RUTA PEL COLLSACABRA I LA VALL DE SAU

 

Osona, Catalunya, rutes per Catalunya

El Collsacabra i la Vall de Sau és un territori situat a la comarca d’Osona, al nord-est  de la província de Barcelona. Un dels trets més característics del Collsacabra i la Vall de Sau és el seu accidentat relleu, amb abundant presència de cingleres, frondosos boscos, i salts d’aigua que baixen vertiginosos al fons de les valls. Enmig d’aquest fantàstic paisatge de tant en tant trobareu disseminats petits pobles, alguns dels quals, com Rupit i Tavertet, són realment bonics.

Així doncs, en la present entrada us he preparat una variada ruta pel Collsacabra i la Vall de Sau, que us permetrà fer un tast de 5 indrets d’aquest fantàstic territori i podreu descobrir espectaculars cingleres, salts d’aigua, pobles amb encant i també jaciments arqueològics.

 

Bé, som-hi doncs amb aquesta ruta pel Collsacabra i la Vall de Sau.

 

1-  LA FORADADA

(Punt A mapa interactiu)

Cantonigròs, Collsacabra, Osona, Catalunya



La Foradada és un espectacular salt d’aigua que forma la Riera de les Gorgues. No destaca per la seva alçada, uns 15 metres, sinó per la bellesa de l’indret i perquè una de les grans parets de roca que envolten el salt d’aigua té un gran forat, que dóna nom al lloc.

És important que aneu a la Foradada en època de pluges, perquè quan fa temps que no plou, baixa molt poca aigua i aleshores perd molt encant.

Per visitar el salt d’aigua de la Foradada cal arribar fins a  Cantonigròs i aparcar al costat del camp de futbol, on comença el camí, que està ben indicat. Entre anar i tornar són uns 35-40 minuts a peu,  i heu de tenir present que des de l’any 2020 fan pagar 2.5 euros per accedir a la Foradada i que és un lloc força massificat en temporada alta. 

Aquí teniu l’enllaç al wikiloc del camí d'accés a la Foradada des de Cantonigròs.


2- RUPIT

(Punt B mapa interactiu)

Collsacabra, Catalunya, Osona, rutes per Catalunya, pobles amb encant


Rupit és dels poble més bonics no només de la província de Barcelona, sinó també de tota Catalunya, i és que tant l’entorn natural, al bell mig dels paisatges, boscos i cingleres del Collsacabra, com els carrers i l’arquitectura del conjunt del poble són espectaculars.

Rupit és un poble d’origen medieval que encara conserva molts carrers i cases dels s. XVI, XVII i XVIII amb arquitectura de pedra. Malgrat sigui un poble petit, cal explorar cada racó, perquè amaga moltes sorpreses, una de les quals és el pont penjant sobre la riera de Rupit.

Des de Rupit surt una pista encimentada que baixa fins el pantà de Sau, i que haureu d’agafar.

 

3- SALT DE SALLENT

(Punt C mapa interactiu)

La següent visita és el Salt de Sallent, un altre dels nombrosos salts d’aigua repartits pel Collsacabra i la Vall de Sau, i situat a uns 4 km de Rupit. Per accedir-hi haureu de deixar el cotxe a l’església de Sant Joan de Fàbregues, d’origen romànic, i caminar uns 20-25 minuts entre anar i tornar.

Després que la riera de Rupit hagi passat mansament pel poble de Rupit, les seves aigües fan una caiguda vertiginosa de més de 100 metres pels cingles del Collsacabra.

Un mirador amb baranes instal·lat just a la vora del precipici permet contemplar sense perill el fantàstic Salt de Sallent i tota la cinglera.

A l’igual que la Foradada, és important anar al Salt de Sallent en època de pluges, perquè si no, hi trobareu poca aigua.

 

4- PANTÀ DE SAU

(Punt D mapa interactiu)

Osona, Catalunya, Vall de Sau, rutes per Catalunya, Collsacabra


El pantà de Sau està ubicat en un indret privilegiat, entre el Collsacabra i el massís de les Guilleries, de manera que bona part de l’embassament està envoltat de majestuoses cingleres d’un característic color rogenc.

Us recomano deixar el cotxe a l’Àrea d'esplai del pantà de Sau , ubicada just a la vora del pantà i als peus dels imponents Cingles de Tavertet, i que ofereix molt bones vistes del magnífic entorn.

Des de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau és ben visible el campanar de l’església de Sant Romà de Sau,  el poble que va quedar sota les aigües del pantà. No obstant, si l’embassament és ben ple, només sobresurt el sostre del campanar.

Osona, Collsacabra, natura, rutes per Catalunya, Catalunya
La Domus del Pi


Des de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau surt un sender senyalitzat que en 10 minuts us portarà fins la Domus del Pi, una construcció medieval, ja citada al s. XII, i formada per un edifici de planta rectangular amb una coberta de volta una mica apuntada, amb la porta a la part de migdia i una finestra a llevant. Les diverses campanyes d’excavacions arqueològiques, iniciades l’any 2006, han recuperat part de la muralla defensiva que envolta la construcció i diversos elements i dependències del pati interior.

 

5- EL CASOL DE PUIGCASTELLET

(Punt E al mapa interactiu)

 

Osona, Catalunya, rutes per Catalunya, patrimoni cultural, arqueologia

La fortificació ibèrica del Casol de Puigcastellet és la darrera visita d’aquesta ruta pel Collsacabra i la Vall de Sau. Aquest jaciment ibèric és al capdamunt d’un dels primers turons de les Guilleries, en un lloc estratègic de control del pas entre la Plana de Vic i el curs del riu Ter.

El Casol de Puigcastellet està format per un llarg tram de muralla rectilínia, amb una torre central adossada i, a l’interior, onze murs que compartimentaven 10 àmbits destinats a habitatges o magatzems. És un model urbanístic preconcebut, que es coneix com fortificació de barrera.

La construcció es va fer servir durant poc més de 50 anys, entre el 250 i el 200 aC, i la  conquesta romana en el marc de la Segona Guerra Púnica (218-202 aC) va significar l’abandonament d’aquest assentament per part dels ausetans, el poble iber que va habitar la Plana de Vic i les muntanyes dels voltants.

Per arribar al Casol de Puigcastellet haureu d’estar atents, perquè el rètol per desviar-se al poblat no es veu bé des de la carretera. Venint des del Pantà de Sau per la carretera N-141d, la que va del Pantà de Sau a Vic, haureu de desviar-vos per una pista a mà esquerra uns metres després del pk 7, i  1 km abans d’arribar a Folgueroles. Aquí haureu d’aparcar el vehicle i continuar a peu durant uns 10-15 minuts per arribar al jaciment ibèric.


Mapa interactiu de la ruta pel Collsacabra i la Vall de Sau



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT