DESCOBRINT MALLORCA EN 4 DIES (IV): MONUMENTS I PLATGES D'ARTÀ I CAPDEPERA


Mallorca, Illes Balears, Països catalans, patrimoni cultural

El quart i darrer dia de la nostra escapada a Mallorca ens vàrem moure pels municipis d’Artà i de Capdepera, situats al Nord-est de l’illa, i vam poder combinar visites culturals amb una estona de sol i platja. 

Aquest és el resum del què vam veure i vam fer durant el darrer dia a Mallorca.







Mapa amb la nostra ruta del 4t dia per Mallorca


1 –CASTELL DE CAPDEPERA

(Punt B al mapa interactiu)



Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, patrimoni cultural, els pobles més bonics de Mallorca

El està situat dalt d’un turó que presideix la població homònima, i és una de les poques fortificacions medievals que es conserven a Mallorca. 

Els seus orígens es remunten a l’època de dominació islàmica, quan es va construir una torre de defensa, l’anomenada Torre d’en Nunis. 

L’any 1231, molt poc temps després de la conquesta de Mallorca, el rei Jaume I s’hi va desplaçar amb la intenció de sotmetre Menorca, illa ben visible des del Castell de Capdepera. Segons el “Llibre dels fets” no va ser necessari l’ús de les armes, perquè en va tenir prou amb causar incendis a diferents llocs propers a Capdepera per a fer creure a l’alcaid sarraí de Menorca que eren les fogueres d’un exèrcit molt nombrós. En qüestió de dies va signar-se el tractat de Capdepera, segons el qual l’alcaid sarraí de Menorca esdevindria vassall del rei Jaume I. 



Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, els pobles més bonics de Mallorca, patrimoni cultural

Església i la Torre d'en Nunis, la part més antiga del

A partir del s. XIV el Castell de Capdepera va esdevenir una prioritat estratègica per part del rei Jaume II, que va ordenar construir un gran recinte emmurallat que protegís no només el senyor feudal, sinó també tots els habitants de la zona. Per tant més que un castell, passava a ser un poble fortificat. 

Tot i que algunes parts del Castell de Capdepera són d’èpoques posteriors, la major part d’elements són del s. XIV, i cal destacar les muralles i les torres defensives, que es conserven en la seva totalitat, i són ben visibles des de la llunyania. 



Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, els pobles més bonics de Mallorca, patrimoni cultural, arqueologia
Excavacions arqueològiques a les cases adhosades a la muralla Sud del Castell de Capdepera

La visita al Castell de Capdepera és molt recomanable, i a més inclou l’entrada a l’interessant Museu de la Llata –el nom que rep la cistelleria a Mallorca -, situat a la Casa del Governador, del s. XVIII, i també inclou una petita exhibició d’aus rapaces, situada a tocar de la muralla meridional. 



2 - CALA AGULLA

(Punt C al mapa interactiu)


les millors platges de Mallorca, Illes Balears

Cala Agulla va ser l’indret on vam gaudir del bany i d’una estona prenent el sol, després d’haver improvisat un “pla B”,  perquè a la veïna Cala Mesquida onejava la bandera vermella a causa del fort onatge 

Cala Agulla forma part de l’Àrea Natural d’Especial Interès Cala Mesquida – Cala Agulla, i aquesta protecció legal ha fet possible que aquest paratge no hagi estat urbanitzat. És per tant una cala agradable per al bany, amb una abundant presència del pins, que sempre alegren el paisatge de les platges.  

De totes maneres considero que no és una platja paradisíaca per 2 raons; en primer lloc, perquè és molt a prop de Cala Rajada, un indret de la costa de Mallorca molt edificat, i alguns dels seus gratacels són ben visibles des de Cala Agulla. En segon lloc perquè és una cala molt freqüentada, i fins i tot vam haver d’allunyar-nos força de la primera línia de la platja per tal de trobar espai per a les nostres tovalloles. 





L’accés a Cala Agulla està molt ben senyalitzat des de Capdepera, s’hi arriba per carretera asfaltada, i l’aparcament és de pagament (5 euros). 


3 – POBLAT TALAIÒTIC DE SES PAÏSSES

(Punt D al mapa interactiu)


Mallorca, arqueologia, talaiots, Illes Balears, Països catalans

El Poblat talaiòtic de Ses Païsses és al capdamunt d’un petit turó situat a 1 km d’Artà, i és un dels jaciments prehistòrics més importants de Mallorca, amb una ocupació de més de 1.000 anys: des de 1.100 aC fins a l’any 50 dC. 

És un poblat talaiòtic típic, de planta ovalada, protegit per una gran muralla ciclòpia, que és una de les millor conservades de tot Mallorca. De fet la gran porta adintellada d'entrada al poblat talaiòtic és un dels elements més espectaculars de tot el jaciment arqueològic.

A l'interior del poblat hi trobareu el talaiot (la gran torre central de forma cònica), al voltant del qual es concentren algunes edificacions singulars possiblement d'ús comunitari, com una gran gran sala hipòstila i una habitació en forma de ferradura. 

Artà, arqueologia, talaiots, Mallorca, Illes Balears, Països Catalans, patrimoni cultural
Poblat talaiòtic de Ses Païsses


Les campanyes d'excavacions arqueològiques, iniciades l'any 1959, han aportat molts materials, en què cal destacar alguns elements bèl·lics com un casc i una espasa, que cal situar en un context de fortes tensions i lluites, que tindrien lloc entre els s. VI i II aC.

En definitiva, el Poblat talaiòtic de Ses Païsses és una visita molt recomanable, encara que no sigueu uns apassionats de l'arqueologia.

Des del Poblat talaiòtic de Ses Païsses vam donar per finalitzada una fantàstica escapada de 4 dies a Mallorca.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ