desconocidos por el público en general, y por lo tanto es mucho más probable pasear por estos 2 hayedos totalmente en solitario sin encontrar otros excursionistas.



GREVOLOSA



Hayedo situado en el Nordeste de la Comarca de Osona (provincia de Barcelona), dentro del término municipal de Sant Pere de Torelló y muy cerca del Collado de Bracons.

Su acceso es desde la antigua carretera de Sant Pere de Torelló al Collado de Bracons (ctra. BV-5224): Se tiene que dejar el coche poco despúes del km. 23 de la mencionada carretera, junto al indicador “El Molino de Bracons”. Desde este punto, se tarda 1 hora aproximada en llegar al hayedo. 

Personalmente de todos los bosques caducifolios que detallo aquí es el que encuentro más especial y bonito, con 3 hayas declaradas oficialmente como árboles monumentales y con alturas superiores a los 40 m.



Aquí tenéis un enlace a una web donde detalla muy bien el acceso a la Grevolosa, dado que si no se conoce puede ofrecer alguna complicación llegar al lugar:










HAYEDO DEL RETABLO



No podía acabar el artículo sin incluir un bosque de las "olvidadas" "Terres de l'Ebre"(Tierras del Ebro).
Este hayedo es el más meridional de los Países Catalanes y se encuentra dentro de los límites del Parque Natural dels Ports, en el Suroeste de la provincia de Tarragona, y muy cerca ya de la demarcación de Castellón.

De todos los bosques caducifolios que os he seleccionado, este es el que tiene su acceso más largo y complejo, tanto con el vehículo para llegar hasta el punto de salida, como después a pie (unas 2 horas). 

Para acceder hay que ir hasta el embalse de Ulldecona en la provincia de Castellón por la carretera CV-105, y después de atravesarlo tenéis que girar a la derecha por una pista forestal sin asfaltar y seguirla durante unos 17 km hasta el área de ocio de la Fou, donde se aparca el vehículo y se empieza a andar. Podríais continuar por la pista hasta la Fuente del Tejo, pero se encuentra en mal estado. 



De este hayedo destaca especialmente un ejemplar de haya única, denominada Faig Pare (Haya Padre), catalogado como árbol monumental, con unas formas y dimensiones excepcionales y una antigüedad calculada de más de 250 años.



Para acabar, os dejo el link de la web del Parque Natural dels Ports, con un mapa donde detalla la localización del Faig Pare y el Hayedo del Retablo, porque tiene un acceso complicado:


Posts de mi blog relacionados

Los colores del otoño - 2a parte

-Los colores del otoño - 3a parte


-Relatos de otros viajeros #PostAmigos :

- Los amigos y blogueros VolandoVoy  en su post dedicado a excursiones de 1 día desde Barcelona detallan 2 itinerarios por  Santa Fe de Montseny y la "Fageda d'en Jordà"

- El amigo bloguero La tortuga se mueve nos propone en  su post una atractiva excursión por El volcán del Croscat y la Fageda d'en Jordà

Comentaris

  1. Me encanta tu blog. Soy una persona a la que la naturaleza le da la vida y estar viviendo en una gran urbe me agobia. No obstante cuando entro aquí me enamoro de los paisajes que tengo al alcance. Gracias por compartirlos con todos nosotros. Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ala, pues ya sabes lo que tienes que hacer: ponte unas botas y a pasear por estos bosques tan bonitos. Además Santa Fe de Montseny está a sólo 1 hora de coche de Barcelona ;) Gracias por tu comentario

      Elimina
  2. Pels aficionats a la fotografia com jo poder perdre'ns per un d'aquests magnífics boscos que ens envolten és una meravella. Ara que tornem a ser a la tardor trauré un dia d'aquestes la càmera a passejar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra, certament la tardor és una època meravellosa per gaudir de la natura, i si tens l'al.licient de la fotografia encara més. Gràcies pel comentari

      Elimina
  3. Recordem haver llegit aquest article fa un any, realment cada tardor donen ganes d'anar a la fageda d'en Jordà, tot el que sigui natura ens encanta! :)

    ResponElimina
  4. Hola nois,
    si teniu ganes de descobrir nous llocs, per què no proveu d'anar a la Grevolosa? és una fageda poc coneguda, i per tant molt menys massificada que la d'en Jordà. No us en penedireu. Gràcies pel comentari

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT