48 HORES A LYON - 1A part: VIEUX LYON I FOURVIÈRE










Lyon (Lió en català) és la capital de la regió francesa de Rhône-Alps, essent la 3a ciutat més poblada del país amb més de 450.000 habitants.
Malgrat haver-hi passat per autopista en diferents ocasions, fins el moment mai ens hi havíem aturat, i la veritat és que ens perdíem una excepcional ciutat.

Finalment amb l’excusa d’una excel.lent oferta dels bitllets de TGV/AVE hem pogut visitar-la.

Abans de comentar les zones i monuments de més interès de la ciutat, començaré amb uns breus apunts històrics, que ajuden a entendre millor la ciutat i els seus barris:

MARC HISTÒRIC


Lyon va ser fundada “oficialment” pels romans l’any 43 a C amb el nom de Colonia Copia Felix Munatia Lugdunum, si bé les excavacions arqueològiques han fet palès que la zona ja estava habitada almenys des del S VI aC.

Pocs anys més tard -concretament l’any 27 aC- Lugdunum esdevé la capital de la Província romana de la Galia Lugdunensis, en el marc de les reformes administratives que emprèn l’Emperador August, que divideix la Gàlia en 4 províncies.

Fourvière, Lugdunum

Antic carrer romà de Lugdunum, al districte de Fourvière


Durant aquesta brillant etapa es construeixen nombrosos edificis i monuments públics, així com la ciutat s’amplia notablement.
Afortunadament encara es conserven dempeus unes quantes restes romanes repartides pels districtes de Fourvière, Vieux Lyon i Croix Rousse.

A partir de finals del S III d C Lugdunum entra en declivi, en part perquè deixa de ser capital de Província romana i la seu es trasllada a Treveris (actual Trier, Alemanya).

La ciutat comença a recuperar-se tímidament durant l’època de Carlemany – S VIII i IX – amb l’activitat comercial i artesanal i  creix en població i extensió.

L’any 1312 s’annexiona al Regne de França, i un segle més tard esdevé una de les ciutats europees més importants tant a nivell econòmic com comercial i intel.lectual.

En aquest espectacular creixement econòmic hi juguen un paper molt important la nova indústria de la impremta –inventada l’any 1455 per l’alemany Guttemberg- , la  producció i comerç de la seda, la banca i finances, i les 4 fires anuals que organitza la ciutat.

Vieux Lyon, Unesco World Heritage, Rhône-Alpes

Carrer del Vieux Lyon, el barri medieval i renaixentista


Un clar testimoni de la prosperitat d’aquesta època és el barri de Vieux Lyon, on residien l’aristocràcia, l’alt clergat, alguns artesans i la burgesia, impulsora de gran part d’aquests canvis i nous negocis.

El S XIX és un altre moment important en la història de la ciutat, atès que la indústria  tèxtil de la seda dóna un nou impuls econòmic a la ciutat.

Arriben nous immigrants per a treballar a les manufactures sederes, que majoritàriament s’instal.len a la zona situada al voltant del turó de Croix Rousse, fins aquell moment només ocupada per alguns convents d’ordes religiosos.
Els nous edificis que s’hi construeixen tindran la doble funció de taller i habitatge dels  obrers de la seda, els anomenats “canuts”.

En el marc d’aquests importants canvis del segle XIX, l’any 1828 neix a Lyon “Le Devoir mutuelle” una de les primeres mútues i cooperatives obreres de tota França.

Croix Rousse, Lyon, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Lió, Rhône-Alpes, France, França

Típic carrer de Croix Rousse, el barri dels "canuts", els obrers de la seda


Igualment és de destacar que Lyon va ser escenari de diferents revoltes obreres (anys 1831, 1834 i 1848) com a resultat del descontent per la precàries condicions laborals, i  van ser durament reprimides, amb centenars de víctimes mortals i milers de detinguts.
 
Finalitzaré el resum històric amb la següent anècdota d’interès: sabíeu que la primera pel.lícula de la història del cinema – “La sortida dels obrers de la fàbrica Lumière”- està filmada a Lyon l’any 1895 pels famosos germans Lumière?

MARC GEOGRÀFIC



Mapa de Lyon, Lió, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, France, França

Mapa del Centre Històric de Lyon, amb la delimitació del perímetre protegit per la Unesco
(font: www.guiadefrancia.org)


Una de les coses per la qual Lyon ens ha seduït és per la peculiar orografia de la ciutat, situada a l’aiguabarreig dels elegants rius Saona i Rhône, amb una allargada i estreta península entre tots 2 rius, i presidida pels turons de Fourvière i Croix Rousse.

El Lloc Històric de Lyon és Patrimoni de la Humanitat des de l’any 1998, amb un àrea protegida que supera les 400 ha., i a nivell turístic podem considerar que hi ha 4 grans sectors ben diferenciats, tots ells inclosos total o parcialment dins la protecció de la Unesco : Vieux Lyon, Fourvière, Presqu’ile i Croix Rousse.

En aquesta primera publicació dedicada a Lyon veurem els districtes de Vieux Lyon i Fourvière:

VIEUX LYON



Vieux Lyon, Catedral gotica Saint Jean Baptiste, Lió, Rhône-Alpes, França, France, Unesco World Heritatge, Patrimoni de la Humanitat

Le Vieux Lyon



Comprèn la zona situada a la riba Oest del riu Saona, als peus del turó de Fourvière, i és el centre neuràlgic de la ciutat medieval i d’inicis de l’època moderna.
És de les zones més conegudes i visitades de tot Lyon, atès que ofereix molts atractius.

Aquests són els més importants:

- La Catedral de Saint-Jean-Baptiste (Sant Joan Baptista), dels S XII al XV, amb clar predomini de l’estil gòtic. En l'actualitat (març 2015) és en restauració i l'interior es pot visitar parcialment.
Darrera la catedral trobem les restes d’un antic temple cristià d’època tardoromana.


Cathedrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon, Vieux Lyon, Unesco World Heritage, Patrimoni de la Humanitat, Catedral gotica, França, France, Rhône-Alpes

Catedral de Sant Joan Baptista


- Els carrers medievals i estrets. El seu eix principal és la rue de Sant Jean, paral·lela  al Saona, i és tot un exemple d’arquitectura dels S XV i XVI.
 No obstant cal recórrer els veïns carrers com la rue du Boeuf o la Juiverie –l’antic call - , on també trobareu abundants testimonis de les  residències de l’aristocràcia, alt clergat i burgesia.

 Molts dels habitatges del S XVI del Vieux Lyon es construeixen seguint models florentins, atès que molts nobles i burgesos de la ciutat toscana s’hi havien instal.lat atrets pel comerç, la riquesa de la ciutat i per interessos polítics.


Vieux Lyon, rue Saint-Jean, rue Juiverie, Lió, Rhône-Alpes, França, France, Unesco World Heritatge, Patrimoni de la Humanitat

Carrer del Vieux Lyon

-Traboules: són petits passatges interiors que comuniquen 2 carrers o més per l’interior de les illes de cases. El seu origen possiblement és medieval, tot  i que alguns ho situen abans, al S IV d C. No són exclusius del Vieux Lyon, perquè també els trobem a Croix Rousse o Presqu’ile i en total són més de 400, si bé menys de la meitat són oberts al públic.

Entre els més bonics i interessants podeu visitar el que està situat al núm. 27 de la Rue Saint-Jean.


Traboule Vieux Lyon, Lió, Rhône-Alpes, França, France, Unesco World Heritatge, Patrimoni de la Humanitat

Un traboule del Vieux Lyon


-Museu Gadagne , ubicat en un bonic palau renaixentista és en realitat un doble museu, perquè l’interior allotja el Museu d’Història i el Museu de les Marionetes.
És possible accedir lliurement fins el pati interior, i contemplar una petita mostra de la bellesa d’aquest palau. No vam entrar a visitar les 2 col.leccions (8 euros visitar tots 2 museus ), però crec que és el més interessant de tots els museus del Vieux Lyon.


En definitiva, el Vieux Lyon és un dels millors exemples de barri medieval-renaixentista més ben conservat de tota Europa, que va salvar-se a inicis dels anys 60 del S XX d’una reforma urbanística que hagués enderrocat bona part d’aquest excepcional patrimoni; la Llei Malraux, de l’any 1962, de protecció del patrimoni històric i estètic de França, ho va evitar.


FOURVIÈRE



Lyon, Fourvière, Teatre romà, Odeó romà, Notre-Dame de Fourvière, Lió, Rône-Alpes, França, France

L'Odeó romà i al fons la basílica de Notre-Dame de Fourvière


És el barri situat al turó de Fourvière, per damunt de la riba Oest del Saona i del Vieux Lyon i va ser l’emplaçament triat pels romans per fundar la ciutat de Lugdunum.

Malgrat haver passat més de 2.000 anys des de la seva fundació, encara podem contemplar i visitar una part important del llegat que ens va deixar l’Imperi Romà: es tracta del Teatre i de l’Odeó, 2 impressionants edificis públics que aprofiten el pendent de la muntanya i que encara es mantenen força ben conservats.

El Teatre es va construir l’any 15 aC, va ser ampliat al S II dC i tenia una capacitat per a més de 10.000 espectadors.

Lyon, Fourvière, Teatre romà, Lió, Rône-Alpes, França, France

Teatre romà


L’odeó es va construir al S II dC. i tenia una capacitat per a uns 3.000 espectadors.

Altres vestigis de l’antiga Lugdunum són presents per la zona: les termes  a la rue des Farges, mausoleus a la Place Wernert,  si bé són molt menys espectaculars i no els vam visitar.

Així mateix cal esmentar que al costat del teatre i l’odeó podeu visitar el  Museu Galo-romà molt aconsellable per als amants de l’arqueologia.
A més de l’interès per les troballes que conté, arquitectònicament és un disseny  molt reeixit, perquè està perfectament integrat dins el turó i passa molt desapercebut. El seu autor va ser l’arquitecte  Bernard Zehrfuss i es va inaugurar l’any 1975.

L´altre element més destacat de Fourvière és la Basílica de Notre-Dame de Fourvière, un gran temple catòlic construït entre 1872 i 1896 damunt les restes d’una anterior església, a l’indret on estava ubicat el fòrum romà.

Lyon, Fourvière, Notre-Dame de Fourvière, Lió, Rône-Alpes, França, France

Basílica de Notre-Dame de Fourvière


És una fusió d’estil romànic i bizantí i és un dels símbols de Lyon, ben visible des dels punts més allunyats de la ciutat.
En aquest sentit les vistes de la ciutat des dels miradors situats a la vora de la Basílica són excepcionals; només per això ja val la pena acostar-s’hi.
Un funicular permet pujar des del Vieux Lyon fins la Basílica de Notre-Dame, si bé es possible fer-ho a peu per un agradable camí que travessa el “Jardin du Rosaire” (Jardí del Rosari).

Panoràmica de Lyon, Fourvière, Notre-Dame de Fourvière, Lió, Rône-Alpes, França, France

Vista panoràmica del Vieux Lyon i de Presqu'ile des de Fourvière


A uns pocs centenars de metres de la Basílica hi ha una gran torre metàlica de 85 m d’alçada, i construïda entre els anys 1892 i 1894 amb motiu de l’Exposició Universal de Lyon de 1894. 

Bé fins aquí la primera part; en el proper article anirem de visita per Presqu'ile, Croix Rousse i Tête d'Or


Lyon - 2a part: Presqu'ile i Croix-Rousse




>>>>>>>>>>

Comentaris

  1. Estuve hace un tiempo en una parada relámpago con mi jefe de trabajo. La verdad es que no recorrimos mucho, pero lo poco que vi no me gustó especialmente. Habrá que dedicarle una parada más atenta.

    Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rul,
      Creo que debes dar una 2a oportunidad a Lyon, no te arrepentirás.
      Saludos

      Elimina
  2. Fa molt bona pinta aquesta ciutat. M'ho apunto perque pot ser una molr bona escapada de cap de setmana llarg, Per cert, sembla que a la catedral es van quedar a mig camí d'acabar les torres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Bona observació això de la Catedral. No sé que dir-te, perquè no he trobat cap web que comenti alguna cosa. Només informen que va patir desperfectes durant les Guerres de Religió del S XVI i durant la Revolució Francesa. Per descomptat que és una boníssima escapada de cap de setmana llarg. Salutacions

      Elimina
  3. Gràcies Eva. Lyon té molt per descobrir, cada districte té el seu encant. Salutacions.

    ResponElimina
  4. Respostes
    1. Sí, des de Fouvière hi ha molt bona panoràmica, i més encara a l'hivern quan els arbres estan sense fulles i tens menys obstacles per contemplar la ciutat ;)

      Elimina
  5. Quan hi van parar l'any passat ja ens va semblar que ens quedaven moltes coses per veure, i llegint la teva entrada es confirma la meva impressió. Haurem de mirar d'atrapar alguna oferta i tornar-hi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra, sí, us aconsello tornar-hi i dedicar-hi almenys 2 dies sencers. També podeu valorar d'anar-hi un pont de 3-4 dies, vosaltres que heu fet uns quants viatges llargs amb cotxe. Total són una mica més de 600 km, gairebé la mateixa distància que ens separa de la Capital del Reino ;)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT