POBLES AMB ENCANT I JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DEL MATARRANYA (ARAGÓ)

Terol, Aragó, els pobles més bonics del Matarranya, arqueologia, patrimoni cultural



El tercer dia de la nostra escapada pel Matarranya vam fer una ruta dedicada gairebé exclusivament a conèixer alguns pobles amb encant i alguns jaciments arqueològics d’aquesta comarca aragonesa, que té un excepcional patrimoni cultural que abasta més de 5.000 anys: des de les pintures rupestres del Neolític, fins l’actualitat.





Mapa de la nostra ruta pel Matarranya


Aquest és el resum de la nostra ruta pel Matarranya:


1- SALT DE LA PORTELLADA



Matarranya, Terol, Aragó, els pobles més bonics del Matarranya


El Salt de la Portellada és una espectacular cascada d’uns 20 metres d’alçada que forma el riu Tastavins, afluent del Matarranya. Malauradament el riu Tastavins només porta aigua en època de pluges, i per tant les possibilitats de trobar-lo sec són altes, tal com ens va passar a nosaltres.




Video del Salt de la Portellada quan porta aigua


L’accés està ben senyalitzat des de la carretera TE-V-3004, que uneix Vall-de-roures amb La Portellada, i us haureu de desviar a mà esquerra per una pista sense asfaltar en bon estat que en 2 km baixa fins el Salt de la Portellada.



2 – RÀFELS (Ráfales en castellà)


Terol, Aragó, els pobles més bonics del Matarranya, conjunt històric artístic, patrimoni cultural



La segona visita del dia va ser el petit poble de Ràfels, un dels 5 pobles del Matarranya que són Conjunt Històric.
Precisament per tractar-se d’un poble que ha estat declarat Conjunt Històric va ser una petita decepció, potser perquè anàvem amb les expectatives molt altes, i no vam trobar que fos un poble especialment bonic, tot i que a nivell individual sí té alguns elements interessants.

El que més ens va agradar de Ràfels és la Plaça Major, un gran espai amb forma d’L i parcialment porticat que connecta amb el Portal de Sant Roc, una de les portes  de la muralla medieval.
A la Plaça Major hi trobareu el bonic Ajuntament renaixentista, així com l’Església Parroquial de l’Assumpció, d’estil gòtic tardà i  modificada als S XVI i XVII.


3 – POBLAT IBERO-ROMÀ DE TORRE CREMADA (Valdeltormo)


Matarranya, arqueologia, Terol, Aragó, patrimoni cultural, els pobles més bonics del Matarranya


Aquest jaciment arqueològic està estratègicament situat sobre una plataforma rocosa que domina visualment el curs mig del riu Matarranya.
A diferència dels poblats ibèrics de Sant Antoni i Tossal Redó de Calaceit no presenta unes restes arqueològiques gaire espectaculars, essent el més destacat la gran torre el·líptica, d’uns 9 m de diàmetre  i d’uns 5 m d’alçada, si bé  originàriament hauria tingut una alçada total de 10 m i 2 plantes.

Aquesta torre formava part d’un petit recinte fortificat que tenia la finalitat de protegir el poblat situat als peus d’aquest recinte, que va tenir una fase d’ocupació molt curta, des d’inicis de s. I aC, fins inicis de s. I dC, moment en què s’abandonen gairebé tots els jaciments de la zona. No obstant amb anterioritat a la construcció de la torre, al s. VI aC hi va haver una primera i breu fase d’ocupació, possiblement una necròpolis.




4- POBLAT IBÈRIC DEL TOSSAL MONTAÑÉS (Valdeltormo)


Matarranya, arqueologia, poblats ibèrics, els pobles més bonics del Matarranya, Terol, Aragó


Aquest jaciment ibèric està situat a tan sols uns pocs centenars de metres en línia recta del poblat de Torre Cremada, però la seva cronologia és anterior, perquè va ser ocupat entre els s. VI i IV aC.

A l’igual que el poblat veí de Torre Cremada no és especialment interessant quant a restes i estructures conservades, i el seu element més destacat és una casa-torre circular que no tindria funcions defensives i militars,  sinó que seria un edifici destinat a activitats domèstiques i artesanals, tal com es dedueix dels materials trobats al seu interior: forn, teler, grans gerres, objectes de metal·lúrgia.
Als voltants d’aquesta casa-torre circular encara són visibles les restes de petites cases ibèriques de planta rectangular.


5 –  LA FREIXNEDA ( La Fresneda en castellà)


Terol, Aragó, Patrimoni cultural, els pobles més bonics del Matarranya, pobles amb encant

La Freixneda va ser la darrera visita del dia, un poble que  destaca per la monumentalitat i bellesa del seu nucli antic d’origen medieval i que és Conjunt històric-artístic des de l’any 1983.

La vila de la Freixneda està presidida per les restes del castell de Santa Bàrbara, possiblement d’origen islàmic, i que durant molts segles va pertànyer a l’Orde de Calatrava.

A pocs metres del castell hi trobareu el cementiri, que té algunes làpides funeràries que podrien ser molt antigues, de l’Edat Mitjana o inclús anteriors.

Igualment aprofitant l’esforç de la pujada al turó del castell, us recomano de visitar 2 monuments molt propers: l’església de Santa María la Mayor, d’estil barroc, i l’ermita de Santa Bàrbara. Aquesta darrera té molt bones vistes tant de la vila, com dels voltants i del Massis dels Ports.

Dins del nucli urbà cal destacar la monumental Plaça Major, presidida per la Casa Consistorial, un bell edifici d’estil gòtico-renaixentista.
De la Plaça Major surt el Carrer Major, un altre racó amb encant de La Freixneda, on hi trobareu diferents cases porticades dels S. XVI i XVII.



Terol, Aragó, Patrimoni cultural, els pobles més bonics del Matarranya, pobles amb encant

La Plaça Major, un dels racons més bonics de La Freixneda


No obstant la llista de monuments tant civils com religiosos del centre històric de La Freixneda és força extensa: El Palau de la Encomienda ( s. XVI), el Palau del Marqués de Tosos, el Portal de Xifré, l’antic Convent dels Mínims, o la Capella del Pilar.

Finalitzaré La Freixneda amb unes dades d’interès per als cinèfils: als carrers del nucli antic de la Freixneda s’hi van rodar algunes escenes de “Libertarias”, de Vicente Aranda, de “La vida aquí” , de Jesús Font i de la sèrie de televisió “Maldito seas”.


Altres entrades del blog relacionades















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

15 MONUMENTS EMBLEMÀTICS DE L'ART ROMÀNIC