4 RUTES DE SENDERISME I MUNTANYA PER LA VALL DE BENASC (PIRINEU ARAGONÈS)



Ibón d'Escarpinosa, Valle de Estós, Parque Natural Posets-Maladeta, Pirineus, Senderisme, Aragó


La Vall de Benasc (Benás en aragonès, Benasque en castellà) és una vall situada a l’extrem nordoriental del Pirineu d’Osca, una zona privilegiada dels Pirineus on trobareu els 2 cims més elevats de tota aquesta gran serralada i també alguns paratges que són un autèntic regal per als sentits.

Bé, doncs en la present entrada us proposo quatre rutes de senderisme per la Vall de Benasc que us permetran conèixer alguns d’aquests indrets paradisíacs que s’amaguen en aquesta zona del Pirineu Aragonès. Són 4 rutes sense dificultat tècnica sempre que no les feu amb neu, i de diversa exigència física, des de la més fàcil, que són només unes 3 hores de caminar; fins la més dura, que requereix unes 7 hores de caminada i de superar un desnivell de més de 1.000 metres.

Bé, som-hi amb aquestes 4 rutes de senderisme per la Vall de Benasc.

 

1- Circ d’Armenya


Cotiella, Pirineus, Aragó, Osca, senderisme, fotografia de natura, ruta senderista



El Circ d’Armenya es troba situat a l’extrem sud-occidental de la Vall de Benasc, als peus del majestuós Cotiella, un cim que malgrat no arribar als 3.000 m – en fa 2.912 m- és considerat per  molts muntanyencs i alpinistes com un dels “imprescindibles” dels Pirineus.

Tot i ser no tan espectacular com els populars circs de Gavarnie o de Troumouse, als Pirineus francesos, el Circ d’Armenya és un indret de gran bellesa, on és possible apreciar les capritxoses formacions geològiques de la roca calcària. El refugi lliure d’Armenya, ubicat gairebé al bell mig del Circ d’Armenya, hi posa el toc bucòlic. És un refugi molt útil com a base per a pujar al Cotiella, un cim recomanat per a persones amb experiència en alta muntanya, perquè hi ha algun pas una mica tècnic que requereix grimpada.

De les 4 propostes de rutes senderistes per la Vall de Benasc aquesta és la més fàcil, amb una durada total d’unes 3-3.5 hores, i una bona varietat de paisatges: boscos de pi negre, profunds barrancs, prats alpins, i un petit llac poc abans d’arribar al Circ d’Armenya.

Circo de Armeña, Cotiella, Pirineus, Aragó, Osca, senderisme, ruta senderista, fotografia de atura

Dades pràctiques de la ruta senderista del circ d’Armenya

- Durada total: 3-3,5 hores

- Distància: 7 km

- Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 514 m

- Grau de dificultat: baixa; és factible fer-la amb nens, però haureu d’estar atents a l’arribar al Barranc de Bilse, un pas suficientment  ample, però amb un precipici important.

- Millor època: Tot l’any, excepte l’hivern.

- Circular: No

- Senyalització: bona; una part de la ruta coincideix amb el traçat del GR11, senyalitzat amb els colors blanc i vermell.

- Fonts: al Refugi d’Armenya hi ha una font, i en cas de necessitat podríeu beure aigua d’algun dels torrents que trobareu.

- Punt de sortida: Aparcament al final de la pista de 4 km que surt des de l’entrada del poble de Barbaruens. En el meu cas vaig aparcar el vehicle a una bifurcació situada al km 3 de la pista, perquè l’estat de la pista havia empitjorat. Amb un cotxe alt no tindreu problemes per  fer els 4 km de pista.

- Cartografia disponible de la ruta: Sí, al  wikiloc

 

2- Vall de Grist (Eriste en castellà)

Eriste, Aigüeta de Grist, Vall de Benasc, Pirineus, Aragó, Osca, senderisme, fotografia de natura


L’Aigüeta de Grist és un cabalós afluent del riu Éssera que neix al massís del Posets, i durant el seu curt recorregut ha modelat una profunda i estreta vall glacial, que és la que recorre aquesta ruta senderista, situada íntegrament dins del Parc Natural Posets-Maladeta.

Òbviament l’aigua és un dels grans protagonistes d’aquesta ruta senderista, perquè el camí va paral·lel al riu durant bona part del trajecte, i els salts d’aigua hi són ben presents, com la Cascada d’Espigantosa, un afluent de l’Aigüeta de Grist que us trobareu al poc de començar l’excursió.

La ruta senderista finalitza al Refugi Ángel Orús, situat estratègicament a la Pleta del Forcau, una gran balconada natural a 2.148 m que ofereix una excel·lent panoràmica de la Vall de Grist i de les muntanyes dels voltants. El Refugi Ángel Orús és el punt de sortida per emprendre les ascensions al Posets, el segon pic més alt dels Pirineus amb 3.369 m , i a altres cims que superen els 3.000 metres. No obstant són rutes físicament exigents, gairebé totes amb desnivells superiors als 1.000 m, i que quasi durant tot l’any requereixen de piolet i grampons.

Vall de Benasc, Benasque, Pirineus, Aragó, senderisme, fotografia de natura

Dades pràctiques de la ruta senderista de la Vall de Grist

- Durada total: 3-3,5 hores

- Distància: 7 km

- Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 600 m

- Grau de dificultat: baixa-mitja; és factible fer-la amb nens.

- Millor època: Tot l’any, excepte l’hivern.

- Circular: No

- Senyalització: bona, coincideix amb el traçat del sender de petit recorregut PR-HU 36, marcat amb els colors blanc i groc.

- Fonts: al llarg del camí trobareu algunes fonts.

- Punt de sortida: Aparcament d’Espigantosa, situat al final de la pista de 5 km que surt a mà esquerra al final del poble de Grist (Eriste). El darrer quilòmetre de la pista no és asfaltat, però un turisme hi puja bé. Heu de tenir en compte que és una  pista regulada durant els mesos d’estiu, de manera que per arribar fins l’aparcament d’Espigantosa haureu d’agafar un minibús, o bé pujar a peu des de Grist.

- Cartografia disponible de la ruta: Sí, al  wikiloc  i a la pàgina oficial dels  espais naturals d'Aragó

 

3 – Val de Batisielles

Vall de Benasc, Benasque, Vall d'Estós, Pirineus, natura, senderisme, Aragó, fotografia de natura


Batisielles, situat al cor del Parc Natural Posets-Maladeta, és considerat per molts com un dels grans tresors de la Vall de Benasc i del Pirineu aragonès, i la veritat és que no estan mancats de raó.

La ruta senderista per la Val de Batisielles us permetrà descobrir paratges espectaculars: fagedes, prats alpins d’un verd ben viu, llacs d’alta muntanya, salts d’aigua...I com a cirereta del pastís, els Ibons (llacs) d’Escarpinosa, presidits per la imponent Agulla de Perramó, que són el destí final de l’excursió; uns llacs de postal que no tenen res a envejar als paisatges que us podríeu trobar al Tirol o als Alps Suïssos.

Opcionalment podeu allargar l’excursió i pujar fins els ibons de Perramó i/o el Gran Ibon  de Batisielles.

Vall d'Estós, Vall de Benasc, Pirineus, senderisme, Aragó, Osca, Fotografia de natura

Dades pràctiques de la ruta senderista de Batisielles

- Durada total: 5 hores

- Longitud: 13 km

- Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 780 m

- Grau de dificultat: mitja; és factible fer-la amb nens.

- Millor època: Tot l’any, excepte l’hivern. Molt recomanable a la tardor, per gaudir dels canvis de color de les fagedes.

- Circular: No

- Senyalització: bona; tant el tram inicial per l'ampla pista de la Vall d’Estós, com el camí que puja als llacs de Batisielles estan marcats amb els colors blanc i vermell del GR 11. La desviació cap a Batisielles està perfectament senyalitzada des de la Vall d’Estós.

- Fonts: al llarg del camí trobareu fonts.

- Punt de sortida: Aparcament situat a l’inici de la Vall d’Estós, a uns 3.5 quilòmetres de Benasc.

- Cartografia disponible de la ruta: Sí, al wikiloc  i a la pàgina oficial dels espais naturals d'Aragó

 

4 – El Turbó (Turbón en castellà)

Turbón, senderisme, Pirineus, Aragó, natura, ruta senderista, Osca



El Turbó és un cim  emblemàtic de la Vall de Benasc, malgrat que tingui una alçada “relativament” modesta, de 2.492 m. La seva ubicació més meridional i desplaçada respecte els grans cims del Pirineu Axial fa que sigui un massís aïllat i ben visible des de la llunyania, amb un relleu calcari ben vistós i espectacular, de grans parets verticals que cauen de manera vertiginosa a diversos punts.

A més a més el Turbó és una muntanya associada a diverses llegendes, especialment de bruixeria i aquelarres.

La ruta senderista que us proposo puja al Turbó per la cara nord des de la Múria, i posarà a prova la vostra forma física, perquè haureu de superar més de 1.000 m de desnivell. No obstant, el vostre esforç serà recompensat amb escreix, atès que les vistes des del cim són IMPRESSIONANTS, amb un extens panorama que arriba fins el Pedraforca! Òbviament és una ruta llarga i variada, i al meu parer reservada a persones amb certa experiència en alta muntanya i bon sentit de l’orientació, perquè a partir que abandoneu la pista de pujada, el camí està senyalitzat amb fites (ocasionalment també amb algun pal senyalitzador), que en algun punt em va costar de seguir. Aquest problema de trobar les fites també em va succeir de forma puntual durant la baixada per la variant del Port de la Múria.


el Turbón, senderisme, natura, Pirineu Aragonès, Osca, ruta senderista
Baixant del Turbó pel Port de la Múria


Dades pràctiques de la ruta senderista del Turbó

- Durada total: 7-8 hores

- Longitud: 18 km

- Desnivell positiu (de pujada) acumulat: 1.200 m

- Grau de dificultat: alta pel desnivell; és factible fer-la amb nens que aguantin bé caminar moltes hores.

- Millor època: Tot l’any, excepte l’hivern.

- Circular: Parcialment.

- Senyalització: Regular. El tram inicial és per pista. A partir que agafeu el corriol, que està ben indicat, només trobareu fites, que en algun moment em van costar de seguir.

- Fonts: No recordo trobar cap font, però la pujada final va per una petita vall amb un torrent, on podeu agafar aigua.

- Punt de sortida: Zona de pícnic de les Fonts de la Múria. Per arribar-hi cal que agafeu la carretera N-260 (l’Eix Pirinenc) fins el Coll de Fadas (km 375), on us haureu de desviar (a mà dreta, si veniu des de Castejón de Sos) i seguir per una estreta carretera local direcció San Feliu de Veri i després la Múria. La zona de pícnic és a uns 500 m del petit llogaret de la Múria. Té una petita caseta amb barbacoes, on hi podeu dormir, però sense cap comoditat, perquè no hi ha lliteres. Sempre que hi he anat l’he trobada neta i sense tancar amb clau. Per tant, cal deixar-la tal com l'heu trobat.

- Cartografia disponible de la ruta: Sí, al wikiloc. Vaig fer aquesta ruta en sentit invers, la pujada per SelvaPlana, i la baixada pel Port de la Múria.

 


Mapa amb la ubicació exacta de les 4 rutes senderistes per la Vall de Benasc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT