RUTA PEL MATARRANYA I ELS PORTS (TEROL I CASTELLÓ)


Matarranya, els Ports, Terol, Aragó



El quart dia de la nostra escapada al Matarranya vam fer una ruta que ens va endinsar pel sud de la comarca aragonesa del Matarranya i per la comarca dels Ports, aquesta darrera ja situada a la província de Castelló.

Durant el recorregut vam visitar un santuari mudèjar a Pena-roja de Tastavins, vam visitar els pobles d’Herbers i Morella, i vam fer una petita caminada fins les Roques del Masmut,  una espectacular formació geològica.


Mapa amb els llocs visitats durant la ruta pel Matarranya i els Ports

Bé, som-hi amb la crònica de la ruta pels pobles i paratges naturals del Matarranya i els Ports,



1-  SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA FONT (Pena-roja de Tastavins, Matarranya)

(Punt B al mapa interactiu) 



Matarranya, Terol, Aragó




El Santuari de la Mare de Déu de la Font està situat a uns 2 km de Pena-roja de Tastavins, i vist des de l’exterior us podria semblar que té poc interès. Nogensmenys tot el contrari, perquè el seu interior amaga una gran obra d’art del mudèjar, el sostre de fusta, decorat amb formes geomètriques, vegetals, antropomorfes i elements heràldics, en què destaca especialment la Creu de Calatrava. Això pot ser degut a que l’Orde de Calatrava possiblement va finançar total o parcialment les obres de construcció de la nova ermita gòtica al s. XIV, que  substituïa una d’anterior.

A més de la decoració mudèjar del sostre de fusta cal destacar les escultures dels capitells gòtics tant de l’interior de l’ermita com de les arquivoltes de la portada, que mostren diferents escenes del Nou Testament. La portada a més a més té un bonic timpà, amb una imatge de la Verge en Majestat envoltada de quatre àngels.

A uns metres de l’ermita gòtica i hi ha la petita església barroca dels s. XVII-XVIII, edificada al mateix indret on estava el primitiu Santuari del s XIII, i que segons una llegenda s’hi havia trobat una imatge de la Verge abans de construir-hi res.



2- ROQUES DEL MASMUT (Pena-roja de Tastavins, Matarranya)

(Punt C al mapa interactiu)


Matarranya, Terol, Aragó


Les Roques del Masmut són un petit massís rocallós situat molt a prop de Pena-roja de Tastavins.  El seu particular relleu retallat i les tonalitats vermelloses i ataronjades de la roca calcària hi donen una especial i original bellesa.

El topònim Masmut podria derivar del poble bereber  dels masmuda, que s’haurien instal.lat en aquesta zona del Matarranya durant els segles de la dominació musulmana.

Per accedir a les Roques del Masmut heu d'entrar a Pena-roja de Tastavins i agafar una pista forestal que fa pujada i que és apta per a turismes durant el primer quilòmetre, fins arribar a una bifurcació, on us recomano aparcar el vehicle i continuar a peu per la pista de la dreta. 

En uns pocs minuts arribareu a una collada des de la qual és possible pujar per un corriol fins als cims de les Roques del Masmut. No obstant si continueu per la pista, després de 20 minuts de caminar arribareu fins un mirador amb excel.lents vistes de les Roques del Masmut. Malgrat ser una caminada de curta durada, us aconsello assaborir-la bé, perquè el paratge s’ho mereix.




3 – HERBERS (els Ports, Castelló)

(Punt D al mapa interactiu)


Ruta pel Matarranya i els Ports, Castelló, Comunitat Valenciana


Des de Pena-roja de Tastavins surt una estreta i revirada carretera local que porta fins Herbers, el primer poble de la província de Castelló.

Herbers és un petit municipi de menys de 100 habitants de la comarca dels Ports situat al fons d’una estreta vall.
El més interessant del poble és el Palau del Baró d’Herbers, una gran casa senyorial del s XVI, que malauradament no vam ni poder acostar-nos-hi, perquè s’hi feien obres de rehabilitació i tot el recinte estava barrat.

Herbers com a conjunt no em va semblar particularment atractiu, tot i que té alguns carrers bonics amb cases d’arquitectura de pedra tradicional  amb balconades de fusta. Això sí, el poble respira una gran pau i tranquil.litat.



4- MORELLA (els Ports, Castelló)

(Punt E al mapa interactiu)

Els Ports, Castelló, Comunitat Valenciana, els pobles més bonics d'Espanya


Morella és una vila amb un excepcional patrimoni monumental i artístic, i sens dubte és un dels pobles més bonics no només de la província de Castelló, sinó també de tot el País Valencià.

D’entrada una de les coses que més destaquen només arribar a Morella són les seves imponents muralles, que es conserven en tot el perímetre, un fet poc habitual. En total són 2 quilòmetres de muralla amb 7 portes i 10 torres, que continuen dempeus des dels s. XIV-XV, si bé el seu origen és anterior, d’època islàmica.

Un cop dins del recinte emmurallat prepareu-vos per fer un viatge a l’Edat Mitjana, gairebé obligat de començar-lo amb la visita al castell de Morella, ben visible des de la llunyania, perquè va ser construït aprofitant el gran cim rocós que domina la població.


ruta pel Matarranya i els Ports, Castelló, Comunitat Valenciana, els pobles més bonics d'Espanya
Portal medieval de Sant Miquel, Morella


Aquest emplaçament natural tan privilegiat del castell de Morella ja va ser aprofitat fa uns quants mil·lennis, tal com han evidenciat les restes neolítiques, de l’Edat del Bronze,  ibèriques i romanes trobades a la zona.

El recinte fortificat del castell de Morella  té forma circular i s’estructura en  tres nivells cada vegada més reduïts i  que arriben progressivament fins la part més elevada del turó, que és la més espectacular del castell, accessible únicament mitjançant uns graons excavats a la roca al final dels quals hi havia un fossar que  només podia ser superat amb un pont llevadís.

Les estructures del castell daten de diverses èpoques, des de l’Edat Mitjana, fins al s. XIX, moment en què van tenir un gran protagonisme les Guerres Carlines, especialment la Primera Guerra Carlina (1833-1840), en què el famós  general carlí Ramon Cabrera, conegut com el “Tigre del Maestrat”, va aconseguir resistir heroicament durant 2 anys el setge de Morella. Una estàtua eqüestre del general Cabrera situada al recinte jussà del castell recorda aquests fets.


Ruta pel Matarranya i els Ports, Castelló, Comunitat Valenciana, els pobles més bonics d'Espanya
Darrers metres d'esforç abans d'arribar al recinte superior del castell de Morella


La visita al castell de Morella també us permetrà conèixer un altre monument emblemàtic de la ciutat, el convent de Sant Francesc, perquè de fet l’entrada al castell és des del mencionat convent, un magnífic exponent de l’arquitectura gòtica.

En estil gòtic també trobareu a Morella un altre gran monument mereixedor de ser visitat, l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major, que destaca per 2 magnífiques portalades, la de les Verges i la dels Apòstols, i a l’interior pel cor amb la seva escala de cargol, i per l’altar major, d’estil xurrigueresc.

No obstant el patrimoni monumental de Morella no s’acaba amb l’Església de Santa Maria la Major, perquè la vila amaga molts altres racons i edificis de gran bellesa en què cal destacar l’Ajuntament (segles XIV-XV), el palau dels Ciurana de Quadres (s XIV), la Casa Piquer (s XVI) i el bonic carrer porticat de Blasc d’Alagó.

Fora de les muralles cal esmentar l’aqüeducte medieval de Santa Llúcia, en un bon estat de conservació.


ruta pel Matarranya i els Ports, Castelló, el Maestrat, Comunitat Valenciana, els pobles més bonics d'Espanya
Imatge nocturna del bonic carrer porticat de Blasc d'Alagó, Morella


Tots aquests monuments van poder ser construïts perquè Morella va esdevenir entre els s. XIII i XV una de les ciutats més riques i pròsperes del Regne de València, fins el punt que a les Corts hi va tenir algun representant gairebé sempre .

Com a darrer consell us suggereixo que  espereu a que es faci de nit, encara que no us allotgeu a Morella, perquè fan molt de goig tant les muralles com els monuments il.luminats.

Finalment, per si us interessa ampliar informació de Morella, us deixo aquest enllaç molt útil a un fitxer amb pdf de turisme de Morella.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ