RUTA MEDIEVAL I ARQUEOLÒGICA PER LA COSTA BRAVA I L'ALBERA

 

Costa Brava, arqueologia, patrimoni cultural, rutes per Catalunya

La Costa Brava és un dels destins més “llaminers” de tot Catalunya, amb platges i cales paradisíaques, espais naturals meravellosos, pobles de postal, gastronomia, senderisme pels camins de ronda, jaciments arqueològics, art romànic, museus. En fi, una llista realment llarga de coses per fer i per veure a la Costa Brava.

En la present entrada us portaré de ruta pel nord de la Costa Brava i el Massís de l’Albera, una zona de gran bellesa de l’Alt Empordà que és injustament poc coneguda. És una ruta de temàtica medieval i arqueològica per 6 indrets de la Costa Brava, però no espereu trobar-vos les emblemàtiques ruïnes d’Empúries o l’impressionant monestir romànic de Sant Pere de Rodes, sinó que he volgut descobrir-vos llocs menys coneguts, però igualment de gran interès.

Bé, som-hi doncs amb aquesta ruta medieval i arqueològica per 6 indrets de la Costa Brava i l’Albera.

 

1-  Ciutadella de Roses

(Punt A al mapa interactiu)


Alt Empordà, arqueologia, patrimoni cultural, rutes per Catalunya, Catalunya


La Ciutadella de Roses és un gran recinte fortificat amb més de 2.500 anys d’història, atès que els primers en ocupar-la van ser els grecs, que van fundar l’antiga colònia de Rhode. Malgrat que Estrabó, geògraf i historiador grec del s. I aC , afirmés que Roses és una colònia fundada al s. VIII aC pels grecs de l’illa de Rodes, les evidències arqueològiques desmenteixen aquesta cronologia tan antiga i situen la fundació de Rhode a finals de s. V o inicis de s. IV aC, i vinculada a grecs procedents de Massàlia, l’antiga Marsella.  

Encara són visibles les restes del Barri Hel·lenístic, datat del s. III aC, el moment de màxim esplendor de Rhode, quan la colònia va arribar a tenir taller de ceràmica i va emetre moneda pròpia.

El pas dels romans per la Ciutadella de Roses està documentat amb les restes d’una vil·la romana, datada entre els segles II aC i VI dC.  De l’antiguitat tardana s’ha excavat una necròpolis, i d’època visigòtica també s’han trobat diverses restes.

Posteriorment, a l’Alta Edat Mitjana s’hi va instal·lar una comunitat de monjos, que va fundar el monestir de Santa Maria. De les ruïnes de l’antic monestir romànic es conserven els absis i alguns fragments dels murs de l’església, i les escasses restes del claustre.

Al s. XVI l’Emperador Carles V va fer construir un nou recinte emmurallat amb forma de pentàgon irregular i cinc baluards per tal de protegir la zona dels atacs dels pirates i dels turcs.  Part de la nova muralla aprofitava els murs de l’anterior fortificació medieval. Un bon tram d’aquesta muralla d’època moderna encara es conserva, i això inclou les 2 portes d’accés.


2- Dolmen de la Creu d’en Cobertella

(Punt B al mapa interactiu)


Roses, Alt Empordà, arqueologia, patrimoni cultural, rutes per Catalunya


El dolmen de la Creu d’en Cobertella és un gran monument megalític situat a menys de 2 quilòmetres de Roses, ja dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus i molt a prop de la carretera que va a Cala Montjoi.

El Cap de Creus i l’Albera reuneixen una importantíssima concentració de monuments megalítics i el dolmen de la Creu d’en Cobertella és un dels més coneguts.

El de la Creu d’en Cobertella és el dolmen megalític més gran de Catalunya, amb una antiguitat d’entre 3.500 i 3.000 anys. És una mostra excepcional de sepulcre neolític, que pertany a la tipologia de sepulcre de corredor, si bé el corredor ha desaparegut, igual que el túmul artificial de terra que cobriria el dolmen. Va ser excavat i restaurat l’any 1957 i entre el material arqueològic recuperat van sortir  restes de ceràmica, monedes romanes i restes òssies.

El dolmen de la Creu d’en Cobertella forma part d’una  ruta a peu senyalitzada que us permetrà conèixer altres monuments megalítics propers d'aquesta zona del nord de la Costa Brava.

Advertència: L’accés al dolmen de la Creu d’en Cobertella no està senyalitzat des de la carretera, de manera que haureu d’estar atents, i aproximadament després del km 1 de la carretera a Montjoi i just abans d’un revolt tancat a la dreta trobareu una petita explanada a mà esquerra, amb espai per aparcar uns 3 cotxes. Des d’aquesta explanada surt un ample camí ben empedrat en ascens que en 5 minuts us portarà al Dolmen de la Creu d’en Cobertella.


3- Ca n’Isach

(Punt C al mapa interactiu)


Costa Brava, arqueologia, patrimoni cultural, rutes per Catalunya


Ca n’Isach és un poblat neolític a l’aire lliure situat a la urbanització homònima, al municipi de Palau-saverdera.

El jaciment està format per una cabana reconstruïda i per les restes de cinc cabanes originals, amb llurs murs construïts parcialment amb pedra seca, com a mínim el nivell del sòcol.

Gairebé amb total seguretat els antics habitants d’aquestes cabanes neolítiques de Ca n’Isach van ser els responsables de la construcció d’alguns dels grans monuments megalítics d'aquesta zona del nord de la Costa Brava.

Els materials trobats durant les 2 fases de campanyes d’excavacions arqueològiques ( de 1987 a 1994 i de 2001 a 2003) permeten deduir que els habitants del poblat van practicar tant la ramaderia com l’agricultura, si bé la caça i la recol·lecció de plantes i fruits silvestres també van formar part de la seva dieta. 

El recinte del poblat neolític de Ca n'Isach està vallat, però jo vaig trobar-hi la porta oberta, i a l'interior del jaciment hi ha instal·lats diferents plafons explicatius per tal de fer més entenedora la visita.

 

4- Sant Quirze de Colera

(Punt D al mapa interactiu)


Alt Empordà, Costa Brava, arqueologia, art romànic, rutes per Catalunya, patrimoni cultural


Sant Quirze de Colera és una antiga abadia benedictina situada a uns 5 quilòmetres de Rabós, al vessant sud-oriental de la Serra de l’Albera.

Els orígens de l’abadia són incerts, atès que el primer document què en fa menció i que els situa en època de Carlemany, a inicis de s. IX,  és segons molts historiadors una falsificació del s. XIII. De totes maneres, les parts més antigues de Sant Quirze de Colera són almenys d’inicis de s. X o anteriors.

El conjunt arquitectònic està format per la basílica de Sant Quirze, diverses dependències monàstiques organitzades al voltant del pati del claustre, una torre de defensa i restes d'un pany de muralla, les restes de l'antic hospital i l'església de Santa Maria, ja ubicada fora del recinte del monestir.

La basílica de Sant Quirze, d’estil romànic, és la part millor conservada del conjunt monàstic. La seva construcció és molt austera i l'ornamentació, escassa. Cal destacar que durant la restauració del 2006 s'hi van descobrir restes de pintures murals a l’absis sud de l’església.

Atès que algunes parts del monestir estaven força malmeses, des de l’any 1979 ha estat objecte de diverses campanyes de consolidació i restauració.

 

5 – Dòlmens del Coll de Medàs (o de Madàs)

(Punt E al mapa interactiu)


Alt Empordà, Costa Brava, Pirineus, arqueologia, patrimoni cultural, rutes per Catalunya, Catalunya


Els dòlmens del Coll de Medàs són també dins del Massís de l’Albera, però al vessant sud-occidental, molt a prop del poble de Cantallops.

En un radi de menys d’1 quilòmetre hi trobareu 4 dòlmens: els dòlmens de Coll de Medàs I, II i III i el dolmen de la Coma del Gall. El que es troba en millor estat de conservació de tots 4 és el Dòlmen del Coll de Medàs I, un sepulcre de corredor de la primera meitat del III mil·eni aC.

Per arribar als dòlmens del Coll de Medàs cal agafar a Cantallops la pista que va a Requesens. Només està asfaltat el primer quilòmetre, però amb un turisme hi passareu sense cap problema. El Coll de Medàs és aproximadament al km 3.2 de la pista, i és on haureu d’aparcar el vehicle.

El dolmen del Coll de Medàs I és a uns 80 m del Coll de Medàs i hi arribareu per un corriol senyalitzat que surt a mà esquerra en una forta, però curta pujada. Per arribar als altres 3 dòlmens haureu d’agafar un corriol a mà dreta del Coll de Medàs, també senyalitzat.

 

6- Castell de Requesens

(Punt F al mapa interactiu)

Costa Brava, Alt Empordà, Pirineus, Catalunya, rutes per Catalunya, patrimoni cultural, castells


Seguint per la mateixa pista arribareu fins el castell de Requesens, ben visible des de la llunyania, perquè és situat dalt d’un petit turó envoltat de densos boscos.

Des de la distància és un castell que fa molta patxoca i hom creuria que és una imponent fortalesa medieval, però res més lluny de la realitat, perquè va ser totalment reconstruït a finals de s. XIX en estil neomedievalista . Del castell medieval només es conserven poc més que uns panys de baluards, la torre quadrada del nord i una part de la porta del recinte superior, dels segles XII-XIV. No obstant, la capella del castell té alguns elements romànics, que procedeixen de la propera església de Santa Maria de Requesens i d’altres construccions de la zona i de França.

Si voleu visitar per dins el castell de Requesens, haureu de telefonar al número 688 331 094, perquè només fan visites guiades amb reserva prèvia.

Com a complement a la visita als dòlmens del Coll de Medàs i al castell de Requesens, podeu fer alguna excursió a peu senyalitzada pels voltants, que us permetrà descobrir els  fantàstics boscos de la zona formats per suredes, alzinars, castanyedes, rouredes, fagedes, i que són dins del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

Recomanació gastronòmica final

Us recomano el Restaurant Falconera, al centre de Roses, cuina elaborada sense sofisticacions i bona relació qualitat-preu, amb menú a 16 euros els dies feiners.



Mapa interactiu de la ruta medieval i arqueològica per la Costa Brava i l'Albera

 

 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT