RUTA PER LA VALL DE RIBES, L'ENCANT DEL PIRINEU DE GIRONA

 

Ripollès, Catalunya, rutes per Catalunya, art romànic, pobles amb encant, els pobles més bonics de Catalunya



La Vall de Ribes està situada al nord-oest del Ripollès, comarca de la província de Girona, i està plenament ubicada dins els Pirineus Orientals. Això fa que sigui un territori molt muntanyós, essent el Puigmal el sostre de la Vall de Ribes, amb una alçada de 2910 m. Per tant el paisatge i la natura són un dels grans atractius de la zona.

No obstant, a la Vall de Ribes també trobareu petits pobles – alguns amb molt encant – així com un notable patrimoni monumental (art romànic, castells), i una bona gastronomia basada en els productes de la zona (vedella dels Pirineus catalans, xai, embotit, bolets...).

En la present entrada us proposo una ruta per sis indrets de la Vall de Ribes que combina natura i paisatge amb la visita a pobles amb encant i al patrimoni cultural, de manera que pugueu fer un petit tast d’aquesta zona tan bonica dels Pirineus gironins.

És una ruta que podeu fer en un sol dia, però si voleu pujar al Taga i anar fins el Salt del Grill, és millor fer-la en 2 dies i així la podreu assaborir millor.

Bé, som-hi amb aquesta ruta per la Vall de Ribes

 

1- RIBES DE FRESER

(Punt A al mapa interactiu)

 

Vall de Ribes, Ripollès, rutes per Catalunya


Estratègicament situada a l’aiguabarreig dels rius Freser i Rigat, i a una altitud de 912 m, Ribes de Freser és la població que dóna el nom a la Vall de Ribes i la més important de la vall.

Personalment crec que en el seu conjunt Ribes de Freser no és una població especialment bonica, però sí que té prou elements d’interès que la fan mereixedora d’una visita, i a més a més cal tenir present que l’oferta de serveis, comerços, allotjament i restauració és amb diferència la més gran de tota la Vall de Ribes.

A nivell monumental l’element més destacat de Ribes de Freser és el castell de Sant Pere, situat al capdamunt d’un petit promontori rocallós. Possiblement va ser construït al s. XI, si bé les actuals restes corresponen al s. XIV. La part “millor” conservada del castell de Sant Pere és la torre de l’homenatge, visitable gràcies a les obres de restauració finalitzades l’any 2019, que van habilitar una escala metàl·lica per l’interior de la torre. De totes maneres, no espereu un gran castell, atès que en línies generals l’estat de conservació és regular.


Vall de Ribes, Ripollès, rutes per Catalunya, patrimoni cultural

Torre de l'homenatge del castell de Sant Pere, Ribes de Freser


Un altre monument de Ribes de Freser que podeu visitar és l’església de parroquial de Santa Maria o de l’Assumpció, que encara conserva els absis romànics. L’església també té un altre element romànic; es tracta d'un fragment de baldaquí del s. XII amb pintures, si bé l’original es conserva al Museu Episcopal de Vic.

L’església parroquial de Santa Maria fa cantonada amb el carrer Major, la zona més animada de Ribes de Freser, amb bars, botigues, i fins i tot un petit cinema que de tant en tant fa sessions d'exhibició de pel·lícules.

Finalment destacaré de Ribes de Freser que és un bon punt de partida per fer moltes excursions per la zona, atès que és molt a prop del Parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i a més a més teniu l’opció des de Ribes mateix d’agafar el tren cremallera que puja fins la Vall de Núria, considerada per molts com un dels paratges més bonics del Pirineu de Girona.


2- EL TAGA I ELS BOSCOS DE BRUGUERA

(Punt B al mapa interactiu)

 

Ripollès, rutes per Catalunya, senderisme, fageda


Des de Ribes de Freser surt una carretera local que va fins a Bruguera i als peus del Taga, un cim emblemàtic de la Vall de Ribes, i que amb una alçada de 2.040 m és el punt culminant de la Serra Cavallera.

Si voleu pujar al Taga, però no sou gaire caminadors, hi ha una pista asfaltada que surt des del poble de Bruguera i arriba fins el Coll de Jou, a 1.636 m., on haureu de deixar el cotxe. Des del Coll de Jou fins el cim del Taga tardareu aproximadament 1 hora, però és un esforç que val la pena, per les grans vistes dels Pirineus Orientals, del Montseny, Montserrat, i altres zones de Catalunya.

Així mateix, la pista que va de Bruguera fins el Coll de Jou travessa un fantàstic bosc mixt de pi i faig que a la tardor es transforma en un espectacular festival de colors. Si us agrada caminar, aquí teniu l’enllaç a aquesta ruta senderista circular que vaig publicar que s’endinsa per aquests meravellosos boscos caducifolis de l’obaga de Bruguera i de la Vall de Ribes.

 

3- FUSTANYÀ

(Punt C al mapa interactiu)


Ripollès, art romànic, rutes per Catalunya


Fustanyà és un petit poble situat a la vall del Freser, a uns 8 km al nord de Ribes de Freser, que destaca per l’església de Sant Sadurní, d’estil romànic, amb nau única i un campanar de torre de coberta piramidal que possiblement va substituir el campanar original d'espadanya.

La porta d’entrada de l’església de Sant Sadurní, situada al mur de migdia, encara conserva la ferramenta original romànica.

Sant Sadurní de Fustanyà apareix mencionat l’any 978, a l’acta de consagració de l’església de Queralbs, en què s’esmenta que Queralbs dependrà de l’església de Sant Sadurní; per tant es dedueix que Fustanyà és la parròquia més antiga de tot el terme de Queralbs.

 

4- SERRAT

(Punt D al mapa interactiu)


Ripollès, pobles amb encant, rutes per Catalunya


Serrat és un altre petit poble de la vall del Freser, molt proper a Fustanyà. És un autèntic tresor amagat, perquè la “civilització” no hi va arribar fins els anys 40 del s. XX, quan es va construir l’actual carretera, de manera que fins aquell moment només era possible arribar-hi a peu o bé amb tartana o a cavall.

Per tant és un poble que es manté intacte, amb els carrers empedrats i les cases amb arquitectura de pedra i teulada de pissarra. A les cases importants s’hi feia pa, de manera que encara és possible apreciar molts forns adossats a les cases.

 

5- QUERALBS

(Punt E al mapa interactiu)

 

Ripollès, rutes per Catalunya, pobles amb encant


Queralbs és un altre poble de la Vall de Ribes amb un encant especial. Situat un centenar de metres per damunt del riu Freser, les seves cases de pedra amb teulada de pissarra estan construïdes adaptades al fort pendent del vessant de la muntanya, tot plegat formant un harmònic conjunt i cuidat fins el darrer detall.

A la zona més alta de Queralbs hi trobareu la bella església romànica de Sant Jaume, d’una sola nau i amb absis semicircular. Destaca especialment el pòrtic, al mur meridional de l’església, format per sis arcs de mig punt que descansen sobre cinc columnes amb capitells decorats amb fulles estilitzades, volutes, animals i algun cap humà.  

L’església és del s. XII, construïda damunt el primitiu temple del s. X, i al s. XV la volta va haver de ser refeta perquè els terratrèmols de 1427 i 1428 l’havien malmès.

A més del patrimoni cultural Queralbs té una situació privilegiada per gaudir de la muntanya i la natura, perquè és a tocar del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i als que us agradi caminar teniu a l’abast algunes rutes espectaculars com la pujada al Santuari de Núria per les Gorges de Núria, el Coma de Vaca, o el GR11. No obstant, si us voleu estalviar la llarga pujada fins el Santuari de Núria, podeu optar per agafar el tren cremallera a l’estació de Queralbs.

 

6- SALT DEL GRILL

(Punt F al Mapa interactiu)


Ripollès, Parc natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, rutes per Catalunya



El Salt del Grill és un espectacular salt d’aigua de més de 30 m d’alçada situat una mica abans de l’aiguabarreig dels rius Freser i Núria, ja dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Malauradament el cabal habitual es baix, perquè al curs superior del Torrent del Salt del Grill deriven l’aigua cap a la central hidroelèctrica. Per tant, per tal de poder contemplar el salt d’aigua amb un cabal que faci goig, haureu d’anar en època de pluges.

Arribar fins el Salt del Grill és un agradable passeig per un camí que va paral·lel al riu Freser d’uns 20 minuts de durada des de l’aparcament de la central hidroelèctrica de Daió. Això sí, aneu amb bon calçat, perquè és un sender amb un relleu irregular i alguns trams força pedregosos. Heu de tenir en compte que la senyalització del paratge del Salt del Grill no és gaire bona, perquè únicament hi ha una pintada de color vermell a la roca que no es veu gaire.

Als qui us agradi caminar, opcionalment podeu continuar pel sender que va paral·lel a les Gorges del Freser, una excursió molt recomanable, però heu de tenir ben present que remuntar les Gorges del Freser senceres i arribar fins el refugi de Coma de Vaca són gairebé 3 hores a peu des de l’aparcament de la central hidroelèctrica de Daió.


Finalitzo amb aquest enllaç a la pàgina oficial de la Vall de Ribes, amb àmplia informació turística, d'allotjament, restaurants...


Mapa interactiu de la ruta per la Vall de Ribes

 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT