RUTA SENDERISTA DE 2 DIES PEL PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI



Rutes de senderisme, Lleida, Catalunya, Pallars Sobirà



Avui faig una proposta d’una ruta senderista de 2 dies per un dels millors indrets dels Pirineus de Lleida on practicar el senderisme: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

És una ruta senderista circular de 2 dies que vaig poder fer durant l’agost de 2019, que pot considerar-se de dificultat mitjana més pel desnivell a superar que no pas per les dificultats tècniques, sempre que la realitzeu durant l’estiu, quan la neu ja ha desaparegut dels passos més elevats d’aquesta ruta.

El motiu de recomanar-vos una ruta senderista de 2 dies enlloc d’un sol dia o  més dies òbviament és molt subjectiu i personal, però considero que 2 dies donen més temps a assaborir els fantàstics paisatges del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, alhora que més de 2 dies podria resultar excessiu als que no esteu acostumats a caminar per l’alta muntanya i a dormir en refugis de  muntanya, uns allotjaments que  no destaquen pel seu luxe i confort, tot i que  al meu parer queda compensat amb escreix per la seva ubicació privilegiada.

Bé, som-hi amb la ruta,

Mapa amb els punts més destacats de la ruta senderista pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici  


-Primer dia de la ruta senderista pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


Ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, natura

Camí del Refugi Josep Maria Blanc per la Vall de Peguera


El punt de sortida d’aquesta ruta senderista pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el poble d’Espot, tot i que podeu començar a l’aparcament de Prat de Pierró, situat a l’entrada del Parc Nacional, a uns 3.5 km d’Espot, i d’aquesta manera us estalviaríeu gairebé 300 m de desnivell. No obstant heu de tenir en compte que si voleu deixar el cotxe a Prat de Pierró, haureu d’arribar ben d’hora, especialment en temporada alta, perquè és un aparcament petit que s’omple aviat i aleshores obliguen a deixar el cotxe a Espot, tal com ens va passar a nosaltres.

L’objectiu del primer dia és arribar fins el refugi Josep Maria Blanc, situat a una alçada de 2.350 m,  cosa que suposa superar un desnivell de 1.000 m des d’Espot en unes 4 hores a un ritme normal. Nosaltres vam tardar gairebé 5 hores, perquè vam fer moltes parades, inclosa la del dinar.

La primera part de la pujada al refugi és un agradable camí per dins del bosc que va paral·lel al riu de Peguera, amb alguns trams de fort pendent que us faran suar de valent.

Ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, Catalunya

Estany Negre, capçalera de la Vall de Peguera


El petit estany de Lladrés posa fi a aquest primer tram, i és un lloc ideal per descansar i recuperar forces  abans d’afrontar la pujada final, una pista empedrada que recorda les duríssimes «rampes» de l’Alpe d’Huez,  i que per a mi és la part més exigent de tota l’aproximació al refugi.

L’arribada al refugi  Josep Maria Blanc compensa amb escreix el patiment de la pujada, perquè està ubicat en un entorn idíl·lic, en una petita península de l’Estany Tort de Peguera, que alhora està envoltat d'altres estanys de gran bellesa com l'Estany Negre.
Ara toca descansar, abans d'anar a treure «fum» a la càmera, contemplar la posta de sol i passar la nit al refugi.


-Segon dia de la ruta senderista pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, Catalunya

Camí del Coll de Monestero


Si el desnivell de pujada del primer dia és de 1.000 m, en canvi el del segon dia és molt més suau, d’uns 400 m, si bé cal tenir present que la distància a caminar és molt més gran, amb un llarg descens fins a Espot.

El primer objectiu del dia és arribar fins el Coll de Monestero, el punt més elevat de tota la ruta senderista, a 2.716 m, sortint des del refugi Josep Maria Blanc.

El primer tram de camí és agradable, perquè és una pujada suau que voreja 3 estanys i em permet contemplar el fantàstic espectacle dels primers raigs de sol que van il·luminant poc a poc tot el paisatge.

A partir de l’Estany de la Coveta i fins arribar al Coll de Monestero el pendent és més pronunciat, tot i no ser excessiu, i cal passar per una zona de grans blocs de pedres, que és més incòmoda de caminar.

Ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, Catalunya, els llocs més bonics de Catalunya

Panorama des del Coll de Monestero


Després de gairebé 2 hores de pujada arribo al Coll de Monestero, per un camí ben senyalitzat amb estaques de fusta pintades de groc a la part superior, i també amb fites de pedra. Òbviament el panorama de les muntanyes i llacs del voltant és magnífic. Opcionalment podeu pujar fins el Pic de Monestero, cosa que suposaria allargar la travessa 1- 1.30 hores més.

Des del Coll de Monestero m’espera un llarg descens, amb uns primers 500 m que són els més delicats de tota la travessa, perquè el terreny està molt descompost i relliscós, fins el punt que he de cedir els meus 2 bastons de muntanya a 2 noies per tal puguin baixar aquest tram amb més seguretat.

No obstant les incomoditats no s’acaben aquí, perquè a continuació ve un altre tram més llarg en què haureu de sortejar nombrosos blocs de pedra, gairebé fins arribar al fons de la Vall de Monestero.

Ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, Catalunya, els llocs més bonics de Catalunya

L'Estany de Monestero


La Vall de Monestero compensa amb escreix l’estona de baixada incòmoda, perquè és una vall molt bonica, amb un relleu variat, amb alternança de petits salts d’aigua amb trams sense gairebé desnivell en què el riu ha dibuixat petits meandres. Tot això gairebé en solitud i silenci, molt de tant en tant interromputs pel pas d’alguns excursionistes.

La silueta inconfusible dels Encantats a mà dreta anuncia que soc a punt d’arribar a l’Estany de Sant Maurici, un dels paratges més emblemàtics del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És possiblement la vegada que he gaudit menys del bonic Estany de Sant Maurici, perquè estava força massificat al ser temporada alta i tractar-se d'un indret accessible tant amb taxi com a peu mitjançant una curta excursió lleugerament superior a 1 hora.

En total han estat gairebé 2.30 hores de baixada des del Coll de Monestero fins l’Estany de Sant Maurici, i només falta 1.30 hores fins Espot, amb un darrer tram per asfalt, per a posar fi a aquesta fantàstica ruta senderista de 2 dies pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Dades pràctiques de la ruta senderista pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


Ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, Catalunya, els llocs més bonics de Catalunya

Refugi Josep Maria Blanc, l'allotjament de la primera nit de la ruta senderista


-Durada: 5 hores el primer dia i 6.15 hores el segon dia
-Distància total: 24 km
-Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 1.000 m el primer dia i 375 m el segon dia.
-Dificultat: Moderada. No té dificultats tècniques, però tant la distància com el desnivell del primer dia ja són de certa consideració.
-Circular: Sí
-Punt de sortida: Espot. Si no voleu fer tant desnivell el primer dia, podeu sortir des del Prat de Pierró, situat a uns 4 km d’Espot, però en temporada alta el parking s’omple aviat.
-Allotjament: Refugi Josep Maria Blanc (Cal que porteu el sac de dormir)
-Millor època: Estiu, inicis de tardor. La resta de l’any trobareu neu, cosa que incrementa les dificultats.
-Enllaç disponible del “track” de la ruta: Sí, al   wikiloc
(A l’enllaç del wikiloc hi manquen els 6 darrers quilòmetres de baixada fins Espot)


Advertències importants:


Ruta de senderisme, Pallars Sobirà, Lleida, Catalunya, els llocs més bonics de Catalunya


La baixada del Coll de Monestero, el tram més delicat i incòmode de tota la travessa


-El tram més delicat (sense ser difícil) de tota la travessa són els primers 500 metres de baixada des del Coll de Monestero, amb terreny descompost i relliscós. Per això us aconsello que porteu bastons de muntanya i botes de canya alta.

-És important que reserveu amb temps suficient el dormir i esmorzar (opcionalment també podeu reservar el sopar) al refugi Josep Maria Blanc, especialment en temporada alta (juliol i agost). Aquí teniu la pàgina de reserves i preus del refugi Josep Maria Blanc





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT