RUTA DE TARDOR PEL PIRINEU OCCIDENTAL (III): LA VAL D'ECHO





Pirineu Aragonès, Osca, Valle de Hecho, Val d'Echo, colors de tardor, senderisme



El 2n i 3r dies de la nostra escapada de tardor pel Pirineu Occidental  vam visitar el Valle de Hecho ( en aragonès Val d'Echo), situat a l’extrem nord-occidental del Pirineu d’Osca.

La Val d’Echo és una vall vertebrada pel riu Aragón Subordan, afluent del riu Aragón, que és a la vegada afluent de l’Ebre.
Una bona part del seu territori, les capçaleres de les valls, està protegit i és dins del Parc natural de los Valles Occidentales.


Pirineu Aragonès, Osca, colors de tardor, Siresa, senderisme, Parque natural de los Valles Occidentales

El Valle de Hecho (Val d'Echo) a la tardor


La presència humana hi està documentada des de fa milers d’anys, concretament des de les etapes finals de la Prehistòria, quan les diferents comunitats van construir-hi alguns monuments megalítics, dòlmens principalment, dels què en queden abundants testimonis.

Uns segles més tard, a l’Edat Antiga, els romans també hi van deixar rastre, que es va materialitzar en una via romana, que encara es conserva parcialment en algun tram proper a la Selva de Oza i la Boca del Infierno.

Finalment a l’Alta Edat Mitjana la Val d’Echo va ser un dels territoris embrionaris del futur Regne d’Aragó: el Monestir de San Pedro de  Siresa, fundat l’any 833, va esdevenir un dels centres espirituals més importants de les terres aragoneses.


Valle de Hecho, Val d'Echo, art romànic, Pirineu Aragonès, colors de tardor, senderisme

San Pedro de Siresa, un dels monestirs més importants del Regne d'Aragó a l'Alta Edat Mitjana


Per tant ens trobem en un territori que reuneix tant valors naturals com patrimoni cultural, i nosaltres vam poder fer una mica de les 2 coses.





Mapa del Valle de Hecho amb els llocs que vam visitar 


Atès que estàvem en plena tardor, la nostra prioritat era fer alguna excursió a peu per indrets on poder gaudir de la varietat de colors que ofereixen en aquesta època els arbres caducifolis, i per això vam triar aquestes 2 zones: la Selva de Oza i Gabardito


1 – La Selva de Oza



Pirineu Aragonès, Osca, Parque natural de los Valles Occidentales, colors de tardor, senderisme



La Selva de Oza és un dels indrets més emblemàtics tant de  la Val d’Echo com del Parc Natural de los Valles Occidentales.

Es tracta d’un dels boscos mixtes de faig, avet i pi més importants i extensos dels Pirineus, i per tant és un paradís tant per als amants de la natura com del senderisme, on trobaran moltes rutes de diferent durada i dificultat.

Possiblement els 2 itineraris més coneguts són el  d’Aguastuertas i el de l’Ibón de Acherito, però nosaltres vam descartar-los perquè el faig hi és poc present, i vam preferir una fer una excursió que s’endinsés per la fageda, i ens permetés gaudir plenament dels colors de la tardor.


Pirineu Aragonès, Parque natural de los Valles Occidentales, colors de tardor, senderisme



L’itinerari escollit de la Selva de Oza és circular, de curta durada, molt recomanable per a fer amb nens petits, i comença a una pista a mà dreta que s’agafa uns 300 m més amunt de la gran explanada i parking de la Selva de Oza, just gairebé al davant de l’entrada de l’antic camping. La pista és fàcil de trobar i a més està senyalitzada com a “Camino a Espata”.

Aquest itinerari té l’al·licient de combinar natura amb patrimoni cultural, perquè a uns 300 m de l’inici de la pista hi ha una desviació senyalitzada per anar a la “Corona de los Muertos”, un jaciment  arqueològic d’una àmplia cronologia (des del Neolític fins l’Edat Mitjana), format per uns 120 cercles de pedra, que molts arqueòlegs creuen que podrien correspondre al sòcol d’antigues cabanes i no pas a enterraments, tal com es creia incialment. 

Així mateix les restes medievals trobades han fet pensar a alguns historiadors que la famosa batalla de Roncesvalles, que és narrada al conegut poema èpic medieval “La Chançon de Roland”, de fet va tenir lloc a la Selva de Oza.


Arqueologia, Pirineu Aragonès, Parc natural de los Valles Occidentales, Valle de Hecho, Val d'Echo, colors de tardor, senderisme

El jaciment arqueològic de la Corona de los muertos, a la Selva de Oza


Atès que la ruta se’ns faria curta, i que el bosc estava esplèndid, vam decidir allargar-la i vam enllaçar-la amb el camí que puja al Castillo d’Acher, un dels cims més característics de la Selva de Oza, amb una espectacular formació geològica que recorda els murs d’una gran fortalesa.

Selva de Oza, Parque natural de los Valles Occidentales, Pirineu Aragonès, colors de tardor, senderisme

El Castillo d'Acher presidint la Selva de Oza


En total van ser unes 5 hores de ruta, comptant les nombroses parades que vam fer per gaudir del paisatge, per a fer fotos, i per a dinar; i òbviament no vam arribar fins a dalt de tot del cim del Castillo d’Acher, sinó que vam fer una mica menys de la meitat de la ruta.


2 - Gabardito



Pirineu Aragonès, Parque natural de los Valles Occidentales, colors de tardor, senderisme, Valle de Hecho, Val d'Echo


Gabardito és la zona que vam triar per a l’excursió a peu de l’endemà, i és molt a prop de la Selva de Oza; de fet només estan separats per una collada de muntanya.

Gabardito és un petit altiplà situat a 1.400 m, i a l’igual que la Selva de Oza hi tenen una destacada presència els boscos caducifolis.

L’excursió comença al parking del refugi de Gabardito, i no té pèrdua, perquè cal seguir les marques blanques i vermelles del sender GR11.1

El tram inicial és especialment bonic, perquè s’endinsa per la fageda, que és un autèntic festival de colors, tot i que hem trobat la tardor una mica més avançada que no pas a la Selva de Oza.




Valle de Hecho, Val d'Echo, Parque natural de los Valles Occidentales, colors de tardor, senderisme, Pirineu Aragonès

Espectaculars colors de tardor a la fageda de Gabardito


De mica en mica el camí va guanyant alçada i al cap d’uns 20-25 minuts ens acomiadem de la fageda i ens acostem de manera inquietant al precipici. No obstant no haurem de patir, perquè el sender que el flanqueja és prou ample per a que no ens agafi vertigen. A més a més en aquest punt el panorama és molt més dilatat, atès que hi ha molta més perspectiva i ara és possible contemplar el fons de l’escarpada vall, tots els boscos daurats i vermellosos de l’entorn i uns quants cims de la zona.


Pirineu Aragonès, Valle de Hecho, Val d'Echo, colors de tardor, fagedes, senderisme, Parc natural de los Valles Occidentales

El sender de Gabardito ofereix grans vistes panoràmiques un cop hem deixat la fageda




A partir d’aquest indret el paisatge es torna més d’alta muntanya, però sense perdre bellesa, simplement és diferent: els arbres són gairebé testimonials, dominen els prats alpins, i els cims ja es veuen més propers, especialment el Bisaurín, que amb 2.670 m és el pic més alt del Parc natural de los Valles Occidentales. De fet el sender que estem seguint és una de les rutes per pujar al Bisaurin.  

Cal destacar també que els prats estan ocupats per vaques i cavalls que pasturen pacíficament i això hi dóna un toc d’allò més “bucòlic”.


PIrineu Aragonès, Valle de Hecho, Val d'Echo, Parc natural de los Valles Occidentales, colors de tardor, senderisme



Nosaltres finalitzem l’ascens quan només ens queden uns pocs centenars de metres per arribar al “Collado de lo Foratón”, en total un desnivell aproximat de 600 m i unes 6 h de durada comptant totes les parades.

Gabardito, colors de tardor, Parque natural de los Valles Occidentales, Val d'Echo, Valle de Hecho, Pirineu Aragonès, senderisme

A punt d'arribar al "Collado de lo Foratón", el sostre de la nostra excursió



Quan a l’aspecte patrimonial, us detallo les 2 visites que vam fer a la Val d’Echo, sense comptar la “Corona de los Muertos”, ja mencionada a l’apartat de la Selva de Oza.


San Pedro de Siresa



Art romànic, Val d'Echo, Valle de Hecho, Pirineu Aragonès




Es tracta d’un monestir fundat l’any 833, amb diverses reconstruccions i reformes realitzades al llarg de la història, i situat a 1 km al Nord d'Hecho.

Del gran complex monàstic només es conserva l’església, d’estil romànic i preromànic, i construïda damunt d’un anterior temple visigòtic.


L’església és un edifici de grans dimensions, gairebé catedralícies, i no és per casualitat, perquè durant una curta època, al S X, va esdevenir seu episcopal. Posteriorment al S XI la seu del Bisbat va traslaldar-se a Jaca, i va iniciar-se el lent declivi de San Pedro de Siresa.




El Crist, San Pedro de Siresa


El Crist de San Pedro de Siresa, del S XIII


Us aconsello de visitar-lo, perquè per dins és impressionant, i a més conté diverses obres d’art moble, entre elles una talla romànica de la Verge, el  Crist romànic de Siresa, i diferents retaules dels S XV, XVI i XVIII. Només heu de tenir en compte que té uns horaris de visites molt restringits fora de l’estiu: caps de setmana d’11.00 a 13.00 i de 16.00 a 18.00 h. i el preu de l’entrada és de 2 Euros (octubre 2016).

Si voleu ampliar informació aquí us deixo un enllaç molt interessant de San Pedro de Siresa.



Hecho (en aragonès Echo)


Valle de Hecho, Val d'Echo, Pirineu Aragonès




És la capital històrica de la vall i la seva població més important. Del nucli medieval gairebé no es conserva res, perquè a inicis del s. XIX les tropes franceses van incendiar-la per complet i van salvar-se molt pocs edificis.

De totes maneres encara conserva el seu traçat medieval i la típica arquitectura popular de la zona, amb balconades i vistoses xemeneies, per la qual cosa us aconsello de donar-hi un volt.

Finalitzo amb la  recomanació de visitar els interessants Museu etnològic de Casa Mazo i el Museo del Megalitismo, aquest darrer situat a 9  km al Nord d’Hecho. Cal aclarir que nosaltres no vam poder visitar-los.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT