DESCOBRINT MALLORCA EN 4 DIES (IV): MONUMENTS I PLATGES D'ARTÀ I CAPDEPERA


Mallorca, Illes Balears, Països catalans, patrimoni cultural

El 4t i darrer dia de la nostra escapada a Mallorca ens vàrem moure pels municipis d’Artà i de Capdepera, situats al Nord-est de l’illa, i vam poder combinar visites culturals amb una estona de sol i platja.

Aquest és el resum del què vam veure i vam fer durant el darrer dia a Mallorca.Mapa amb la nostra ruta del 4t dia per Mallorca


1 – CASTELL DE CAPDEPERA

(Punt B al mapa)Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, patrimoni cultural, els pobles més bonics de MallorcaEl Castell de Capdepera està situat dalt d’un turó que presideix la població homònima, i és una de les poques fortificacions medievals que es conserven a Mallorca.

Els seus orígens es remunten a l’època de dominació islàmica, quan es va construir una torre de defensa, l’anomenada Torre d’en Nunis.


L’any 1231, molt poc temps després de la conquesta de Mallorca, el rei Jaume I s’hi va desplaçar amb la intenció de sotmetre Menorca, illa ben visible des del Castell de Capdepera. Segons el “Llibre dels fets” no va ser necessari l’ús de les armes, perquè en va tenir prou amb causar incendis a diferents llocs propers a Capdepera per a fer creure a l’alcaid sarraí de Menorca que eren les fogueres d’un exèrcit molt nombrós. En qüestió de dies va signar-se el tractat de Capdepera, segons el qual l’alcaid sarraí de Menorca esdevindria vassall del rei Jaume I.

Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, els pobles més bonics de Mallorca, patrimoni cultural

Església i la Torre d'en Nunis, la part més antiga del Castell de Capdepera


A partir del s. XIV el Castell de Capdepera va esdevenir una prioritat estratègica per part del rei Jaume II, que va ordenar construir un gran recinte emmurallat que protegís no només el senyor feudal, sinó també tots els habitants de la zona. Per tant més que un castell, passava a ser un poble fortificat.

Tot i que algunes parts del Castell de Capdepera són d’èpoques posteriors, la major part d’elements són del s. XIV, i cal destacar les muralles i les torres defensives, que es conserven en la seva totalitat, i són ben visibles des de la llunyania.


Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, els pobles més bonics de Mallorca, patrimoni cultural, arqueologia

Excavacions arqueològiques a les cases adhosades a la muralla Sud del Castell de CapdeperaLa visita al Castell de Capdepera és molt recomanable, i a més inclou l’entrada a l’interessant Museu de la Llata –el nom que rep la cistelleria a Mallorca -, situat a la Casa del Governador, del s. XVIII, i també inclou una petita exhibició d’aus rapaces, situada a tocar de la muralla meridional.

Si desitjeu ampliar informació, aquí teniu aquest interessant enllaç en Pdf al Castell de Capdepera.
2 - CALA AGULLA

(Punt C al mapa)


les millors platges de Mallorca, Illes Balears


Cala Agulla va ser l’indret on vam gaudir del bany i d’una estona prenent el sol, després d’haver improvisat un “pla B”,  perquè a la veïna Cala Mesquida onejava la bandera vermella a causa del fort onatge.

Cala Agulla forma part de l’Àrea Natural d’Especial Interès Cala Mesquida – Cala Agulla, i aquesta protecció legal ha fet possible que aquest paratge no hagi estat urbanitzat. És per tant una cala agradable per al bany, amb una abundant presència de pins, que sempre alegren el paisatge de les platges.

De totes maneres considero que no és una platja paradisíaca per 2 raons; en primer lloc, perquè és molt a prop de Cala Rajada, un indret de la costa de Mallorca molt edificat, i alguns dels seus gratacels són ben visibles des de Cala Agulla. En segon lloc perquè és una cala molt freqüentada, i fins i tot vam haver d’allunyar-nos del parking per a trobar espai lliure i instal.lar-nos a la sorra de la platja.

L’accés a Cala Agulla està molt ben senyalitzat des de Capdepera, s’hi arriba per carretera asfaltada, i l’aparcament és de pagament (5 euros).
3 – POBLAT TALAIÒTIC DE SES PAÏSSES

(Punt D al mapa)


Mallorca, arqueologia, talaiots, Illes Balears, Països catalans


El Poblat talaiòtic de Ses Païsses és al capdamunt d’un petit turó situat a 1 km d’Artà, i és un dels jaciments prehistòrics més importants de Mallorca, amb una ocupació de més de 1.000 anys: des de 1.100 aC fins a l’any 50 dC.

La fase inicial del poblat correspon al període talaiòtic, moment en què s’erigeix el talaiot (torre de forma circular, quadrada o ovalada característica de Mallorca i Menorca) al centre del poblat, i al voltant del qual s’hi van construir edificis al llarg de diferents èpoques, que majoritàriament van ser habitatges, si bé algun va tenir usos socials i comunitaris.

Precisament una de les construccions més singulars del Poblat talaiòtic de Ses Païsses és l’anomenada Sala Hipòstila, de planta absidal i que  encara conserva 7 pilastres i 3 columnes que sostindrien el gran sostre.

Els arqueòlegs creuen que la Sala Hipòstila possiblement va estar destinada a activitats econòmiques comunitàries, com la mòlta de cereals o el sacrifici d’animals, perquè durant les excavacions arqueològiques s’hi van trobar molins barquiformes, ceràmica domèstica i restes òssies de fauna.


Artà, arqueologia, talaiots, Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, patrimoni cultural

Poblat talaiòtic de Ses Païsses, Sala Hipòstila


Un altre element molt característic del Poblat talaiòtic de Ses Païsses és la seva muralla ciclòpia, que impressiona per les seves dimensions: 320 m de perímetre, 3.5 m d’altura màxima i 3.6 m d’ample.

La muralla va ser construïda entre els s. VII i VI aC, en l’anomenat Període Balear, una època caracteritzada per tensions entre les diferents comunitats de la zona, que lluitaven per uns recursos naturals cada cop més escassos; i això va obligar a fortificar els poblats. Les excavacions arqueològiques també reforcen aquesta hipòtesi, perquè s’hi ha trobat diferent material bèl.lic, com un casc i una espasa.

Si desitjeu ampliar informació, aquí teniu aquest interessant enllaç al Poblat talaiòtic de Ses Païsses.

El Poblat talaiòtic de Ses Païsses va ser la darrera visita a una fantàstica escapada de 4 dies per Mallorca.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

15 INDRETS DELS PIRINEUS RECOMANATS PER "BLOGGERS"

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ