RUTA PER LA VALL DE LORD (SOLSONÈS - LLEIDA)

Solsonès, Lleida, Catalunya, natura

 

La Vall de Lord és un territori situat a l’extrem nord-est de la comarca del Solsonès, a la província de Lleida, essent Sant Llorenç de Morunys la població més gran i més important d’aquesta vall.

A l’estar situada al Prepirineu té un relleu força muntanyós i accidentat, amb cims que superen els 2.000 m. Algunes de les serres muntanyoses de la Vall de Lord tenen una marcada complexitat orogràfica, amb uns paisatges de gran bellesa i originalitat, especialment a la serra de Busa, la serra dels Bastets i la mola de Lord.

Com apunt històric cal mencionar que  la Vall de Lord va ser el territori escollit pel Comte Guifré el Pilós per iniciar l’ambiciosa campanya de repoblació de la Catalunya central entre els anys 872 i 878. Per tant és una vall amb alguns brillants testimonis del seu passat medieval.

Finalitzada aquesta breu introducció, passaré amb la proposta de la ruta per la Vall de Lord, que us permetrà fer un tast i conèixer 5 indrets d’aquest bonic territori del Solsonès.

Bé, som-hi amb aquesta ruta per la Vall de Lord,

 

1- SANT LLORENÇ DE MORUNYS

(Punt A al mapa interactiu)


Vall de Lord, Solsonès, Lleida, Patrimoni cultural, art romànic


Sant Llorenç de Morunys és la població més important de tota la Vall de Lord, i des de la inauguració de la propera estació d’esquí de Port del Compte l’any 1974 s’ha transformat en una animada vila tant a l’estiu com a l’hivern, amb nombroses segones residències.

Els orígens de Sant Llorenç de Morunys es remunten a l’Edat Mitjana, precisament en el moment de la repoblació de la Vall de Lord per part de Guifré el Pilós.

El nucli antic de Sant Llorenç de Morunys va néixer al voltant de l’antic monestir, ja documentat a inicis de s. X, si bé és molt possible que hagués estat fundat durant les 2 darreres dècades del s. IX.

L’antic monestir ha estat molt transformat al llarg dels segles, i ara és l’església parroquial, però encara es conserva alguna resta d’època romànica com l’absis central i el cimbori. No obstant, a nivell artístic l’element més destacat de l’església parroquial de Sant Llorenç de Morunys és el magnífic retaule barroc de la Mare de Déu dels Colls.

Quant al nucli medieval, encara es conserva el traçat estret i sinuós dels carrers, situats dins el clos emmurallat, en forma de pentàgon irregular i que antigament tenia cinc portals, dels quals en resten quatre.

Als afores de Sant Llorenç de Morunys trobareu 3 interessants monuments romànics: el pont de Vallonga, l'ermita de la Santa Creu dels Ollers i l’església de Sant Cerni del Grau.


2- FONTS DEL CARDENER

(Punt B al mapa interactiu)

Vall de Lord, Solsonès, Lleida, natura, rutes per Catalunya


El Cardener és l’afluent més important del riu Llobregat, i neix a la Vall de Lord, molt a prop del poble de la Coma. L'accés a les fonts del Cardener està molt ben senyalitzat des de la carretera que va de Sant Llorenç de Morunys al Coll de Port i a Tuixent (C-462).

El naixement del Cardener, situat als peus de la Serra de Port del Comte, està format per dos dolls d'aigua que brollen entre les roques, i en època de desgel o després de pluges formen dos espectaculars salts d'aigua que produeixen una gran remor que sentireu des de ben lluny. En definitiva és tot un espectacle de la natura i de la força de l'aigua que us recomano visitar.

A la vora de les Fonts del Cardener hi ha una àrea recreativa equipada amb taules, bancs i barbacoes, que convida a passar-hi el dia i fer un dinar memorable.

 

3- SANTUARI DE LORD

(Punt C al mapa interactiu)

Vall de Lord, Solsonès, Lleida, Catalunya


Des de Sant Llorenç de Morunys una estreta i revirada pista asfaltada arriba fins els peus de la Mola de Lord, al capdamunt de la qual està emplaçat el Santuari de la Mare de Déu de Lord, a 1.189 m.

Arribar al Santuari de Lord des de l’aparcament us exigirà un esforç d’uns 15-20 minuts a peu per una pujada amb fort desnivell, però que val la pena, perquè des de la Mola de Lord tindreu unes vistes excel·lents, especialment del Pantà de la Llosa del Cavall i de la Serra de Busa.

La Mola de Lord és una muntanya de roca conglomerada, com tots els cims que l’envolten, i  forma part de l’Espai d’Interès Natural Serres de Busa-els Bastets-Lord.

Quant al Santuari de Lord, cal esmentar que ja apareix documentat al s. X, si bé l’actual edifici i la resta de dependències són del s. XIX, perquè en el marc de les Guerres Carlines va quedar completament destruït. Un canó situat a les proximitats del Santuari recorda aquests fets.

Al Santuari de Lord es venera la imatge de la Mare de Déu de Lord, possiblement del s. XIII, i hi resideix una comunitat formada per sacerdots i laics i laiques.


4- MIRADOR DE LA CREU DEL CODÓ

(Punt d al mapa interactiu)

Vall de Lord, Solsonès, Lleida, natura


Des de Sant Llorenç cal agafar la carretera a l’estació d’esquí de Port del Comte (LV-4241) i arribar fins el Coll de Jou, que és la divisòria d’aigües entre la conca del Segre i la del Cardener-Llobregat. Des del Coll de Jou surt una pista asfaltada a mà esquerra que trobareu uns pocs metres després d’haver passat per la rotonda i haver agafat la carretera direcció Solsona. Aquesta pista arriba fins l’àrea recreativa de la Creu del Codó, un lloc ideal per anar a fer una barbacoa enmig d’una bella pineda.

Des de l’àrea recreativa de la Creu del Codó tardareu uns 15 minuts a peu a arribar al mirador de la Creu del Codó, un balcó privilegiat amb unes vistes sensacionals. A l’estar situat a més alçada respecte el Santuari de Lord, a 1.508 m, el panorama és més ampli, i en dies clars podreu contemplar Montserrat i el Montseny. Tanmateix les vistes del Pantà de la Llosa del Cavall són millors des del Santuari de Lord.


5- CANALDA

(Punt E al mapa interactiu)

Solsonès, Vall de Lord, Lleida, Art romànic, rutes per Catalunya, patrimoni cultural


Canalda és un poble que estrictament ja no pertany a la Vall de Lord, perquè és a la conca hidrogràfica de la Ribera Salada, un afluent del riu Segre. No obstant, és a només 4 km del Coll de Jou i del Mirador de la Creu del Codó i he considerat que és mereixedor amb escreix de sortir en aquesta ruta.

Canalda és un petit llogaret situat en un entorn privilegiat, als peus de la bella i imponent Roca de Canalda, un paratge ideal per a fer alguna ruta de senderisme, o bé cercar la tranquil·litat i fugir del “mundanal ruido”.

Els orígens de Canalda es remunten a l’Edat Mitjana, i ja apareix documentat al s. IX, a l’acta de consagració de la catedral de la Seu d’Urgell.

Com a testimoni del passat medieval de Canalda hi trobareu l’església romànica de Sant Julià, d'una nau, corresponent a una construcció dels segles XI-XII, que conserva part d'una capçalera (dos absis, manca el tercer) del segle IX. 


Apunts gastronòmics de la Vall de Lord

Finalitzaré amb 2 recomanacions gastronòmiques: 

1- Pizzeria la Catalana: pizzes amb bona relació qualitat-preu. Pl. del Dr Ferran, 1,  Sant Llorenç de Morunys.

2- Cansaladeria Cal Ton: bon embotit d'elaboració pròpia i formatges de la zona. C/ St Nicolau, 16, Sant Llorenç de Morunys


s
Mapa interactiu amb la ruta per la Vall de Lord


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC