LA RUTA DELS NIUS D'ÀGUILA, UN RECORREGUT PER LA POLÒNIA MEDIEVAL







Zamek Ogrodzieniec, Ruta dels Nius d'Àguila, Polònia medieval



Es coneix com a Nius d’Àguila – en polonès Szlak Orlich Gniazd -  un sistema de castells i fortaleses construïts al Sud de Polònia durant el regnat de Casimir III el Gran (1333-1370), amb la finalitat de protegir la frontera occidental de Polònia d’una possible invasió per part de l’exèrcit del rei de Bohèmia Joan I de Luxemburg.

Molts d’aquests castells van ésser estratègicament aixecats al capdamunt d’escarpats cims de fàcil defensa, tot aprofitant les òptimes condicions naturals de la regió, un gran altiplà calcari format al període Juràssic (201 – 145 milions d’anys) i situat entre Czestochowa i Cracòvia.


Ruta dels Nius d'Àliga, Zamek Ogrodzieniec, Polònia medieval

Ogrodzieniec va ser un dels castells de la Ruta dels Nius d'Àguila que va aprofitar les òptimes condicions naturals dels promontoris rocosos de la regió,


En total en el “Jura polonès” – el sobrenom que rep aquest gran altiplà -  hi trobem més de 30 construccions defensives entre castells reials, castells privats de la noblesa, i torres de vigilància.

Òbviament visitar-los tots en uns pocs dies és missió impossible, i nosaltres ens vam limitar  a fer una  ruta d’un dia amb cotxe, sortint des de Czestochowa i arribant a Cracòvia, en la que vam poder visitar  6 castells, tot i que els 2 darrers va ser de manera molt “fugaç”.

Cal aclarir que la Ruta dels Nius d'Àguila també està preparada i senyalitzada per a poder fer-la tant amb bicicleta com a peu, si bé per això últim possiblement necessitaríeu una setmana, perquè són  163 km.
A continuació us detallaré la nostra ruta i els castells visitats:



Mapa de la Ruta dels Nius d'Àguila, amb els castells visitats per nosaltes



Olsztyn

(punt B al mapa)


Zamek Olsztyn, Ruta dels Nius d'Àguila, Polònia medieval, castells medievals



És el primer castell que us trobareu si comenceu la ruta a Czestokowa, ciutat situada a 17 km d’Olsztyn.
A nivell arquitectònic i monumental no és res de l’altre món, perquè el seu estat de conservació és precari, únicament amb 2 torres (una cilíndrica i l’altra quadrada) i uns pocs murs dempeus.

El castell va ser construït a la segona meitat del s. XIII, tot i que hi ha dubtes de si ja existia una fortificació anterior o no al mateix indret. Fins a finals de S XVI va conservar-se bé, però malauradament a partir d’aquell moment va patir diferents setges que van afectar molt negativament les seves estructures, i per si això no hagués estat suficient, molts carreus del castell van ser reaprofitats al S XVIII per a construir l’església de Sant Joan Baptista a Olsztyn.

Malgrat ser poc més que unes ruïnes, val la pena fer l’esforç de pujar al turó on està emplaçat el castell, perquè té molt bona panoràmica de tot l’entorn.
Quan nosaltres hi vam anar l’accés era lliure, tot i que hi havia una petita cabana de fusta tancada que ens va fer sospitar que podria ser una taquilla en temporada alta.


Bobolice

(punt C al mapa)





Zamek Bobolice, Ruta dels Nius d'Àguila, Polonia medieval, castells medievals, castells encantats, fantasmes



És un dels castells més espectaculars que trobareu a la ruta dels Nius d’Àguila, tant per la seva arquitectura, típicament medieval, com pel seu espectacular emplaçament al capdamunt d’un promontori, ben visible des de la distància.
No obstant aquest estat de conservació del castell aparentment tan impecable i tan perfecte és “enganyós”, perquè és el resultat dels treballs de reconstrucció, iniciats l’any 2004 i finalitzats l’any 2011, després de més de 2 segles d’estar en ruïnes.

Actualment és un castell visitable, amb entrada de pagament (15 zl. –actualització 2017-),  i les diferents sales i estances estan decorades amb mobiliari que intenta recrear el seu aspecte medieval. Personalment opino que està “excessivament” restaurat.



Zamek Bobolice, Ruta dels Nius d'Àguila, castell medieval, Polònia medieval, castell encantat, fantasma

Atenció!, castell encantat


A tots aquells que us agraden els fenòmens paranormals heu de saber que tindreu un al·licient per anar-hi, perquè segons una llegenda, pel castell hi passeja el fantasma d’una noia del s. XV que hi va morir captiva. Sigui cert o no, el que sí és ben real és un curiós i intrigant senyal de  perill situat a prop de l’entrada del castell, que adverteix de la presència de fantasmes.


Mirów

(Punt D al mapa)


Zamek Mirów, Ruta dels Nius d'Àguila, Polònia medieval, castells medievals


El Castell de Mirów és molt a prop del Castell de Bobolice, a menys de 2 km per carretera, però nosaltres vam decidir anar d’un castell a l’altre a peu per un agradable sender que ens va permetre gaudir del paisatge del Jura polonès, una bonica simbiosi de capritxoses formacions geològiques i de boscos. El passeig és curt – 1 hora entre anar i tornar – i és una manera excel·lent de reduir l’empatx de cotxe i de carretera.

El castell en sí és menys espectacular que el seu veí de Bobolice, i el seu estat de conservació regular, tot i que millor que el primer de la ruta que vam visitar, el castell d’Olsztyn.
Malauradament no el vam poder veure per dins, perquè és en fase de restauració i de consolidació dels murs, força malmesos i amb perill d’esfondrament en alguns punts concrets.


Ogrodzieniec

(Punt E al mapa)


Zamek Ogrodzieniec, la Ruta dels Nius d'Àguila, Polònia medieval, castells encantats, fantasmes, castells medievals, els millors castells d'Europa



És el més gran i espectacular de tots els castells que vam visitar de la ruta, i també és el més turístic: ple de gent i de parades que venen gairebé tota mena de productes; i a més a més crec que és impossible aparcar-hi gratis, perquè qualsevol espai buit o solar de la zona és aprofitat com a parking de pagament. Per tant haureu de tenir paciència si sou dels què no us agraden els llocs massificats.

El castell d’Ogrodzieniec és un clar exemple d’arquitectura militar integrada al terreny, de manera que es va aprofitar de la roca calcària del petit turó per a construir una fortalesa ben inexpugnable.
Tot i que el castell està força malmès en alguns sectors – en bona part com a resultat de l’assalt i posterior incendi per part de l’exèrcit suec l’any 1702 – val la pena visitar-lo per dins, perquè passareu per 14 espais diferents, entre patis, escales, galeries, masmorres, torres i camins de ronda.



Zamek Ogrodzieniec, la Ruta dels Nius d'Àguila, Polònia medieval, castells encantats, fantasmes, castells medievals, els millors castells d'Europa

Porta d'entrada al castell d'Ogrodzieniec



Novament no puc deixar d’esmentar els fenòmens paranormals, perquè Ogrodzieniec tampoc se n’ha lliurat. En aquest cas es tracta de l’espectre d’un gos negre, la suposada reencarnació de l’ànima d’Stanisław Warszycki, el malvat senyor propietari del castell al s. XVII.

El preu de l’entrada al castell és de 12 zl. (preu vigent l’any 2017), però existeix una entrada combinada que per 16 zl. també us dóna accés a visitar  Birów, un interessant i proper jaciment arqueològic fortificat, els orígens del qual es remunten a la cultura lusaciana, la mateixa que va construir Biskupin. Malauradament per manca de temps no vam poder anar a Birów.


Pieskowa Skala

(Punt F al mapa)


Zamek Pieskowa Skala, Ruta dels Nius d'Àliga, Polònia medieval, castells medievals, els millors castells d'Europa


El castell de Pieskowa Skala constitueix una excepció als castells que vam visitar de la ruta dels Nius d’Àguila, perquè tot i ser construït al s. XIV, en temps del rei Casimir el Gran, el seu aspecte actual no és pas el d’un castell medieval, sinó el d’un palau renaixentista, resultat dels treballs de reconstrucció realitzats al s. XVIII.
Actualment és un museu que exposa peces d’art des de l’Edat Mitjana fins els anys 30 del s. XX, però no vam poder-hi entrar, atès què  quan vam arribar tant el museu com el castell ja havien tancat i vam haver de conformar-nos amb veure el seu exterior.


Ruta dels Nius d'Àguila, Polònia medieval

Un dels boscos caducifolis propers al castell de Pieskowa Skala, que està situat dins del magnífic entorn natural del Parc Nacional d'Ojcow


Quant al seu emplaçament, sí reuneix les característiques de la resta de castells visitats de la ruta, perquè està estratègicament situat al capdamunt d’un imponent espadat calcari que domina la vall del riu Pradnik, un bonic paratge natural que a més està ubicat dins del Parc Nacional d’Ojcow. Per tant, si aneu amb temps és molt recomanable combinar la visita al castell amb alguna excursió a peu per aquest petit Parc nacional.


Ojcow

(Punt G al mapa)


Zamek Ojkow, Ruta dels Nius d'Àguila, castells medievals, Polònia medieval


El castell d’Ojcow és el que dona el nom al Parc nacional homònim i òbviament és a molt pocs quilòmetres del castell de Pieskowa Skala.

De tots els castells que vam veure de la ruta dels Nius d’Àguila és el que es troba en estat més ruïnós, i se’n conserven pocs elements: la porta d’accés, una torre i algun tram de mur. A l’igual que el de Pieskowa Skala ja estava tancat quan hi vam arribar, però la meva impressió és que si no us sobra molt de temps, no val la pena entrar-hi, encara que tingui un preu molt reduït ( 2’5 zl ).

El castell d’Ojcow va ser el punt final de la nostra ruta dels Nius d’Àguila, en què per unes hores vam poder fer un fantàstic viatge a l’època medieval.







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT