RUTA PER LA TERRA ALTA (TERRES DE L'EBRE, TARRAGONA): DELS IBERS A LA BATALLA DE L'EBRE

 

Terres de l'Ebre, Tarragona, Catalunya, Batalla de l'Ebre, Guerra Civil, rutes per Catalunya

 

La Terra Alta és una de les quatre comarques tarragonines que pertany a la demarcació de les Terres de l’Ebre, a l’extrem meridional de Catalunya.

La seva denominació, Terra Alta, precisament fa referència a la seva situació més enlairada respecte les veïnes comarques del Baix Ebre i la Ribera d’Ebre.

A nivell turístic la Terra Alta és una comarca molt complerta i per a tots els gustos, atès que la seva oferta tant de turisme cultural i monumental, com de natura i senderisme, i fins i tot gastronòmic i enològic és molt àmplia. Només en sortirien decebuts els amants del turisme de sol i platja, si bé la Terra Alta tampoc queda molt allunyada del mar i del Delta de l’Ebre.

En la present entrada, centrada en el turisme cultural i monumental, us faré un petit tast, amb una ruta per 5 indrets de la Terra Alta, i que us permetrà fer un recorregut per més de 2.000 anys d’història: des dels ibers, fins alguns escenaris de la Batalla de l’Ebre, la més llarga i sagnant – i possiblement també la més decisiva-  de tota la Guerra Civil. Una ruta que podeu fer en un sol dia, si bé us recomano que hi dediqueu 2 dies, per a poder visitar els llocs sense presses.

Bé, som-hi doncs amb aquesta ruta per la Terra Alta.

 

1- PINELL DE BRAI

Modernisme, Catalunya


El Pinell de Brai és una petita població de la Terra Alta de 1.017 habitants situada als peus de les Serres de Pàndols i de Cavalls.

El seu element més destacat és el Celler Cooperatiu, un vistós edifici modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell, construït entre 1918 i 1922.  A causa de les seves grans dimensions és conegut com la catedral del vi, i cal fer especial esment al fris de la façana principal, decorat amb ceràmica vidrada, amb motius relacionats amb la vinya i l'olivera i la seva transformació. Aquesta decoració ceràmica del fris és obra de Xavier Nogués.

Així mateix, si sou uns apassionats de l'enologia, al Celler Cooperatiu organitzen degustacions de vins de la zona, que tenen la Denominació d'Origen Terra Alta, i opcionalment també podreu dinar a l'interior del Celler Cooperatiu.


2 - SERRA DE PÀNDOLS

Terra Alta, Tarragona, Terres de l'Ebre, Batalla de l'Ebre, Guerra Civil, Patrimoni Cultural


Des del Pinell de Brai cal agafar la carretera direcció Gandesa (carretera C-43) i gairebé a l'alçada del quilómetre 11 trobareu a mà esquerra la indicació "Serra de Pàndols - La Fontcalda". Haureu d'agafar aquesta pista asfaltada que puja fins la Serra de Pàndols. Els 2 darrers quilòmetres no estan asfaltats, però amb el meu turisme hi vaig pujar bé.

La Serra de Pàndols va ser un dels escenaris més importants de la Batalla de l'Ebre, que va començar el 25 de juliol de 1938 i va finalitzar 115 dies després, el 16 de novembre de 1938, amb la retirada de l'exèrcit republicà a l'altra riba del riu Ebre.

En el punt més elevat de la Serra de Pàndols, a l'anomenada Cota 705, s'hi van lliurar durs combats per tal de dominar aquest indret tan estratègic que permetia controlar la resta de la Serra de Pàndols. És en aquest indret on s'hi va erigir l'any 1989 el Monument a la Pau, dedicat a tots els combatents a la Batalla de l'Ebre, i cada 25 de juliol s'hi celebra un acte d'homenatge, que coincideix amb l'aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre. A més del monument hi ha un mirador i algunes plaques en record de les diferents unitats que hi van combatre, així com diferents plafons explicatius, tant de la Batalla de l'Ebre en general, com de l'evolució dels combats que van tenir lloc a la Serra de Pàndols. També pels voltants del Monument a la Pau encara és possible apreciar algunes restes de les trinxeres, i altres estructures de la Batalla de l'Ebre.

Independentment de l'alt interès històric, només per les excel·lents vistes ja queda justificada amb escreix la visita al Monument a la Pau.


3- GANDESA

Terres de l'Ebre, Tarragona, Catalunya, rutes per Catalunya, Batalla de l'Ebre


Gandesa, la capital de la Terra Alta, és una població amb poc més de 3.000 habitants, i tot i no ser especialment bella, sí que té prou elements que la fan mereixedora d'una visita.

En primer lloc cal destacar l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció, situada al bell mig del nucli antic, que encara conserva una bella portalada romànica. Al nucli antic de Gandesa també trobareu el Palau del Castellà, d'origen medieval, així com algunes cases senyorials.

Fora del nucli antic de Gandesa cal esmentar el Celler Cooperatiu, d'estil modernista, que a l'igual que el Celler Cooperatiu del poble veí del Pinell de Brai és obra de l'arquitecte Cèsar Martinell. A unes desenes de metres del Celler Cooperatiu de Gandesa trobareu el Museu Memorial de la Batalla de l'Ebre que pot ser un bon complement a la visita al Monument a la Pau de la Serra de Pàndols.

Gandesa és també un bon lloc per a comprar vi i oli d'oliva, 2 apreciats productes gastronòmics de la zona, que tenen el distintiu de qualitat Denominació d'Origen Terra Alta.


4- COLL DEL MORO

Gandesa, Terra Alta, Terres de l'Ebre, Tarragona, Catalunya, rutes per Catalunya, patrimoni cultural, arqueologia, Batalla de l'Ebre


El Coll del Moro és un jaciment ibèric situat a menys de 5 quilòmetres de Gandesa, i hi arribareu fàcilment per la carretera N-420.

El jaciment ibèric del Coll del Moro té 2 zones ben diferenciades, el poblat i la necròpolis, separades uns 500 metres.

En primer lloc trobem el poblat ibèric, en què destaca la gran torre defensiva que arriba fins els 8 metres d'alçada. D'acord amb les troballes arqueològiques, l'activitat econòmica relacionada amb la producció vitivinícola va tenir gran importància al jaciment ibèric del Coll del Moro, tal com ho reforça la descoberta del que seria el trull de vi més antic de Catalunya, datat del segle III aC. S'hi ha localitzat, també, un taller destinat a la manufactura de teixits i pells i grans estructures d'emmagatzematge per conservar productes artesanals i una zona destinada als habitatges.

Quant a la necròpolis cal apuntar que és un extens jaciment amb més de 100 estructures funeràries documentades, amb un horitzó cronològic que va des del Bronze Final fins la primera Edat del Ferro. Al sector de Calars, un dels tres sectors de la necròpolis del Coll del Moro, encara es conserven les restes d’alguns enterraments tumulars, que han estat recentment restaurats i consolidats.

Més de 2.000 anys més tard aquesta necròpolis va ser l’indret escollit pels comandaments de l’exèrcit franquista per a instal·lar un observatori que els permetés seguir l’evolució del front de la Batalla de l’Ebre a la Terra Alta. Els plafons explicatius col·locats al sector de Calars mencionen que Franco va assistir en diverses ocasions a aquest observatori per tal de controlar i dirigir personalment l’ofensiva de les seves tropes. L’any 1953 s’hi va erigir en aquest mateix indret un monòlit d’homenatge al Caudillo i dictador, que va ser retirat l’any 2017.


5- EL POBLE VELL, CORBERA D'EBRE

Terra Alta, Terres de l'Ebre, Tarragona, Batalla de l'Ebre, Patrimoni Cultural, Catalunya, rutes per Catalunya


El Poble Vell de Corbera d’Ebre és el darrer indret d’aquesta ruta per la Terra Alta, i a l’igual que la Serra de Pàndols va ser un escenari directe de la Batalla de l’Ebre.

En qüestió d’unes poques setmanes, entre el 25 de juliol i el 4 de setembre de 1938, Corbera d’Ebre va quedar devastat per les bombes de la Legió Còndor alemanya i per l’artilleria de l’exèrcit franquista.

Dels pocs edificis que van quedar dempeus va ser l’església de Sant Pere, recentment restaurada i rehabilitada.

Acabada la Batalla de l’Ebre els veïns de Corbera d’Ebre van anar tornant a les seves cases, però el progressiu deteriorament dels habitatges i la passivitat de les autoritats franquistes per rehabilitar el Poble Vell va forçar el seu abandonament i el trasllat dels veïns al nou nucli de població, a la part baixa del poble. No obstant, l’última família no va marxar del Poble Vell fins a finals dels anys 60.

Actualment és possible passejar pels carrers enrunats, una experiència que produeix tristesa imaginant tot el què va patir la població de Corbera d’Ebre durant aquelles fatídiques setmanes de l'estiu de1938.

Durant el passeig pels carrers del Poble Vell de Corbera també podreu contemplar l’Abecedari de la Llibertat, una exposició permanent a l’aire lliure amb 28 escultures que representen cadascuna de les lletres de l’abecedari i que estan situades a diferents llocs del Poble Vell.

 L’Abecedari de la Llibertat va ser creat l’any 1995  com un monument universal a la pau mitjançant el codi universal de les lletres, i cadascuna de les 28 escultures va acompanyada d’un text amb referències a la pau i a l’antibel·licisme, que van escriure diversos escriptors i poetes.

 

- Recomanació d’allojament a la Terra Alta

Us recomano Ca l'Àngels, ubicat a Prat de Comte, molt bona relació qualitat-preu i un tracte excel·lent.

 


Mapa interactiu de la ruta per la Terra Alta


Finalitzo amb aquests 2 enllaços, per si us interessa ampliar informació:

- Turisme de la Terra Alta 

- Espais de la Batalla de l’Ebre 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT