EN TERRA DE FARAONS: EGIPTE 1ª part – introducció a l’Antic Egipte: jeroglífics i piràmides

Això és el relat de l’estada d’una setmana a Egipte, un país amb un patrimoni cultural més que envejable i universalment conegut per tothom.

No obstant, 1r de tot crec oportú fer una aproximació histórica i geogràfica d’Egipte i la començaré amb 2 preguntes-reflexions: qué ha aportat Egipte en la història de la humanitat? Qué l’ha fet tan especial ?

És precisament la paraula “història” una de les principals singularitats d’Egipte: junt amb Mesopotàmia és la 1ª civilització considerada plenament històrica. I us preguntareu: això qué vol dir? La resposta és senzilla: l’adopció de l’escriptura, que tradicionalment s’ha considerat com l’element determinant que marca el pas de  Prehistòria o Edat de Pedra a l’Edat històrica.   No obstant, l’escriptura no és l’únic factor determinant, si no que cal afegir-ne d’altres igualment importants com la consolidació i perfeccionament de l’agricultura i ramaderia,  introduïdes durant el Neolític, el coneixement i domini de la metalúrgia, inicialment de coure, els primers models de societats organitzades i jerarquitzades, l’urbanisme.

Egipte inventa l’escriptura jeroglífica a finals del IV Mil.leni aC, si bé no existeix unanimitat respecte quines són les mostres més antigues de jeroglífics: alguns egiptòlegs creuen que són les trobades per l’equip de l’arqueòleg alemany Gunther Dreyer a Abydos, a la suposada tomba del període predinàstic del rei Horus Escorpí I, i que estan datades per Carboni 14 amb una antiguitat de 3.250 aC.
En canvi altres opinen que podrien correspondre a una escena mural de les pintures de la “ Tomba número 100” del període predinàstic tardà, fase Nagada IIc-d, a Hieracómpolis. Aquestes pintures tenen una cronologia una mica anterior a les restes d’Abydos, que són de la fase Nagada III, però alguns autors són del parer que no ens trobem “stricto sensu” davant de jeroglífics, sino que es tracta de signes precursors de l’escriptura jeroglífica.


Detall d'escriptura jeroglífica als temples de Karnak


En la meva opinió, l’altre gran element emblemàtic de l’Antic Egipte és el següent: les PIRÀMIDES, les úniques construccions de la humanitat que continúen dempeus després de més de 4.500 anys de ser edificades. 
Atès que s’han escrit mil.lers d’estudis i de teories sobre el seu origen i misteris, només remarcaré un fet que considero molt important sobre les pirámides: al 2010 es van fer públics els resultats de les darreres excavacions  en un àrea molt propera a les pirámides de Gizeh i les conclusions van ser sorprenents i molt “revolucionàries”: els que van participar en la construcció de les pirámides no eren esclaus, sino treballadors assalariats, segons es desprèn després d’haver excavat algunes tombes. El fet que aquests enterraments anessin acompanyats d’ofrenes de recipients ceràmics amb aliments per a la vida al més enllà, i que tinguessin l’honor d’estar emplaçats molt aprop de la tomba o piràmide del seu Faraó, evidencia que rebien un  tractament funerari impensable per a un esclau.Piràmide de Khufu (Kheops), Gizeh


Si voleu ampliar informació sobre les piràmides aquí us deixo un enllaç a una web molt interessant:

Les Piràmides de Gizeh van ser construides durant la IV dinastia de Faraons, que pertany a l’època anomenada Imperi Antic, amb una data aproximada de 2.500 aC.; però aquests fets i altres dades  que entren més plenament al terreny de la història i cronologia de l'Antic Egipte els relataré una mica més detalladament a la propera publicació del present blog.EN TIERRA DE FARAONES: EGIPTO 1ª parte - introducción al Antiguo Egipto: jeroglíficos y pirámides


Esto es el relato de la estancia de una semana en Egipto, un país con un patrimonio cultural más que envidiable y universalmente conocido por todo el mundo .

No obstante, 1º de todo creo oportuno hacer una aproximación histórica y geográfica de Egipto y la empezaré con 2 preguntas-reflexiones: que ha aportado Egipto en la historia de la humanidad? Que lo ha hecho tan especial ?

Es precisamente la palabra “historia” una de las principales singularidades de Egipto: junto con Mesopotamia es la 1ª civilización considerada plenamente histórica. Y os preguntaréis: esto que quiere decir? La respuesta es sencilla: la adopción de la escritura, que tradicionalmente se ha considerado como el elemento determinante que marca el paso de Prehistoria o Edad de Piedra a la Edad histórica. No obstante, la escritura no es el único factor determinante, si no que hay que añadir otros igualmente importantes como la consolidación y perfeccionamiento de la agricultura y ganadería, introducidas durante el Neolítico, el conocimiento y dominio de la metalurgia, inicialmente de cobre, los primeros modelos de sociedades organizadas y jerarquizadas, el urbanismo...

Egipto inventa la escritura jeroglífica a finales del IV Milenio a.C., si bien no existe unanimidad respecto cuales son las muestras más antiguas de jeroglíficos: algunos egiptólogos creen que son las halladas por el equipo del arqueólogo alemán Gunther Dreyer en Abydos, en la supuesta tumba del periodo Predinástico del rey Horus Escorpión I, y que están datadas por Carbono 14 con una antigüedad de 3.250 a. C.
En cambio otros opinan que podrían corresponder a una escena mural de las pinturas de la “ Tumba número 100” del periodo Predinàstico Tardío, fase Nagada IIc-d, en Hieracómpolis. Estas pinturas tienen una cronología un poco anterior a los restos de Abydos, que son de la fase Nagada III, pero algunos autores son del parecer que no nos encontramos “stricto sensu” ante jeroglíficos, sino que se trata de signos precursores de la escritura jeroglífica.


En mi opinión, el otro gran elemento emblemático del Antiguo Egipto es el siguiente: las PIRÁMIDES, las únicas construcciones de la humanidad que continúan en pie después de más de 4.500 años de ser edificadas. 
Dado que se han escrito miles de estudios y de teorías sobre su origen y misterios, sólo remarcaré un hecho que considero muy importante sobre las  pirámides: en el 2010 se hicieron públicos los resultados de las últimas excavaciones en un área muy cercana a las pirámides de Giza y las conclusiones fueron sorprendentes y muy “revolucionarias”: los que participaron en la construcción de las  pirámides no eran esclavos, sino trabajadores asalariados, según se desprende después de haber excavado algunas tumbas. El hecho de que estos enterramientos fueran acompañados de ofrendas de recipientes cerámicos con alimentos para la vida en el más allá, y de que tuvieran el honor de estar emplazados muy cerca de la tumba o pirámide de su Faraón, evidencia que recibían un tratamiento funerario impensable para un esclavo.

Si queréis ampliar información sobre las pirámides, aquí os dejo un enlace a una web muy interesante:
Pirámides

Las Pirámides de Giza fueron construidas durante la IV dinastía de Faraones, que pertenece a la época llamada Imperio Antiguo, con una fecha aproximada de 2.500 a. C.; pero estos hechos y otros datos que entran más plenamente en el terreno de la historia y cronología del Antiguo Egipto los relataré algo más en detalle en la próxima publicación del presente blog.

Comentaris

 1. De ben segur que Egipte a aportat a la història molt més que altres civilitzacions, estaven molt més avançats que ningú altre! :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Certament encara em faig creus de com van ser capaços d'aixecar les piràmides en aquella època, perquè la Gran Piràmide de Kheops té una increïble precisió en els càlculs i proporcions que avui en dia és molt díficil d'igualar

   Elimina
 2. Que buenos recuerdos. Egipto un país para visitar una y otra vez.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sin duda volvería a Egipto, porque en sólo 1 semana puedes ver tan poca cosa. Lo que hay que esperar es a que la situación política mejore...

   Elimina
 3. Vaig tenir la sort d'anar a Egipte fa uns anys i sense dubte, quan vaig estar a l'interior d'una piràmide, vaig sentir que estava en un lloc màgic. Què deu tenir Egipte que ens fa somniar d'aquesta manera?

  ResponElimina
  Respostes
  1. És difícil de respondre, però sí, Egipte és un lloc màgic que hipnotitza

   Elimina
 4. El Antiguo Egipto sinónimo de misterio y magia. Un excelente trabajo. Para mi esta civilización ha aportado la ilusión de comunicarse con el más allá y la grandeza de su arquitectura les hace especiales. Creo que he contestado a tus dos preguntas, no?
  Un saludo de
  Pedro VQ

  ResponElimina
 5. Sí Pedro, es buena respuesta, y desde luego su arquitectura es única.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT