RUTA SENDERISTA PER L'ALT ATLES (MARROC)



Imlil, senderisme, Toubkal




L'Atles és un sistema muntanyós de plegament alpí del nord-oest d'Àfrica que travessa el Marroc, Algèria i Tunísia i que té una longitud d'uns 2.700 km.

És al Marroc on assoleix les alçades màximes, a l'anomenat Alt Atles, essent el Toubkal el cim més elevat amb 4.167 m, que alhora és el sostre de tot el nord d'Àfrica.

Que l'Alt Atles sigui a menys de 70 km de Marràqueix i la relativa bona comunicació amb transport públic amb aquesta ciutat és un reclam molt llaminer a tots els que visitin Marràqueix durant uns dies i els agradi la muntanya i el senderisme; una oportunitat que no vaig desaprofitar durant el meu viatge d'una setmana al Marroc.

La ruta senderista que vaig poder fer per l'Alt Atles va consistir a pujar fins al refugi del Toubkal, és a dir, que vaig fer l'aproximació al cim del Toubkal per la via normal, un pic que habitualment es puja i baixa en 2 o 3 jornades.

A continuació us faré un resum i us facilitaré algunes dades pràctiques de la ruta senderista que vaig fer per l'Alt Atles.

DADES DE LA RUTA SENDERISTA PER L'ALT ATLES



Mapa de la ruta senderista que vaig fer per l'Alt Atles


-Durada total: Unes 7 hores a bon ritme, el que em va marcar el jovenet guia que vaig contractar.
-Longitud:  Uns 21 km
-Desnivell: 1.300 m. Aroumd, el punt de sortida, és a 1.900 m i el refugi del Toubkal és a 3.207 m. Si comenceu a Imlil, on són la majoria dels allotjaments i infraestructures, són 1.500 m de desnivell.
-Grau de dificultat tècnica i física: Tècnicament és fàcil i sense pèrdua, per un camí molt clar i ben traçat, però el desnivell és important, de manera que heu d'estar mínimament en forma; i també heu de tenir en compte que arribareu a alçades superiors als 3.000 m, on podríeu notar la falta d'oxigen.
-Millor època: Tot l'any, si bé segurament als mesos d'hivern necessiteu piolet i grampons a partir de Sidi Chamharouch o una mica més amunt.
-Fonts: En vaig veure alguna, però si no és molt necessari, millor no beure'n i portar aigua mineral, o bé consumir alguna beguda en algun dels 3 o 4 establiments que trobareu al llarg de la pujada.
-Circular: No.
-Punt de sortida: Aroumd (llogaret d'Imlil), punt A al mapa interactiu
-Enllaços disponibles de la ruta: Sí, al wikiloc (Heu de tenir en compte que aquesta ruta del wikiloc surt des d'Imlil, no des d'Aroumd, i per tant jo vaig fer 200 metres menys de desnivell i uns 3 km menys).



DESCRIPCIÓ DE LA RUTA SENDERISTA PER L'ALT ATLES

Imlil, senderisme per l'Atles, Toubkal


El camí inicialment va pel fons de l'ampla vall, fins que al cap d'uns 20 minuts de marxa el sender comença a guanyar alçada lentament i s'allunya del fons de la vall.

Quan fa aproximadament 1 hora que hem sortit d'Aroumd arribem a Sidi Chamharouch, un santuari musulmà sagrat, on segons la llegenda hi va habitar durant una època Sidi Chamharouch, un líder espiritual molt venerat pels berbers. A Sidi Chamharouch haureu de parar obligatòriament, perquè hi trobareu el segon control policial, en què us demanaran el passaport. Si voleu aprofitar la parada, hi trobareu alguns petits locals que venen menjar, beguda i fins i tot “souvenirs”. És a una alçada de 2,350 m, això vol dir que encara falten gairebé 900 m de desnivell per arribar al refugi del Toubkal.

Des de Sidi Chamrouch el sender continua pujant amb alguna ziga-zaga de manera constant i moderada uns 100 metres per damunt de la vall, que ara és més tancada. Atès que el guia porta un ritme “canyero”, anem avançant els grups que ens precedeixen, alguns dels quals van amb mules o ases que tranporten equipatge o fins i tot persones.

Imlil, Toubkal, senderisme per l'Atles
Pacífics xais camí del refugi del Toubkal, Alt Atles


Caldrà fer una altra parada obligatòria abans d'arribar al refugi del Toubkal, perquè trobareu el tercer i últim control policial, en què novament caldrà ensenyar el passaport. Al costat de la cabana dels policies hi ha un altre petit establiment que ven begudes.

Al poc de deixar la cabana del control policial el refugi del Toubkal ja es divisa a la distància, i el darrer tram és una pujada més suau, si bé en cap moment de l'ascens no he hagut de patir pel desnivell i la duresa del sender. En total han estat una mica més de 3 hores de pujada per arribar al refugi. De fet més que un refugi són dos, el Toubkal, i el Mouflons, separats per unes desenes de metres.

Després de descansar i de prendre un deliciós te marroquí, emprenem el descens pel mateix camí.


ADVERTÈNCIA MOLT IMPORTANT!


Imlil, Marroc, ruta senderista per l'Atles
Al refugi del Toubkal amb el Mustafà, el guia que vaig haver de contractar obligatòriament


Com a conseqüència de l'assassinat de 2 muntanyeres escandinaves al desembre de 2018  a prop de Sidi Chamharouch les autoritats del Marroc obliguen a contractar guia tant per pujar al cim del Toubkal com al refugi, de manera que és impossible pujar per lliure. 
És per això que hi ha 3 controls policials, el primer dels quals el trobareu a la carretera, molt a prop d'Aroumd, a uns 40 minuts a peu d'Imlil.

Si no heu contractat prèviament cap guia, com va ser el meu cas, no tindreu cap problema per a trobar-ne, perquè de seguida que arribeu a la parada de l'autobús o dels taxis d'Imlil vindran algunes persones a oferir-se com a guia. En el meu cas vaig pagar 250 Dirhams (uns 25 euros) a un noi jove, de nom Mustafà, després d'haver negociat el preu. Per tant, si voleu fer el cim del Toubkal en 2 o 3 dies, heu de tenir-ho en compte en el pressupost, perquè a més a més haureu de pagar el seu allotjament i àpats al refugi. Òbviament com més gran sigui el grup, menys car us sortirà el guia.

DADES PRÀCTIQUES DE LA RUTA SENDERISTA PER L'ALT ATLES

Imlil, Marroc, senderisme a l'Atles
El "modern" minibús que fa la ruta entre Asni i Imlil, Alt Atles


1- Com arribar a Imlil amb transport públic des de Marràqueix


Hi ha 2 maneres d'arribar a Imlil amb transport públic des de Marràqueix: amb grand taxi (taxis compartits), o bé amb autobús.

Si aneu amb grand taxi, haureu d'anar a la parada de El Fena , situada a uns 10 minuts a peu de Jemaa el Fna. No surten fins que no s'omplen totes les places, en total 6 passatgers, tot i que podeu negociar amb el taxista i els altres passatgers de pagar una mica més encara que no s'ompli del tot, i així no haver d'esperar tanta estona. Vaig utilitzar el gran taxi només a la tornada i vaig pagar 50 Dirhams (uns 5 euros), un preu que vaig considerar correcte i que no vaig negociar. El taxi tarda 1,15 hores per cobrir els gairebé 70 km entre Marràqueix i Imlil.

Si aneu amb autobús, és un transport més lent i a més a més haureu de fer transbord a Asni, situat a uns 17 km d'Imlil, i segons com, haureu esperar 1 hora fins que no surti el minibús fins Imlil.

L'autobús a Asni surt des l'Estació d'Autobusos de Marràqueix (Gare Routiere Voyageurs Marrakech), situada molt a prop de la Porta Bab Moussoufa. Vaig agafar el primer autobús, que surt a les 9.30 del matí, i vaig comprar el bitllet (15 Dirham) directament al conductor. Un cop a Asni, davant la parada d'autobusos, vaig agafar el minibús, una gran furgoneta Mercedes Benz de color verd que segurament tenia més de 25 anys i que a Espanya no passaria la ITV. Un cop dins la furgoneta Mercedes vaig recordar-me de l'escena del camarot d'“Una nit a l'òpera” dels Germans Marx, perquè possiblement anàvem uns 20 passatgers dins del vehicle, i molts dempeus. Per fer els 17 km entre Asni i Imlil vaig pagar 10 Dirhams (1 Euro). 

Òbviament us recomano anar amb grand taxi, però el trajecte amb la furgoneta plena de gom a gom a Asni i amb gent de la zona és una experiència molt autèntica que no oblidaré mai.

Només afegiré que us aconsello estar atents tant a l'Estació d'Autobusos de Marràqueix com a la d'Asni, perquè és possible que algun “espavilat” de torn us esperi per tal de guanyar alguns dirhams extra a costa vostra amb alguna picaresca.



2- Allotjament a l'Alt Atles

Marroc, senderisme per l'Atles
Aroumd el poble de l'Alt Atles on vaig estar allotjat

Respecte l'allotjament vaig estar 2 nits a un "gîte" a Aroumd, un llogaret situat a uns 30 minuts a peu d'Imlil, cosa que em va anar bé, atès que em va permetre estalviar uns quants minuts tant a la pujada com a la baixada de la ruta senderista per l'Alt Atles. El preu, així com la meva valoració els trobareu en aquest enllaç de tots els allotjaments del Marroc on vaig dormir.














Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT