DESCOBRINT LA TOSCANA: EL PARC NACIONAL DELLE FORESTE CASENTINESI, MONTE FALTERONA E CAMPIGNA



Toscana, Itàlia, trekking, senderisme




El Parc nacional delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna és un dels tres parcs nacionals situats dins de la Toscana, una regió italiana mundialment coneguda pel seu excepcional patrimoni monumental i artístic, especialment el d’època medieval i renaixentista.

Malauradament el patrimoni natural de la Toscana passa desapercebut davant de tanta bellesa artística, i si sou amants de la natura i del senderisme, sí que us recomano dedicar almenys un dia a visitar algun d’aquests tres parcs nacionals de  la Toscana, que crec que no us en penedireu.



Senderisme, fagedes, natura, itàlia, patrimoni de la humanitat, fagedes primàries

Parc nacional delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna


Nosaltres vam decidir-nos pel Parc nacional delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna, perquè era el que ens quedava més a prop de Florència, ciutat on vam estar allotjats 12 dies durant el nostre viatge per la Toscana i Cinque Terre.

Aquest parc nacional està situat al nord-est de la Toscana, a uns 60 km de Florència, i té una extensió total de 364 km2, repartits entre les regions de la Toscana i de l’Emilia-Romagna.

Quant als seus valors naturals cal esmentar que el bosc és el gran protagonista, amb una gran diversitat d’espècies: fagedes, avets, aurons, rouredes, pinedes, que es conserven en òptimes condicions.



Toscana, Itàlia, senderisme, trekking, natura

La fageda, un dels grans protagonistes del Parc nacional delle Foreste Casentinesi


Aquests boscos són a més a més els hàbitats de grans mamífers com el llop, el cérvol, el mufló i el senglar, però també de gran varietat d’aus, rèptils i amfibis. Entre aquests darrers destaca la salamandrina de Savi (Salamandrina perspicillata Savi), un endemisme de la Península Itàlica.

Per a tancar aquestes breus línies introductòries afegiré que una de les fagedes més importants d’aquest parc nacional, la que està inclosa dins la Reserva natural integral Sasso Fratino, recentment ha estat declarada (juliol 2017) Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, com a part integrant del bé “Fagedes primàries delsCàrpats i d’altres regions d’Europa".




Mapa del nostre itinerari pel Parc nacional delle Foreste Casentinesi




La ruta senderista pel Parc nacional delle Foreste Casentinesi i el Monte Falterona



Senderisme, Toscana, Itàlia, Natura



Nosaltres no vam deixar escapar l’oportunitat de conèixer una mica aquest parc nacional i vam fer una petita excursió, d’unes 3.5 hores de durada.

Vam deixar el cotxe a un aparcament (la lletra C del mapa interactiu) situat molt a prop del “Passo de la Calla” (la lletra B del mapa), un coll de muntanya que fa de divisòria d’aigües entre la conca del riu Arno (mar Ligur) i la conca Adriàtica, a més de ser el límit administratiu entre la regió de la Toscana i la d’Emilia-Romagna.

La part inicial de l’excursió segueix per una pista que travessa una frondosa fageda fins arribar a una gran clariana.  A partir d’aquí la pista desapareix i cal agafar un camí ben senyalitzat que  a estones discorre la carena muntanyosa fins arribar al Monte Falco, que amb els seus 1.658 m és el punt més elevat de tot el Parc nacional.



Toscana, italia, senderisme, natura


Panorama des del Monte Falco, el cim més alt del Parc nacional delle Foreste Casentinesi




Des del cim del Monte Falco el panorama és espectacular i a més podreu gaudir-lo ben còmodament, perquè hi ha instal.lat un banc de fusta.

Des del Monte Falco teniu l’opció d’allargar l’excursió una hora més en total i continuar per la carena muntanyosa fins arribar al Monte Falterona, la 2a màxima elevació del Parc nacional i també la muntanya on neix el riu Arno. La tornada la vam fer pel mateix camí.


POPPI



Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna, Itàlia, senderisme



Finalitzada l’excursió a peu pel Parc nacional vam tenir temps a visitar Poppi, un bonic poble medieval situat molt a prop del Parc.

L’element més rellevant de Poppi és el seu castell medieval del S XII, anomenat Castello dei Conti Guidi, i situat al capdamunt del petit turó que presideix la població.



Toscana, Itàlia, Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi


Castello dei Conti Guidi, Poppi



No obstant val la pena fer un tomb pel poble, que és petit, i que té altres elements d’interès com els seus carrers medievals empedrats, o l’esglèsia di San Fedele, del romànic de transició.

Així mateix us recomano d’aparcar el cotxe a la part baixa del poble i anar pujant de mica en mica per un camí que fa giragonses i que travessa les restes de la muralla medieval.



CASTELLO DI ROMENA



Parco nazionale delle Foreste Casentinesi, senderisme, Itàlia



El Castello di Romena va ser la darrera visita d’un dia intens, què vam aprofitar gairebé fins el darrer raig de sol.

Es tracta d’un bonic castell medieval situat al capdamunt d’un turó que domina estratègicament la vall de l’Alt Casentino.

Documentat al S XI, durant el moment de màxim esplendor al S XIV va arribar a tenir un total de 14 torres, de les que únicament se’n conserven tres. Malauradament vam haver de conformar-nos a visitar-lo per fora, perquè ja estava tancat.

Així mateix cal destacar que el Castello di Romena és citat en una obra emblemàtica del “Trecento” italià: La Divina Comedia, escrita per Dante Alighieri, que va residir durant un temps al castell, després d’haver estat condemnat a l’exili per part de la màxima autoritat de Florència l’any 1301.

En definitiva la nostra incursió en territori Casentino va ser un dia ben rodó, que va permetre “oxigenar-nos” alhora que va evitar que agaféssim la síndrome d’Stendhal, després d’haver visitat tants monuments i museus durant els dies anteriors.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT