DESCOBRINT L'ALSÀCIA: LA RUTA DEL VI



Els pobles de la ruta del vi de l'Alsàcia, els pobles més bonics de França, mercats de Nadal



La Ruta del vi de l’Alsàcia és un dels principals atractius turístics d’aquesta regió de França, un país que compta amb una gran tradició vitivinícola i més de 300 AOC - "Apellation d'Origine Contrôlée" -,el nom que reben a França les Denominacions d’Origen.

A l’Alsàcia actualment existeixen 3 AOC, que s’estenen per una franja de territori d’uns 100 km de longitud, situat entre el riu Rin i els Vosges, i a una alçada que oscil.la entre els 200 i els 450 msn.

El Massís dels Vosges, situat a l’Oest de la plana alsaciana, fa de barrera i és el causant del seu  peculiar microclima, amb escasses precipitacions anuals i baixa humitat, factors que afavoreixen l’òptima maduració dels raïms.


Els pobles de la ruta del vi de l'Alsàcia, els pobles més bonics de França, mercats de Nadal
Vinyes a tocar de Kaysersberg, ben presents al llarg de tota la Ruta del Vi de l'Alsàcia


Entre els raïms, el blanc és el majoritari amb molta diferència, essent la varietat riesling la més conreada, i que ja tenia molt èxit a l’Edat Mitjana.

Una altra peculiaritat interessant dels vins alsacians és que una les tres AOC de la regió, la "Crémant d’Alsace", és un vi escumós que s’obté a partir del “méthode champenoise”, la mateixa tècnica però amb petites variants amb què s’elabora el  xampany i el cava. Els “crémants d’Alsace” no tenen el prestigi dels xampanys, si bé en canvi el seu preu és molt més assequible.



Els pobles de la ruta del vi de l'Alsàcia, els pobles més bonics de França, mercats de Nadal
Botiga de vins a Eguisheim, una activitat econòmica importantíssima a l'Alsàcia ja des de l'Edat Mitjana 


Finalitzada aquesta petita introducció a l’enologia de l’Alsàcia, em centraré en la Ruta del Vi i en els pobles que vam visitar.

Tots aquests paisatges alsacians de vinyes i espectaculars pobles, molts d’ells d’origen medieval,  són recorreguts per la Ruta del Vi, que amb un total de 170 km travessa  una bona part de l’Alsàcia de Nord a Sud des de 1953, any en què fou creada aquesta ruta.

Nosaltres en el  4t dia del nostre viatge a l’Alsàcia vam poder visitar 4 pobles situats als voltants de Colmar, el sector central de la Ruta del vi de l’Alsàcia. És obvi que són pocs pobles per tractar-se d’un dia sencer, però nosaltres vam preferir visitar-los relaxadament, i a més heu de tenir present que ho vam fer a finals de desembre, època en què a l’Alsàcia a les 5 de la tarda ja és gairebé negra nit, un inconvenient que queda compensat perquè per aquestes dates molts pobles tenen decoracions i mercats nadalencs, que hi donen un encant molt especial.




Mapa de la Ruta del Vi de l'Alsàcia amb els 4 pobles que vam visitar


A continuació us detallo la nostra ruta amb els 4 pobles que vam visitar, 2 dels quals -Eguisheim i Riquewihr-  estan inclosos entre els Pobles més bonics de França



1 - EGUISHEIM


Els pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, Els pobles més bonics de França



Situat a només 7 km de Colmar, Eguisheim és un dels pobles més coneguts de la Ruta del vi de l'Alsàcia.

El seu encant no només resideix en la gran presència de les típiques cases alsacianes amb entramat de fusta, sinó també en el seu peculiar urbanisme, que  forma una trama concèntrica de carrers a l’entorn de l’antic castell medieval, avui en dia desaparegut sota els murs de la capella de Saint-Léon IX.

Per tant el castell va ser l’origen del primer nucli d’Eguisheim, i això va succeir al s. VIII, tal com es desprèn d’una documentació que menciona Eberhard,  el 3r Duc d’Alsàcia, com el noble que va construir la 1a fortalesa a Eguisheim.

En l’actualitat la plaça del Castell (Place du Chateau Saint-Léon) és el centre neuràlgic d’Eguisheim, i cada any a finals de novembre hi instal.len el mercat de Nadal, que vam tenir la sort de poder-lo gaudir, perquè normalment és obert fins el 30 de desembre.

A la plaça del Castell d’Eguisheim també podreu admirar les típiques cases alsacianes amb entramat de fusta, moltes d’elles dels s. XVI-XVIII.


Mercat de Nadal, Els pobles de la Ruta del Vi, els Pobles més bonics de França
Mercat de Nadal d'Eguisheim


No obstant al meu parer a Eguisheim hi trobareu altres racons més bonics, especialment a la Rue des Remparts, on les façanes amb entramat de fusta ens ofereixen un variat festival de colors: ocres, blaus, vermells.

Per acabar amb Eguisheim faré una menció a una  interessant ruta (nosaltres no la vam fer) pels voltants de la vila que permet visitar les ruïnes de 4 castells medievals. Nogensmenys heu de tenir present que a l’hivern la ruta és tancada.


2- TURKHEIM


Els Pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, els Pobles més bonics de França


Turkheim és el poble que menys ens va agradar dels 4 que vam visitar de la Ruta del vi de l’Alsàcia, però això no significa pas que no sigui bonic i/o sigui un lloc prescindible.

A l’igual que Eguisheim, Turkheim té un origen medieval, i el seu nom ja apareix documentat a mitjan s. VIII.

El que més em va agradar de Turkheim és la zona meridional del nucli antic, on es concentren alguns dels elements i monuments més interessants de la vila: d’entrada, hi trobareu la Porta de França, una de les poques portes que es conserven de la muralla medieval. Pocs metres després de franquejar aquest majestuós portal medieval trobareu la Place Turenne, amb una bonica font i amb les típiques cases alsacianes amb entramat de fusta, com l’Hôtel des Deux-Clefs, del s. XVII.

També a pocs metres de la Place Turenne hi trobareu l’Ajuntament, del S XVI, així com l’església de Santa Anna, que conserva el campanar romànic.


Els Pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, els Pobles més bonics de França
La Porte de France, Turkheim, una de les portes medievals d'entrada a la vila


De totes maneres, Turkheim té altres indrets amb encant, com la Grand Rue, que parteix des de la Place Turenne, i que seguint la direcció est-oest arriba fins la Porta de Munster, la 2a de les tres portes que es conserven de la muralla medieval. Així mateix a  la Grand Rue podreu admirar les façanes amb entramat de fusta pintades de diferents colors, algunes de les quals són dels s. XVI i XVII.

Finalitzo Turkheim amb aquest útil enllaç a un mapa amb pdf que conté una detallada ruta pel nucli antic.



3- KAYSERSBERG


Els Pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, els Pobles més bonics de França



Dels 4 pobles que vam visitar de la Ruta del Vi de l’Alsàcia, Kaysersberg és l´únic que està travessat per un riu, i això hi dóna un encant especial.

Una altra singularitat de Kaysersberg és la presència del castell situat dalt d’un petit turó enlairat, i que va ser construït al s. XIII per ordre de l’Emperador Federic II de Hohenstaufen, amb la finalitat de protegir la vila de les freqüents incursions de les tropes del Duc de Lorena.

El castell no és l’únic testimoni de l’arquitectura militar medieval, perquè encara queden dempeus algun tram i alguna torre de defensa de la muralla medieval, especialment a les zones més properes al castell.

Quant al poble, la zona que concentra més elements d’interès és la Rue du Général de Gaulle, el carrer principal, on hi trobareu el bonic edifici de l’Ajuntament, d’estil renaixentista, o  l’església de la Sainte Croix (Santa Creu), amb alguns elements romànics.

A la mateixa Rue de Géneral de Gaulle també val la pena detenir-se una estona al pont fortificat que travessa el riu Weiss, perquè és una original construcció de granit rosat del s. XVI.



Els Pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, els Pobles més bonics de França
La cèntrica rue du Général de Gaulle, Kaysersberg


A més a més des del pont hi ha un bonic panorama de  Kaysersberg, i podreu badar amb la bellesa de les cases amb entramat de fusta, algunes de les quals són del s. XVI.

No obstant el poble és ple de racons on gaudir de l’estètica de les cases amb entramat de fusta.




4- RIQUEWIHR


Els Pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, els Pobles més bonics de França



Riquewihr és un altre dels pobles emblemàtics de la Ruta del Vi de l’Alsàcia, i a l’igual que els 3 anteriors els seus orígens es remunten a l’Edat Mitjana.

De tots 4 és el que em va semblar el millor conservat i el d’aspecte més medieval, amb nombrosos testimonis d’aquella època, en què cal destacar en primer lloc la "Tour du Dolder", una elevada torre defensiva i de vigilància de 25 m d’alçada construïda a finals de s. XIII, que a la vegada va tenir la  funció com a porta d’entrada occidental a Riquewihr.

Amb la construcció d’un segon perímetre de muralles a inicis de s. XVI la Torre Dolder va perdre la seva missió defensiva i va ser transformada en habitatge.

De fet la construcció d’aquesta 2a muralla al s. XVI, de la que encara es conserven en molt bon estat diferents trams del sector occidental i meridional, va donar més seguretat als habitants més rics de Riquewihr, que no van escatimar recursos en construir noves mansions amb els típics entramats de fusta alsacians.

Moltes de les cases que actualment podeu contemplar al nucli antic de Riquewihr són d’aquesta època, i les trobareu passejant per qualsevol racó de la vila, perquè n´hi ha més de 30, d’acord amb l’inventari oficial del Ministeri de Cultura de França.

Els Pobles de la Ruta del Vi de l'Alsàcia, els Pobles més bonics de França
Tour de Dolder, una de les portes de la 1a muralla medieval de Riquewihr


Us donaré darrer consell de Riquewihr: feu el possible per visitar-la també de nit, perquè té un encant  molt especial, sobretot en època de Nadal.


Consell pràctic

Si feu la ruta amb cotxe, tal com vam fer nosaltres, heu de tenir present que si voleu aparcar gratis, especialment a Kaysersberg i Riquewihr, haureu de deixar el vehicle una mica allunyat del centre històric.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC