S'AGARÓ, EL LUXE I L'ELEGÀNCIA DE LA COSTA BRAVA





S'Agaró, Costa Brava, Camí de Ronda, Baix Empordà


S’Agaró és una petita localitat de la Costa Brava situada entre Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro que pertany al municipi de Castell-Platja d’Aro.

La història de S’Agaró comença l’any 1916, quan l’industrial  gironí Josep Ensesa i Pujades va adquirir uns terrenys ben a prop del mar.
Les fonts consultades coincideixen en que va ser una operació de compra, excepte el periodista J Ortega Figueiral, que en un article publicat a La Vanguardia apunta que  van ser uns terrenys obtinguts en compensació d’un deute d’un client de l’empresa de farines de Josep Ensesa.



Mapa amb la localització exacta de S'Agaró i dels altres llocs citats


La idea inicial era edificar només la 2a residència de la família Ensesa, però anys més tard el projecte es transforma per a construir-hi una urbanització de luxe o semi-luxe  per a l’alta burgesia catalana, respectuosa amb l’entorn, i seguint els criteris arquitectònics noucentistes de l’època.

L’arquitecte encarregat d’aquest projecte urbanístic va ser el gironí Rafael Masó, que va actuar en sintonia amb Josep Ensesa i Pujades i amb el seu fill Josep Ensesa i Gubert, que també s’hi havia implicat directament.

D’aquesta manera l’any 1924, la primera casa de S’Agaró ja és una realitat, l’anomenada “Senya Blanca”, la 2a residència de la família Ensesa.

Anys més tard, l’any 1932 s’inaugura l’ Hostal de La Gavina, inicialment amb 11 habitacions, en una privilegiada situació dominant la bonica platja de Sant Pol.


Hostal la Gavina, S'Agaró, Costa Brava, Baix Empordà

L'Hostal de La Gavina, un hotel de gran luxe emblemàtic de la Costa Brava


Actualment La Gavina és un hotel de gran luxe de prestigi internacional, on s’han allotjat grans estrelles del cinema i de l’espectacle com Ava Gardner, Elisabeth Taylor, Orson Welles, Sean Connery, U2, Mike Oldfield...
També ha estat escenari d’algunes pel.lícules com "Mr. Arkadin" (Orson Welles) i "Suddenly, Last Summer" (Joseph L Mankiewicz) o de la sèrie de televisió “Tres Estrelles”, dirigida i protagonitzada per la companyia de teatre còmic “El Tricicle”.

L’any 1935 mor Rafael Masó, i és substituït per l’arquitecte Francesc Folguera, que no s’aparta de la línia del seu antecessor, i inicia les obres de l’elegant Camí de Ronda que segueix la costa, que s’inaugura l’any 1959.


Camí de Ronda de S'Agaró, Costa Brava, Baix Empordà

L'espectacular Camí de Ronda de S'Agaró, inaugurat l'any 1959


Així mateix és de destacar que durant el creixement urbanístic desmesurat dels anys 60 i 70 del S XX per part d’alguns municipis de la Costa Brava, S’Agaró va saber mantenir-se al marge, i no va caure en el parany fàcil d’especular amb els terrenys i permetre construir-hi edificacions mastodòntiques.

D’aquesta manera, gràcies a l’harmonia urbanística i arquitectònica, i la integració en l’entorn, l’any 1996 S’Agaró va ser declarat oficialment Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Conjunt històric.

Si visiteu S’Agaró, el que us recomano per damunt de tot és recórrer pausadament el Camí de Ronda, un passeig de menys de 2 km. de recorregut  (només anada) que comença a la Platja de Sant Pol i finalitza a la Platja de Sa Conca tot vorejant la retallada costa.

Durant el Camí de Ronda podreu contemplar l’emblemàtica “Loggia de Senya Blanca”, una construcció inspirada en els models renaixentistes de Brunelleschi, que forma part dels jardins de Senya Blanca.


Plaça del Mirador, S'Agaró, Camí de Ronda, Costa Brava, Baix Empordà

La Plaça del Mirador, un punt emblemàtic del Camí de Ronda de S'Agaró


Un altre punt destacat del Camí de Ronda és la Plaça del Mirador, amb un bonic templet circular, que permet fer una pausa i admirar el paisatge litoral que tanta fama ha donat a la Costa Brava.

Un darrer consell: si feu el Camí de Ronda ben d’hora ben d’hora, podreu contemplar la sortida de sol des del mar, un espectacle únic.

Una menció especial mereixen les 2 platges de S’Agaró, tant la de Sant Pol com la de Sa Conca, que són de postal, amb els pins que gairebé arriben fins a ran de mar.
Si aneu a l’estiu, sí o sí heu de portar el banyador, perquè és un privilegi poder banyar-se i prendre el sol a qualsevol d’aquestes 2 platges.


Platja de Sa Conca de S'Agaró, Costa Brava, Baix Empordà, Camí de Ronda

La fantàstica platja de Sa Conca, S'Agaró


A mi m’agrada més la platja de Sa Conca, perquè és més salvatge i menys edificada que la de Sant Pol, i a més a més només hi tenen accés autoritzat amb cotxe els veïns de S’Agaró, per la qual cosa és més tranquil·la que la de Sant Pol.
Personalment considero que Sa Conca és una de les millors platges del Baix Empordà i del Sud de la Costa Brava.

Bé, ara canviem les platges per 2 recomanacions de patrimoni cultural molt interessants que us permetran completar el dia, si sou persones molt actives:

1- A només 4 km. a l’interior hi ha Castell d’Aro amb un  petit nucli antic molt bonic, format per edificis dels S XV a XVIII i declarat Conjunt històric.
Del nucli antic de Castell d’Aro també destaquen l’església en estil gòtic tardà i el castell medieval de Benedormiens, de propietat municipal i utilitzat com a centre d’exposicions.


Castell d'Aro, Baix Empordà, Costa Brava, Bé Cultural d'Interès Nacional, BCIN, Conjunt Històric

Castell d'Aro, nucli antic, S XV-XVIII


2- També a l’interior i una mica més allunyat  ( a 14 km. de S’Agaró), a tocar del poble de Romanyà de la Selva trobareu un monument prehistòric; es tracta del dolmen de la Cova d’en Daina, datat entre el 2700 i el 2200 a C.
Val la pena desviar-se per veure’l, perquè aquesta estructura funerària es conserva en molt bon estat.

Dolmen de la Cova d'en Daina, Romanyà de la Selva, Baix Empordà, Costa Brava, Bé Cultural d'Interès Nacional, BCIN

Dolmen de la Cova d'en Daina
(Autor de la foto: Mikolaj Kirschke. Foto obtinguda de wikipedia)

Finalitzaré amb un consell gastronòmic:

A Sant Feliu de Guíxols, situat a només 3 km. de S’Agaró, hi ha la Pizzeria Cibu (C/ Major, 11), amb molt bona relació qualitat-preu. Tant a  S’Agaró com a la platja de Sant Pol existeixen restaurants de qualitat, però el preu es dispara de manera considerable.

Comentaris

  1. Una ruta molt i molt interessant! A veure si puc organitzar-me un cap de setmana per fer-la abans d'acabar l'any. M'ha agradat llegir la curiositat sobre quin era l'escenari de la sèrie del Tricicle, no me'n perdia cap capítol.
    Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, M Teresa,
      En efecte, es una ruta molt recomanable, que he pogut repetir després de molts anys sense anar-hi. Tres Estrelles era una sèrie genial, que sempre acabava amb el gerent de l'hotel perseguint als clients que marxaven sense pagar

      Elimina
  2. Bona història la dels inicis de S'Agaró, si vols més detalls ocults de la primera inversió en els terrenys hauries de parlar amb el meu pare, alguns dels terrenys eren de la seva família.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carles,
      Seria molt interessant parlar amb el teu pare i aprendre més detalls de la història de Sagaró. Salutacions

      Elimina
  3. Bonica ruta. Hi havia estat de petit amb els pares, però parlo de fa 30 anys. Fa 15 dies vam estar fent un tros de cami de Ronda, de Sant Antoni de Calonge a Platja d'Aro, però si arribo a saber que havia aquest dolmen tan aprop, m'hi acosto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      La zona de les Gavarres és plena de monuments megalítics i el de la Cova d'en Daina és el més emblemàtic pel bon estat de conservació. Salutacions

      Elimina
  4. No coneixia els orígens de S'Agaró i m'ha fet gràcia descobrir-los! Veritablement és un indret preciós de la Costa Brava, i el camí de ronda és fantàstic per passejar-hi quan comença a caure el sol.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sandra,
      Totalment d'acord, la darrera llum del dia és bon moment per a fer el camí de Ronda, i també és important no tenir pressa. Salutacions

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT