CAP DE SETMANA A LA CONCA DE BARBERÀ (TARRAGONA) - maig 2014


  Versión en español


 English version



Conca de Barberà Tarragona



Com molts sabeu, tinc una preferència i una debilitat per compartir amb vosaltres indrets del meu país, Catalunya, i que així pugueu anar descobrint les joies que amaga, que són moltíssimes.

Bé, avui tornem a visitar Catalunya, i anirem a una zona amb la qual tenia un deute pendent – ho reconec –, que és Tarragona, perquè no li havia dedicat cap article sencer. Que jo recordi només he fet una petita menció a les comarques tarragonines quan vaig publicar la primera part dels boscos de tardor catalans , en què aconsellava visitar la Fageda del Retaule als Ports.

En aquesta ocasió relataré la nostra experiència viscuda durant un cap de setmana a la comarca de la Conca de Barberà, situada a l’interior, a uns 45 km. al Nord de la ciutat de Tarragona.

Mapa de la Conca de Barberà Tarragona


1r dia – divendres 16 de maig


Arribem a l’hotel Villa Engracia, situat a l’Espluga de Francolí, a darrera hora de la tarda.


Hotel Villa Engracia Les Masies l'Espluga de Francolí

L'Hotel Villa Engracia, a les Masies (l'Espluga de Francolí)


La ubicació de l’hotel és privilegiada bàsicament per 2 motius:
En 1r lloc perquè està al llogarret de les Masies, una zona molt tranquil.la, fora del nucli urbà de l’Espluga de Francolí.
I en 2n lloc perquè és a menys d’1 km. del Monestir de Poblet, un dels momunents més bonics de l’art romànic cistercenc i declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Precisament la primera presa de contacte que tenim amb el Monestir de Poblet no podia ser millor, perquè coincideix amb el capvespre i ens permet contemplar l’espectacle de la posta de sol darrera el Monestir.

Monestir Cistercenc de Poblet Conca de Barberà

Capvespre a Poblet

Compartirem el sopar amb molt bona companyia, perquè aquest cap de setmana coincidirem amb 3 grans bloggers: La Bea de xperimentando.com, la Julia de unmundodexeperiencias.com, i la Laura de meridiano180.com.



2n dia – dissabte 17 de maig

La primera activitat programada del dia és de les que de ben segur no deixa indiferent a ningú, perquè farem ESPELEOLOGIA.

I contràriament al que poguéssiu imaginar-vos, la cova no es troba pas en un indret recòndit i allunyat, sinó que és al subsòl mateix de l’Espluga de Francolí. Increïble, no?

La cova en qüestió s’anomena les Coves de l’Espluga, va ser descoberta accidentalment l’any 1853, i fins el 1994 no va estar acondicionada per a la seva visita museística.

La cova és important en 2 aspectes:

-1r a nivell arqueològic, perquè les diverses campanyes d’excavacions han evidenciat que la cova ja s’ocupa estacionalment durant el Paleolític Mig – l’home de Neanderthal –, continua al Neolític, Bronze i fins l’època romana, en què l’entrada de la cova queda tapada a causa dels despreniments i de l’aportació de sediments de les riuades.

-2n a nivell geològic, atès que amb gairebé 3.600 m. de galeries descoberts i explorats, són les 7es més llargues del món en conglomerat.

Espeleologia a les Coves de l'Espluga Espluga de Francolí Conca de Barberà

Preparant-nos per a la visita espeleològica, nervis a flor de pell


La visita comença pel recorregut més “turístic” de les coves, ja que és la zona que s’ha museïtzat, amb reproduccions a escala natural de les comunitats humanes que van habitar la cova en les diferents èpoques: els caçadors-recol.lectors del  Paleolític, els 1rs agricultors i ramaders neolítics..., tot acompanyat de plafons explicatius.

Al final de tot del museu la galeria es fa més petita i estreta i és quan comença la visita espeleològica, que la realitza l’empresa local  Drac Actiu.

Inicialment la cova no té aigua, però arriba un moment en què ens trobem amb la sorpresa d’un riu subterrani, que remuntarem uns centenars de metres amb l’aigua fins la cintura fins arribar a una galeria on el pas està sifonat. Aquest corrent subterrani, quan surt a la superfície rep el nom del conegut riu Francolí.

En resum, és una experiència 100% recomanable que a tot el grup ens va encantar.

Aquest és el video que va gravar la Julia de  unmundodeexperiencias.com de la nostra experiència espeleològica:





Finalitzada l’activitat espeleològica després de gairebé 4 hores que van passar “volant” tornem a l’hotel Villa Engracia on ens espera un dinar d’aquells que el periodista esportiu Jordi Rovirosa catalogaria com “apostoflant”(sensacional).

Ens han preparat un sortit de carns a la brasa - xai, botifarra, pollastre, llom...-, acompanyat de deliciosos vins de la zona – DO Conca de Barberà -  i d’una salsa romescu extraordinària.

Havent dinat tenim la 2a activitat del dia: la Burricleta, que ens han preparat conjuntament Drac Actiu amb burricleta.com

La burricleta consisteix en una bicicleta assistida d’un motor elèctric que funciona amb bateria recarregable.
És per tant una activitat apta per a totes les edats i condicions físiques, atès que l’esforç que has de fer pedalejant és molt inferior respecte les bicicletes convencionals.

Burricleta Conca de Barberà

"Això de la burricleta és segur?, i frena bé?"


Durant la ruta que fem amb la burricleta passem per Poblet, i podem aprofitar per a fer una ràpida visita a l’església del Monestir, que adquireix una gran importància a la Baixa Edat Mitjana, donat que esdevé el Panteó Reial oficial a partir del Rei Pere III el Cerimoniós  (1319-1387).

No obstant Poblet no només és rellevant a nivell monumental, sinó també en l’aspecte mediambiental, ja que el bosc de Poblet té un gran valor ecològic; trobem una diversitat d’espècies vegetals que el fan únic: alzinars, pinedes, teix, rouredes. Precisament aquest darrer arbre té una varietat, el roure reboll, que a Catalunya només es localitza als boscos de Poblet.
És per tots aquests motius que el bosc de Poblet gaudeix de la protecció oficial de Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) des de 1984.

Portada de l'església del Monestir cistercenc de Poblet Vimbodí Conca de Barberà

Davant la portada de l'església del Monestir de Poblet


Si aneu per la zona, us recomano fer alguna excursió a peu per alguns dels itineraris senyalitzats del PNIN de Poblet, i podeu fer-ho per lliure, o bé  amb l’empresa DracActiu, que són els guies oficials del PNIN.

Quan finalitzem l’activitat de la burricleta és gairebé l’hora de sopar.


3r dia – diumenge 18 de maig

Avui serà un dia molt més relaxat, amb una activitat matinal que no suposa cap desgast físic: en primer lloc farem um recorregut per les instal.lacions de l'hotel, que tenen més de 100 anys d'història, ja que es va fundar inicialment com a balneari l'any 1.888, aprofitant la proximitat d'unes fonts d'aigua ferruginoses, de propietats minero-medicinals.

Hotel Villa Engracia Font del Ferro Les Masies l'Espluga de Francolí Conca de Barberà

La Font del Ferro, restes de l'antiga activitat balneària de Villa Engracia


Finalitzat el passeig per les instal.lacions de l'hotel, visitarem el castell medieval de Milmanda, propietat de les Bodegues Torres.

El castell de Milmanda es va construir al S. XII en un indret on prèviament havien existit assentaments ibers, grecofenicis i romans.


Castell de Milmanda Conca de Barberà Bodegues Torres


Castell de Milmanda



Pocs anys més tard de la seva construcció, l’any 1163 passa a dependre del Monestir de Poblet, i es transformarà en una granja.

Amb les desamortitzacions de Mendizábal al S. XIX el castell s’abandona fins que al S. XX és adquirit per les Bodegues Torres.

Les Bodegues Torres, a més d’emprendre la restauració del castell tornen a plantar vinya, amb una forta aposta per vins de molta qualitat.

Un d’ells és el Grans Muralles, que ha rebut molts premis, i l’ampolla del qual pot superar els 100 euros. Malauradament no va ser el vi que ens van posar a la degustació.


Castell de Milmanda Bodegues Torres Conca de Barberà

L'explicació de l'experta enòloga


La visita finalitza a darrera hora del matí, però tenim ganes d’aprofitar el cap de setmana, i per això anirem a dinar a Montblanc i per descomptat, hi farem una visita.

Montblanc és la capital de la Conca de Barberà i el seu nucli antic és un  dels més espectaculars de tota Catalunya, atès que tot el seu perímetre resta emmurallat.


Muralles de Montblanc Conca de Barberà

Montblanc


Montblanc es va fundar vers el 1.150, molt poc després que el territori hagués passat als dominis del Regne Catalano-Aragonès.

Per tal de fomentar el poblament i creixement d’una zona que s’acabava de conquerir, Montblanc es va veure beneficiada pels  diferents  privilegis i favors atorgats pel Rei en forma d’exempcions, concessió de fires i mercats...

Tot això fa que ràpidament la vila esdevingui important tant a nivell econòmic, com administratiu, fins el punt que durant la 1a meitat del S. XIV Montblanc arribarà a ser la 7a ciutat més poblada de Catalunya.


Nucli antic de Montblanc Conca de Barberà

Nucli medieval de Montblanc


Per tant, no és d’estranyar que Montblanc hagués pogut finançar la construcció de les imponents muralles així com de la gran església gòtica de Santa Maria.

Un altre aspecte que convé conèixer és que alguns autors, entre ells el gran etnòleg i folklorista català Joan Amades, situen Montblanc com l’escenari de la Llegenda de Sant Jordi , el Patró de Catalunya.
Precisament al voltant de Sant Jordi – el 23 d’abril – es celebra a Montblanc la Setmana Medieval, que ha adquirit un gran prestigi.

Seguint amb el tema de la cultura popular, esmentaré que durant el nostre passeig pel nucli medieval de Montblanc, tenim el privilegi de coincidir amb una gran manifestació universal de la cultura catalana: els castellers, les torres humanes que en dates recents – l’any 2010- la Unesco ha reconegut oficialment com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Castellers a Montblanc Conca de Barberà

Castellers a la Plaça Major de Montblanc


Amb els castellers i castells dono per finalitzat el relat d'aquest fantàstic cap de setmana per la Conca de Barberà.



Postamigo











Comentaris

  1. Qué buen finde que pasamos!! Desde luego una zona 100% recomendable. Un abrazo, amigos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Bea,cierto, fue un finde genial y muy #WTF ;) Ya has comprobado que os hice algún "robado". Ya me pensaré si lo envío a Hola o Lecturas, según lo que me den. Un abrazo

      Elimina
  2. Reconec que la província de Tarragona també és la meva assignatura pendent. Quin cap de setmana més complert!! Tot i que jo hagués tingut problemes amb l'espeleologia, ho confesso.

    ResponElimina
  3. Això de l'espeleologia a primer cop d'ull espanta una mica a qui no l'ha practicat mai, i a més amb tota la premeditació del món els monitors et fan venir la por al cos. Però aquestes coves no són en absolut problemàtiques. Només tens 2 petits passos on has d'arrossegar-te. Gràcies pel teu comentari. Salutacions

    ResponElimina

    ResponElimina
  4. Dani! gracias por compartir el vídeo la hemos pasado muy bien... y gracias por llevarnos a descubrir Montblanc me encantó y al fin me creíste lo de Sant Jordi... jajajaja Saludos y hasta la próxima aventura :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un placer haber compartido un gran fin de semana con vosotras y que hubieséis podido descubrir Montblanc. Espero que podamos compartir otra experiencia más adelante. Curioso lo de la Leyenda de Sant Jordi, que no supiera que se situa en Montblanc. No se lo digas a Artur Mas, que aún será capaz de expulsarme de Catalunya ;) Un abrazo

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ