10 ARCS DE TRIOMF: DE ROMA A L'ACTUALITAT









Els romans van ser “revolucionaris” ens molts àmbits, com el dret, l’economia, o l’urbanisme.

L’arquitectura va ser un altre dels camps on van innovar, especialment en les grans obres públiques, però també en l’arquitectura relativa als monuments commemoratius: les columnes i els arcs de triomf.

Els arcs de triomf es van construir amb la finalitat propagandística de commemorar alguna victòria militar o en honor del Cèsar o Emperador, o algun altre personatge important.

El primer arc del que tenim notícia per les fonts escrites és el de Quintus Fabius Maximus Allobrogicus, aixecat a la Via Apia de Roma cap l’any 121 aC.

Malauradament bona part d’aquests monuments commemoratius no es conserven en l’actualitat, a vegades perquè els primers arcs de triomf construïts en època de la República romana eren de fusta, un material molt menys resistent que la pedra, o bé perquè la pedra de molts monuments romans va ser reaprofitada en èpoques posteriors com a material de construcció.

Aquesta tradició de construir arcs de triomf va ser interrompuda durant molts segles, fins que va arribar el Renaixement italià a mitjan de S XV, que va inspirar-se en els models arquitectònics clàssics de Grècia i Roma.

La deriva de les principals monarquies europees cap a règims absolutistes al llarg de l’Edat Moderna va suposar un fort impuls a aquestes construccions monumentals, atès que simbolitzaven un enaltiment de l'autoritat dels reis, que volien equiparar-se als grans Emperadors romans.

Avui en dia continuen erigint-se arcs de triomf, tot i que afortunadament només una minoria tenen la connotació d’estar vinculats amb règims totalitaris.

En el present article farem un recorregut per 2.000 anys d’història visitant 10 arcs de triomf - hem estat a tots 10-, i seguint un ordre cronològic. 


Mapa amb els 10 arcs de triomf escollits


Novament tinc el plaer de compartir el repte amb els amics Floren i Jordi; no deixeu de llegir llurs publicacions:

-        Floren: 10 monumentales arcos triunfales


Som-hi amb la llista,


1 - ARC DELS SERGIS (Pula, Croàcia ), 29 ac



L’arc de triomf de l’antiga Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea, actualment Pula, va ser aixecat en honor de 3 membres de la gens o família “Sergius”, que van ocupar importants càrrecs a l’administració de la ciutat.

La inscripció commemorativa fa especial esment a Luci Sergi Lepid, que va participar a la batalla d’Actium l’any 31 a C  al costat d’Octavi, el futur Emperador August. Per aquest motiu es creu que l’arc va ser construït entre els anys 29 i 27 a C.


2 - ARC D'AUGUST (Aosta, Itàlia), 25 ac



Foto obtinguda de wikipedia


L’alpina Vall d’Aosta, situada a la punta nordoest d’Itàlia, va ser ocupada durant la 2a meitat del I Mil·lenni a C pel poble celta dels Salassis, fins que l’Imperi romà va conquerir tota la vall i va fundar Augusta Pretoria, l’actual Aosta, l’any 25 a C.

Poc temps després, possiblement aquell mateix any, a pocs metres de la principal porta d’entrada de la ciutat va erigir-se un arc commemoratiu de la victòria de l’Emperador August davant els Salassis.

Aquest arc va patir algunes modificacions en època medieval, la més important de les quals va consistir en integrar-lo com a element d’una fortalesa de nova construcció al s. XIV.

A causa del seu deteriorament, la part superior de l’arc va haver de ser substituïda per un sostre de pissarra al s. XVIII.



3 – ARC DE BERÀ (Roda de Berà, Catalunya), 15ac




Foto obtinguda de wikipedia


L’Arc de Berà es troba situat al bell mig de l’antiga Via Augusta, a uns 20 km al nord-est de Tarraco, l’actual Tarragona,  i va ser construït pocs anys després que Tarraco hagués esdevingut la capital de la Província Romana de la Hispania Citerior, en el marc de les reformes administratives que va emprendre l’Emperador August a finals de S I a C.

Una inscripció parcialment conservada ha permès saber que va ser erigit per disposició testamentària del ciutadà roma Luci Licini Sura, i la cronologia de la seva construcció es situa entre els anys 15 i 5 a C.


4- ARC D'AUGUST (Susa, Itàlia), 9 aC


ValSusa, Val di Susa, Piemonte, Itàlia, arqueologia

A l’antiga ciutat romana de Segusium, l’actual Susa, a la província de Torí, es va construir entre els anys 9-8 aC un arc dedicat a l’Emperador August, per part de Marcus Iulius Cottius,  cabdill celta d’una extensa regió que incloïa territoris tant dels Alps italians com francesos.

La construcció de l’arc va ser una manera de segellar el pacte entre l’Imperi romà i aquest poble celta, i a la pràctica va suposar la romanització i submissió pacífica a Roma per part d’aquests territoris alpins.

La construcció del monument va associat a una important càrrega simbòlica i espiritual, atès que l’arc està orientat directament al cim de Rocciamelone, el més alt de la zona i considerat sagrat pels pobles preromans que ocupaven aquell territori.


5- ARC DE TIT (Roma), 81 dC


Arc de Tit, Roma, arqueologia


És l’arc de triomf més antic que es conserva a Roma i es va aixecar amb motiu de la victòria de Tit – el segon Emperador de la Dinastia Flavia -  sobre el poble jueu l’any 70 dC. 

L’Emperador Tit no va poder veure en vida aquest monument, atès que la inscripció de l’arc especifica que està dedicat al “divo Tito”, el divinitzat Tit, títol que es concedia quan l’Emperador ja havia mort.

Destaca per les reeixides proporcions, així com per la qualitat artística dels alt relleus de l’intradós de l’arc que mostren escenes de la conquesta de Jerusalem. Especialment conegut és el relleu que representa les tropes romanes emportant-se com a botí de guerra material i objectes sagrats del Temple de Salomó, com un canelobre de set braços.

L’arc va haver de ser restaurat entre els anys 1818 i 1821 pels arquitectes Valadier i Stern, atès que havia quedat malmès per haver format part de la muralla medieval de Roma.

6 – ARC D'ADRIÀ (Atenes, Grècia), 131 dC




L’Arc o Porta d’Adrià va ser construït l’any 131 dC en honor de  l’Emperador Adrià i delimitava la part antiga d’Atenes, de la nova, fundada en època d’Adrià.

A l’arquitrau hi ha 2 inscripcions, una a cada banda de l’arc. La primera té el següent text “ Aquesta és Atenes, l’antiga ciutat de Teseu” mentre a  la segona es pot llegir “Aquesta és la ciutat d’Adrià i no la de Teseu”.


7 – ARC DE CONSTANTÍ (Roma), 315 dC


Roma, arqueologia, Itàlia


Tornem a Roma, però canviem d’època i anem al Baix Imperi, etapa de la història de Roma iniciada per l’Emperador Dioclecià, que va emprendre una important renovació de les estructures de l’Imperi Romà tant a nivell administratiu com econòmic.

Després de la renúncia de Dioclecià van esdevenir una sèrie de lluites entre els seus 4 successors – l’anomenada Tetrarquia – que van durar 20 anys i van suposar el triomf de Constantí com a únic Emperador.

Precisament per a commemorar el triomf de Constantí davant el seu rival Majenci a la batalla del Pont Milvi, el primer va fer aixecar al costat del Coliseu de Roma un arc de triomf de tres arcs, que s’inspirava en l’Arc de Septimi Sever, situat molt a prop.
Per a construir-lo més ràpidament van aprofitar-se materials d’altres monuments de Trajà, Adrià i Marc Aureli.


8 – ARC DE TRIOMF (París), 1836


Etoile, Place Charles de Gaulle


Ara hem de fer un salt en el temps i situar-nos al París d’inicis de s. XIX, la capital de França, la Nació més poderosa d’Europa en aquell moment, quan Napoleó havia obtingut una victòria incontestable a la Batalla d’Austerlitz, derrotant la gran coalició austro-russa l’any 1805.

L’any següent Napoleó va encarregar un gran arc de triomf a París per a commemorar aquesta gran victòria, però no va ser inaugurat fins l’any 1836 pel rei de França Lluís Felip I, qui el va dedicar als exèrcits de la Revolució i de l’Imperi.

A nivell urbanístic cal destacar que l’Arc de Triomf està ubicat al bell mig de la Place Charles de Gaulle, coneguda popularment com “Etoile” – estrella - , atès que hi convergeixen 12 carrers i/o avingudes, resultat de la gran renovació urbanística de París de mitjan s. XIX dirigida per Haussmann.


9- ARC DE TRIOMF (Barcelona), 1888




L’any 1888 Barcelona va organitzar l’Exposició Universal, i va encarregar a l’arquitecte Josep Vilaseca construir un gran arc d’entrada a aquesta exposició, com a símbol d’acollida de Barcelona a totes les nacions del món.

El resultat va ser un gran monument construït amb maó vist, en estil neomudèjar, que en aquell temps estava de moda.

A nivell arquitectònic es pot considerar que l’Exposició de 1888 va significar el tret de sortida del Modernisme, que va projectar internacionalment l’obra de grans genis de l’arquitectura com Gaudí, Domènech i Muntaner i Puig i Cadafalch entre altres.


10 – ARC DE TRIOMF (Brussel.les), 1905




De l’Exposició Universal de Barcelona passem a la de Brussel.les, ciutat que va organitzar-ne una l’any 1880, tot i que va ser a nivell nacional, i per a celebrar el 50 aniversari de la independència de Bèlgica.

L’espai triat per a l’exposició va ser una gran zona utilitzada pels militars per a fer maniobres, que més endavant s’anomenaria Parc del Cinquantenari.

L’estructura més important que es va construir va ser el Palau del Cinquantenari, de l’arquitecte Gédéon Bordiau, amb una espectacular columnata semicircular i presidida per un gran arc de triomf de tres arcades.

No obstant els problemes econòmics no van permetre acabar l’arc definitiu fins l’any 1905, amb el finançament del rei Leopold II, que va encarregar els treballs a Charles Girault.















Comentaris

  1. Extraordinària relació i diverses sorpreses perquè no coneixia l'existencia dels arcs de Susa ni Aosta. Quina enveja que hagis visitat Pula. Ja no per l'arc, si no pel seu fantàstic amfiteatre, que tinc pendent de visitar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      En efecte el centre històric de Pula és molt interessant, amb uns quants monuments romans. Susa i Aosta també tenen força monuments romans i estan en entorns alpins molt bonics, ideals per a combinar amb rutes de patrimoni natural. Salutacions

      Elimina
  2. Aosta em va sorprendre gratament pel seu llegat romà, precisament estic preparant una entrada pel blog sobre aquesta ciutat que vam visitar el passat setembre.
    L'Arc de Berà forma part dels meus records d'infantesa, quan encara no hi havia l'autopista i anàvem a Barcelona per la nacional i els cotxes circulaven pel centre de l'arc.

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M Teresa,
      A nosaltres també ens va agradar molt Aosta, i a més té uns paisatges alpins espectaculars, ideal per gaudir del patrimoni cultural i de la natura. L'Arc de Berà ja el recordo amb la carretera pels costats, i és una llàstima que hi passi tan al costat. Una abraçada

      Elimina
  3. Magnífica lista. Tal y como le ocurre a Jordi, de los de Susa y Aosta ni siquiera había oído hablar y algunos de los otros no los he visitado aún. Me ha gustado mucho el arco de Augusto en Aosta, a ver si puedo verlo algún día.

    Un placer compartir reto de nuevo contigo y un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Floren,
      Aosta es una ciudad que hace más de 15 años que no visito, aunque guardo muy buenos recuerdos. Está relativamente cerca de Susa, así que es factible visitar ambos arcos en un nuevo reto. Un abrazo

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT