L'ALPUJARRA GRANADINA: LA VALL DEL RIU POQUEIRA (ANDALUSIA)



Pampaneira Alpujarra Granadina Andalucia Sierra Nevada



L'Alpujarra és una regió històrica d’Andalusia que s’estén per una part de les províncies de Granada i d’Almeria.

Està documentada la presència humana a la zona des de finals de la Prehistòria, si bé l’època de màxim esplendor és durant l’ocupació islàmica, especialment a partir del S. XI, amb els regnes Taifes, quan la regió esdevé un importantíssim centre productor de seda, que proporciona una gran prosperitat i riquesa.

Mapa de la Alpujarra Granadina Barranco del Poqueira

Mapa de localització de l'Alpujarra granadina amb els 3 pobles del Barranco de Poqueira


Malgrat la conquesta de Granada per part dels Reis Catòlics, els habitants moriscs   van poder continuar vivint a l’Alpujarra, perquè la seva religió, costums i propietats van ser respectats – excepte els anys en què el Cardenal Cisneros  va mantenir una política més intransigent, que va causar algunes revoltes, la més important d’elles l’any 1500-.

Durant el Regnat de Felip II la situació canvia, ja que  l’any 1567 publica un edicte anomenat “Pragmàtica Sanción”, que prohibeix la llengua i costums dels moriscs, i ben aviat, l’any següent, es produirà una revolta general a l’Alpujarra.

Alpujarra Granadina Barranco del Poqueira Andalucia Sierra Nevada

Barranco del Poqueira, un dels primers focus de la Revolta de les Alpujarras l'any 1568


Aquesta rebel·lió s’aconsegueix eradicar  l’any 1570, i va tenir com a conseqüència més important la deportació de més de 80.000 moriscs cap a altres zones de la Corona de Castella.
Això va suposar una gran decadència econòmica per a la regió, atès que els nous pobladors de l’Alpujarra, vinguts bàsicament d’altres zones d’Andalusia, del Llevant Penisular, i de la Manxa, no van poder continuar amb la pròspera indústria de la seda ni amb l’eficient sistema de regadiu, tots 2 introduïts pels àrabs.

Finalitzada aquesta breu introducció històrica em centraré en els pobles de l’Alpujarra que vam visitar, concretament 3, situats a l'Alpujarra Alta, a la vall del riu Poqueira, a la província de Granada.

Aquests 3 pobles són Capileira, Bubión i Pampaneira, situats al marge esquerre del riu Poqueira, que neix a Sierra Nevada, als peus del cim més alt de la Península Ibèrica, el Mulhacén.

Aquests 3 pobles tenen una marcada personalitat, amb una arquitectura més pròpia del Nord d’Àfrica, resultat de la presència  a l’Alpujarra de població d’origen bereber durant molts segles.

Són pobles molt ben adaptats al pendent del terreny i les cases tenen una forma cúbica, d’una o dos plantes, amb les façanes emblanquinades amb cal, el sostre pla, - els anomenats “terraos”-, i unes característiques xemeneies troncocòniques rematades amb un barret de pissarra.

Alpujarra Granadina Terrao Sierra Nevada Barranco del Poqueira Andalucia

Típica casa de l'Alpujarra amb el "terrao" pla i la xemeneia troncocònica



Els terrats –“terraos” de les cases tenen una especial tècnica constructiva, que utilitza materials de la zona com la fusta, el canyís i la “laúna”, una argila magnèsica impermeabilitzant, ja usada a la Prehistòria. És de destacar que els “terraos” s’aprofitaven com a lloc per assecar tant els productes agrícoles, com els productes carnis, o bé per estendre la roba.

El tinao és un altre element característic de l’arquitectura de l’Alpujarra, i es tracta d’un tram cobert del carrer que passa sota els habitatges que ocupen els 2 costats del carrer.


Alpujarra Granadina Barranco del Poqueira Sierra Nevada Andalucia


Tinao de l'Alpujarra




Per si us interessa aprofundir, aquí teniu un interessant enllaç de l' arquitectura de l'Alpujarra 

Ara us mostraré unes fotografies i una breu descripció de cadascun dels 3 pobles del Barranco del Poqueira: 

Pampaneira és el primer poble que trobem de la vall, a una altitud de 1.058 m. i el seu topònim deriva del mot llatí “pampinus”, pàmpol,  que s’interpreta com a terreny de vinyes, antigament presents per la zona. Està catalogat com a Conjunt Històric des de 1982.

Pampaneira Alpujarra Granadina Barranco del Poqueira Sierra Nevada Andalucia

Pampaneira


Bubión és el segon poble de la vall, situat a 1.300 m. d’altitud i destaca l’església mudèjar del S. XVI, construïda a la part inferior del poble i al costat d’una antiga torre de defensa.


Bubion Alpujarra Granadina Barranco del Poqueira Sierra Nevada Andalucia

Bubión


Capileira és el poble més alt de la vall, a 1.436 m. d'altitud, i a l’igual que Pampaneira està declarat Conjunt Històric.
A l’estar situat a major alçada és el que té les millors vistes de la vall i dels cims de Sierra Nevada.

Capileira Granada Alpujarra Barranco del Poqueira Sierra Nevada Andalucia

Capileira


Des de Capileira surt una pista, només afaltat el tram inicial, però apta per a turismes, que ens porta fins la Hoya del Portillo, a 2.150 m., ja situada dins del  Parc Nacional de Sierra Nevada, que és punt de sortida d’itineraris de diversa dificultat com  el del Refugi Poqueira, 7 Lagunas, o fins i tot alguns pics de més de 3.000 m com Veleta o Mulhacén (s’aconsella pujar aquests cims en 2 dies, degut al fort desnivell i les moltes hores de caminada).


Hoya del Portillo Alpujarra Granada Sierra Nevada Barranco del Poqueira Andalucia

La Hoya del Portillo, una de les portes d'entrada del Parc Nacional de Sierra Nevada a l'Alpujarra


Fins aquí aquest petit recorregut pels 3 pobles del Barranco del Poqueira, una zona molt interessant de conèixer tant a nivell de patrimoni cultural, com per a gaudir de la natura i d’excursions a peu pel Parc Nacional de Sierra Nevada.

Només em falta afegir que és una ruta ideal per a realitzar en sol dia tant des de Granada com des d’alguna localitat turística de la Costa Tropical com Almuñécar o Motril, atès que té un accés molt còmode i ràpid per autovia primer, i per carretera després.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT